Kulturnämnden delar ut 1,1 miljoner i extra stöd för att rusta upp bygdegårdar

Bygdegårdar är viktiga mötesplatser för Uppsalabor och besökare. På många platser i landet är en sammanhållande kraft i det lokala samhället. Därför har kulturnämnden ett upprustningsstöd som föreningarna kan söka för att hålla byggnaderna i gott skick.

Danmarks bygdegård. Foto: www.danmarksbygdegård.se

Organisation:

 
Danmarks bygdegård. Foto: danmarksbygdegård.se

Under 2020 och 2021 har ansökningarna varit många - hela 16 föreningar sökte stöd för upprustning under perioden, men bara fyra kunde ges medel. Kulturnämnden utökar nu stödet för att möta de stora behov som finns.

475 000 kronor har redan betalats ut, men ytterligare 1,1 miljoner kronor finns nu att söka för kommunens bygdegårdar.

Kulturförvaltningen kommer snart att informera föreningar som kan söka bidraget om hur ansökan ska gå till.

För mer information

Nu går det att låna böcker igen på våra bibliotek

Efter förra veckans tekniska problem är det nu åter möjligt att låna och lämna tillbaka böcker på våra bibliotek.

I onsdags, i förra veckan, uppstod tekniska problem med biblioteksdatasystemet. Nu är systemet i gång igen, vilket möjliggör boklån. Men det går fortfarande inte att logga in på mina sidor eller söka efter specifika boktitlar på hemsidan Biblinord.se.

Biblioteken är öppna som vanligt och besökare kan komma till för att låna böcker med lånekort och återlämna böcker, läsa dagstidningar och tidskrifter samt använda datorerna. 

Under tiden som datasystemet låg nere så användes ett offline-läge som möjliggjorde att låna ut och återlämna böcker, men eftersom loggen från offlineläget importeras i efterhand kan det bli missar i systemet. Framför allt kan det medföra att en del reservationer tar längre tid att hantera.

Har du lånat och återlämnat böcker mellan 21-28 juni så är det möjligt att lån inte har registrerats korrekt. Det kan också vara så att du får ett meddelande om att återlämna böcker fast du redan har gjort det. Är du osäker på om dina lån eller återlämnade böcker har registrerats ordentligt så ber vi dig att kontakta biblioteket.

Nu öppnar Östhammars konstsalong!

Det är med glädje vi kan konstatera att den första upplagan av Östhammars konstsalong har rönt stort intresse. Totalt 94 verk har anmälts till salongen och av dessa har juryn valt ut 52 stycken till en salong i tre delar.

Salongens olika delar har titlarna: Mystiken, Längtan och Livet. Utställningarna visas i konstrummet på Kulturhuset Storbrunn och sträcker sig mellan 12 maj och 21 augusti.

Salongen var öppen för lokala konstnärer, både professionella och amatörer. Urvalet gjordes av en professionell jury ledd av Johanna Uddén, verksamhetsledare på Konstfrämjandet Uppland.

Utställningsperioder och medverkande konstnärer hittar du via denna länk. 

Ett sällskap åt gången är välkommet in i konstrummet som är öppet under bibliotekets öppettider. Se aktuella öppettider här. 

Östhammars konstsalong arrangeras i samarbete med Konstfrämjandet Uppland.

HBTQ+ på biblioteken

Hurra! Vi har nu jobbat med ämnesord i bibliotekskatalogen så att HBTQ+-litteratur ska vara lättare att hitta. Det har också köpts in mer HBTQ+-litteratur för att kunna erbjuda ett större utbud. Du kan titta på filmsnuttar med högläsning, boktips och instruktioner för sökning. När vi väl öppnar biblioteken igen kan du komma och titta på våra HBTQ+-hyllor som vi nu har i både Alunda och Östhammar.

I samband med satsningen på HBTQ+ på biblioteken har vi gjort en filmserie med fem korta filmer som ni hittar på Östhammars kommuns Youtubekanal. Författaren Sara Lövestam läser ur sin ungdomsbok ”En stark nolla”, bibliotekarierna Maria Loboda, Charlotte Selenius och Elin Streiffert ger HBTQ+-boktips och bibliotekarien Malena Jäder visar hur man söker på HBTQ+-ämnesord i bibliotekskatalogen. Det finns också en skriftlig tutorial om hur man söker på HBTQ+-litteratur i katalogen och vilka ämnesord man kan använda för att få bra sökträffar.

I Östhammar finns det nu en HBTQ+-hylla för vuxna. Vi kallar hyllan för ”Böcker bortom normen” med en skylt med regnbågshjärta. Ungdomsböckerna står bland de andra ungdomsböckerna, men med en skylt på ryggen där det står ”bortom normen ung”. Vi har också en liten avdelning bland bilderböckerna som vi kallar ”Regnbågsbilderböcker”.

I Alunda finns en HBTQ+-hylla för blandade åldrar.

Litteraturveckan i P1: Kiese Laymon om skrivandet som nödvändighet

Direkt

 
Sänds kl. 13.05 - 14.00
Läsfesten i P1 pågår för fullt! Möt Kiese Laymon, amerikansk författare till den självbiografiska romanen "Tung", som nu blir Radioföljetong. Hör honom om hur han fick modet att skriva om familjens – och sina egna – hemligheter.

Romanen "Tung" handlar om den komplicerade relationen mellan en mor och hennes svarta son. Hon, en hårt arbetande akademiker, drillar sin pojke i skrivandets och språkets konst, för att göra motstånd mot rasismen och våldet i det amerikanska samhället. Men samtidigt om hon lär honom hur han kan undkomma polisvåld, slår hon själv, plötsligt och hårt.

Författaren Kiese Laymons bästsäljande roman sänds nu som Radioföljetong i Sveriges radio och i dagens P1 Kultur möter du honom i Mina Benaissas intervju.

Här kan du läsa Anna Tullbergs recension av romanen.

KRÖNIKA: UPPLÄSNINGENS HEMLIGHETER OCH KNEP

Marie Lundström funderar i dagens P1 Kultur över högläsning och uppläsning – varför kan ett enda felbetonat ord vilja få en att trycka på pausknappen? Och, vilken betydelse har röstens olika tonlägen för för vår förmåga att lyssna och ta till oss en text? Joseph Knevel, som är ansvarig för Radioföljetongen och Radionovellen, medverkar för att reflektera vad som krävs för att få till en riktigt bra uppläsning.

ROMANPRIS-JURYNS TREDJE DISKUSSION: "CAESARIA" AV HANNA NORDENHÖK

För 28:e året i rad har vi en lyssnarjury som genom intensiva samtal kommer fram till vem som ska få Sveriges Radios Romanpris 2021. Det är lyssnarna som har makten!
Förra veckan kunde ni höra reportage i P1 Kultur om de fyra utvalda bokcirklarna från Uppland och Sörmland som fått uppdraget att läsa årets nominerade romaner.
Varje cirkel har nu skickat en representant och det är de fyra flitiga storläsarna som tillsammans med programledare Jenny Teleman diskuterar de nominerade romanerna:

  • "Tritonus" av Kjell Westö
  • "Dagarna, Dagarna, Dagarna" av Tone Schunnesson
  • "Caesaria" av Hanna Nordenhök
  • "Splendor" av Stefan Lindberg

I dag diskuteras "Caesaria" av lyssnarjuryn som består av Josefin Månsson, Fredrik Holstein, Inger Eklind och Sven-Eric Bergman. Skådespelaren Lotti Törnros läser ur "Caesaria".

LYRIKPRISET 2021: DIKTLÄSNING UR "TOPOSATOPICUS" AV KRISTER GUSTAVSSON

Under veckan kommer vi att höra poeterna läsa ur de nominerade diktsamlingarna till Sveriges radios Lyrikpris. Det instiftades redan 1958 då den första pristagaren var Nelly Sachs. 30 000 kronor och äran står på spel. Årets nominerade är:
"Under tiden" av Anna Hallberg
"Kälda" av Birgitta Lillpers
"Toposatopicus" av Krister Gustavsson
"Konsten at med hvissa metodiska rörelser hemkalla en hädangången till lifvet" av Helena Boberg
"På kyrkogården i södra Lappland" av Börje Lindström
Idag läser Krister Gustavsson ur sin diktsamling "Toposatopicus" .

PROGRAMLEDARE: Lisa Bergström
PRODUCENT: Maria Götselius