ÅRETS FÖRENING

Finalister
Roslagens Träningsvärk
Sanda Bygdegårdsförening
Österby Gymnastikklubb

Prisvärd, Östhammars kommun

 

ÅRETS IDROTTSPRESTATION

Finalister
Susanne Jansson, Racerbåt
Victoria Larsson, Skeetskytte
Pontus Naeslund, Motorsport Drifting

Prisvärd: Östhammars kommun

 

ÅRETS UNGDOMSLEDARE

Finalister
Börje Nilsson, Östhammar skytteförening
Jonas Nordén, HÖFF
Emma Eriksson & Albin Rooth, Almo BK

Prisvärd, Östhammars kommun

Eldning utomhus och under Valborg

Att tända en majbrasa på Valborg är en trevlig tradition men på grund av det torra och varma vädret avråder Räddningstjänsterna i Uppsala län från eldning. Dock råder inte generellt eldningsförbud. Tänk på att all eldning alltid sker på eget ansvar.

Om man trots nuvarande avrådan vill elda till exempel en valborgsmässoeld måste detta genomföras på ett uppenbart säkert sätt och under stor försiktighet. All eldning sker under eget ansvar. Viktigt är att tänka över vilka släckningsmöjligheter som finns på plats för att undvika spridningsrisk. 

Eventuellt eldningsförbud

Observera att ett eldningsförbud kan beslutas hastigt och det är därför viktigt att uppdatera sig om läget via länsstyrelsens hemsida.

Mer användbara tips

Vad ska jag tänka på om jag måste elda?länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Appen Brandrisk utelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fyrverkerier

Avfyrandet av fyrverkerier är en av de vanligaste orsakerna till bränder utomhus på Valborgsmässoafton. Kommunfullmäktige beslutade vid senaste mötet den 23 april  att ändra § 11 i de lokala ordningsföreskrifterna till att:

”Användning av pyrotekniska varor tillåts bara från kl. 12.00 på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton samt därpå följande dag till kl. 02.00. Under övriga tider på året krävs tillstånd av polismyndigheten.” 

Läs mer om fyrverkerier på dinsäkerhet.se -  "Så skjuter du fyrverkerier"

Trevlig Valborg!

ABBA:s ”I Have A Dream” ska göra Barnkonventionen känd för skolelever

 

Ett unikt samarbete mellan ABBA The Museum och det nationella skolprojektet Make Music Matter kommer att ge elever i hela landet möjlighet att lära sig om svensk musikhistoria och sina egna rättigheter på samma gång. Samarbetet pågår 2019-2020 och har namnet ”Make Music Matter! I Have A Dream”.

 

Ett unikt samarbete mellan ABBA The Museum och det nationella skolprojektet Make Music Matter kommer att ge elever i hela landet möjlighet att lära sig om svensk musikhistoria och sina egna rättigheter på samma gång. Samarbetet pågår 2019-2020 och har namnet ”Make Music Matter! I Have A Dream”.

I år fyller ABBA-låten ”I Have a Dream” 40 år (album Voulez Vous, release 23/4-1979) samtidigt som Konventionen om barnets rättigheter (Barnkonventionen) firar 30 år. Genom samarbetet ”Make Music Matter! I Have A Dream” får elever i skolan med inspiration från Barnkonventionen utrycka sina drömmar genom att skapa en egen sångvers till låten ”I Have A Dream”. Under Barnkonventionens dag den 20 november på ABBA The Museum kommer elever sedan att få framföra sina musikaliska tolkningar av låten.

Deltagande skolor kommer via en lärarportal få tillgång till material som kan användas i undervisningen, bland annat ”En popsaga” av Björn Ulvaeus, arbetsmaterial om Konventionen om barnets rättigheter och kreativt musikskapande med digitala verktyg. Alla de fyra medlemmarna i ABBA står bakom att låten ”I Have A Dream” används i samarbetet.

Make Music Matter är ett samarbete mellan Linnéuniversitetet, Sveriges Kommuner och Landsting, Soundtrap – A SPOTIFY COMPANY och Academy of Music and Business, där syftet är att eleverna ska få möjlighet att utveckla musikalisk kreativitet, digital kompetens, entreprenörskap och innovationsförmåga i autentiska miljöer som liknar musikbranschen. Detta ligger också väl i linje med ABBA The Museums vision, som är att inspirera och sprida kunskap om ABBA:s musik till en ny generation.

Caroline Fagerlind, museichef på ABBA The Museum:

- Att delta i skolprojektet Make Music Matter! är en självklarhet för oss på museet. Genom projektet kan vi tillgängliggöra historien om ABBA och deras musikskatt till nästa generationer. Med kunskap, omtanke och passion bidrar ABBA The Museum till att låta skolelever inspireras, motiveras och utbildas i svensk populärmusikhistoria.

Göran Nikolausson, projektansvarig för Make Music Matter! I Have A Dream, Linnéuniversitetet:

- Det är en fantastisk möjlighet att få göra detta tillsammans med ABBA The Museum 2019-2020. Make Music Matter I Have A Dream” fokuserar på barns drömmar och rättigheter, samtidigt som musikalisk kreativitet, entreprenörskap och digitalitet är centrala kunskapsområden i projektet. Genom projektet får eleverna dessutom utveckla sina kunskaper om ABBA, en grupp vars musik både har varit och fortfarande är mycket betydelsefull för svensk musik ute i världen.

Barnkonventionen innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. Redan idag får många lära sig om den i skolan, men det finns behov av att fördjupa kunskaperna. Genom samarbetet mellan Make Music Matter! och ABBA The Museum får eleverna möjlighet att arbeta med och lära sig om Konventionen för barnets rättigheter (Barnkonventionen) i skolan på ett lite annorlunda sätt.

- Det känns både spännande och roligt att få vara en del av detta samarbete. SKL har regeringens uppdrag att sprida kunskap om Barnkonventionen. Samtidigt arbetar vi nära kommunerna för att utveckla undervisningen. ”Make Music Matter! I Have A Dream” kombinerar dessa på ett förtjänstfullt sätt. Elever och lärare får fördjupa sina kunskaper om Barnkonventionen samtidigt som de får möjlighet att utveckla kreativitet, digital kompetens och entreprenörskap. Det är en bra kombination, säger Mats Gerdau, ordförande för utbildningsberedningen på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Skolprojektet Make Music Matter! I Have A Dream startar i början av september 2019 och pågår fram till och med 2020.

I HAVE A DREAM
Text och musik av Benny Andersson and Björn Ulvaeus.
©Union Songs Musikförlag AB på pressmeddelande och film.

 

Make Music Matter! är ett nationellt skolprojekt som startade 2017 och drivs av Linnéuniversitetet, Sveriges Kommuner och Landsting, musiktjänsten Soundtrap A SPOTIFY COMPANY och Academy of Music and Business. Syftet med skolprojektet är att demokratisera musikundervisningen och ge alla elever möjlighet att utveckla sin musikaliska kreativitet med hjälp av digitala verktyg samt att utveckla ett förhållningssätt som främjar entreprenörskap. Make Music Matter! erbjuder också kompetensutveckling för lärare i musik, där bland annat ett årligt musikkonvent ingår.

Make Music Matter

Make Music Matter! utgår från nyckelorden Technology – Entrepreneurship – Aestetics -Creativity -Humanity som tillsammans bildar T.E.A.C.H.! Be The Difference! Närmare 500 musiklärare från hela landet deltar i skolprojektet. Förra året genomfördes remix-projektet ”Happy Nation Re-born” i samarbete med den svenska popgruppen Ace Of Base där eleverna fick tillgång till originalfilerna av världshits som The Sign, All That She Wants mfl från albumet ”Happy Nation” som med sina 25 miljoner sålda exemplar räknas som ett av världens mest sålda debutalbum. Inom ramen för samarbetet fick eleverna göra egna Ace Of Base-re-mixer i egna musikproduktioner och delta i en re-mixtävling som avgjordes av en jury bestående av medlemmar i Ace Of Base och skivbolaget PlayGround Music.

Samarbetspartners i Make Music Matter! I Have A Dream

ABBA The Museum

ABBA The Museum är mer än ett vanligt museum. Här hittar du självklart medlemmarnas kläder, guldskivor, originalprylar, memorabilia och mycket mer, men hos oss är Du en viktig del av upplevelsen!

ABBA The Museum

Ansökan öppen för sommarlovsaktivitet

Vill du arrangera en gratis sommarlovsaktivitet för barn och unga?

Då är ni som förening, företag, studieförbund eller annan verksamhet välkommen att söka medel genom Kultur- och fritidsförvaltningen Östhammars kommun. Vill ni arrangera en aktivitet under sommarlovet kan ni också kostnadsfritt ingå i vår marknadsföringsinsats. För detta behöver vi:

  • Rubrik
  • Uppgift om vad aktiviteten innehåller
  • Åldersgrupp ni vänder er till
  • Max antal barn
  • När
  • Var
  • Vem som är arrangör
  • Var anmälningar ska skickas in  (om det är begränsat antal)

Skicka gärna en högupplöst bild som vi får använda i programmet.

Viktiga datum: 
3 maj 2019 - Sista inlämningsdatum för ansökan om medel
31 maj 2019 - Sista inlämningsdatum för information om er aktivitet

Skicka din ansökan till: Malin.Arrendell@osthammar.se

Blomgrens camping blev en lyckad musikal

Varje år sätter Kulturskolan upp en stor föreställning som drama- och musikeleverna på skolan framför. Årets musikal Blomgrens camping bjöd på komplicerade relationer och stora känslor.

Riktiga husvagnar, tält, cyklar och en epatraktor användes vid årets musikal som drama- och musikeleverna på Kulturskolan framförde i Östhammars Ishall mellan den 26 och 29 mars. Det var en intensiv vecka med tio föreställningar, då det totalt kom cirka 1300 elever och andra besökare.

− Det var en stor produktion som eleverna har tagit fram tillsammans med mig, gitarrläraren Johan, sångläraren Maria och ljud- och ljusmästare Joakim. Hela tiden har det varit viktigt att alla ska känna sig delaktiga från början till slutet av hela produktionen, säger Anna-Lena Gustafsson, dramalärare på Kulturskolan.

Eleverna har själva fått forma sina karaktärer, ta fram dansnummer och varit delaktiga i att improvisera fram en passande dialog som kan föra handlingen framåt.

− Det har varit både roligt och utmanade för alla medverkande. I min roll som regissör och produktionsansvarig har jag bland annat sammanställt alla idéer och skrivit ihop ett manus, säger Anna-Lena och fortsätter,

− Vi hade två månader på oss att repetera in alla olika delar i musikalen.  Resan till framförandet av musikalen har varit minst lika viktig som målet att ha framfört alla föreställningar. Vi alla kände att vi verkligen lyckades med att genomföra musikalen på bästa sätt.

Påsklovsaktiviteter 2019

Här hittar du påsklovsaktiviteter för barn och unga i Östhammars kommun. Glad påsk!

 

FAMILJEDAG PÅ MELLANGÅRDEN 
Kom och klappa gulliga får och lamm, hälsa på kor och kalvar i ladugården och titta på traktorer och maskiner! Det kommer att finnas försäljning av gårdsprodukter, nygrillad korv, fika och mackor.

Obs! Personer som har varit utomlands de senaste 48 timmarna får ej besöka gården.

Datum: 19/4
Tid: 10:00-14:00
Plats: Tvärnö Mellangården 755,  Östhammar
Ålder: Barn, unga och familj
Pris, anmälan och biljetter: Fritt inträde
Kontakt telefon: 070-39 80 387
Kontakt mail: mellangarden755@gmail.com 
Arrangör: Mellangården Tvärnö 

 

PÅSKLOVSKUL
Välkommen på påsklovskul med Gimo pastorat!

Datum: 15-18/4
Tid: 10:00-14:00
Plats: Kyrkans hus, Gimo
Ålder: 6-11 år
Pris, anmälan och biljetter: Kostnadsfritt. Lunchservering.
Arrangör: Gimo Pastorat, Svenska Kyrkan

 

BARNENS PÅSKLOVSAKTIVITET - MINIDISCO
Fiskdamm, ansiktsmålning, besök av påskharen, godisregn och mycket mer! Kom gärna utklädd och delta i maskeradtävlingen! 

Datum: 18/4
Tid: 15:00-18:00
Plats: Ladan, Gymnasievägen 2, Gimo
Ålder: Från 3 år och uppåt med vuxet sällskap
Pris, anmälan och biljetter: 100 kr per barn, vuxna gratis. Fika och matutbud finns. 
Arrangör: Guggesdisco.se

 

ÖPPET HUS MED HÄLSOÄVENTYRET
Välkommen att hälsa på Hälsoäventyret!

Datum: 15/4
Tid: 12:00-15:00
Plats: Fabriksvägen 7, Östhammar
Ålder: Barn, unga och familj
Pris, anmälan och biljetter: Ingen anmälan. Kostnadsfritt.
Arrangör: Hälsoäventyret

 

PROVA PÅ DANS FÖR HÄLSA MED HÄLSOÄVENTYRET
Kom och testa metoden Dans för Hälsa tillsammans med Hälsoäventyret!

Datum: 17/4
Tid: 
10:00-11:00
Plats: 
Fabriksvägen 7, Östhammar
Ålder: 
Högstadie- och gymnasieungdomar
Pris, anmälan och biljetter: 
Anmäl dig till 0173-88188. Kostnadsfritt.
Arrangör: 
Hälsoäventyret

 

TRÄNA GRATIS MED FRISKIS & SVETTIS 
Skolungdomar tränar kostnadsfritt hos Friskis & Svettis under påsklovet!

Datum: 15-18/4 och 20-21/4
Ålder: Skolungdomar
Pris, anmälan och biljetter: Kostnadsfritt
Arrangör: Friskis & Svettis Östhammar

 

PÅSKSKOJ PÅ KNUTMASSOKVARNEN
Kom och rita ditt påskkort, pyssla och leta påskägg på Knutmassomuseét! Passa också på att titta på Knutmassogubabbarna som finns i huset! 

Datum: 16/4
Tid: 10:00-14:00
Plats: Kvarnen, 747 44 Gimo
Rekommenderad ålder: 4-10 år
Pris, anmälan och biljetter: Kostnadsfritt. Lunch och fika finns att köpa. 
Arrangör: Arbetsmarknadsenheten, Östhammars kommun

 

TESTA PÅ KARATE MED ÖSTHAMMARS SHOTOKAN KARATEKLUBB!
Har du velat testa karate? Nu har du chansen!

Datum: 17/4
Tid: 11:00-13:00
Plats: Kristinelundskolan, Kyrkogatan 30, Östhammar
Ålder: Barn och unga
Pris, anmälan och biljetter: Kostnadsfritt
Arrangör: Shotokan Karateklubb

 

 

KULTURHUSET STORBRUNN

Varmt välkommen till kulturhuset Storbrunn! Här kan du låna böcker, studera i något av våra studiebås, se föreställningar och utställningar, hänga på ungdomsgården (7-17 år) och se biofilm. Under påsklovet händer detta:

 

ÖPPET HUS PÅ STORBRUNN MED TEMA TROLLDOM! 
Vi håller återigen öppet hus på Storbrunn kulturhus i Östhammar och denna gång med tema trolldom! Delta på lässtund, gå äggpromenad, pyssla, spela brädspel, skriv fanfiction, få ansiktsmålning och mycket mer! Kom gärna utklädd!

Obs! Tänk på att du som vårdnadshavare ansvarar för ditt barn under dagen.

Ansiktsmålning: 09:00-12:00
Pyssel: 09:00-16:00
Brädspel: 09:00-19:00
Äggpromenad: 09:00-16:00
Dark poetry: 09:00-16:00
Lässtund: 09:00-09:30 och 14:00-14:30
Fanfiction: 13:00-16:00

Med reservation för ändringar.

Datum: 17/4
Tid: 09:00-16:00
Plats: Kulturhuset Storbrunn, Klockstapelsgatan 2, Östhammar
Ålder: Barn, unga och familj
Pris, anmälan och biljetter: Kostnadsfritt
Arrangör: Kultur- och fritidsförvaltningen, Östhammars kommun

 

MAGISHOW
Magishow…och lär dig att trolla efteråt! Inled påsklovet med en förtrollande magisk show! Efter föreställningen får alla barn lära sig trolleritricks av magikerna Johan Ståhl och Kalle Nilsson. En familjeföreställning som rekommenderas från 5 år.

Datum: 13/4
Tid: 14:00
Plats: Kulturhuset Storbrunn, Klockstapelsgatan 2, Östhammar
Ålder: Från 5 år
Pris, anmälan och biljetter: Kostnadsfritt. Anmäl dig till storbrunnbiljetter@osthammar.se
Arrangör: Kultur- och fritidsförvaltningen, Östhammars kommun

 

FILOSOFICAFÉ - TEMA EGENDOM
Tidigt lär man sig värdet av att äga saker. Redan en ett-åring försvarar sin leksak som ”min!” och under livet samlar man på sig allt fler saker. Är det viktigt att äga saker? Har man en absolut rätt till sin egendom? Vad räknas som egendom? Hur skulle det bli om vi inte ägde någonting? Kan det finnas anledning att avstå eller begränsa egendom? Hur formar ägandeförhållanden oss själva, relationer och våra liv på den här jorden? Samtalsledare är Sofia Franzén.


Datum: 13/4
Ålder: Alla åldrar
Pris, anmälan och biljetter: Kostnadsfritt
Arrangör: ABF och Sällskapet för filosofisk praxis med stöd från Lyftet Storbrunn

 

FÖRFATTARBESÖK - JENS LILJESTRAND
Jens Liljestrand är litteraturvetare, författare och skribent. Sedan 2013 är han biträdande kulturchef på Expressen. Liljestrand är uppväxt i Moçambique, Uppsala och Karlskrona. Augustprisnominerad 2018 för boken Mannen i skogen – en biografi över Villhelm Moberg (2018).

Datum: 16/4
Ålder: Alla åldrar
Pris, anmälan och biljetter: Kostnadsfritt. Boka biljett på storbrunnbiljetter@osthammar.se
Arrangör: Kultur- och fritidsförvaltningen, Östhammars kommun
Kontakta arrangören: bibliotek.osthammar@osthammar.se eller 0173-86300

 

 

SIMHALLAR

Under påsklovet är det extraöppet på simhallarna och vi håller den populära lovaktiviteten gratis bad! 

Se mer information på respektive simhall:

FRÖSÅKERSHALLEN SIMHALL

GIMO SIMHALL

ÖSTERBYBRUKS SIMHALL

 

 

UNGDOMSGÅRDAR & FRITIDSVERKSAMHET

Välkommen till våra ungdomsgårdar och vår fritidsverksamhet! Vi finns i Gimo, Österbybruk och Östhammar.

BRUNNEN FRITIDSVERKSAMHET
Klockstapelsgatan 2, Östhammar 
16/4 Sittgympa och påskpyssel

UNKAN
Eknäsvägen 2, Österbybruk 
För dig i årskurs 7-17 år. 
15/4 Biljard och pingisturnering

STORBRUNN UNGDOMSGÅRD 
Klockstapelsgatan 2, Östhammar
För dig i årskurs 7-17 år.
15/4 Harry Potter-pyssel
17/4 Harry Potterkväll! 

GIMO UNGDOMSGÅRD
Gymnasievägen 2, Gimo
För dig i årskurs 7-17 år.
16/4 Biljard och pingisturnering
17/4 FIFA-turnering och 
18/4 Öppet - hemlig aktivitet

Mer information om våra ungdomsgårdar hittar du här.

 

 

BIBLIOTEK

Välkommen in till något av våra bibliotek!

KULTURHUSET STORBRUNN
Klockstapelsgatan 2, Östhammar
15/4 Spela brädspel och pyssla

16/4 Spela brädspel och pyssla
17/4 Öppet hus med tema Harry Potter!
18/4 Spela brädspel och pyssla (Skärtorsdag öppet mellan 10:00-13:00)
19/4 Stängt (Långfredag) 
20/4 Stängt
21/4 Stängt

 

ÖSTERBYBRUKS BIBLIOTEK 
Dannemoravägen 5, Österbybruk
15/4 Skapa fåglar 16:00-19:00

16/4 Öppet 09:00-16:00
17/4 Öppet 16:00-19:00
18/4 Öppet 10:00-13:00 (Skärtorsdag)
19/4 Stängt (Långfredag) 
20/4 Stängt
21/4 Stängt

 

ALUNDA BIBLIOTEK
Marmavägen 12,  Alunda
15/4 Pyssel med Pysseltanten 14:00-16:00

16/4 Öppet 10:00-13:00, 14:00-16:00
17/4 Öppet 15:00-19:00
18/4 Öppet 10:00-13:00 (Skärtorsdag)
19/4 Stängt (Långfredag) 
20/4 Stängt
21/4 Stängt

ÖREGRUNDS BIBLIOTEK
Rådhusgatan 8, Österbybruk
15/4 Pyssel 10:00-12:00, 14:00-17:00

16/4 Pyssel 16:00-19:00
17/4 Pyssel 10:00-12:00, 14:00-17:00
18/4 Pyssel 10:00-13:00 (Skärtorsdag)
19/4 Stängt (Långfredag) 
20/4 Stängt
21/4 Stängt

GIMO BIBLIOTEK
Köpmangatan 2, Gimo
15/4 Öppet 10:00-12:00, 14:00-17:00

16/4 Skapa fåglar 16:00-19:00
17/4 Öppet 10:00-12:00, 14:00-17:00
18/4 Öppet 10:00-13:00 (Skärtorsdag)
19/4 Stängt (Långfredag) 
20/4 Stängt
21/4 Stängt

Mer information om biblioteken och öppettider hittar du här.

 

 

BIOGRAFER

Är du sugen på att titta på film?

Se filmutbudet för Stavby bio här.
Se filmutbudet för Östhammar Storbrunn här.
Se filmutbudet för Öregrundsbion här.