Fårkött säljs som dyrare lammkött

LIVSMEDEL. Mer än hälften av det lammkött som säljs i Sverige är egentligen fårkött. Livsmedelsinspektörer har nu uppmärksammat fusket och tänker sätta dit grossisterna, skriver Dagens Nyheter.

Det importerade fårköttet, som på engelska heter mutton, säljs felmärkt och betydligt dyrare. Svenska lammproducenter tjänar mellan 50 och 60 kronor per kilo för lamm och mellan 5 och 10 kronor för får.

 
– Vi har fått upp ögonen för det här på sistone. Vi har bestämt oss för att sätta ned foten och framför allt säga till i grossistledet att de inte får sälja mutton som lamm, säger Emma Nordvik Premfors, enhetschef på livsmedelskontrollen i Stockholm, till tidningen.

Siffror från SCB som DN gått igenom visar att 82 procent av det lammkött som importeras till Sverige är fårkött. Med det svenska köttet inräknat är då 60 procent av det lammkött som äts i Sverige egentligen får.

Inom Svenska fåravelsförbundet är problemet allmänt känt och nu är man glad att det uppmärksammas.

fredagskvällen har Ica gått ut med att de nu återkallar flera olika av deras sorter av micropopcorn. Orsaken är att det finns en ökad risk för att förpackningarna bränns i mikron. Enligt ett pressmeddelande från Ica gäller återkallelsen samtliga bäst-före-datum och det gäller förpackningar som har sålts i hela landet. Tillverkaren ska ha hittat problem med trycksvärtan på förpackningarna som orsakar en ökad risk att de blir brända när de körs i mikron. Återkallelsen gäller: ► ICA Micropopcorn 3-pack ► ICA I love eco Micropopcorn 3-pack ► ICA Micropocorn 10-pack ► ICA Micropopcorn smörsmak 3-pack Förpackningarna ska efter återkallelsen gått ut inte gå att köpa i butik. Ica uppmanar kunder som köpt micropopcornen att lämna tillbaka förpackningarna till butikerna eller reklamera dem.

Under fredagskvällen har Ica gått ut med att de nu återkallar flera olika av deras sorter av micropopcorn. Orsaken är att det finns en ökad risk för att förpackningarna bränns i mikron.

Enligt ett pressmeddelande från Ica gäller återkallelsen samtliga bäst-före-datum och det gäller förpackningar som har sålts i hela landet.

Tillverkaren ska ha hittat problem med trycksvärtan på förpackningarna som orsakar en ökad risk att de blir brända när de körs i mikron.

Återkallelsen gäller:

► ICA Micropopcorn 3-pack

► ICA I love eco Micropopcorn 3-pack

► ICA Micropocorn 10-pack

► ICA Micropopcorn smörsmak 3-pack

Förpackningarna ska efter återkallelsen gått ut inte gå att köpa i butik. Ica uppmanar kunder som köpt micropopcornen att lämna tillbaka förpackningarna till butikerna eller reklamera dem.

Mindre stöd för allergiker

HÄLSA. Mat till glutenintoleranta är kostsam men allt färre får kosten subventionerad. Trenden med glutenfri mat har ökat utbudet i vanliga affärer och när priserna förmodas pressas ned tar fler landsting bort bidragen.

Det finns ingen medicin som hjälper mot den kroniska sjukdomen celiaki, eller glutenintolerans som det också kallas. Däremot måste de sjuka ställa om kosten till glutenfritt för att klara sjukdomen. Något som många landsting förut subventionerade. I dag är det bara ett fåtal som har det kvar.

Den 1 april försvinner subventionen för glutenfria varor i Västra Götalandsregionen, för patienter över 16 år.

– Bland patienterna har det uppfattas som ganska knöligt, ingen har varit nöjd med systemet, säger Jonas Andersson, ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, till Bohusläningen.

Ekonomiskt stöd

Västra Götalandsregionen kommer inte att ersätta systemet med ett kontantstöd, vilket man har gjort i region Örebro. Där försvann subventioneringen till vuxna med celiaki vid årsskiftet, i stället erbjuds nu ett ekonomiskt stöd på 1 200 kronor per år. Det är ett bättre system, anser Celiakiförbundets generalsekreterare Christina Ralsgård.

– Men det är för lite pengar. I Norge får man 2 000 kronor i månaden. Det är väldigt dyrt att ha en strikt glutenfri kost, säger hon.

Fortfarande dyrt

För glutenintoleranta barn upp till 16 år gäller subventionering, genom matpaket med glutenfria basvaror via apoteket, i hela landet.

– Men många föräldrar är missnöjda för man är hänvisad till ett grundsortiment, säger Christina Ralsgård.

Att många landsting tar bort "mat på recept" för dem över 16 år beror bland annat på att utbudet av glutenfritt har ökat i livsmedelsbutikerna vilket på sikt tros leda till lägre priser.

– Utbudet har ökat men det betyder inte att priset har gått ner, säger Christina Ralsgård.

FAKTA

Celiaki

Celiaki, eller glutenintolerans, innebär att man inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn.

Symptom är bland annat trötthet, diarré, viktnedgång och blodbrist.

Obehandlad celiaki har även kopplats till benskörhet och försenad pubertet.

Två till tre procent av svenskarna har sjukdomen.

Källa: Lunds universitet

Bröstmjölk

HÄLSA. Ge inte ditt barn okontrollerad bröstmjölk från en okänd donator. Smörj inte in bröstmjölk på huden och nej, bröstmjölk botar inte cancer.

Huruvida lussebullar bakade på bröstmjölk blir godare eller inte är dock mer oklart.

"Bortskänkes, infrusen bröstmjölk."

På Facebook finns slutna grupper där överbliven bröstmjölk står i centrum. Oftast handlar konversationerna om kvinnor som har bröstmjölk kvar i frysen och som vill skänka bort den till nyblivna mammor som inte kan eller vi amma själva.

I så fall kan ni få av mig. Finns typ 60 påsar."

– Jag blev varse det här för några månader sedan. Hur vanligt det är vet jag dock inte, säger Anna-Karin Edstedt Bonamy, barnläkare och amningskonsult vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm.

Hennes råd till nyblivna mammor är att inte ge sitt barn donerad bröstmjölk som inte har kontrollerats för sjukdomar och näringsinnehåll.

Kroppsvätska

– Bröstmjölk är en kroppsvätska som, precis som blod, kan innehålla virus och bakterier. I värsta fall kan barnet få sjukdomar som hepatit B eller hiv, säger Anna-Karin Edstedt Bonamy.

Mjölk från en okänd donator kan dessutom innehålla rester från nikotin och läkemedel som kan vara direkt skadliga för barnet. Om mjölken har blivit förorenad vid utpumpning, förvarats för länge i frysen eller råkat tina under tiden, kan den innehålla skadliga mängder bakterier.

– Den donerade bröstmjölk som delas ut inom sjukvården, från mjölkbankerna, är snabbpastöriserad samt kontrollerad för bakterieinnehåll. Mammorna får också lämna blodprov för smittsamma sjukdomar, säger Anna-Karin Edstedt Bonamy.

Lussebullar

TT: Men vad ska en kvinna göra som inte kan eller har svårt att amma själv?

– Om man har ont om mjölk och inte vill ge sitt barn ersättning kan man prova med att amma sitt barn oftare. Om problemen fortsätter bör man kontakta BVC eller en amningsmottagning för att få hjälp, säger Anna-Karin Edstedt Bonamy.

Av konversationerna framgår också att donerad bröstmjölk används till olika saker. Det bakas lussebullar på den och den smetas in på huden mot sår och eksem.

– Visserligen är bröstmjölk bakteriedödande, men hudläkare avråder ändå från det eftersom det socker som finns i mjölkresterna blir mat till andra bakterier.

Vissa tror till och med att bröstmjölk kan bota cancer.

– Det förekommer förfrågningar från cancerpatienter som vill ha donerad bröstmjölk, säger Anna-Karin Edstedt Bonamy.

FAKTA

Ont om studier

Exakt hur länge ett barn bör få bröstmjölk eller exakt när smakprover bör introduceras är det ingen som vet. Tillförlitliga studier saknas. Däremot finns det studier som tyder på att barn som ammas drabbas av färre infektioner, jämfört med barn som inte ammas. Amning ses också som bra för barnets och mammans anknytning till varandra.

Det finns också studier som tyder på att amning även är bra för mammans hälsa, att risken att drabbas av äggstocks- och bröstcancer samt typ 2-diabetes senare i livet minskar.

Källa: Socialstyrelsen

 

TT

BROTT. Matfusk ska kunna leda till fängelse. Det föreslår en utredning som regeringen beställt och som Dagens Nyheter tagit det av.

Kaffe och te späs ut, kött packas om och säljs som ekologiskt. Exemplen på matfusk är många.

– Det har blivit mer och mer frekvent med livsmedelsfusk och det handlar också om allvarligt fusk som skett, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) som tillsatt utredningen, till DN.

MMXI dag riskerar svenska matfuskare på sin höjd böter. Regeringens utredare föreslår upp till två års fängelse när fusket kan innebära fara för människors eller djurs liv eller hälsa.

Konsumentminister Per Bolund (MP) tror att en lagskärpning och fängelsestraff kommer att ha avskräckande effekt.

– Anledningen till fusket är att man tjänar pengar på det. Löper man risken att få ett mycket kännbart straff och till och med åka i fängelse, då kommer många att hålla sig och inte ta den risken

Dricksvattnet i Öregrund

VA-verket informerar

Enligt Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten ska det finnas en mikrobiologisk barriär vid våra vattenverk.
Med anledning av detta kommer vi från och med 14 februari att klorera dricksvattnet i Öregrund, det sker som vi tidigare informerat om i Östhammar sedan 24 januari.
Det kan förekomma smak- och luktförändringar men dessa är ofarliga, prova att spola en stund skulle det inte hjälpa ber vi dig att kontakta Östhammar Direkt. 

Ny studie: Mycket mjölk förkortar livet

VETENSKAP. Den som dricker mycket mjölk riskerar att dö i förtid. Det enligt forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet som studerat mjölkdrickande bland närmare 106 000 medelålders och äldre kvinnor och män i Uppsala, Västmanlands och Örebro län.

Inte ens ett högt intag av frukt och grönt kan ta bort risken helt, skriver Upsala Nya Tidning.

– Våra nya forskningsresultat stärker hypotesen att en hög konsumtion av mjölk ökar risken för förtida död genom att orsaka en för kroppen skadlig kronisk låggradig inflammation, i synnerhet hos kvinnor, säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum, till tidningen.

Studien, som publiceras i American Journal of Epidemiology, har följt upp en annan tidigare studie som slår fast att mjölkdrickare inte har något förbättrat skydd mot frakturer, men däremot löper större risk att dö i förtid jämfört med de som dricker lite eller ingen mjölk alls. Risken för att dö en förtida död är enligt studien störst bland kvinnor som dricker mycket mjölk.

Enligt forskarna kan en tänkbar förklaring vara att mjölken innehåller laktos, som bryts ner till galaktos när den hamnar i vår kropp. Galaktos har i tidigare djurförsök kunnat kopplas till så kallad oxidativ stress, inflammation, tidigt åldrande och död.

FAKTA

Studiens resultat - skillnader mellan könen

Enligt studien så var risken för att dö en förtida död lägst hos kvinnor som inte drack mjölk alls, eller drack högst ett glas per dag, men åt frukt och grönsaker minst fem gånger per dag.

Risken för att dö en förtida död var nästan tre gånger högre för kvinnor som drack minst tre glas mjölk per dag och åt frukt och grönsaker högst en gång per dag.

För män som drack minst tre glas mjölk per dag var risken för förtida död "bara" drygt 30 procent högre än för män som sällan eller aldrig drack mjölk. Intaget av frukt och grönt verkade inte påverka förloppet.

Källa: Upsala Nya Tidning, studien: Milk, Fruit and Vegetable, and Total Antioxidant Intakes in Relation to Mortality Rates: Cohort Studies in Women and Men. (2017)

 

 

Campylobacter på kycklingkött behöver minska

Antalet personer som smittas av campylobacter i Sverige har fördubblats de senaste fem åren. En kraftig ökning av andelen färskt kycklingkött som säljs till konsument och en ökad förekomst av bakterier i produktionen är orsaker. Folkhälsomyndigheten, Jordbruksverket, Livsmedelsverket och SVA samarbetar nu för att förebygga och minska risken för smitta.

Mer information

Livsmedelstillverkare i Sverige använder inte GMO-råvaror

Det visar en granskning som genomfördes 2016. Däremot finns amerikanska produkter på den svenska marknaden där det inte framgår av märkningen att de innehåller GMO.

Livsmedelsverket har tillsammans med nio kommuner undersökt i vilken utsträckning genmodifierade livsmedel förekommer på den svenska mark­naden. Dessutom kontrollerades att produkter som innehöll genetiskt modifierade organismer (GMO) var korrekt märkta. Tretton majsprodukter, nitton sojaprodukter och två papayaprodukter från tjugo företag ingick i undersökningen som genomfördes 2016.

I nio av trettiotvå prover hittades genetiskt modifierad majs eller soja. De nio produkterna kommer från USA. Sojan och majsen är riskbedömda och godkända för livsmedelsanvändning av EU, men produkterna som de fanns i var korrekt märkta. Produkter som innehåller mer än 0,9 procent GMO ska vara märkta med GMO.

- De kontrollerade svenska företagen har följt reglerna. De har
också haft bra rutiner för att spåra och säkerställa att råvarorna inte
innehåller GMO, säger Zofia Kurowska statsinspektör på Livsmedelsverket.

EU har mycket hårda lagar kring GMO. Det ska garantera att de genetiskt modifierade livsmedel släpps ut på marknaden är helt säkra att äta. Innan ett livsmedel godkänns gör europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, en riskbedömning av livsmedlet.

19. Jan, 2017
19. Jan, 2017

Huvudduk

Huvudduk är inte något som kommit till Sverige med invandrare

Nya krav på näringsdeklaration - på nästan all mat

2016-12-14

Nu får alla som vill, kommentera och ha synpunkter på Efsas riskvärderingar av den genmodifierade majsen DAS-40278-9 och sojabönan DAS-81419-2

Den 5 december publicerade Efsa, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, två riskvärderingar av den genetiskt modifierade majsen med beteckningen DAS-40278-9 och den genetiskt modifierade sojan DAS-81419-2. Allmänheten får lämna synpunkter till EU-kommissionen inom 30 dagar från publiceringen.

Ansökningarna omfattar användning av GMO-produkterna som livsmedel, foder samt för import och bearbetning. Majsen är tålig mot vissa ogräsmedel medan sojabönan är tålig mot vissa ogräsmedel och har inbyggt motstånd mot vissa insekter. Ansökningarna omfattar inte odling.

Skicka gärna en kopia på synpunkterna till Livsmedelsverket, Zofia Kurowska, zoku@slv.se

Ytterligare upplysningar:
Zofia Kurowska, statsinspektör: 018 - 17 55 08

Ge synpunkter på en genmodifierad majs och en genmodifierad sojaböna

 

Totalkonsumtionen av mjöl och gryn var som högst i början av 2000-talet, för att sedan minska. Under 2015 var konsumtionen per person på samma nivå som under 1980. Foto: Shutterstock

Nu finns Jordbruksverkets årliga officiella statistik över livsmedelskonsumtionen och dess näringsinnehåll. Med hjälp av statistiken går det att följa utvecklingen från mitten av 1900-talet fram till 2015. Statistiken visar bland annat att köttkonsumtionen ökat med 37 procent sedan 1980 men att ökningstakten avstannat de senaste åren.

Djupdykning inom sockerkonsumtion

Hur beräknar vi livsmedelskonsumtionen?

Mer information

Livsmedelskonsumtionens utveckling fram till 2015

Återkallelsen gäller förpackningar med bäst före datum 16 oktober 2016.

Dela med dig

Produkten är felaktigt märkt med bäst före-datum 16 oktober. Korrekt bäst före-datum är 6 oktober. Eftersom det föreligger en utökad risk att listeria kan växa till i produkten efter utgångsdatumet, vilket kan innebära en hälsorisk för känsliga konsumenter, har Coop beslutat att återkalla produkten.

Kunder som redan köpt Coop Gravad lax 200g med bäst före-datum 16 oktober 2016 som vill återlämna produkten, ombeds att kontakta Coops kundservice eller närmsta Coopbutik och ersätts då för sitt köp.

Coop beklagar det inträffade och har tillsammans med leverantören omgående startat en utredning för att kartlägga orsakerna till det som inträffat.

Coop återkallar Coop Gravad lax 200g på grund av felmärkning

Återkallelsen gäller förpackningar med bäst före datum 16 oktober 2016.

Dela med dig

Produkten är felaktigt märkt med bäst före-datum 16 oktober. Korrekt bäst före-datum är 6 oktober. Eftersom det föreligger en utökad risk att listeria kan växa till i produkten efter utgångsdatumet, vilket kan innebära en hälsorisk för känsliga konsumenter, har Coop beslutat att återkalla produkten.

Kunder som redan köpt Coop Gravad lax 200g med bäst före-datum 16 oktober 2016 som vill återlämna produkten, ombeds att kontakta Coops kundservice eller närmsta Coopbutik och ersätts då för sitt köp.

Coop beklagar det inträffade och har tillsammans med leverantören omgående startat en utredning för att kartlägga orsakerna till det som inträffat.