Uppdaterad 01 augusti 20:3301 augusti 15:59, Trafikolycka, personskada, ÖsthammarTrafikolycka i Hökhuvud mellan två fordon

Två personbilar kolliderade på länsväg 288 i Hökhuvud. Den ena bilen ska ha kört in i den andra och enligt initiala uppgifter så beror kollisionen på att ena föraren, en man i 45-årsåldern, drabbades av sjukdomsfall.

Fyra personer var inblandade och de fördes med ambulans till sjukhus för kontroll. En av dem är ett fyraårigt barn.

En anmälan om vållande till kroppsskada är upprättad. Bilarna fick bärgas från platsen.

Uppdatering 20:28: Fem personer befann sig i bilarna. Av dem som fördes till sjukhus bedöms ingen vara allvarligt skadad.

 

30 juli 10:10, Mord/dråp, Uppsala

Den 22/7 hittar en privatperson en död person i skogen utanför Fjällnora. Sedan dess har en omfattande teknisk undersökning skett på platsen och kroppen har undersökts av rättsläkare.
Dödsorsaken, som inte kommenteras närmare, har kunnat fastställas och polisen har en pågående förundersökning om mord.
Den döda personen är en man i 20-årsåldern. Han identifierades för några dagar sedan och anhöriga är underrättade.

26 juli 22:04, Våld/hot mot tjänsteman, UppsalaOrdningsvakt larmar om att ha blivit hotad.

En ordningsvakt larmar om att ha blivit slagen och hotad av en kund i en galleria på Dragarbrunnsgatan.

Vad som utspelat sig mellan ordningsvakten och kunden, som är en man i 45-årsåldern, är inte klarlagt då de båda personerna har olika bilder av det inträffade.
Polisen tar upp anmälningar våld och hot mot tjänsteman samt våldsamt motstånd där ordningsvakten är målsägare, och misshandel samt tjänstefel där kunden är målsägare.

27 juli 01:10, Stöld/inbrott, UppsalaEn anmälare upptäcker ett inbrott på sitt företag och följer efter gärningsmännen.

Med hjälp av övervakningskameror upptäcker en anmälare ett pågående inbrott på sitt företag vid Ulva Kvarn och tar sig till platsen.

Två personer springer då ut på en åker och två andra åker iväg i bil och anmälaren kör efter i egen bil.
Färden går in mot Uppsala och Eriksberg där anmälaren förlorar den andra bilen ur sikte.
En patrull får syn på bilen och ett kortare förföljande uppstår vid Blomdahls väg innan bilen stannas och två personer springer från platsen.
Inga misstänkta gärningsmän har anträffats.

25 juli 22:41, Misshandel, ÄlvkarlebyTvå pojkar tar ifrån en yngre pojke en soft airgun efter att ha blivit beskjutna

En pojke i mellanstadieåldern beskjuter två pojkar i 15-årsåldern med en soft airgun. En av de äldre pojkarna träffas men är inte i behov av vård. De äldre pojkarna tar ifrån den yngre pojken hans soft airgun och ringer polisen.

Under tiden avviker den yngre pojken från platsen. Han anträffas i sitt hem av polisen. Anmälningar kommer att skrivas om bland annat misshandel.

Polisen söker en man i 80-årsåldern som anhöriga anmälde försvunnen på söndagskvällen vid kl 22:26

Den senaste kända iakttagelsen av mannen är från ca klockan 18:30 i Österbybruk vid idrottsplatsen där mannen träffade bekanta. Mannen hade åkt dit för att delta i bilbingo. Därefter skulle mannen åka hem, men han har inte kommit hem.
Mannen färdas i en silverfärgad Toyota Yaris årsmodell 2004 och polisen är mycket intresserad av tips om bilar av modellen som tex stått parkerade länge och/eller på ovanliga platser eller på annat vis stuckit ut.

Personer som träffat mannen på morgonen och i Österbybruk uppger att han var varit klädd i blå jeans och rödaktig/vinröd t-shirt med blå detaljer på ärmarna. Inte vid något av tillfällena bar han glasögon.
I sökandet efter mannen är hela Norduppland aktuellt, men även Gästrikland.

Polisen tar emot tips och iakttagelser på 114 14. Ring alltid 112 i akuta situationer.

Polisrutan Östhammar

Utanför Österbybruk tog sig tjuvar in i en bostad genom att bryta upp ett fönster. Efter detta har huset genomsökts och värdesaker försvunnit. Brottet rubricerades som grov stöld.

En bil som stod parkerad i Österbybruk utsattes för inbrott genom att en bakdörr bröts upp. I bilen förvarades en motorsåg, bensin och diverse verktyg som försvann i samband med brottet.

En villaägare utanför Norrskedika upptäckte att någon krossat ett fönster och sedan letat igenom bostaden i jakt på värdefulla föremål. En anmälan om grov stöld upprättades och en teknisk undersökning genomfördes i jakt på eventuella spår.

Under samma dygn utsattes även en villa i Östhammar för samma brott. Tillvägagångssättet från tjuvarna var liknande så naturligtvis är en koppling mellan de två brotten ganska trolig.

En butikslokal i Öregrund drabbades av skadegörelse efter att någon sparkat på dörren och sedan skadat saker som fanns utanför. Även en förening på orten anmälde att en informationsskylt samt en offentlig bänk förstörts.

I Öregrund försökte någon tillgripa en båt utan att lyckas. Tändningslåset blev dock demolerat.

Att sommaren kommit till Öregrund syns i antalet polisanmälningar gällande misshandel och narkotikabrott. Dessutom har flera personer omhändertagits med anledning av berusning. Vi hoppas att resterande del av sommaren kan förflyta på ett lugnt sätt för alla besökare

Updated 16 juli 00:4415 juli 19:40, Misshandel, grov, UppsalaGrov misshandel i Norby, Uppsala

Samtal inkom till polisens ledningscentral, gällande en misshandel. En person liggandes blodig på marken och fyra gärningsmän lämnade till fots. Ambulans tillkallades till platsen och transporterade målsägande till sjukhuset. Flera polispatruller letade i området och samtliga fyra gärningsmän anträffades efter en tids letande och kunde gripas.

Efter kontakt med åklagare, anhålls samtliga fyra för grov misshandel.

Samtliga inblandade är mellan 15-17 år.

Fler utredningsåtgärder kvarstår, vilket kommer ske skyndsamt med anledning av deras ålder.

Målsägandes har okända skador

Förundersökning pågår och ärendet leds av åklagare, ytterligare kommenter hänvisas till åklagarkammaren under dagtid

 

Händelsnotis uppdaterad med info om att målsägande har okända skador. Texten tidigare om kända skador är felaktig

15 juli 14:39, Olaga hot, TierpMan gripen efter att ha hotat grannar.

Polisen får flera samtal från boende i ett flerfamiljshus i Söderfors där en man ska ha uttalat hot mot flera av sina grannar, bland annat med en hammare och en kniv.

Flera patruller beordras till platsen och polisen beslutar om att göra en husrannsakan i mannens lägenhet. I lägenheten anträffas mannen, som är i 55-årsåldern, och han grips misstänkt för olaga hot och brott mot knivlagen.

I mannens lägenhet anträffas också en kniv som polisen tar i beslag.

Åtal väckt för synnerligen grovt vapenbrott med kopplingar till mord i Botkyrka

I augusti 2020 sköts en 12-årig flicka ihjäl på en bensinmack i norra Botkyrka, söder om Stockholm. I dag åtalades tre personer med kopplingar till dådet för synnerligen grovt vapenbrott.

 

 

Natten mot den 2 augusti 2020 öppnades eld med automatvapen inifrån en bil i Norsborg i Botkyrka kommun. En 12-årig flicka träffades av två skott och avled. Utredningen visar att flickan inte var måltavlan för skotten.

I samband med utredningen av mordet fick polisen tillgång till produktionsmaterial från en musikvideo som spelades in några dagar innan mordet skedde. Den officiella versionen av musikvideon publicerades på internet i slutet av augusti 2020. I musikvideon figurerar både det automatvapen och den bil, en vit Audi, som användes vid mordet i Norsborg. Av filmmaterialet framgår att personerna haft tillgång till ett antal vapen och bland annat hanterat dem på en skolgård i Västerås samt avlossat vapen från en bil som framförs i hög hastighet på en väg i tätbebyggt område i Västerås.

Tre personer åtalades i dag vid Attunda tingsrätt för hanteringen av ett antal vapen under inspelningen av musikvideon. Ytterligare fem personer är häktade vid Södertörns tingsrätt misstänkta för mordet på den 12-åriga flickan. Samtliga fem har kopplingar till inspelningen av musikvideon och fyra av dem syns delta i musikvideon. En av dessa sitter sedan i juni häktad. Fyra av personerna är häktade i sin utevaro och en av dem har gripits i Spanien i förra veckan och kommer att överlämnas till Sverige.
– Gripandet i Spanien möjliggjordes genom internationellt samarbete med hjälp av Eurojust, Europol och den svenska och spanska FAST-gruppen, säger vice chefsåklagare Anna Svedin.

Tre personer är alltjämt häktade i sin utevaro och internationellt efterlysta.
– Utredningen tyder på att de befinner sig i Turkiet och vi kommer att initiera ett utlämningsförfarande. Vi hoppas att Turkiet kommer att vara behjälpligt med att lämna ut dem till Sverige med tanke på brottets allvar, säger vice chefsåklagare Anna Svedin.

Förundersökningen gällande mordet den 2 augusti 2020 fortsätter. Efter att utländsk polis lyckats knäcka den krypterade chattjänsten ”SKY ECC” utfärdades en europeisk utredningsorder till Frankrike för att få ut material. En första leverans av materialet skedde i början av veckan.
– Vi har indikationer på att de personer vi utreder har använt sig av den här tjänsten bland annat och vi arbetar nu med att bearbeta och analysera det mycket omfattande materialet, säger polisens utredningsledare Lukas Molander.

Polisen efterlyser nu ytterligare information gällande mordet.
– Vi förutsätter att det finns personer som har kunskap om mordet och gärningsmännen som ännu inte har kontaktat polisen – vi uppmanar alla som har kunskaper i ärendet att höra av sig. Vi önskar särskilt upplysningar om de vapen som förekommer i musikvideon i anslutning till den vita Audin, eftersom dessa ännu inte är anträffade, avslutar han.

Målnummer Attunda tingsrätt: B 2441-21.
Målnummer Södertörns tingsrätt: B 12845-20.
Åklagare och polis kommer i nuläget inte att lämna fler kommentarer i ärendet.

14 juli 16:15, Mord/dråp, TierpFörundersökning om mord inledd i Tierp.

Polis kallades till en bostad i Tierp med anledning av att man anträffat en död man i sin bostad. På grund av olika omständigheter på platsen så startas en förundersökning gällande mord och platsen är avspärrad för teknisk undersökning. Omständigheter om händelsen kan inte kommenteras närmare i nuläget.

Anhöriga är underrättade.

Klockstölder i centrala Stockholm

De senaste veckorna har flera personer blivit bestulna på sina exklusiva klockor i Stockholm. Det just nu dominerande tillvägagångssättet är att gärningsmännen tar kontakt med brottsoffer utomhus och stjäl klockan utan att brottsoffret märker det.

 

I juni har en handfull stölder av dyrare klockor skett i centrala Stockholm. Detta efter att det under våren och under pandemin har varit väldigt få stölder av denna sort.

– Att människor nu börjar vara ute och att restriktionerna lättar kan innebära att vi åter får fler stölder av dyrare armbandsur i centrala Stockholm, säger Sebastian Ahlqvist, gruppchef i lokalpolisområde Norrmalm.

De senaste åren har så kallade klockrån fått en del uppmärksamhet. Det dominerande tillvägagångssättet har varit att två gärningsmän följt efter ett brottsoffer in i ett trapphus och rånat personen med hjälp av hot eller våld. Detta sker tyvärr fortfarande, men ett allt vanligare tillvägagångssätt är att den som idag blir bestulen inte märker när det händer.

Gärningsmännen upplevs ofta som mycket trevliga och sociala och närmar sig brottsoffret utomhus av olika anledningar. De kanske frågar om vägen eller dylikt. I samband med detta kanske de ger en vänskaplig klapp, en kram eller tar annan kroppslig kontakt och i samband med det blir klockan stulen. Det finns exempel på att de också dansat med brottsoffret.

– Det är viktigt att alla som äger eller bär en dyrare klocka känner till de tillvägagångssätt som finns så att de kan skydda sig. Vi befarar att detta kommer att öka under sommaren och vi jobbar med synlighet för att avskräcka eventuella brottslingar – parallellt vill vi gå ut med denna brottsförebyggande information, säger Sebastian Ahlqvist.

De klockor som blir stulna har hittills varit värda mellan 100 000 kronor till över en miljon.

Inbrotten i företagsbilar ökar igen

Polisen vädjar till företagare efter att nya tankkorts-stölder upptäckts.

 

Under hösten och våren har polisen tagit emot över 600 anmälningar från företagare som har haft inbrott i sina företagsbilar, och där tankkort har blivit stulna. I flera av fallen har också gärningspersonerna hunnit använda korten och tankat för tusentals kronor innan stölderna upptäckts.

Framförallt är det företagare i Västmanlands län som har blivit drabbade. Men även företag i Enköping, Uppsala och Linköping har utsatts för inbrott i sina företagsbilar med samma tillvägagångssätt.

Nu ser polisen åter igen en ökning av antalet inbrott i företagsbilar där tankkort tillgrips, och med tanke på att det är semestertider befarar polisen att företagare som fortfarande förvarar sina tankkort i bilarna kan drabbas hårdare.

– Vi ser tyvärr ett tydligt uppåtgående. Samtidigt vet vi att många företagsbilar kan bli stående obevakade en längre tid under semestern, och då kan det dröja innan stölderna upptäcks, säger polisinspektör Alf Tillenius som nu vädjar till företagarna.

– Jag hoppas verkligen att företagarna tar det här hotet på allvar och inte lämnar några tankkort i bilarna. Det kan bli en dyr historia, det har vi sett tidigare.

12 juli 11:31, Våld/hot mot tjänsteman, Uppsala

En polis får uppsöka sjukhus efter ett ingripande.

En person upptäcker en kvinna som stökar utanför en adress på Djäknegatan i Uppsala. Enligt inringaren ska kvinnan bland annat hoppa på en cykel, och hon ska också ha någon form av föremål i handen.

Flera patruller beordras till platsen och ganska snart anträffas kvinnan. I samband med att kvinnan ska kontrolleras blir hon våldsam och biter också en av poliserna som får uppsöka sjukhus.

Kvinnan, som är i 40-årsåldern, grips misstänkt för bland annat misshandel, våld mot tjänsteman, narkotikabrott och skadegörelse.

Uppdaterad 12 juli 13:12 12 juli 04:30, Försvunnen person, Heby Polisen söker försvunnen person i Vittinge.

Han är 77 år gammal, mörkhårig, svart skägg, svart kortklippt hår. Förmodligen klädd i rutig skjorta, jeans och gummistövlar vid hans försvinnande. Se bifogad bild på Guy nedan.

 

Polisen önskar allmänhetens hjälp med iakttagelser av försvunna Guy Knutar. Han är försvunnen sedan 15-tiden från bostaden i Vittinge.

 

Vid färska iakttagelser ring polisen på 112. Vid övriga tips ring 11414.

Uppdaterad kl 08:47

En polishelikopter har kallats in i sökandet efter den försvunna mannen. Polisen har också begärt in extra hjälp från Försvarsmakten.

Mannen lämnade hemmet i sin bil någon gång mellan klockan 15:00 och 15:30 på söndagen. Bilen anträffades en knapp kilometer från hemmet av polisen tidigare under morgonen och inledde närsök i det aktuella området.

Uppdaterad kl 13:12

Klockan 12:26 togs beslutet att inleda en så kallad särskild händelse.

Mannen är fortsatt försvunnen och söks nu bland annat av ett stort antal patruller, polishelikopter och personal från Försvarsmakten.

Polisen är väldigt angelägna om tips från allmänheten som kan leda till att mannen hittas. Har du tips, ring polisen på 112. Eller till 114 14 vid mindre brådskande ärende.

10 juli 09:37, Misshandel, grov, UppsalaFörsök till mord alternativt grov misshandel Uppsala

Under förmiddagen inkom en man till akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala med skärskador.

Mannens skador bedöms ej som livshotande.

Polisen har inlett en förundersökning gällande försök till mord alternativt grov misshandel.

Ingen person är i nuläget frihetsberövad i ärendet.n

-Mannen hade skärskador på sidan av kroppen och han ville inte svara på frågor skadorna var inte livhostande. Han har lämanat sjukhuset, säger Thomas Bertze, befäl vid Uppsala polisen.

 

SENASTE NYTT FRÅN POLISEN

En villaägare på Söderforsvägen i Mehedeby ringer in och berättar att det har varit inbrott. Enligt anmälaren, som själv inte var på plats, har en nära anhörig upptäckt inbrottet. Gärningspersonen, eller gärningspersonerna, ska ha tagit sig in via övervåningen.

En polispatrull beordras till adressen för att hålla förhör. Man upprättar också en anmälan om grov stöld genom inbrott och spärrar av villan i väntan på en teknisk undersökning.

En polispatrull beordras till Dragarbrunnsgatan och S:t Olofsgatan i centrala Uppsala där en man ska ha blivit rånad.

Den rånade mannen är i 40-årsåldern och i samband med rånet ska han ha blivit skadad i ett finger. Enligt mannen ska det ha varit flera för honom okända personer, och det ska också ha använts någon form av vasst föremål i samband med rånet.

Sjukvårdskunnig personal på plats misstänker att mannens finger är brutet och han transporteras till sjukhus för vidare vård. Polisen håller förhör med vittnen på plats, men i nuläget har ingen frihetsberövats.

Någon har plockat bort ett fönster till ett hus på Kvarnvägen och gjort inbrott. Ingenting verkar dock ha stulits, åtminstone inte vad man kan se initialt. När inbrottet undersöks av polisen upptäcker patrullen att det även varit inbrott i ett grannhus. Det är oklart om något stulits från det huset.

Polis avliden efter skottlossning

I samband med en skottlossning på Hisingen i Göteborg sent i går kväll skadades en polis. Han avled senare av sina skador.

 

– Det här är en fruktansvärt tragisk händelse och det var ett förfärligt och sorgligt besked att få. Mina tankar går framför allt till hans anhöriga men också till alla kollegor, säger Klas Johansson, regionpolischef i Väst.

Det är fortfarande mycket som är oklart kring händelsen, men enligt inledande uppgifter stod polisen och pratade med ett par personer då de blev beskjutna. Polisen skadades så allvarligt att han senare avled.

– Det är med stor sorg vi har tagit emot beskedet att en kollega har avlidit efter att ha blivit beskjuten under kvällen. Våra tankar går till familjen, nära och kära och arbetskamrater. Jag har pratat med regionpolischefen och delar av övriga polisledningen i region Väst för att säkerställa att de har de resurser som krävs för att kunna lagföra den skyldige. Polisyrket är förenat med risker och vi måste fortsätta arbetet med att minimera de riskerna med stor beslutsamhet, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Regionpolischefen Klas Johansson håller pressträff klockan 09.00 på torsdagsmorgonen.  

 

POLISRUTAN ÖSTHAMMAR

 

I Alunda utsattes två villor för inbrott och gods försvann. Brotten rubricerades som grov stöld.

Ett fritidshus i Alunda bröts upp men då inget av värde fanns i huset blev inget tillgripet.

Även en föreningslokal i Alunda drabbades av inbrott men inte heller i detta fall verkar något ha försvunnit.

En båt som låg förtöjd i trakterna av Sund tillgreps på okänt sätt. Förutom båten med tillhörande motor försvann en mängd föremål som förvarades i den, däribland fiskeutrustning och elektronik.

Även inne i Östhammar försvann en båt som låg förtöjd. Huruvida de båda stölderna har något samband är oklart men tiderna för brotten är ungefär desamma.

I Östhammar utsattes en ideell förening för stöld efter att en container brutits upp och föremål tillgripits. Något senare kunde dock det saknade återlämnas efter att en hundägare, med hjälp av sin fyrfota vän, påträffat sakerna i en närliggande skogsdunge.

I centrala Östhammar anmäldes två fall av skadegörelse. I det ena fallet krossades ett fönster på en fastighet och i det andra fick en parkerad bil sin ena backspegel förstörd.

Även i Öregrund anmäldes att en bil utsatts för skadegörelse. Denna hade fått ett bakljus förstört samt en mindre repa på bakluckan.

En bil stoppades av polis på länsväg 292 öster om Gimo. Bakom ratten satt en person som saknade körkort och som tidigare straffats för liknande brottslighet. Dessutom uppvisade föraren tydliga tecken på narkotikapåverkan och misstänkt narkotika påträffades i bilen. Efter provtagning rapporterades personen för drograttfylleri, narkotikabrott samt grov olovlig körning.

Vänta med passansökan om du inte ska resa i sommar

Många ansöker nu om pass och vissa expeditioner har en väntetid upp till sju veckor. Planerar du inte att resa under sommaren kan du vänta med ansökan. I början på januari 2022 får passen och de nationella id-korten en helt ny design.

Läs reds anmärkning om det "Blå kortet" från Förskringskassan, 

Behöver du inte ditt pass eller nationella id-kort till sommaren rekommenderar polisen att du väntar med din ansökan till i höst. Kan du vänta med att ansöka om pass eller nationellt id-kort till i början på januari 2022 kommer du dessutom kunna hämta ut ditt pass eller ditt nationella id-kort med den nya designen.

Ansök och hämta på valfri passexpedition

Ansökan kan göras varsomhelst i landet. Det är långa väntetider främst i storstäderna, så har du möjlighet att ansöka om pass eller nationellt id-kort på annat ställe kan det korta din väntetid. I samband med din ansökan får du fritt välja på vilken passexpedition du vill hämta din färdiga handling.

Se över giltighetstiden och boka i god tid

Alla lediga tider för att ansöka om pass och nationella id-kort finns på polisen.se. Polisen har inte tillgång till andra system eller fler bokningsbara tider än de som finns på polisen.se. Behöver du hjälp med att boka tider på polisen.se kan du alltid ringa polisen på 11414 men det går fortast att göra det själv på polisen.se.

Varför är det långa väntetider?

Varje år hanterar polisen miljontals ansökningar om pass och nationella id-kort. Pandemin har gjort att vi har ett ökat servicebehov då mer än en halv miljon pass som gått ut inte förnyats. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att bidra till minskad smittspridning och därför har vi minskat antal bokningsbara tider på våra passexpeditioner. Polismyndigheten beklagar de långa väntetiderna som uppstått på grund av pandemin.

Passets giltighet

Ditt pass gäller under den tid som anges på passet. Du kommer alltså inte behöva ansöka om ett nytt pass med anledning av den nya designen.

Relaterat

Pass och nationellt id-kort

Polisstationer med pass och nationellt id-kort

 

Nytt arbetssätt: 6 veckor från brott till dom

 

Från 22 veckor till 6 veckor från brott till dom. Så mycket har snittiden minskat sedan rättskedjan infört ett snabbspår. Snabbast hittills är åtta dagar. Nästa år planeras försöket att byggas ut till drygt hälften av Sveriges tingsrätter.

 

Det nya arbetssättet är ett samarbete mellan polisen, åklagarna och domstolarna, Rättsmedicinalverket och Kriminalvården. När polisen stoppar en misstänkt gör de klart utredningen på plats och ger den misstänkte direkt en preliminär tid för rättegång.  

Den genomsittliga tiden från brott till dom har minskat från 22 veckor till cirka 6. Ett exempel gäller en grov olovlig körning i Attunda tingsrätt, som tog 8 dagar. I försöket ingår enklare brott som trafikbrott, stöld och narkotikainnehav för eget bruk.

Arbetssättet har även fördelen att polisen gör mer rätt från början.

– Utredningarna går inte bara snabbare, de håller även högre kvalitet. Det syns i hur ofta åklagare begär kompletteringar från polisen. Det har minskat från i snitt 20 procent till cirka 8 procent, säger rikspolischef Anders Thornberg.  

Snabbare lagföring har använts på försök i Stockholm sedan 2018. Förra året avgjorde tingsrätterna i Stockholms och Gotlands län över 8 000 brottmål i snabbspåret, vilket motsvarar nästan 40 procent av alla brottmål vid dessa tingsrätter. Vid nyår utökades försöket till andra delar av landet, från Luleå i norr till Växjö i söder.

– När vi utreder vardagsbrotten effektivare kan vi lägga mer kraft på exempelvis grova stölder, rån och misshandelsbrott – brott som skapar mycket otrygghet bland med­borgarna. Arbetssättet leder även till att fler misstänkta döms snabbare, vilket är brottsförebyggande i sig, säger Anders Thornberg.

De vanligaste brotten som avgörs i snabbare lagföring är narkotikabrott, stöld och ringa stöld i butik, olovlig körning, rattfylleri och brott mot knivlagen. Andra brott är skadegörelse, överlåtelse av narkotika, köp av sexuell tjänst och enklare vapenbrott.

– En stor vinst är att den som begått brott får en snabb reaktion från samhället. Man har också lättare att komma ihåg vad som har hänt när ens mål tas upp i tingsrätten, säger Anders Thornberg.

Den 17 juni föreslog regeringen att snabbare lagföring blir permanent och införs i hela landet från 2023. Myndigheterna har föreslagit att verksamheten byggs ut nästa år till att omfatta 27 av landets 48 tingsrätter. En unik aspekt är att alla myndigheter – Polismyndigheten, Åklagar­myndig­heten, Dom­stolsverket, Rättsmedicinalverket och Kriminalvården – samverkar i hela lagföringskedjan med det gemensamma målet snabb prövning.

Snabbare lagföring steg för steg

 • En polispatrull stoppar en misstänkt för exempelvis stöld, olovlig körning eller narkotikabrott
 • Patrullen kontaktar en jourförundersökningsledare som beslutar om snabbare lagföring är aktuellt och ger stöd per telefon
 • Den misstänkte får direkt information om var och när handlingarna i målet kommer att finnas tillgängliga och får en preliminär tid för huvudförhandling i tingsrätten
 • Erkänner den misstänkte kan han eller hon skriva på en fullmakt till polisen med ett bötesbelopp som sedan fastställs av en åklagare (strafföreläggandefullmakt)
 • Ärendet går direkt vidare till åklagare och polispatrullen kan fortsätta sitt arbete på fältet

Läs mer på: Snabbare lagföring – enklare brott utreds snabbare

Nuvarande försöksverksamhet snabbare lagföring

Polismyndigheten Åklagarmyndigheten Tingsrätterna
Polisregion Stockholm: samtliga polisområden Åklagarområde Stockholm: samtliga kammare

Attunda tingsrätt

Gotlands tingsrätt

Nacka tingsrätt

Norrtälje tingsrätt

Solna tingsrätt

Stockholms tingsrätt

Södertälje tingsrätt

Södertörns tingsrätt

Polisregion Nord: del av PO Norrbotten Åklagarområde Nord-Mitt: åklagarkamrarna i Luleå (delvis) och Gävle

Luleå tingsrätt

Hudiksvalls tingsrätt

Gävle tingsrätt

Polisregion Mitt: PO Gävleborg Åklagarområde Nord-Mitt: åklagarkamrarna i Luleå (delvis) och Gävle

Luleå tingsrätt

Hudiksvalls tingsrätt

Gävle tingsrätt

Polisregion Bergslagen: PO Värmland Åklagarområde Väst-Bergslagen: Göteborgs åklagarkammare och åklagarkammaren i Karlstad Värmlands tingsrätt
Polisregion Väst: PO Storgöteborg Åklagarområde Väst-Bergslagen: Göteborgs åklagarkammare och åklagarkammaren i Karlstad Göteborgs tingsrätt
Polisregion Öst: del av PO Östergötland Åklagarområde Syd-Öst: åklagarkamrarna i Norrköping och Växjö Norrköpings tingsrätt
Polisregion Syd: del av PO Kalmar Kronoberg Åklagarområde Syd-Öst: åklagarkamrarna i Norrköping och Växjö Växjö tingsrätt

Förslag till utvidgning av försöksverksamheten under 2022

Polismyndigheten Åklagarmyndigheten Tingsrätterna
Polisregion Nord:
Del av PO Norrbotten, del av PO Västerbotten, del av PO Jämtland och del av PO Västernorrland
Åklagarområde Nord-Mitt: Åklagarkamrarna i Sundsvall (delvis), Umeå (delvis) och Östersund Sundsvalls tingsrätt
Umeå tingsrätt
Östersunds tingsrätt
Polisregion Bergslagen:
PO Örebro
Åklagarområde Väst-Bergslagen: Åklagarkammaren i Örebro Örebro tingsrätt
Polisregion Mitt:
PO Uppsala
Åklagarområde Nord-Mitt: Åklagarkammaren i Uppsala Uppsala tingsrätt
Polisregion Väst:
PO Skaraborg och
PO Älvsborg
Åklagarområde Väst-Bergslagen: Åklagarkamrarna i Borås och Skövde Alingsås tingsrätt
Borås tingsrätt
Skaraborgs tingsrätt
Polisregion Öst:
Resterande del av PO Östergötland och PO Jönköping
Åklagarområde Syd-Öst: Åklagarkamrarna i Jönköping och Linköping Eksjö tingsrätt
Jönköpings tingsrätt
Linköpings tingsrätt
Polisregion Syd:
PO Malmö
Åklagarområde Syd-Öst: Malmö åklagarkammare Malmö tingsrätt
 

Uppdaterad 22 juni 07:0022 juni 01:31, Skottlossning, UppsalaKvarngärdet, Uppsala

Polisen fick in flera samtal om misstänkt skottlossning i området.

Ett flertal polispatruller skickades till platsen och utredningsåtgärder vidtogs för att utröna vad som hade hänt.

Polisen har hållit förhör med personer som har befunnit sig i området och vissa beslag har gjorts.

Efter någon timme inkom en person till Akademiska sjukhuset med en misstänkt skottskada som kan härledas till händelsen på Kvarngärdet.

En förundersökning gällande grovt vapenbrott och grovt vållande till kroppsskada är inledd.

Uppdatering kl 07:00

Polisen utreder nu händelsen som försök till mord och grovt vapenbrott. Förundersökningen är i ett tidigt skede och kommer att behöva utredas ytterligare.

Fler förhör med vittnen och målsägande kommer att hållas och teknisk bevisning kommer att analyseras.

19 juni 20:11, Misshandel, UppsalaMisshandel på grund av tvättid

Polis beordrades till en adress i Nyby sedan ett bråk uppstått mellan en man och en kvinna. Bråket ska ha startat då man varit oense om en tvättstugetid. En kvinna i dryga 80-årsåldern slog då en man i 30-årsåldern flertalet gånger med en krycka. Mannen fick inga allvarliga skador och behövde inte uppsöka sjukvård.

En anmälan om ringa misshandel är upprättad.

15 juni 19:47, Misshandel, UppsalaTvå män slåss på Bangårdsgatan.

Två män slåss med tillhyggen på Bangårdsgatan i centrala Uppsala och flera personer ringer polisen.

Den ena mannen grips av ordningsvakter och den andra av polis. Båda är skadade och förs till sjukhus med ambulans.

745 kokainköpare i omfattande utredning

Köparna har identifierats under förundersökningen mot fyra män som sju dagar i veckan sålt kokain på ett yrkesmässigt sätt.


Sju dagar i veckan såldes portionsförpackat kokain via så kallade "säljlurar". Bild: Polisen

Köparna har identifierats under förundersökningen mot fyra män som sju dagar i veckan sålt kokain på ett yrkesmässigt sätt.

 

Under knappt två månader under våren kunde polisens spanare följa hur de fyra göteborgarna i 20-årsåldern sålde kokain på heltid. Nu åtalas kvartetten för grovt narkotikabrott.

Sju dagar i veckan, vardagar som helger, gjordes köpen upp via så kallade ”säljlurar” och kokainet levererades sedan till överenskommen plats.

– Själva överlåtelserna, när portionsförpackat kokain byts mot kontanter, har skett i säljarnas bil. De här köpen går snabbt – oftast på mindre än 30 sekunder, säger Johan Ekström vid spaningssektionen i Storgöteborg.

745 köpare – möjliggörare för grov organiserad brottslighet

I utredningen har det framkommit att de fyra åtalade tillsammans haft kommunikation med 897 unika telefonnummer via fem säljlurar. Till dessa har polisen kunnat koppla 745 misstänkta köpare.

– Det rör sig om en omfattande kokainförsäljning som genererat stora pengar till ett kriminellt nätverk i Göteborg. På så sätt är kokainköparna viktiga möjliggörare för grov organiserad brottslighet, säger Johan Ekström.

Drygt 80 identifierade köpare har delgivits misstanke varav ett trettiotal har tagits på bar gärning direkt efter en överlåtelse. De övriga har identifierats via telefonkommunikation och har fått hembesök av polisen.

– Vi har åkt hem till ett femtiotal personer som delgivits misstanke om narkotikabrott. Vissa har erkänt direkt, andra har nekat och ärendena har gått till åklagare. I de fall det finns barn i familjen har vi gjort orosanmälan till socialtjänsten, säger Johan Ekström.

Kan förvänta sig att polisen knackar på

Dessutom har ytterligare drygt 660 misstänkta köpare identifierats via säljlurarna. Materialet kommer att lämnas över till berörda lokalpolisområden för att utredas vidare.

– Så det finns ett stort antal kokainköpare – främst i Göteborgsområdet – som kan förvänta sig att polisen knackar på dörren inom kort, konstaterar Ekström.

De fyra säljarna åtalas för grovt narkotikabrott gällande ett mycket stort antal överlåtelser av kokain. Enligt åtalet har försäljningen bedrivits i stor omfattning och i organiserad och yrkesmässig form. De åtalade har kopplingar till ett kriminellt nätverk på Hisingen.

Fakta kokainköpare

Av de 745 personer har identifierats som misstänkta köpare är medelåldern 35 år och 18 procent är kvinnor.

Cirka 80 köpare har delgivits misstanke om brott.

 • 36 procent har barn under 18 år
 • 36 procent bor i Göteborg city, 17 procent bor i ”välbärgade områden”, 3 procent är bosatta i utsatta områden
 • 77 procent är tidigare ostraffade
 • Köpen sker alla dagar i veckan

15 juni 16:52, Bråk, Knivsta En bil slås sönder på en parkering i Knivsta.

Bråk har uppstått på en parkering på Valloxvägen i Knivsta där några personer som kommit dit med bil försöker få en annan grupp som uppehåller sig på parkeringen att lämna platsen. I bråket blir bilen som kommit dit sönderslagen och nykomlingarna åker sedan därifrån.

Bilen har inte anträffats och personerna som färdas i den har inte kontaktat polisen.
Den grupp personer som var först på parkeringen vill inte anmäla något brott, men polisen skriver en anmälan om olaga hot utifrån de uppgifter som finns kring händelsen.

Samverkan vid narkotikainsatser ger goda resultat

Under våren har Uppsala kommun och Polismyndigheten fortsatt arbetet med riktade insatser mot unga och narkotika i offentlig miljö. Insatserna har gett goda resultat för att beslagta droger och förhindra ungdomsvåld.

I insatserna arbetar områdespoliser i lokalpolisområde Uppsala/Knivsta tillsammans med socialtjänstens ungdomsjour och insatsteam ihop med myndighetshandläggare från kommunen.

Målet är att upptäcka droger hos ungdomar under 21 år, som använder narkotika i offentlig miljö och att lagföra brott, men också att i direkt anslutning ge ungdomarna det stöd de behöver från socialtjänsten. Insatserna har varit koncentrerade kring city och specifikt runt Resecentrum i Uppsala. 

– När vi organiserar arbetet på det här sättet har vi stora möjligheter att beslagta narkotika tidigt och hindra vidare spridning, säger Martin Gunér, områdespolis i Uppsala.

Utöver narkotika har polisen också tagit vapen i beslag under insatserna.  Även personer över 21 år har påträffats under insatserna misstänkta för narkotikabrott.

– Vi har också tagit hand om knivar och andra vapen som riskerar att resultera i våld och i slutändan skada både de som är misstänkta och allmänhet som rör sig i området, säger Martin Gunér.

Ungdomsjouren medverkar under insatserna ihop med polisen, och i polishuset möter en samordnare från socialtjänsten upp ungdomar i riskzon för att medverka vid förhör och kunna göra förhandsbedömningar av stödbehov tillsammans med specialisthandläggare, socialsekreterare och insatsteam.   

– Framgångskonceptet i detta är både samverkan på fältet och att vi på socialtjänsten bokstavligt talat flyttat in på polishuset för att möta upp ungdomarna direkt i anslutning till brott. Vi tar kontakt med vårdnadshavare och kan påbörja stödinsatser direkt, säger Hilde Wiberg, enhetschef på ungdomsjouren i Uppsala.

Polisen och ungdomsjouren samverkade också under vårens student- och skolavslutningar samt vid valborg. Då var fokus på alkohol, ordningshållning och trygghet. Under insatsen vid skolavslutningen upptäcktes en handfull misstänkta ringa narkotikabrott bland ungdomar.

– Ungdomsjour och polis träffade ovanligt få berusade ungdomar och många platser besöktes i samverkan med områdespoliser och nattvandrare.  Samtliga minderåriga som kom in till polishuset blev hämtade av vårdnadshavare och samtal med socialtjänst genomfördes, säger Hilde Wiberg.

En viktig framgångsfaktor är det kontinuerliga samarbetet mellan områdepoliserna och socialtjänstens ungdomsjour. Ett samarbete som har fördjupats och växt fram under en längre tid. Tillsammans har myndigheterna en god kännedom om aktuell lägesbild och riskmiljöer.

Insatserna är en del i kommunens övergripande trygghetsarbete ihop med polisen. I trygghetsarbetet poängteras just samverkan som en nyckel till att kunna agera tidigt för att skapa goda resultat.

– Tack vare våra gemensamma upparbetade rutiner har insatserna gått bra och lugnt till, säger Martin Gunér.

 

12 juni 01:02, Misshandel, grov, Uppsala

Två personer blir knivskurna i Bälinge.

I samband med ett bråk på en adress i Bälinge blir två personer knivskurna. En av dem avförs till sjukhus med ambulans. Skadeläget är oklart, men den knivskurna personen är vaken och talbar.

Flera personer på den aktuella festen blir vittne till bråket och larmar polisen och flera patruller beordras till platsen. På plats kan en person gripas misstänkt för knivskärningen.

Polisen inleder en förundersökning gällande grov misshandel och platsen spärras av i väntan på en teknisk undersökning.

Uppdaterad, 11/6, kl 16:46 10 juni 19:41, Anträffad död, Östham-marPolis larmas till sjön Gisslaren då en person anträffats död på en ö.

 

Den tekniska undersökningen på platsen är nyligen avslutad och provsvaren ska nu analyseras av Nationellt forensiskt centrum (NFC). En rättsmedicinsk undersökning kommer också att genomföras av Rättsmedicinalverket för att kunna fastslå dödsorsaken.

Polisen är fortsatt angelägen om tips och iakttagelser som har gjorts i och omkring den aktuella sjön den senaste veckan. Har du sett något? Ring polisen på 114 14.

För vidare frågor i ärendet under fredagen hänvisas till presstalesperson på RLC region Mitt. Telefon: 010-567 61 10.

 

Till notisen

 

Polisen får samtal om att en person anträffats död på en ö i sjön Gisslaren, Östhammars kommun.

Mannen hade begett sig ut till ön för att tälta. Eftersom han inte hört av sig på en tid tog man sig ut till ön och han anträffas då död.

Omständigheter på platsen gör att polisen inleder förundersökning.

Platsen spärras av och sätts under bevakning i väntan på att tekniker kan utföra platsundersökning.

Mannen är i 50-årsåldern. Anhöriga är underrättade.

Polisrutan Östhammar

Nu har äntligen LPO Norduppland och Östhammars kommun skrivit under årets medborgarlöfte. Det har varit klart och beslutat ett tag men själva underskrifterna tog lite tid. Medborgarlöftet för 2021 tar sikte på tryggheten i hemmet. Kommunen och Polisen ska tillsammans verka för ökad trygghet avseende främst brott i nära relation samt stöld/inbrott i bostad. Detta genom att fortsätta arbeta med konceptet Grannsamverkan. Samt utveckla vårt samarbete gällande våld i nära relation som vi kallar ”Våga Värna”.

Lite av periodens anmälningar:
Gimo: Polispatrull stoppade en bil för kontroll. Föraren uppvisade tecken på narkotikapåverkan och rapporterades för drograttfylleri samt ringa narkotikabrott. I bilen anträffades knivar och ett basebollträ, föraren rapporterades även för brott mot knivlagen.
Öregrund: Anmälan om olaga hot där en kund på Systembolaget blivit aggressiv och hotfull då denne nekats handla på grund av berusning.
Patrull stoppade en bil för kontroll och föraren misstänktes för rattfylleri då sållningsprovet visade positivt. Föraren fick följa med till polisstationen och blåste där över straffbar gräns. Anmälan om rattfylleri upprättades.
Målsäganden stod med sin bil i färjekön och en buss i linjetrafik ville fram. Då det var trångt och några bilar inte flyttade sig blev det så trångt att bussen skrapade i målsägandens bil och körde därifrån. Bilen fick lack och plåtskador. Anmälan om smitning från trafikolycksplats.
Österbybruk: Anmälan om ofredande där misstänkt har skrikit på målsäganden på grund av parkeringen av dennes bil.
Tre personer kom in på en butik, de pratade med personalen och ville titta på några varor. Ytterligare en person som tillhörde sällskapet kom in och när de senare lämnade butiken saknades en vara som låg på disken. Anmälan om ringa stöld.
Anmälan om identitetsbedrägeri där målsäganden via sin mobilräkning debiterats ett månatligt belopp från ett bolag, för en tjänst målsäganden varken beställt eller erhållit.
Östhammar: Vid kontroll av en bilförare visade det sig att denne saknade svenskt körkort och rapporterades således för olovlig körning.
Bedrägerianmälan där målsäganden skulle hämta ut sitt paket från paketutlämningen och det då visade sig att paketet redan var utlämnat.
Viltolyckor inom perioden: Sex viltolyckor med rådjur är anmälda under perioden. Ingen anmälan om smitning enligt Jaktlagen denna vecka.
Vill du ha kontakt med Polisen är telefonnumret 11414, alt. polisen.se. Handlar det om pågående brott eller akuta händelser ring 112!
Bengt Eriksson
Kommunpolis Östhammar- och Älvkarleby kommuner

Flera gripanden i regionen i internationellt polissamarbete

Region Mitt har deltagit i den internationella operationen ”Trojan Shield”. Det är en del i det långsiktiga arbetet, såväl internationellt som nationellt och regionalt, mot den organiserade brottsligheten.

 

– Det gjordes under måndagsmorgonen flera insatser i olika delar av regionen men vi går inte in på exakt var. Jag kan ändå nämna att vi arbetar aktivt mot kriminella aktörer i hela regionen, säger Mattias Fällström biträdande regionpolischef i region Mitt.

Under gårdagens insats frihetsberövades tolv personer. Men redan innan har ytterligare ett antal personer frihetsberövats inom ramen för insatsen. En del beslag gjordes också.

– Vi utesluter inte att det kan komma fler gripanden framöver, säger Fällström.

Polisen agerar med full kraft mot den organiserade brottsligheten. Den här insatsen är ett av de största tillslagen mot vålds- och narkotikabrottsligheten i Sverige och det är ytterligare ett steg i polisens offensiva arbete. Det visar att kriminella inte kan känna sig säkra någonstans. 

– Trots framgångarna kommer dock problematiken med organiserad brottslighet att finnas kvar så länge efterfrågan på narkotika är fortsatt hög, säger Fällström.

Med anledning av förundersökningssekretess kan inte ytterligare information ges i nuläget.

Läs även: 

155 frihetsberövade i största insatsen hittills mot organiserad brottslighet

 
 

Region Mitt har deltagit i den internationella operationen ”Trojan Shield”. Det är en del i det långsiktiga arbetet, såväl internationellt som nationellt och regionalt, mot den organiserade brottsligheten.

 

– Det gjordes under måndagsmorgonen flera insatser i olika delar av regionen men vi går inte in på exakt var. Jag kan ändå nämna att vi arbetar aktivt mot kriminella aktörer i hela regionen, säger Mattias Fällström biträdande regionpolischef i region Mitt.

Under gårdagens insats frihetsberövades tolv personer. Men redan innan har ytterligare ett antal personer frihetsberövats inom ramen för insatsen. En del beslag gjordes också.

– Vi utesluter inte att det kan komma fler gripanden framöver, säger Fällström.

Polisen agerar med full kraft mot den organiserade brottsligheten. Den här insatsen är ett av de största tillslagen mot vålds- och narkotikabrottsligheten i Sverige och det är ytterligare ett steg i polisens offensiva arbete. Det visar att kriminella inte kan känna sig säkra någonstans. 

– Trots framgångarna kommer dock problematiken med organiserad brottslighet att finnas kvar så länge efterfrågan på narkotika är fortsatt hög, säger Fällström.

Med anledning av förundersökningssekretess kan inte ytterligare information ges i nuläget.

Läs även: 

155 frihetsberövade i största insatsen hittills mot organiserad brottslighet

 

Ytterligare 401 går ut på aspiranten

Gengrebild på polisaspirant

Vårens aspirantomgång har delats upp i två som ett led i att aspirantutbildningen framöver ska infalla under termin 5. I dag går den andra halvan ut på aspiranten. Totalt genomför därmed 766 aspirantutbildningen under kommande halvår.

 

I dag påbörjar studenter från polisutbildningarna vid Umeå universitet, Högskolan i Borås och Malmö universitet sin aspirantutbildning runt om i landet. De kommer sedan ta examen 19 november tillsammans med den första aspirantomgången som gick ut redan 12 april.

– Jag hälsar alla nya aspiranter varmt välkomna. Det är ett mycket viktigt uppdrag aspiranterna tar sig an när de tillsammans med övriga poliskollegor ska bekämpa brottslighet och verka för att öka tryggheten i vårt land. Arbetet med att bli ännu fler poliser sker fortsatt med oförminskad kraft, säger rikspolischef Anders Thornberg.

I dag startar också 71 personer den funktionsinriktade polisutbildningen vid Linnéuniversitet och från 31 maj i år har polisen öppnat upp för en unik möjlighet för redan civilt anställda att söka till och genomföra en verksamhetsintegrerad polisutbildning på halvfart parallellt med att man arbetar.

Totalt befinner sig drygt 2800 just nu i de olika polisutbildningarna.

Fakta

Aspirantutbildningen har de senaste omgångarna delats upp i två på grund av att lärosätena ställt om sina aspirantutbildningsblock till sista delen av utbildningen. Pandemin har påverkat omställningstakten för vissa lärosäten. Från och med nästa aspirantomgång i januari 2022 kommer aspiranterna från samtliga lärosäten gå ut samtidigt.

Den funktionsinriktade polisutbildningen riktar sig till funktioner där det finns ett behov av både specialistkompetens och polismans befogenhet. Till exempel kan det röra sig om att ge vissa utredargrupper möjlighet att genomföra husrannsakan och hämta till förhör, något som gynnar den operativa polisverksamheten. Utbildningen utgör ett komplement till grundutbildningen till polis, som även fortsatt kommer utgöra basen för polisrekryteringen.

Den verksamhetsintegrerade polisutbildningen har tagits fram inom ramen för den funktionsinriktade polisutbildningen och genomförs på halvfart parallellt med att man arbetar. Efter genomförd polisutbildning erbjuds man i huvudsak anställning som ingripande polis i ett svårrekryterat polisområde.

Bli polis 

mer om polisutbildningen 

155 frihetsberövade i största insatsen hittills mot organiserad brottslighet

 

Hittills har 155 personer frihetsberövats i insatser som rör svenska förundersökningar. Operationen har koordinerats av polisens nationella operativa avdelning och alla sju polisregioner har deltagit.

En rad länder världen över har ingått i insatsen som gått under namnet Trojan Shield/OTF Greenlight. I Europa, där 16 länder deltagit, har arbetet letts av Sverige och Nederländerna i samarbete med Europol.

– Polisen agerar med full kraft mot den organiserade brottsligheten för att på alla sätt vända den negativa utvecklingen med skjutningar och sprängningar. Det här är ett av de största tillslagen mot vålds- och narkotikabrottsligheten både i Sverige och internationellt sett och det är ytterligare ett steg i polisens offensiva arbete, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid Noa, polisens nationella operativa avdelning.

Den krypterade plattformen ANOM, som nu har släckts ner, har använts av kriminella för att planera, koordinera och kunna genomföra brott. Plattformen har totalt haft omkring 12.000 användarkonton. Svensk polis har haft tillgång till konversationer från 1.600 av dessa. Av de 1600 har polisen tagit ut 600 användarkonton vars aktivitet bedöms vara särskilt intressanta för svensk polis.

Plattformen skapades och administrerades i det dolda av FBI. I takt med att liknande tjänster som Encrochat och Sky ECC försvann övergick allt fler kriminella aktörer till att kommunicera på den nya plattformen. Enligt FBI har över 27 miljoner meddelanden skickats via plattformen av över 200 kriminella nätverk mellan oktober 2019 och juni 2021.

– Trojan Shield är ett lysande exempel på innovativ brottsbekämpning och internationellt samarbete. Vi uppskattar den svenska Polismyndighetens hårda arbete med att bekämpa gränsöverskridande organiserad brottslighet och deras samarbete med FBI, säger Calvin A. Shivers, biträdande chef för FBI:s utredningsenhet.

Med hjälp av informationen har svensk polis kunnat förhindra ett tiotal planerade mord och av de nu 155 frihetsberövade bedömer polisen att flera är styrande aktörer i kriminella nätverk som har haft stort inflytande på narkotikamarknaden samt har varit anstiftare till våldsuppgörelser i form av till exempel skjutningar.

– Brottsligheten är internationell och vårt samarbete med andra länder är avgörande för att kunna bekämpa den. Av samma anledning var det en självklarhet för oss att leda den europeiska polisoperationen, säger Linda H Staaf.

Press release, Europol: 800 criminals arrested in biggest ever law enforcement operation against encrypted communication

07 juni 02:18, Stöld/inbrott, UppsalaMan gripen för stöld.

Polis larmades till ett bostadsområde i Uppsala eftersom ett vittne såg en man som smög omkring på tomter med en cykel. Patrullerna hittade på en man i 25-årsåldern som hade en del gods med sig. Mannen greps för stöld och godset togs också med till polisstationen. I nuläget vet polisen inte varifrån godset kommer, men det kommer säkert att klarna under dagen.

05 juni 00:08, Misshandel, UppsalaBråk på fest i Danmark.

Polis beordras till en fest i Danmark där det ska ha utbrutit slagsmål. När patrull anländer till platsen påträffas flera personer som berättar om att flera personer ska ha slagits i en grushög.

Patrullen kommer att skriva flera anmälningar om misshandel med flera olika misstänkta och målsäganden. 

04 juni 12:00, Trafikbrott, UppsalaPolisen tömmer en så kallad party-buss på studenter och klampar fordonet.

I närheten av slottet kommer en party-buss körande fullastad med festande studenter. Fordonet stoppas och kontrolleras av trafikpolis. Då bussföraren saknar tillstånd för yrkestrafik tömmer polisen bussen på passagerare och förbjuder vidare färd. Eftersom misstankar finns om att färden kommer att fortsätta trots förbud tas bussen till annan plats och klampas.

Åtta dödades i skjutningar under maj: Åtta dödades i skjutningar under maj: ”MöÅtta dödades i skjutningar under maj: ”Mörk månad”rk månad””Mörk månad”

UPPDATERAD IDAG 21:11PUBLICERAD IDAG 20:42

Maj blev dyster när det gäller skjutningar i Sverige. Åtta personer dödades i 34 skjutningar.

Inte under någon tidigare månad 2021, 2020 eller 2019 har antalet dödsoffer i skjutningar varit fler än under årets maj, enligt polisens statistik. Däremot har det varit månader med fler skjutningar. I till exempel juni 2019 inträffade 45.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) benämner maj 2021 som en ”mörk” månad. Han har tidigare uttryckt viss optimism om att 2021 kan bli året då skjutningarna börjar gå ned och en vändning i kampen mot gängen är möjlig.

– Jag har hela tiden sagt att det kommer att komma månader där statistiken ser mörkare ut. Men det här året har hittills börjat mer positivt än förra året, säger Damberg.

Polisens siffror för januari till och med maj 2021 visar att 109 skjutningar har inträffat i Sverige hittills under året. 17 personer har dött och 28 skadats. Det är dock fortfarande lägre än för samma period 2020. Då hade 142 skjutningar inträffat, 19 personer dödats och 51 skadats.

Inte gett upp

Damberg har inte gett upp hoppet om en vändning 2021.

– Vi ska jobba hårt för att det vi sett under de första månaderna ska fullföljas, säger han.

Han uppger att vi bara är i början på ”samhällets kraftsamling” mot gängen, till exempel ska 5 000 fler poliser anställas till 2024.

Två av dödsskjutningarna i maj inträffade på dagen med många människor som vittnen. En skedde i Hjällbo utanför Göteborg där polisen dessutom hade extra stor närvaro. Den andra vid Husby centrum i Stockholm.

I båda fallen har polisen lyckats gripa misstänkta.

Av årets 109 skjutningar har 47 inträffat i polisregion Stockholm, 15 i region Väst och 15 i region Syd. Av de 17 dödsoffren har 12 dödats i Stockholmsregionen.

Moderaterna: ”Regeringens politik biter inte”

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell kallar maj månad för nattsvart.

– Regeringens politik biter inte på de här kriminella gängen. Risken att åka fast är väldigt liten och straffen så låga att de inte avskräcke, säger han.

Forssell anser att det finns en sak regeringen snabbt borde göra. Det är att ge tilläggsdirektiv till en sittande utredning om hemliga tvångsmedel så att den även utreder en möjlighet för polisen att använda hemlig avlyssning i preventivt syfte mot gängmedlemmar. Därmed skulle det inte krävas en konkret brottsmisstanke.

Just nu sitter många ledande gängmedlemmar inlåsta på grund av att svensk polis via fransk polis fått uppgifter från gängmedlemmars kommunikation i krypterade Encrochat-telefoner.

Men Forssell menar att Encrochat bara har en tillfällig effekt i kampen mot gängen

– Regeringen har blåst faran över alldeles för tidigt, säger han.

Polisrutan Östhammar Polisen

Polisen i Norduppland gör nu en undersökning om den Motorburna problematiken i Östhammars och Tierps kommuner. I det arbetet går vi ut med två webbenkäter, en riktad till ungdomar samt en till övrig allmänhet. Vi hoppas att få hjälp med vår kartläggning för att tillsammans med kommunerna kunna hitta relevanta åtgärder på eventuella problem. Adress till webbenkäterna: https://polisen.se/aktuellt/nyheter/2021/juni/medborgardialog-genom-digital-enkat/

Lite av periodens anmälningar: Alunda: En person misstänks ha snattat i en affär, då denne konfronterades av personal upplevdes denne som hotfull. Anmälan om ringa stöld och olaga hot.

Gimo: Tre anmälningar om skadegörelse mot skolor där okända gärningsmän krossat ett antal fönsterrutor vid olika tillfällen.

Hargshamn: Anmälan om ett inbrott i fritidshus där gärningsmannen brutit upp ett fönster in i huset samt sedan dörren till ett låst kontor. Där förvarades nyklarna till den bil som stod parkerad utanför huset. Gärningsmannen tillgrep såväl nycklar som bil. Samma målsägande hade några dagar efter inbrott i en annan av sina bilar som stod vid en verkstad.

Öregrund: Polispatrull blev beordrad till Öregrund på grund av berusade personer. På plats träffade patrull tre personer varav en uppvisade tecken på narkotikapåverkan. Denne fick lämna prov och misstänks för ringa narkotikabrott genom eget brukande.

Österbybruk: En äldre person fick besök av en okänd man, då målsäganden inte kände personen bad denne den okände att gå som innan den gick tog med sig nyckeln till lägenheten som hängde på en krok innanför dörren. Anmälan om egenmäktigt förfarande.

Skadegörelse på en skola genom att med en sten krossa fönsterglaset, dock bara det yttre glaset.

Östhammar: Skadegörelse genom att okänd lossat förtöjningen på målsägandens båt som drivit iväg in i en vik och där fått skador.

En målsägande gjorde en beställning av en vara från ett företag via en annons, i beställningen tackade målsäganden nej till en säkerleverans till extra kostnad. Företaget har ändå tagit betalt för tjänsten säkerleverans. Anmälan om annonsbedrägeri.

Viltolyckor inom perioden: Sex viltolyckor med rådjur är anmälda under perioden. Ingen anmälan om smitning enligt Jaktlagen denna vecka.

Vill du ha kontakt med Polisen är telefonnumret 11414, alt. polisen.se. Handlar det om pågående brott eller akuta händelser ring 112!

Greps vid pågående åldringsbedrägeri

Under måndagen greps en man i Helsingborg när han genomförde ett åldringsbedrägeri mot en äldre dam genom att lura till sig ett bankkort.
 

Måndagen den 31 maj utsattes en 90-årig dam i Helsingborg för bedrägeri. Den drabbade damen fick telefonsamtal från en person som påstod sig komma från bankens säkerhetsavdelning. Det påstods att bankkortet var kapat  och skulle bytas ut genom att damen skulle överlämna kortet med kod till en banktjänsteman som skulle komma på hembesök. 

Den misstänkte mannen i 20 års åldern, som falskt utgav sig för att vara banktjänsteman, hämtade damens kort med kod vid ett besök vid hennes bostad men polisens spanare fanns på plats vid händelsen. 

Den misstänkte försökte undkomma polisens spanare genom att springa men fångades snabbt in och greps misstänkt för försök till grovt bedrägeri. Mannen  anhölls senare.  

- Vi jobbar intensivt med mängder av åtgärder för att stoppa åldringsbedragarna. Att spana på misstänkta personer är en av flera åtgärder. I detta fallet blev det bra resultat och vi kunde gripa en bedragare på bar gärning, förklarar gruppchef Thomas Johansson vid polisens bedrägerisektion i region Syd. 

Den misstänkte mannen ingår troligtvis i en brottskonstellation som ligger bakom ett stort antal åldringsbedrägerier i södra Sverige. Det pågår nu ett intensivt utredningsarbete för att kunna binda den misstänkte till fler brott samt även för att förhoppningsvis kunna binda fler gärningsmän till dessa brott. 

Förundersökningen leds av kammaråklagare Arvid Wachtmeister, södra Skånes åklagarkammare.

Bedrägeri - skydda dig

Hot och andra påverkansförsök av polisanställda minskar

Var fjärde anställd som besvarat medarbetarskyddsenkäten 2021 har uppgett att de utsatts för någon form av otillåten eller otillbörlig påverkan, självcensur, kartläggning eller trakasserier. Genomgående är poliser mer utsatta än civilanställda.

‒ Den generella minskning i andelen som anger att de utsatts är positiv men samtidigt påvisar undersökningen att den höga utsattheten för påverkansförsök är ett allvarligt problem, främst för de som arbetar i yttre tjänst. Det är helt oacceptabelt att medarbetare på Polismyndigheten utsätts för hot, påtryckningar och olika påverkansförsök för att hindra dem att utföra sitt jobb, säger Ari Stenman säkerhetschef.

Stor skillnad mellan olika medarbetargrupper

Av de som utsätts för hot och påverkansförsök är nivån generellt högre bland poliser som har stora kontaktytor med allmänheten. Samtidigt råder det stor skillnad mellan olika polisfunktioner.

‒ Polismyndigheten bedriver ett omfattande och offensivt arbete för att trygga medarbetarnas säkerhet. Ett led i detta är uppföljningen på medarbetaskyddsenkäten samtidigt som vi kontinuerligt stärker vårt arbete med medarbetarskyddet via både fysisk säkerhet, i dialog med regeringen och de konkreta insatser som genomförs för utsatta medarbetare, säger Ari Stenman säkerhetschef.

Polisens Projekt Medarbetarskydd genomförde sin första enkätundersökning 2018. I år har man följt upp undersökningen med en ny omfattande enkät bland myndighetens medarbetare, externa konsulter samt polisstuderande – för att få en uppfattning om i vilken utsträckning de utsätts för trakasserier, påverkansförsök och kartläggning och hur utsattheten utvecklas över tid. Syftet är att undersöka hur många medarbetare som upplever hot och påverkansförsök, hur dessa kan yttra sig och även hur många medarbetare som hamnar i tillstånd av självcensur.

‒ Vi går nu in i en mer omfattande analysfas av resultatet. Vi drar än så länge inga säkra och långtgående slutsatser av årets undersökning, då både antalet svarande och pandemin kan ha påverkat resultaten, säger Ari Stenman säkerhetschef.

Fakta

 • Var fjärde medarbetare (25 procent) uppger att de utsatts för någon form av påverkan eller hotsituation de senaste tolv månaderna. I detta ingår kategorierna otillåten eller otillbörlig påverkan, självcensur, kartläggning eller trakasserier.
 • Var femte medarbetare (20 procent) anger att de utsatts för kategorierna otillåten eller otillbörlig påverkan eller självcensur. Jämfört med 2018 års rapport är detta en minskning, då var fjärde medarbetare (27 procent) angav att de utsatts för den typen av påverkan.
 • Var tredje polis (35 procent) anger att de utsatts för endera otillåten eller otillbörlig påverkan, kartläggning, trakasseri, eller självcensur under den senaste tolvmånadersperioden. För civilanställda är motsvarande siffra 12 procent.
 • De mest utsatta grupperna ärDen vanligaste situationen är att en polisanställd utsätts för någon form av hot eller andra påverkansförsök är i arbetet, men det sker även på fritiden och vid fritidsaktiviteter tillsammans med anhöriga.
  • Ingripandepoliser (68 procent)
  • Yttre befäl (64 procent)
  • Områdespoliser (66 procent).

Poliser utsätts i hög grad för hot och påverkansförsök i sitt yrke. Det visar medarbetarskyddsenkäten 2021. Men utvecklingen går åt rätt håll, även om det är svårt att dra slutsatser från årets enkät.

Bild: Lars Hedelin/polisen

Polisen med på jobb- och utbildningsmässa Polisen medverkar på den digitala rekryterings- och utbildningsmässan Bazaren.

Bazaren är en årligt återkommande rekryterings- och utbildningsmässa för jobb, utbildning och att starta eget. Den genomförs i år digitalt 2-6 juni i samarbete med Järvaveckan live. Fokus ligger på jobb och på unga vuxnas behov som uppstått till följd av coronapandemin.

Bland ett 60-tal andra digitala utställare, både arbetsgivare och utbildningsanordnare, finns polisens monter med information om polisyrket och polisutbildningen.

Målgruppen för Bazaren är yngre personer i hela landet, och polisen vill nå dem som ska ut i arbetslivet med information om polisyrket som ett framtida yrkesval.

Elisabet Degen-Hansson är projektledare som håller i polisens medverkan på Bazaren:

- Polismyndigheten är i en tillväxtfas och behöver fler medarbetare, framför allt poliser. Vi vill uppmärksamma unga människor på att polisyrket kan vara något för den som vill göra en samhällsviktig insats – och samtidigt ha ett omväxlande och intressant jobb!

Under mässdagarna finns även chans att chatta direkt med poliser och andra polisanställda för att få veta mer.

Besökarna kommer att få veta mer om både yrket och utbildningen. Dels om hur det är att arbeta som polis i yttre och inre tjänst i någon av landets polisregioner, dels om ansökningsprocessen till polisutbildningen.

Bazaren är kostnadsfri för besökarna och arrangeras av region Stockholm i samarbete med bland annat Arbetsförmedlingen.

Åtal för systematisk penningtvätt på växlingskontor

Några av de kontanter som låg gömda i växelkontorets lokaler.

Idag väcks åtal mot tolv personer misstänkta för bland annat systematisk och organiserad penningtvätt via ett växlingskontor i Stockholm.

 

Brottsvinster för drygt 220 miljoner kronor har genom växlingskontoret slussats vidare till den grovt organiserade brottsligheten.

Narkotikahandeln genererar årligen miljardbelopp, där stora delar av pengarna förs ut ur Sverige för återinvestering i nya narkotikapartier. Polisens utredning visar att ett växlingskontor i Stockholm har haft en central roll i att göra det möjligt för kriminella aktörer att bland annat föra ut kontanter från Sverige.

– Det här innebär också att valutaväxlare blir en eftertraktad och närmast oumbärlig funktion för narkotikasmugglingen. Det är mycket höga summor som det här växlingskontoret slussat vidare till den grova organiserade brottsligheten, säger Stefan Edin, chef sektionen för aktionsgruppsverksamhet, Noas utredningsenhet.

– Åtalspunkterna för fyra av de åtalade gäller bland annat systematisk och organiserad penningtvätt under en tidsrymd av ett och ett halvt år. De åtalade har inom ramen för växlingskontorets verksamhet bidragit till att 16 olika kriminella nätverk eller individer har kunnat dölja och tillgodogöra sig sammanlagt drygt 220 miljoner kronor som kommit från brott eller brottslig verksamhet, säger kammaråklagare Ulrika Lindsö som ansvarat för och drivit utredningen tillsammans med kammaråklagare Arne Fors.

Pengarna har förvarats i bolagets lokaler och har omsatts genom bland annat valutaväxling, fysisk överföring av kontanter mellan kundernas olika kontantdepåer i bolagets lokaler samt överföring utomlands på cirka 100 miljoner kronor genom det informella överföringssystemet Hawala.

– Vid ett tillslag påträffade vi cirka 15 miljoner kronor i kontanter i dolda utrymmen i bolagets lokaler, tillsammans med anteckningar som visade fler genomförda penningtransaktioner. Det här var pengar och transaktioner som vi sedan kunde koppla till olika kriminella nätverk och aktörer, och även koppla ett antal av dessa aktörer till Encrochat-konton, säger Magnus Sohlén, polisens utredningsledare i Stockholm.

Åtalet omfattar även synnerligen grova narkotikabrott, synnerligen grov narkotikasmuggling, flertalet fall av grova narkotikabrott, grovt vapenbrott och grovt bokföringsbrott. Narkotikabrotten avser flera hundra kilo narkotika av olika preparat. Bland de åtalade finns aktörer på alla nivåer inom narkotikahandeln. Tillgångar på över 31 miljoner har kunnat säkras i form av bland annat kontanter, klockor och fordon. Ett yrkande om företagsbot mot växlingskontoret avseende 10 miljoner framställs också i åtalet.

Utredningsarbetet har bedrivits av Polismyndighetens aktionsgruppssektion Stockholm och aktionsgruppssektion Noa, i nära samverkan med framförallt Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten, som en del av den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet.

– Genom myndighetssamverkan har vi kunnat utnyttja våra olika kompetenser för att få detta ärende till åtal. Vår bedömning är att vi genom denna insats avsevärt försvårat för kriminella nätverk att omsätta sina brottsvinster i ny brottslighet, säger Maria Wass, chef sektionen för aktionsgruppsverksamhet i Stockholm.

Bilden är från rapporten ”Lärdomar av Encrochat – Analysprojekt Robinson” (A193.902/2021) och visar en uppskattning av de internationella organisatörernas penningflöden som följer av försäljning i följande led på den svenska interna marknaden.

01 juni 02:00, Misshandel, Uppsala Bråk i centrala Uppsala.

Polisen får in samtal om en pågående misshandel utanför ett apotek på Kålsängsgränd i centrala Uppsala.

Flera patruller beordras dit och när polisen kommer till platsen är det tre personer som slåss. Personerna fortsätter sitt slagsmål trots polisens närvaro, och patrullen tvingas använda pepparsprej för att få under kontroll och bojade.

Ingen person skadas allvarligt i samband med slagsmålet. Polisen upprättar en anmälan om misshandel, men samtliga tre är för berusade för att kunna höras och de blir omhändertagna enligt LOB.

Uppdaterad 31 maj 07:3830 maj 10:49, Mord/dråp, försök, UppsalaMisstänkt grovt brott i Uppsala.

Sedan i förmiddags arbetar polisen med ett misstänkt grovt brott i Gottsunda i Uppsala. Flera patruller har varit på plats under dagen och bland annat genomfört dörrknackning i området. Även polisens tekniker arbetar på platsen.

Det rör sig inte om ett pågående brott och det finns ingen fara för allmänheten.
I nuläget lämnar polisen ingen närmare information om händelsen eller det misstänkta brottets rubricering.

Uppdaterad kl 07:39

En man blir knivskuren i en trappuppgång på en adress i Gottsunda. Mannen blir allvarligt skadad och förs till sjukhus där han opereras för sina skador. Efter operationen är tillståndet för mannen stabilt.

Polisen har inlett en förundersökning gällande försök till mord. I nuläget finns ingen misstänkt.

Läkare döms till tre års fängelse för mutbrott

Domen gäller upphandling i Skåne och Västra Götaland av ett digitalt vårdverktyg till ett värde av 1 miljard kronor. 

Läkaren döms för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman samt grovt givande av muta.

Samtidigt döms två tjänstemän för grov trolöshet mot huvudman, och den ena även för grovt tagande av muta. Deras straff blir två år och tre månaders fängelse respektive två år. En fjärde anställd vid Region Skåne frias från handel med inflytande.

Skadeståndet för de dömda uppgår till 27,6 miljoner kronor.

Omfattande utredning

Polisutredningen har varit omfattande och den har hanterats av Polisens Nationella antikorruptionsgrupp på NOA, Nationella operativa avdelningen.

Fem misstänkta personer greps i slutet på 2020 och husrannsakningar genomfördes på flera orter i Sverige.

De misstänktas mobiltelefoner och datorer beslagtogs. Då framkom det att läkaren, tillika vd:n för vårdbolaget som senare vann upphandlingen, haft omfattande kommunikation med tjänstemännen vid Region Skåne kring upphandlingen.

– Att dessa personer haft kontakt innan, under och efter upphandlingen och utbytt information kring upphandlingen gav fördelar för det aktuella vårdbolaget, gentemot övriga aktörer i upphandlingen, säger Camilla Wester, Noas antikorruptionsgrupp.

Utlovats tjänster

Under utredningsarbetet framkom även uppgifter som pekade mot att de två tjänstemännen blivit utlovade tjänster inom bolaget.

– Det rör sig bland annat om upprättade avtal och presentationer gällande löneupplägg och tjänstebil samt sms om titlar, löner och semester, säger Camilla Wester.

Tingsrätten bedömer att det inte går att bevisa att den ena tjänstemannens handlande var kopplat till någon sådan förmån att förutsättningarna för mutbrott är uppfyllda.

Vad gäller den andra tjänstemannen så anser Tingsrätten att de erbjudanden om anställning och uppdrag som förekommit utgjort sådan förmån som avses i bestämmelserna om givande och tagande av muta.

Praxis har saknats

Den fjärde av de misstänkta är gift med en av tjänstemännen. Hon hade påbörjat en tvåårig tjänst på vårdbolaget innan upphandlingen var avslutad, och misstänktes därmed för Handel med inflytande.

Det har fram tills idag saknats domstolspraxis avseende brottet. Så det är första gången som någon åtalas för brottet, och det resulterade i en friande dom. Hennes man dömdes däremot för tagande av muta. Anledningen är att förmånen att hans fru fått anställning haft en tydlig och konkret inriktning på att belöna eller påverka till ett pliktstridigt agerande.

De tre dömda är nu ålagda att betala ett skadestånd till Västra Götaland Regionen på 7 650 000 kronor och till Region Skåne på 20 miljoner kronor.

Effektivt samarbete

Polisens utredning kunde avslutas inom cirka tre månader från att de misstänkta frihetsberövats vilket är ovanligt vid den här typen av brott.

– Det har varit ett effektivt samarbete mellan Noas olika avdelningar, och bevisningen kunde säkras tack vare ett snabbt ingripande, säger Camilla Wester.

 

Domen gäller upphandling i Skåne och Västra Götaland av ett digitalt vårdverktyg till ett värde av 1 miljard kronor.

 

Läkaren döms för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman samt grovt givande av muta.

Samtidigt döms två tjänstemän för grov trolöshet mot huvudman, och den ena även för grovt tagande av muta. Deras straff blir två år och tre månaders fängelse respektive två år. En fjärde anställd vid Region Skåne frias från handel med inflytande.

Skadeståndet för de dömda uppgår till 27,6 miljoner kronor.

Omfattande utredning

Polisutredningen har varit omfattande och den har hanterats av Polisens Nationella antikorruptionsgrupp på NOA, Nationella operativa avdelningen.

Fem misstänkta personer greps i slutet på 2020 och husrannsakningar genomfördes på flera orter i Sverige.

De misstänktas mobiltelefoner och datorer beslagtogs. Då framkom det att läkaren, tillika vd:n för vårdbolaget som senare vann upphandlingen, haft omfattande kommunikation med tjänstemännen vid Region Skåne kring upphandlingen.

– Att dessa personer haft kontakt innan, under och efter upphandlingen och utbytt information kring upphandlingen gav fördelar för det aktuella vårdbolaget, gentemot övriga aktörer i upphandlingen, säger Camilla Wester, Noas antikorruptionsgrupp.

Utlovats tjänster

Under utredningsarbetet framkom även uppgifter som pekade mot att de två tjänstemännen blivit utlovade tjänster inom bolaget.

– Det rör sig bland annat om upprättade avtal och presentationer gällande löneupplägg och tjänstebil samt sms om titlar, löner och semester, säger Camilla Wester.

Tingsrätten bedömer att det inte går att bevisa att den ena tjänstemannens handlande var kopplat till någon sådan förmån att förutsättningarna för mutbrott är uppfyllda.

Vad gäller den andra tjänstemannen så anser Tingsrätten att de erbjudanden om anställning och uppdrag som förekommit utgjort sådan förmån som avses i bestämmelserna om givande och tagande av muta.

Praxis har saknats

Den fjärde av de misstänkta är gift med en av tjänstemännen. Hon hade påbörjat en tvåårig tjänst på vårdbolaget innan upphandlingen var avslutad, och misstänktes därmed för Handel med inflytande.

Det har fram tills idag saknats domstolspraxis avseende brottet. Så det är första gången som någon åtalas för brottet, och det resulterade i en friande dom. Hennes man dömdes däremot för tagande av muta. Anledningen är att förmånen att hans fru fått anställning haft en tydlig och konkret inriktning på att belöna eller påverka till ett pliktstridigt agerande.

De tre dömda är nu ålagda att betala ett skadestånd till Västra Götaland Regionen på 7 650 000 kronor och till Region Skåne på 20 miljoner kronor.

Effektivt samarbete

Polisens utredning kunde avslutas inom cirka tre månader från att de misstänkta frihetsberövats vilket är ovanligt vid den här typen av brott.

– Det har varit ett effektivt samarbete mellan Noas olika avdelningar, och bevisningen kunde säkras tack vare ett snabbt ingripande, säger Camilla Wester.

Polisregion Bergslagen och Mitt genomförde operation i glesbygd Operationen genomfördes innanför det streckade området som ligger både i polisregion Bergslagen och polisregion Mitt.

 Polismyndigheten i två polisregioner, Nationella operativa avdelningen (Noa) samt Tullverket och Kronofogden genomförde under torsdagskvällen en större insats. Bland annat togs 6 kilo narkotika och 800 000 kronor i beslag. 

Operationen genomfördes innanför det streckade området som ligger både i polisregion Bergslagen och polisregion Mitt. Bild: Polisen

Operationen genomfördes i ett område som omringas av orterna Avesta, Hedemora, Garpenberg, Långshyttan, Hofors, Österfärnebo, Tärnsjö, Heby, Sala och Norberg.

Arbetet bestod till största delen av att utföra trafikkontroller på vägarna i området för att kontrollera brottslighet på väg. Ett syfte med insatsen var att jobba mot lokal brottslighet men även internationella brottsnätverk. Ett annat syfte var att kontrollera A-traktorer för att se om de är trafikdugliga.

Martin Öhman, biträdande chef för lokalpolisområde Falun, är initiativtagare till operationen.

– Det aktuella området är ett utpräglat glesbygdsområde med en problembild som bland annat inkluderar narkotika, inbrott och trafikbrott. Operationen är tänkt att jobba med de problembilderna i en samlad ansträngning för att minska brottsligheten och öka tryggheten i området, säger Martin Öhman. Vår förhoppning är också att vi på detta sätt kan öka intresset bland allmänheten i området att söka sig till polisyrket.

Bland de polisiära resurser som var aktiva i operationen fanns ingripandepoliser, gränspolis, hundförare, insatspoliser, trafikpolis och polisflyget i form av helikopter. Genom att samverka med Tullverket och Kronofogden kunde insatsen även bland annat omfatta aktiviteter som inte Polismyndigheten kan göra själv. Tullverkets fokus var att göra punktskattekontroller, det vill säga komma åt fusk med punktskattepliktiga varor som alkohol, tobak och drivmedel. Kronofogden fick biträde i området av polisen i sina förrättningar. Vid trafikkontrollerna fanns också inspektörer från Kronofogden med.

Det aktuella området ligger i gränslandet mellan två polisregioner, och därför har polisregion Bergslagen och Mitt samverkat med varandra.

– Det finns ett stort mervärde av att samverka gränsöverskridande för att minska brottsligheten och öka tryggheten. Det viktiga med det här är att allmänheten i området ska känna att polisen är närvarande och att vi optimerar våra samlade resurser för att jobba med det som berör och upprör många medborgare, säger Patrick Ungsäter, regionpolischef för polisregion Bergslagen.

– Polisen finns för alla, och i hela Sverige. Problembilden kan se olika ut men att drabbas av brott är lika allvarligt för varje enskild person oavsett om det sker i en storstad eller i glesbyggd. Och det finns ingen frizon för kriminella, säger Ulf Johansson, regionpolischef för polisregion Mitt.

Operationen genomfördes mellan klockan 17:00 den 28 maj till klockan 02:00 den 29 maj.

Preliminära resultat från operationen inkluderar bland annat:

Cirka 500 kontrollerade fordon

2 rattfyllerier

3 drograttfyllerier

4 fall av olovlig/grov olovlig körning

31 flygande besiktningar

2 st vägningar vilket visade sig vara överlast

1 kontroll av kör- och vilotider

1 omhändertaget körkort

12 ordningsböter

1 vapenbrott (beslag av ammunition)

1 efterlyst person hämtades till förhör

3 narkotikabrott (eget bruk och innehav)

20 inre utlänningskontroller

Cirka 6 kilo narkotika (khat) togs i beslag i samverkan med Tullverket.

Kronofogdens resultat från kvällen och nattens förrättningar i bostad, samt vid trafikkontroller, inbringade över 800 000 kronor i utmätningar och fullbetalningar.

Bland annat utmättes bilar, motorcyklar, en stor båt, märkesklocka, verktyg, samlarobjekt (knivar) och en del fullbetalningar.

Största utredningen hittills kring svarta lägenhetskontrakt

Nu väcks åtal mot två huvudmisstänkta, och ett större antal säljare, i den största utredningen hittills kring förmedling och försäljning av lägenhetskontrakt i Stockholmsområdet. Tillgångar för närmare 6 miljoner kan bli förverkade.

 

Från och med den 1 oktober 2019 är det brottsligt att både sälja och köpa svarta lägenhetskontrakt. Polismyndigheten har under drygt ett år utrett 20 förmedlingar av lägenhetskontrakt mot betalning i Stockholmsområdet, där det vid tidpunkten för brotten inte var brottsligt att köpa, men att sälja. Trots det riskerar köparna att bli av med både sina lägenheter och pengarna de betalat för dem.

– Vår bild är att det här med att köpa och sälja lägenhetskontrakt är helt normaliserat, och upplevs inte som ett brott eller ens omoraliskt. Den som har möjligheten att betala kontant för ett lägenhetskontrakt gör det, säger Stefan Edin, chef sektionen för aktionsgruppsverksamhet, Noas utredningsenhet.

Efter ett omfattande utredningsarbete i en av de största utredningarna rörande försäljning och förmedling av lägenhetskontrakt, med analyser av tusentals sms och över 180 genomförda förhör, väcks nu åtal mot två huvudmisstänkta förmedlare och ett stort antal säljare. Tillgångar för närmare 6 miljoner kan bli förverkade.

– I den här utredningen har vi hittat kopplingar till grov organiserad brottslighet, och vi har bland annat kunnat se samband med penningtvätt och grov narkotika- och våldsbrottslighet. Där stora summor svarta pengar hanteras är den organiserade brottsligheten aldrig långt borta, säger Stefan Edin.

Utredningsarbetet har bedrivits i nära samverkan med andra myndigheter som en del av den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet. Bland annat identifierade Skatteverket ett fyrtiotal lägenhetsförmedlingar, och Polismyndigheten har nu utrett 20 av dem. Polismyndigheten har sett att det finns, förutom de misstänkta förmedlarna och säljarna i den här utredningen, både små och stora fastighetsföretag och deras förvaltare som säljer svarta lägenhetskontrakt.

– Det här är en brottslighet som ätit sig in i svensk bostadsmarknad. Den här utredningen, tillsammans med andra åtgärder, kommer få effekter och ge mod och vilja att leta nya ärenden att jobba med, säger Kristian Halldin, samordnare vid regionala underrättelsecentret (Ruc) i Stockholm.

Kort fakta om myndighetsgemensam satsning mot organiserad brottslighet
Sedan 2009 samverkar tolv svenska myndigheter med underrättelser och operativa insatser mot kriminella individer, nätverk och fenomen i en satsning mot den organiserade brottsligheten. Satsningen är på uppdrag av regeringen.

De samverkande myndigheterna ska gemensamt bekämpa den organiserade brottsligheten. Fokus ska ligga på bekämpning av allvarlig och samhällshotande organiserad brottslighet, och mot organiserad brottslighet i lokalsamhället med särskilt fokus på utsatta områden.

Organisationen för satsningen består av Samverkansrådet, Operativa rådet, åtta aktionsgrupper, nationellt underrättelsecentrum (Nuc) med styrgrupp och sju regionala samverkansråd (Rsr) med sju tillhörande regionala underrättelsecenter (Ruc).

Myndigheterna som ingår i satsningen är Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Migrationsverket, Polisen, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten. Ytterligare nio myndigheter ingår som nätverksmyndigheter: Arbetsmiljöverket, Bolagsverket, Centrala studiestödsnämnden, Finansinspektionen, Inspektionen för vård och omsorg, Pensionsmyndigheten, Statens Institutionsstyrelse, Transportstyrelsen samt Länsstyrelsen i Stockholms län som samordnar övriga länsstyrelser i satsningen.

Myndighetsgemensam satsning mot organiserad brottslighet

 

Fyra tidigare Ericsson-anställda åtalas för mutor i Djibouti

Fyra före detta anställda inom Ericsson-koncernen har i dag åtalats för bestickning, grovt brott. Personerna misstänks under 2011 – 2012 ha mutat offentliga tjänstemän i Djibouti i syfte att erhålla kontrakt på leveranser av telekomutrustning till landet.

 

Ärendet är ett så kallat foreign bribery-ärende och utredningen har bedrivits av utredare vid nationella anti-korruptionsgruppen vid Nationella operativa avdelningen hos Polismyndigheten under ledning av åklagare vid Riksenheten mot korruption.

– Efter omfattande utredningsarbete hos polisens nationella anti-korruptionsgrupp känns det bra att vi kommit så långt att åklagaren beslutat om åtal. I det här fallet handlar det om drygt två miljoner dollar till tjänstemän i en auktoritär regim som regelbundet anklagas för brott mot de mänskliga rättigheterna. Vi ser allvarligt på att företrädare för svenska företag stöder affärsupplägg där mutor förekommer. Det är inte bara skadligt för svensk exportindustri, det motverkar också kampen mot korruption och fattigdom i länder som många gånger har hög korruption, säger Andreas Pallinder, gruppchef på Nationella anti-korruptionsgruppen.

– De påstådda mutorna består av kontanta överföringar om sammanlagt drygt två miljoner dollar till offentliga tjänstemän i Djibouti via ett konsultbolag i Djibouti som Ericsson anlitade för bland annat affärsutveckling och marknadsföring. Företrädaren för konsultbolaget var samtidigt offentlig tjänsteman i Djibouti, något som de åtalade personerna har varit medvetna om. Konsulten har sedan utnyttjat sin officiella position i landet för att påverka beslutet att köpa utrustning av Ericsson. Utredningen visar också att de överförda summorna skulle delas med andra personer i landets ledarskikt, säger kammaråklagare Mats Jansson som varit förundersökningsledare.

Ericsson har som företag tidigare lagförts i USA för bland annat den brottslighet som individer nu har åtalats i Sverige. Medan den amerikanska lagföringen fokuserade på bolaget har den svenska utredningen haft fokus på att utreda om och i så fall vilka fysiska personer som har ett straffrättsligt ansvar för det som hänt.

 

Polisrutan Östhammar

Lite av periodens anmälningar: Alunda: Inbrott och skadegörelse på skola där okända personer varit inne på skolan och förstört och tillgripit bland annat glass. Viss information tyder på att det är elever från skolan som kommit över en nyckel. Dagarna efter utfördes även en skadegörelse vid skolans entré.

Målsägande har med en veckas mellanrum fått framdäcken på sin bil sönderskurna. Anmälan om skadegörelse upprättad.

En målsägande har fått e-post där det står att avsändaren lagt in ett spionprogram i hennes dator och att målsäganden nu måste betala en summa i Bitcoin för att avsändaren inte ska sprida information om målsägandens datatrafik. Målsäganden har inte betalat. Anmälan om försök till utpressning.

Gimo: Polispatrull får syn på två personer som vid kontroll visade tecken på narkotikapåverkan. Båda fick lämna urinprov och misstänks för ringa narkotikabrott, eget brukande.

Ytterligare en person misstänks för ringa narkotikabrott, eget brukande. Patrull observerade tre personer som la benen på ryggen då de såg poliserna. Patrullen fick tag på en av dem och denne uppvisade tecken på narkotikapåverkan.

Anmälan om grovt bidragsbedrägeri då en person uppsåtligt lämnat oriktiga uppgifter i sin ansökan om studiebidrag och därigenom fått bidrag felaktigt utbetalat till sig.

Stöld genom att okänd person stulit en mobiltelefon ur kartong vid en loppmarknad.

Gräsö: Patrull stoppade och kontrollerade föraren av en personbil. Föraren blåste positivt i sållningsinstrumentet. Efter kontroll i bevisinstrument på polisstationen kom denne att misstänkas för grovt rattfylleri samt grov olovlig körning då föraren hade återkallat körkort.

Öregrund: Okänd person har smitit från trafikolycksplats efter att kört in i staketet till en fastighet och sedan lämnat platsen utan att meddela sig till fastighetsägare eller polis.

Östhammar: Vid kontroll av en bilförare uppstod misstanke om att denne var narkotikapåverkad. Denne fick lämna prov och misstänks för drograttfylleri och ringa narkotikabrott.

En förare av fordon har anmält att föraren av annat fordon kört vårdslöst genom att trängt sig förbi mellan målsägandens fordon och en refug.

Viltolyckor inom perioden: Fyra viltolyckor med rådjur och ett med vildsvin är anmälda under perioden. En anmälan om smitning enligt J med en veckas mellanrum aktlagen denna vecka.

Vill du ha kontakt med Polisen är telefonnumret 114141, alt. polisen.se. Handlar det om pågående brott eller akuta händelser ring 112    

Bengt Eriksson

Kommunpolis Östhammar- och Älvkarleby

Stora framgångar i myndighetsgemensamt arbete mot organiserad brottslighet

Flera stora ärenden och ett framgångsrikt samarbete mellan tolv myndigheter i region Mitt har resulterat i återkrav och besparingar på 63 miljoner kronor till staten under förra året. Ett rekord sedan samverkan startade 2009.

 

– Under förra året hade vi ett bra utfall som vi ska vara stolta över. Men vi är långt ifrån klara med vårt uppdrag. Arbetet mot den grova brottsligheten är ett ständigt pågående arbete där vi nu och framåt ska öka takten, säger Jale Poljarevius, tillförordnad regional underrättelsechef i region Mitt.

Det myndighetsgemensamma arbetet fokuserar på att gå på pengarna. Genom skattehöjningar, återkrav, utmätningar och beslag har besparingar på 63 miljoner kronor till staten kunnat genomföras. Bakom siffrorna ligger bland annat stora belopp där Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen förhindrat att ersättningar betalats ut på felaktiga grunder. Dessutom utmätte Kronofogden tillgångar till ett värde av drygt en miljon kronor.

Genom att arbeta gemensamt får de samverkande myndigheterna fler verktyg och en större räckvidd för att försvåra och minska vinningen av brott för personer inom den organiserade brottsligheten. Under förra året förekom flera stora ärenden med lyckat resultat, där flera miljoner kronor i kontanter och föremål till mycket stora värden kunde beslagtas.

– Tillsammans har vi en ännu större möjlighet att ingripa mot organiserade försök att urholka vårt välfärdssystem. Samverkan underlättar för oss att komma åt kriminellas kontanter och värdesaker så de inte kan finansiera nya brott och en kriminell livsstil, säger Ulf Johansson, regionpolischef i Mitt.

Region Mitts resultat i siffror (2020):

 •  20,5 miljoner kronor i höjning av skatt
 •  20,4 miljoner kronor i återkrav (Försäkringskassan)
 • 11,8 miljoner kronor i besparing utifrån förhindrade felaktiga utbetalningar, varav 9,3 miljoner Försäkringskassan, samt 2,5 miljoner Arbetsförmedlingen.
 • 9,3 miljoner kronor har tagits i beslag
 • 1 miljon kronor i utmätta tillgångar

 

Bakgrund

Sedan 2009 samverkar tolv svenska myndigheter med underrättelser och operativa insatser mot kriminella individer, nätverk och fenomen i en satsning mot den organiserade brottsligheten. Satsningen är på uppdrag av regeringen. Arbetet samordnas regionalt i Mitt av Regionalt Underrättelsecentrum (RUC).

Myndigheterna som ingår i satsningen är Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Kustbevakningen, Migrationsverket, Polisen, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten.

Ytterligare nio myndigheter ingår som nätverksmyndigheter: Arbetsmiljöverket, Bolagsverket, Centrala studiestödsnämnden, Finansinspektionen, Inspektionen för vård och omsorg, Pensionsmyndigheten, Statens Institutionsstyrelse, Transportstyrelsen samt Länsstyrelsen.

Polisrutan Östhammar

Alunda: En ägare av ett fritidshus i Alunda upptäckte i en övervakningskamera att tjuvar höll på att bryta sig in i fastigheten. När tjuvarna upptäckte kameran avlägsnade de sig snabbt från platsen. Brottet rubricerades som försök till stöld.

Gimo: En anmälan gällande skadegörelse inkom från Gimo efter att ett fönster krossats på en skollokal.

En person kontrollerades av polis i Gimo. Vid samtal uppstod misstanke om narkotikapåverkan. Efter provtagning upprättades en anmälan om narkotikabrott.

Öregrund: Ett fönster krossades på en skollokal och en anmälan om skadegörelse upprättades.

Österbybruk: I Österbybruk anmäldes en stöld efter att en boende på campingen upptäckt att det försvunnit livsmedel som förvarats utomhus i en väska.

Östhammar: I samband med ett annat ärende påträffade polis misstänkt narkotika i fickan på en person.

En personbil som stod parkerad i centrala Östhammar utsattes för skadegörelse genom att någon åsamkat fordonet ett flertal repor och huggmärken.

I Östhammar stoppades en bil av en polispatrull och bakom ratten satt en person som fått sitt körkort återkallat. Föraren rapporterades för grov olovlig körning.

Viltolyckor inom perioden:

Trots den ljusare årstiden fortsätter viltolyckor att inträffa. Den gångna perioden anmäldes sju händelser och även om det oftast är rådjur som körs på fanns även fall med såväl älg som viltsvin.

19 maj 05:58, Trafikbrott, Östhammar

En patrull kontrollerar en bil på Fabriksvägen i Östhammar. Föraren, en man i 55-årsåldern, saknar ett giltigt körkort. Eftersom att han kontrollerats vid flera tillfällen tidigare utan giltigt körkort misstänks han för grov olovlig körning.

18 maj 19:14, Rån, UppsalaPojke i tonårsåldern rånad.

En förbipasserande på Björkgatan i Uppsala upptäcker en pojke i tonårsåldern som säger att han har blivit rånad på diverse ägodelar.

I samband med rånet ska pojken också fått mottagit flera slag i ansiktet, men skadorna är inte så allvarliga att han behöver någon sjukhusvård.

Flera polispatruller beordras till platsen och strax efter klockan 20:00 anträffas den misstänkta gärningsmannen i anslutning till en bensinmack i närheten. Gärningsmannen, som också är en pojke i tonåren, grips och är misstänkt för rån.

18 maj 10:41, Knivlagen, UppsalaPolisen larmas om att en man med ett tillhygge bråkar med annan man.

Flera patruller beordras till Storvreta där en man med tillhygge uppges bråka med en annan man i närheten av stationen.

Mannen med tillhygget är i 55-årsåldern och hittas omedelbart av den patrull  som först kommer till platsen. Han kontrolleras och omhändertas med stöd av LOB (lagen om omhändertagande av berusade personer). Polisen tar ett tillhygge i beslag, men kommenterar inte närmare vad för slags tillhygge det rör sig om.
En anmälan om grovt brott mot knivlagen kommer att skrivas.
Den andra personen som var inblandad i händelsen har inte anträffats.

17 maj 09:38, Stöld/inbrott, UppsalaGrov stöld av golfartiklar.

En butik som säljer golfutrustning  Fyrislund har utsatts för inbrott. En eller flera gärningsmän har tagit sig in via en angränsande verksamhet och borrat sig in.

Golfklubbor och annan golfutrustning för uppskattningsvis över 1 miljon kronor har stulits. Polisen rubricerar stölden som grov. Teknisk undersökning genomförs under dagen.

17 maj 09:07, Åldringsbrott, EnköpingEn äldre kvinna utsätts för bedrägeri.

En kvinna i 70-årsåldern luras med hjälp av ett kapat sociala medier-konto att göra en utbetalning för att få tillgång till en påhittad vinst.

Kvinnan betalar ca 7.000 kronor men när hon senare talar i telefon med den person som egentligen äger kontot förstår hon att hon utsatts för ett bedrägeri.
Polisen skriver en anmälan om bedrägeri.

Corona försenar mastodonträttegång

Den 31 augusti var det tänkt att rättegången skulle inledas vid Stockholms tingsrätt och pågå i totalt 44 dagar fram till december. Men nu står det klart att det inte blir någon rättegång i år.

– Rättegången som var planerad under hela hösten har ställts in av tingsrätten på grund av pandemin och eftersom många vittnen finns utomlands, uppger Ulanders försvarare Hans Strandberg för Realtid.

Åklagare Stig Åström – som formellt hunnit gå i pension under utredningstiden men som ändå kommer att hålla i målet – har inte gått att nå för en kommentar. Det är oklart när rättegången kommer att hållas.

Brottsmisstankarna i åtalet mot Johan Ulander ligger tio år tillbaka i tiden då de så kallade Contender-obligationerna restes. Enligt åtalet togs 590 miljoner kronor in via företag i Dubai. Dessa marknadsfördes av kapitalförvaltare i Sverige som lockade med räntor på mellan 12 och 18 procent.

Dubaibolagen skulle låna ut pengarna till två andra företag – ett råvaruhandelsföretag i Dubai och ett gruvbolag som var registrerat på Brittiska Jungfruöarna. Såväl råvaruhandelsföretaget som gruvbolaget kontrollerades av Johan Ulander.

Säkerhet för lånen var aktier i investmentbolaget GKL, som företräddes av Eniros tidigare vd Lars Guldstrand och dennes affärspartner Peter Lindh, den senare med en bakgrund från bland annat HQ Bank. Men när gruvbolagen kollapsade framkom att panten inte var värd många kronor och de investerade pengarna upp i rök.

Det sista försöket att rädda verksamheten gick om intet 2018 då ett av GKL-bolagen, då med namnet Amarant Mining AB, försattes i konkurs.

Realtid har tidigare rapporterat om att Johan Ulander och Peter Lindh är inblandade i ett nytt guldutvinningsbolag i Surinam. Det handlar om Diago Holdings som bland annat sökt pengar från svenska investerare. Men nu visar det sig att Johan Ulander har fortsatt göra affärer även i Sverige under tiden som brottsutredningen mot honom pågått.

Realtid har granskat turerna i ett havererat fastighetsprojekt i Vellinge i Skåne och funnit en rad kopplingar till Johan Ulander och närstående till honom.

Det handlar om snåriga affärer i bolagen Herrestorps Ängar, Nordhaus och Swelot som alla gått i konkurs. 

I fallet Swelot var Johan Ulander involverad i arbetet med att resa pengar till bolaget i slutet av 2017, bara några månader efter att han hade släppts ur häktet.

För att ta in pengarna anlitades både Nord Fondkommission och dess anknutna ombud CV & Partners med kontor i Malmö. En större obligation var planerad men stoppades i sista stund innan bolaget havererade. Men flera miljoner kronor togs under tiden in i form av brygglån.

Konkursförvaltaren i Swelot, advokat Johan Klåvus, gjorde en anmälan till Ekobrottsmyndigheten i slutet på förra året. I sin utredning konstaterar han att huvuddelen av lånen hade slussats vidare till konton tillhörandes bolagets företrädare, men att en stor del också betalats ut till CV & Partners i form av en 20-procentig provision.

12 maj 03:29, Rattfylleri, UppsalaEn fortkörare blir misstänkt för drograttfylleri.

En man i 25-årsåldern kör i 139 km/h på E4 och stoppas av en patrull vid Mora stenar.

Polisens snabbtest för narkotika ger positivt utslag och polisen skriver anmälningar om drograttfylleri, ringa narkotikabrot (innehav och bruk), hastighetsöverträdelse och grov olovlig körning (mannen saknar körkort).

12 maj 00:45, Rattfylleri, Enköping

En patrull reagerar på en bilförare på Stockholmsvägen som verkar försöka undvika upptäckt. Föraren som är en man i 20-årsåldern som stoppas på JP Johanssons gata.
Han saknar körkort och ger intryck av att vara narkotikapåverkad.
Efter provtagning skrivs anmälningar om grov olovlig körning, ringa narkotikabrott eget bruk och rattfylleri.

11 maj 11:27, Trafikolycka, UppsalaTvå personbilar kolliderar på länsväg 600.

På länsväg 600 i höjd med Ärna flygfält strax utanför Uppsala kolliderar två personbilar. Samtliga personer kan själva ta sig ur bilarna efter olyckan, det är oklart om någon är i behov av vård.

Båda personbilarna är i behov av att bärgas från platsen, och i samband med räddnings- och bärgningsarbetet behöver trafiken dirigeras. 

Uppdaterad kl 12:42

En av förarna, en man i 75-årsåldern, avförs med ambulans till sjukhus. Även en passagerare, en kvinna i 75-årsåldern, avförs med ambulans till sjukhus.

Båda föraren och passageraren är vakna och talbara när de lastas i ambulansen

Polisrutan Östhammar Lite av periodens anmälningar:

 Gimo: Polispatrull blev beordrad till en skola med anledning av misstänkt inbrott. Det visade sig att inget var tillgripet och misstanken blev då olaga intrång. Det framkom två namn på ynglingar som kom att misstänkas.

Hargshamn: Anmälan om skadegörelse på en bil som stått en längre tid vid en fritidsfastighet, vindrutan var krossad, strålkastarna och extraljusen sönderslagna.

Öregrund: Skadegörelse på motorfordon där okänd har orsakat en djup repa längs sidan av bilen, troligtvis med ett vasst föremål.

Misstanke om rattfylleri då ett vittne sett en man köra bil i berusat tillstånd. Innan polis kommit till platsen hade mannen hunnit druckit mer alkohol. Han rapporterades dock och utreds genom så kallat ”eftersupningsförfarande”. Vilket innebär att man utreder om personen kan ha varit berusad vid tiden för körningen.

Österbybruk: Vid en privat fest försvann en jacka för en festdeltagare. Ingen av de närvarande visste något om jackan. Anmälan om stöld upprättad.

Östhammar: Vid en kontroll av förare och passagerare i ett fordon kom en av passagerana att misstänkas för ringa narkotika brott då denne hade narkotikaklassad medicin på sig, utan att kunna uppvisa recept på dessa,

Tillgrepp av två av kommunens bilar som stod uppställda i dess garage. Bilarna anträffade på olika ställen och tagna i beslag för tekniskundersökning.

Skadegörelse på en EPA-traktor genom att okänd kastat en sten på traktorns framruta så den repats samt försökt bryta sig in genom förardörrens ruta.

Okänt fordon har kört in på målsägandens tomt och tillfogat skador på mark och ett avloppsrör. På platsen låg delar från bilen kvar. Anmälan om skadegörelse.

Inbrott i ett företag där en slangpress har tillgripits.

Tillgrepp av en båtmotor.

Viltolyckor inom perioden: 12 viltolyckor med rådjur och två med lodjur är anmälda under perioden. En anmälan om smitning enligt jaktlagen.

Vill du ha kontakt med Polisen är telefonnumret 11414, alt. polisen.se. Handlar det om pågående brott eller akuta händelser ring 112!

Bengt Eriksson Kommunpolis Östhammar- och Älvkarleby kommuner

Ett nytt beslut om att införa elchockvapen har fattats. Nu står utbildning i användning på tur, och planen är att det ska ta plats i polisens utrustningsbälte nästa år.

Elvapen Bild Polisen

Elchockvapen blir polisens nya hjälpmedel

Ett nytt beslut om att införa elchockvapen har fattats. Nu står utbildning i användning på tur, och planen är att det ska ta plats i polisens utrustningsbälte nästa år.

Syftet att minska skador

Vapnet kan användas i ingripandesituationer där våld eller hot om våld är överhängande, till exempel när någon hotar med stickvapen. Syftet är att elchockvapnet ska minska skador på poliser och gärningspersoner, och fungera som ett komplement till annan utrustning.

– Gärningspersonen behöver inte ramla men får svårt att röra sig. Effekten håller i sig så länge man överför ström, vanligtvis i fem sekunder, säger Anders Hall, utvecklingschef på polisen.

Utvärderats efter försök

För sex år sedan tog polisen fram en rapport som analyserade användningen av skjutvapen och gav förslag på åtgärder. Införande av elchockvapen föreslogs för att minska användningen av tjänstevapen. 750 poliser utbildades i att använda vapnet under en försöksverksamhet 2018. Försöket har sedan utvärderats genom enkäter och djupintervjuer med användarna.

– Poliser som deltagit i projektet upplever att våldet har minskat. Man upplever också en högre grad av trygghet och känner mindre stress i hotfulla situationer.

Anders Hall exemplifierar:

– Bara att poliserna vet om att ett elchockvapnet finns tillgängligt gör att de upplever en större trygghet och säkerhet. Det leder i sin tur till att man upplever sig bli mer verbal i sin framtoning. Kommunikationen blir bättre och en hotfull och stressad situation kan oftare avhjälpas med dialog.

Som planen ser ut får poliser tillgång till elchockvapnet under 2022. Det gäller främst poliser i yttre tjänst.

Fakta om elchockvapen

 • Elchocken påverkar nervsignaler som styr motoriken. Gärningspersonen blir stel och hamnar i ett krampliknande tillstånd.
 • Strömstyrkan är 1,3 milli ampere. Det kan jämföras med ett vägguttag som är uppsäkrat till 6-10 ampere.
 • Hjärta, lungor eller andra autonoma organ påverkas inte av elstöten.

Utbildningsplan tas fram

I maj beslutade rikspolischefen att elchockvapnet ska införas permanent som en del av polisens utrustning.

Försöksverksamheten pågick i två år, mellan 2018 och 2020. Totalt 750 poliser deltog och under utvärderingsperioden användes elchockvapnet 626 gånger: genom avfyring, drivstöt och betvingande genom hot om användning. Polismyndigheten tog hjälp av Umeå universitet med utvärderingen.

Härnäst ska en plan tas fram för att utbilda poliser i yttre tjänst användning av elchockvapnet, som en del i polisiär konflikthantering. På sikt ska detta införlivas i den polisiära grundutbildningen.

 

Många SMS bedrägerier

På tre månader har bedragare lurat av privatpersoner och företag i Västsverige 6,7 miljoner kronor genom sms-bedrägerier. Polisens brottsförebyggare tipsar om hur du kan skydda dig från att bli lurad.

 

Det börjar med ett vanligt sms. Ofta ser det ut som att meddelandet kommer från en trovärdig avsändare, till exempel bankens spärrservice eller ett inkassobolag. Den som får ett sms ombeds att klicka på en länk eller ringa upp ett nummer.

– I meddelandet, som ofta är kortfattat, vill man stressa mottagaren genom att påstå att det till exempel skett bedräglig aktivitet på bankkontot eller att en räkning gått till inkasso, säger Elin Syberg Falguera, brottsförebyggare vid bedrägerisektionen i region Väst.

Om man ringer upp det angivna numret eller klickar på länken i meddelandet vill bedragaren att man ska använda sitt mobila BankID eller lämna ifrån sig kortuppgifter.

– Målet med sms:en är att lura av dig dina pengar genom att föra över dem till ett annat konto, köpa till exempel Bitcoins åt dem eller att skapa ett nytt BankID som de sedan kan förfoga över, säger Elin Syberg Falguera.

Över tid har antalet anmälningar minskat – men polisen ser nu att brottsvinsterna ökar. Under januari-mars 2021 har bedragare lurat av västsvenskar 6,7 miljoner kronor. Enligt statistiken är brottsvinsterna också något högre i Västsverige jämfört med resten av Sverige.

– Vi ser en ny målgrupp för bedragarna som i högre utsträckning kontaktar företag, troligen för att brottsvinsterna är större, flera hundra tusen kronor och uppåt. Vi ser även att bedragare förmår målsägare att genomföra köp av Bitcoin på olika handelsplatser.

Sms-bedrägerier underlättas också av att det är enkelt att skaffa virtuella telefonnummer samt att göra gratis massutskick av sms.

Polisens råd för att undvika att bli lurad:

 • Använd sunt förnuft. Inget ärende är så brådskande att du måste följa den länk som skickats till dig. Leta i lugn och ro själv upp telefonnumret till avsändaren och ring dem och kontrollera att utskicket stämmer.
 • Logga aldrig in på ditt BankID eller signera köp på begäran som kommer via sms.
 • Det framgår alltid i BankID vad du skriver under på. Titta alltid noga på den finstilta texten.
 • Har du fått ett bedrägligt sms -- ta en skärmdump! Den kan behövas vid en anmälan.

Mer information om Polisens arbete finns på www.polisen.se

 

Narkotikasmugglingen mer omfattande än tidigare studier visat

Betydligt mer narkotika än tidigare studier visat smugglas troligen till Sverige varje år. Det visar polisens genomgång av kommunikationen i Encrochat. Rapporten visar också att såväl myndigheter som företag utsätts för otillåten påverkan.

 

Encrochat var den krypterade kommunikationsplattform som fransk polis fick tillgång till under 2020 och som svensk polis genom internationellt polissamarbete via Europol kunde ta del av.

Polismyndigheten har nu gjort en sammanställning av det material från Encrochat som har kopplingar till Sverige.

Analysen av Encrochatmaterialet bekräftar polisens underrättelsebild att narkotikahandel och konflikter kring narkotika är bakomliggande orsak till många våldsuppgörelser i form av skjutningar och sprängningar.

– Mycket av det vi har kunnat utläsa i chattarna har vi känt till sedan tidigare och vi kan konstatera att polisens underrättelsetjänst gör korrekta bedömningar av brottsligheten i Sverige. Men vi kan också konstatera att narkotikahandeln har växt sig betydligt större under senare år, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Över 100 ton narkotika per år

Kommunikationen från Encrochat visar att smugglingen av narkotika bedrivs i en närmast industriell skala. Materialet som analyserats omfattar dock kommunikation under en begränsad period och grundar sig på en källa (Encrochat). Med dessa omständigheter i beaktande uppskattar polisen att över 100 ton narkotika per år smugglas till Sverige*.

Smugglingen sker främst genom vägtransporter där narkotikan göms i legal last och slutdestinationen är främst storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg, men även flera mellanstora städer. Öresundsbron bedöms bland användarna i Encrochat vara den vanligaste smuggelvägen in till Sverige, men även andra gränsövergångar har diskuterats.

– Polisens tillgång till krypterad kommunikation mellan kriminella skulle öka våra möjligheter att förebygga, upptäcka och förhindra grov organiserad brottslighet. Det är också uppenbart att rättsväsendet inte är dimensionerat för den omfattande narkotikamarknad vi har i Sverige. Det är även tydligt att såväl den privata sektorn som den offentliga behöver öka sin förmåga att stå emot otillåten påverkan, säger Linda H Staaf.

Otillåten påverkan

Kommunikationen på Encrochat visar också att kriminella aktörer utövar otillåten påverkan och att kriminella försöker få kontakt med politiker, med tjänstemän i offentlig förvaltning samt med tjänstemän inom rättsväsendet för att på olika sätt skydda eller främja brottslig verksamhet.

Den privata sektorn är enligt chattarna mer utsatt än den offentliga. Det vanligaste är att kriminella försöker påverka advokater på olika sätt och inom banksfären har flera kriminella aktörer kontakter som hjälper dem att begå olika typer av brott, exempelvis bedrägerier eller anställda som tar emot mutor för att bevilja banklån.

Fotnot: *Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, har tidigare bedömt att narkotikakonsumtionen i Sverige uppgår till omkring 15 ton årligen.

Lärdomar av Encrochat - Analysprojekt Robinson

 

10 maj 14:43, Trafikolycka, Uppsala

Polis beordras till Dragarbrunnsgatan med anledning av en trafikolycka där en personbil och en man i 35-årsåldern ska ha kolliderat i låg hastighet.

Mannen kontrolleras av ambulanspersonal på plats och tas sedan med till sjukhus för kontroll.

10 maj 17:12, Olaga hot, Uppsala

Polis beordras till en adress i Uppsala med anledning av att en man ska ha hotat flera personer med en kniv. Mannen ska även ha skurit en person med kniven. En polis, med sjukvårdskompetens, ser över den skadade personens skada och ambulans behöver inte komma till platsen.

Mannen grips misstänkt för grovt olaga hot och misshandel.

10 maj 16:10, Trafikolycka, Uppsala

En patrull kontaktar polisens regionledningscentral, RLC, och meddelar att de kolliderat med en personbil i korsningen Råbyvägen och Tycho Hedéns väg.

Både polisens personal som varit inblandade i olyckan och föraren i den andra bilen, en man i 60-årsåldern, kontrolleras av ambulanspersonal på plats. Polispersonalen får även följa med ambulansen till sjukhus för kontroll.

10 maj 17:12, Olaga hot, Uppsala

Polis beordras till en adress i Uppsala med anledning av att en man ska ha hotat flera personer med en kniv. Mannen ska även ha skurit en person med kniven. En polis, med sjukvårdskompetens, ser över den skadade personens skada och ambulans behöver inte komma till platsen.

Mannen grips misstänkt för grovt olaga hot och misshandel.

 

Personal på en förskola i Skokloster upptäcker en påse med någon form av tabletter på lekplatsen.

 • En patrull beordras till platsen för att kontrollera innehållet i påsen som patrullen misstänker är narkotika. Polisen skriver en anmälan om narkotikabrott. Innehållet i påsen tas i beslag och förverkas.

  I nuläget finns ingen misstänkt.

10 maj 02:45, Stöld/inbrott, Uppsala

Flera polispatruller beordras till Vretgränd i centrala Uppsala där boende har sett en person försöka bryta upp förråd inne på en gård.

Ganska snart kan polisen anträffa den misstänkta gärningsmannen. Mannen, som är i 25-årsåldern, grips mer eller mindre på bar gärning. Förutom försök till stöld skriver polisen också en anmälan om ringa narkotikabrott, eget bruk.

I samband med gripandet kontrollerar polisen ytterligare en person, en man i 30-årsåldern, som omhändertas enligt LOB, lagen om omhändertagande av berusade personer.

07 maj 14:10, Knivlagen, Uppsala

På väg in till en förhandling i tingsrätten blir en man i 25-årsåldern avplockad ett knogjärn av vakterna.
Polisen upprättar en anmälan om brott mot knivlagen, alternativt grovt brott mot knivlagen.

07 maj 14:52, Rattfylleri, EnköpingEn rattonykter man kör till Systembolaget.

Polisen får uppgifter om att en onykter man kört till Systembolaget i Enköping. Mannen hinner gå in i butiken och ut igen innan någon patrull hunnit fram, men kort efter att kört därifrån stoppas han av en patrull och blåser positivt.

Polisen skriver anmälan om rattfylleri och efter förhör släpps mannen.

07 maj 23:06, Misshandel, Håbo

Polisen larmas om ett pågående bråk i en lägenhet. Polisen tar sig in lägenheten och griper en man i 40-årsåldern för bland annat grov kvinnofridskränkning. Målsägare är en kvinna i samma ålder. Då det misstänkta brottet utspelat sig i nära relation lämnar polisen inga övriga uppgifter om händelsen.

Protester för klimatet och mot trafiken

En grupp personer demonstrerar för klimatet genom att blockera trafiken vid S:t Erikstorg. Polisens patruller får bort personerna från gatan och trafiken kan åter börja rulla.

Kl 13:19 uppstår en ny protestyttring mot trafiken. Denna gång är det en ensam man som satt sig mitt på Dragarbrunnsgatan vilket får bilförare att försöka vända i trafiken.
Mannen som är i 65-årsåldern vill först inte flytta på sig trots uppmaning från polis. När han kommit bort från gatan ges han en ordningsbot för att ej ha lytt polismans anvisning. Mannen godtar dock inte boten.

 

05 maj 09:58, Stöld, Uppsala

På Egilsgatan i Uppsala upptäcker en förbipasserande polispatrull en man som står och rotar i en parkerad personbil.

Mannen, som är i 35-årsåldern, visar sig vara berusad och han omhändertas enligt lagen om omhändertagande av berusade personer (LOB).

Polisen skriver en anmälan om skadegörelse och försök till stöld, patrullen kontaktar också ägaren till den aktuella personbilen.

06 maj 08:06, Olaga intrång, ÖsthammarMisstänkt inbrott i en skola i Gimo.

Personal på en skola i Gimo misstänker att det har varit inbrott i skolans lokaler någon gång under natten. Enligt personalen ska det vara tillrört inne i skolans lokaler, men det är oklart om något är tillgripet.

En polispatrull beordras till platsen. Något inbrott eller inbrottsförsök kan inte styrkas, polisen skriver en anmälan om olaga intrång.

05 maj 11:27, Narkotikabrott, UppsalaMisstänkt narkotikabrott i en lägenhet.

Boende i ett flerfamiljshus på en adress i Uppsala larmar polisen om ett misstänkt pågående bråk i en lägenhet. När polisen kommer till platsen är läget lugnt. Däremot får doften i lägenheten patrullen att misstänka narkotikabrott.

Polisen skriver även en anmälan om ringa narkotikabrott, eget bruk, och man beslutar också för att en man och en kvinna i 30- respektive 25-årsåldern ska testas.

Polisrutan Östhammar

 Tidigare manusstopp för polisrutan ger lite magrare skörd av anmälningar denna vecka. Vi har haft tre anmälningar med båtrelaterade stölder, en båt och två båtmotorer. Vi behöver nu hjälp, att alla är vakna och nyfikna på om ni ser några obehöriga i hamnområden eller där båtar är vinterförvarade. Ser ni någon eller något misstänkt så kontakta polisen på 11414 eller polisen.se. Pågående brott, ring 112. Har er båtklubb/hamn inte Båtsamverkan men är intresserade, kontakta undertecknad på batsamverkan.mitt@polisen.se.

Under 1990-talet så förekom det angrepp/Stöld av båtmotorer i Östhammars Kommun för ca 5 miljoner under ett år.

Efter ett gott samarbete i BÅTSAMVERKAN så kom angreppen ner till "normala" nivåer. Reds anmärkning.

Det är vår och då brukar vi kunna märka en ökning av så kallade oseriösa hantverkare som åker runt och erbjuder diverse arbeten hemma hos folk. Vi har ännu inte fått in några anmälningar om detta. Vill dock passa på att varna för dessa oseriösa hantverkare och råda att kontrollera upp innan man anlitar någon. Mer att läsa om detta finns på polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/bedrageri/oseriosa-hantverkare/

 

Lite av periodens anmälningar: Alunda: Skadegörelse genom krossa glaset på fyra fönster på den gamla förskolans lokaler.

Trafikolycka utan misstanke om brott då en person råkat backa in i ett garage med en fyrhjuling med lättare personskador till följd.

Gimo: Tre elever har blivit bestulna på sina skor på en skola.

Östhammar: Polispatrull stoppade och kontrollade en bil. Föraren blåste positivt i sållningsinstrumentet och fick åka med till polisstationen. Väl där blåste föraren över straffbar gräns i bevisinstrumentet och blev rapporterad för rattfylleri.

Smitning från parkeringsskada då okänd kört in i och skadat målsägandens bil då den stod parkerad. Detta upptäcktes dock några dagar senare då målsägaren tvättade bilen.

Två båtmotorer tillgreps genom att okända gärningsmän dragit båtarna en bit ut i vattnet och tagit bort motorerna samt diverse elektronisk utrustning. Båtarna har sedan lämnats drivande i sjön. Brotten upptäcktes snabbt genom att en båtmotor var försedd med spårsändare.

En liten båt tillgreps från den plats där den vinterförvarades.

Viltolyckor inom perioden: Två viltolyckor med rådjur är anmälda under perioden.

Vill du ha kontakt med Polisen är telefonnumret 11414, alt. polisen.se. Handlar det om pågående brott eller akuta händelser ring 112!

Bengt Eriksson Kommunpolis Östhammar- och Älvkarleby kommuner

04 maj 11:47, Knivlagen, Uppsala

En man misstänks för brott mot knivlagen på Uppsala tingsrätt.

En ordningsvakt på Uppsala tingsrätt kontaktar polisen och berättar att en man har haft med sig en kniv in till en förhandling.

En patrull beordras till tingsrätten för att höra mannen och ta kniven i beslag. Mannen, som är i 55-årsåldern, blir misstänkt för brott mot knivlagen.

04 maj 19:22, Trafikbrott, Uppsala

En bilförares försök att köra från polisen slutar med att han krockar med ett garage på Tiundagatan. Inga personskador uppstår men både föraren och en passagerare blir medtagna för kroppsbesiktning då misstankar finns om att båda två är narkotikapåverkade.

04 maj 17:00, Narkotikabrott, Uppsala En större mängd misstänkt narkotika hittas.

De preparat som polisen tar i beslag ska nu analyseras och det är för tidigt att närmare beskriva vad det rör sig om.

Med anledning av förundersökningssekretess lämnar polisen inga övriga upplysningar.

VALBORG

- I stort var det väldigt lugnt i Uppsala under Valborg. Totalt omhändertogs 14 personer för fylla, och ytterligare tre i Enköping, ingen behövde läkarvård. Detta kan jämföras med en vanlig Valborg då siffran för omhändertagna brukar vara mellan 120-140 personer, och mellan 20-40 som är i behov av läkarvård för alkoholförgiftning.

 

I övrigt fick ordningsvakterna tillrättavisa ett 40-tal personer för mindre ordningsstörningar. Sju personer greps under dygnet, men dessa gripanden behöver inte ha någon direkt koppling till själva firandet.


Uppsalaborna verkar ha lyssnat på experterna och följt rekommendationerna, vilket är glädjande med tanke på smittspridningen.

 

Magnus Jansson Klarin

Presstalesperson RLC Mitt

02 maj 05:36, Brand, Uppsala Brand på balkong till ett flerfamiljshus.

En hund blev lite av en hjälte.

Flera patruller beordras till Gimogatan i Uppsala där det ska brinna på en balkong till ett flerfamiljshus. När polisen kommer till platsen visar det sig att det har brunnit i en trall, men att branden ska vara under kontroll.

Enligt lägenhetsinnehavaren, som är en kvinna i 75-årsåldern, ska hunden ha reagerat när branden startade och väckt kvinnan som därefter kan ta sig ur lägenheten.

Polisen kommer att skriva en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

30 april 20:57, Skottlossning, UppsalaSkott avlossat i trappuppgång.

En boende på Almqvistgatan hör en smäll i trapphuset och larmar polisen.

Flera patruller beordras till den aktuella adressen där polisen kan konstatera att någon har avlossat ett skott mot ett förråd i den aktuella trappuppgången. En patronhylsa hittas och tas i beslag. Ingen person ska ha skadats i samband med att skottet avslossats.

Polisen inleder en förundersökning gällande grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan. I nuläget finns ingen misstänkt.

Uppdaterad kl 11:02

Mannen är återfunnen och vid liv. Anhöriga är underrättade.

Det var en polispatrull som var ute på ett annat uppdrag som anträffade mannen på länsväg 770 strax fem kilometer söder om karlholm.

Uppdatering 30/4, kl 07:35

 

Sökinsatsen efter mannen fortsätter under fredagen och fokuserar fortsatt kring Östervåla med omnejd. Polisen kommer under dagen att samverka med Hemvärnet.

 

Det finns i nuläget inga misstankar om att brott ligger bakom mannens försvinnande.

 

Polisen är fortfarande angelägen om att få in tips från allmänheten som kan leda till att mannen hittas. Tips lämnas till 112.

 

Mannen uppges vara ca 183 cm lång, ha mellanbrunt kort hår och skäggstubb.

Han tros vara klädd i kamouflage-mönstrade mjukisbyxor, svart och lite sliten arbetsjacka och stövlar eller kängor.
Eventuellt cyklar mannen på en röd mountainbike.
Mannen söks i nuläget på landsbygden strax öster om Östervåla, bland annat med hjälp av helikopter. Den senaste kända kontakten med mannen var vid kl 09:36 på förmiddagen.

Ring 112 om du har sett mannen eller har gjort andra iakttagelser som kan hjälpa polisen att hitta mannen.

 

Händelsen har uppdaterats med bild.

se www.polisen.se

Uppdaterad 30 april 19:0630 april 14:12, Trafikolycka, personskada, HåboKollision mellan traktor och en motorcykel.

På länsväg 555 (Skoklostervägen) kolliderar en traktor och en motorcykel. Föraren av motorcykeln avförs med ambulans till sjukhus med allvarliga skador.

Polisen hör föraren av traktorn, som inte skadas, och vittne på platsen. Föraren till motorcykeln har ännu inte kunnat höras.

Polisen har inlett en förundersökning och tagit motorcykeln i beslag för att kunna genomföra en teknisk undersökning.

Uppdaterad kl 19:06

Föraren till motorcykeln, en man i 50-årsåldern, har avlidit på sjukhuset. Anhöriga är underrättade.

Många rapporterade för hastighetsöverträdelser

Under trafikveckan med fokus hastighet som genomfördes under vecka 16, rapporterades 1743 personer i region Mitt för hastighetsöverträdelser.

 

– Trafiksäkerhet är en oerhört viktigt fråga, då det fortfarande är alldeles för många personer som omkommer i trafiken varje år. Det är glädjande att se engagemanget i regionen, inte minst under trafikveckan där så många har bidragit till ett gott resultat, säger Maria Rosander, samordnare för trafiken i region Mitt.

Av de rapporterade hastighetsöverträdelserna låg 376 i spannet 6-9 km/h. Just små hastighetsöverträdelser har stor betydelse för medelhastigheten, och är därför extra viktigt att ha fokus på.

– Många har rapporterat in hastighetsöverträdelser i intervallet 6-9 km/h, vilket ligger helt i linje med regionens mål. Det är viktigt att vi fortsätter med systematiska 20-minuters-kontroller under hela dygnet även utanför trafikveckan, säger Maria Rosander.

Vid kontrollerna upptäcktes även efterlysta personer, 40 fall av narkotikabrott och i ett fall vapen.

– Detta visar inte bara att ett aktivt arbete i trafiken har en positiv inverkan på trafiksäkerheten och räddar liv, utan också att det är en ypperlig möjlighet att upptäcka annan brottslighet, berättar Maria Rosander.

Att så många stoppas och misstänks för narkotikabrott är enligt henne en tydlig indikering på att nykterhet på väg ska handla om både LAU-kontroller (alkoholutandningsprov) och att ställa frågor om narkotika respektive medicinintag.

Nästa trafikvecka genomförs under vecka 19, då med fokus brott på väg.

Resultat trafikvecka hastighet (v16)

Hastighet 6-9 km/h Narkotika Vapen Efterlysta
1743 376 40 1 5
 

29 april 14:29, Stöld, UppsalaEn man stjäl kött men upptäcks av en butikskontrollant.

En man i 20-årsåldern stjäl oxfilé för ca 2000 kronor i en matbutik på Björkgatan. En butikskontrollant ser hur mannen stoppar köttet i en väska och går ut genom kassorna utan att betala. Utanför kassorna grips mannen av kontrollanten.

Gripandet övertas av polisen och mannen får följa med till polishuset för förhör. Efter förhör släpps mannen.

28 april 08:57, Trafikbrott, Gimo Man i 45-årsåldern misstänks för olovlig körning.

En patrull ska kontrollera en mopedist på Bruksgatan i Gimo på grund av att mopedisten kört på ett avvikande sätt framför patrullen. När patrullen ska göra ett stoppförsök kör mopedisten ut på en gräsmatta och ramlar.

Mopedisten, en man i 45-årsåldern, ska inte ha behövt uppsöka sjukvård.

Han är misstänkt för olovlig körning eftersom att han saknar behörighet för att köra mopeden. En kniv hittas i ett utrymme i mopeden och en anmälan om brott mot knivlagen kommer att skrivas.

Uppdaterad 29 april 08:1229 april 06:48, Trafikolycka, UppsalaTrafikolycka på länsväg 272.

Polis beordras till en trafikolycka på länsväg 272, vid korsningen till länsväg 623. En buss och en personbil har kolliderat och det är i nuläget oklart om någon skadats i olyckan.

Båda körriktningarna har spärrats av under räddnings- och bärgningsarbetet.

Uppdatering kl 08:12

Föraren i personbilen, en kvinna i 35-årsåldern, förs med ambulans till sjukhus med oklara skador.

Trafiken är påsläppt i båda körriktningarna.

29 april 13:27, Larm Överfall, UppsalaÖverfallslarm från väktare på Vaksalgatan.

Väktare reagerar på några personer som beter sig avvikande på Vaksalagatan och går efter. En av personerna plockar då fram en sax. Innan polis kommit till platsen har de båda personerna omhändertagits av väktarna.

Den som höll upp saxen är en man i 60-årsåldern som släpps efter förhör. Polisen skriver anmälningar om hot mot tjänsteman och brott mot knivlagen.

29 april 08:36, Rån, UppsalaPojke i 15-årsåldern grips misstänkt för rån.

Polis beordras till centrala Uppsala med anledning av att en pojke i lägre tonåren blivit rånad av en annan pojke i 15-årsåldern. Pojken i 15-årsåldern ska ha tilltvingat sig den andres mobiltelefon.

Polis som beordrats till platsen påträffar kort därefter pojken i 15-årsåldern som grips misstänkt för rån.

Efter förhör tar åklagare beslut om att pojken ska anhållas. Förundersökningen leds av åklagare vid åklagarkammaren i Uppsala.

Polisrutan Östhammar Grannsamverkan:

Grannsamverkan går ut på att boende i ett område håller extra uppsikt över sina grannars bostäder och är uppmärksamma på vilka som rör sig i bostadsområdet. Forskning visar att grannsamverkan ger goda resultat. Vi har nu 54 grannsamverkanområden i Östhammars kommun men vill att detta skall öka. Vill ni i ert område starta upp Grannsamverkan. Kontakta mig på grannsamverkan. www.norduppland@polisen.se

Lite av periodens anmälningar: Alunda: Anmälan om snatteri där fem ungdomar gått via självscanningskassan och betalt för fåtal varor. Personal har sedan sett i övervakningskameror att ungdomarna tillgripit det gods de inte betalt för.

Vårdslöshet i trafik alternativt brott mot trafikförordningen genom ”omkörning trots ej fritt från hinder”. Målsäganden inleder en omkörning av misstänkts bil som i sin tur kör ut framför målsäganden för också att påbörja en omkörning. De båda kolliderar vilket medförde skador på bägge bilarna samt mitträcke och sidoräcke längs vägen.

Gimo: Bedrägeri genom att målsäganden fått krav på betalning till ett medlemskap i någon online community som denne inte ansökt om. Målsäganden har även fått kravbrev från en advokatfirma om betalning.

Skadegörelse genom att välta två blomlådor med blomsterarrangemang tillhörande en förskola.

Öregrund: Målsäganden har på okänt sätt fått sin dator nedstängd därefter visades ett meddelande på skärmen om att denne fått virus i datorn och skulle ringa ett uppgivet nummer. När denne ringde numret sa en person att målsäganden måste köpa ett virusskydd för att få igång datorn. Målsäganden fick uppge sitt bankkorts nummer och ombads logga in på bankdosan vilket denne gjorde. När målsäganden sedan kontaktade sin bank spärrade banken målsägandens kort och bekräftade att en summa pengar dragits från kontot. Anmälan om dataintrång och bedrägeri.

Smitning från parkeringsskada där en person i bil troligtvis slagit upp dörrarna mot en annan bil och inte meddelat sig till den drabbade.

Österbybruk: Anmälan om egenmäktigt förfarande och bedrägeri genom att okänd på okänt sätt tillgripit målsägandens bankkort och använt kortet vid två tillfällen där en summa pengar tagits ut.

Anmälan om förberedelse till stöld då okänd gärningsman varit in i målsägandens uthus och där lyft fram en vedsåg och en vedklyv till porten samt försökt flytta fram en elektrisksåg, den var dock fastlåst.

Östhammar: Bedrägerianmälan där en målsägande upptäckt att det dragits en summa pengar varje månad sedan en tid tillbaka. Målsäganden vet inte hur eller när det började men har inte köpt eller beställt något som stämmer med uttagen.

Viltolyckor inom perioden: Okänt antal viltolyckor då jag inte fått fram statistiken denna vecka.

Vill du ha kontakt med Polisen är telefonnumret 11414, alt. polisen.se. Handlar det om pågående brott eller akuta händelser ring 112!

Bengt Eriksson Kommunpolis Östhammar- och Älvkarleby kommuner

Uppsala Kommuns Fastighets AB testar nytt pilotprojekt med Polismyndigheten

Uppsala Kommuns Fastighets AB och Gottsunda Centrum är först i polisregion Mitt med att ingå ett samarbete med Polismyndigheten där polisen har möjlighet att ta del av material från bolagets trygghetskameror i realtid.


Gottsunda Centrum Bild: Uppsala Kommuns Fastighetsaktiebolag/ Johan Alp

Initiativet är ett steg framåt för att fördjupa och utöka samarbetet mellan polis och fastighetsägare.

- Samarbetet ska skapa ökad trygghet för alla som arbetar i och besöker Gottsunda Centrum. Det kommer också att underlätta för poliserna att utföra sitt arbete, säger Ulf Lundgren, säkerhetschef på Uppsala Kommuns Fastighetsaktiebolag.

Systemet har testats och behovsprövats under en period och är nu i drift.

- Trygghetskamerorna är en del av det långsiktiga brottsförbyggande arbetet för att minska kriminalitet och ordningsstörningar i Gottsunda Centrum, säger Martin Gunér, områdespolis, lokalpolisområde Uppsala/Knivsta.

Personuppgiftsbehandling vid kamerabevakning
Bolagets hemsida www.uppsalafastighets.se
Bilder för nedladdning www.uppsalafastighets.se/kontakt/press/

 

26 april 07:26, Stöld/inbrott, Uppsala

Elektronik till ett högt godsvärde har stulits efter ett inbrott.

Elektronik för flera hundratusen kronor saknas efter ett inbrott på ett företag på Sylveniusgatan. Dörren till företaget har brutits upp och inne i lokalerna har ett hål tagits upp i väggen till ett intilliggande företag.
Polisen har spärrat av för teknisk undersökning och upprättar en anmälan om stöld alternativt grov stöld genom inbrott.

Uppdaterad 24 april 13:3924 april 02:34,

En kvinna i 20-årsåldern kontaktar polisen och säger att en för henne okänd man tagit sig in i hennes lägenhet när hon legat och sovit. Mannen ska ha slagit till kvinnan och hindrat henne från att lämna lägenheten.

Mannen ska sedan ha lämnat platsen, men patruller som beordrats dit hittar honom i närheten. Mannen, som är i 20-årsåldern, grips misstänkt för hemfridsbrott, olaga frihetsberövande och misshandel.

Mannen kommer att höras under dagen och sedan får en åklagare ta ställning till om han ska anhållas eller sättas på fri fot.

Uppdatering kl 13:39

Den gripne mannen är anhållen av jouråklagare.

Till notisen

24 april 20:02, Brand, Uppsala

Två tonåringar grips misstänkta för skadegörelse genom brand och försök till rån.

Polisen får in larm om att det brinner i en container i anslutning till en matvarubutik i Björklinge. När en patrull anländer får man med hjälp av allmänheten hjälp att lokalisera tre personer som misstänks ha anlagt branden.

Två av personerna, två pojkar i 15-årsåldern, grips misstänkta för skadegörelse genom brand och för försök till rån på grund av att personerna misstänks ha försökt råna tre flickor tidigare under dagen.  

Den tredje personen, en pojke som är yngre än 15 år, grips inte men misstänks för skadegörelse genom brand. Han körs hem till vårdnadshavare.

Pojkarna i 15-årsåldern släpps senare under kvällen efter beslut av åklagare. De är fortsatt misstänkta för brott.

22 personer åtalas för assistansbedrägerier

Företrädare för ett assistansbolag misstänks för att tillsammans med brukare och assistenter ha lurat Försäkringskassan och Göteborgs kommun på över 43 miljoner kronor.

 

De misstänkta brotten har utretts av bedrägerisektionen i polisregion Väst, där tio medarbetare ingått i utredningsgruppen. Även medarbetare från Nationella operativa avdelningen (Noa), lokalpolisområden och internationella sambandsmän har deltagit i arbetet.

Polisen har hållit 300 förhör

Ett stort antal utredningsåtgärder har genomförts, bland annat har ca 300 förhör hållits.

– Resultatet av polisens spaning i Sverige och utomlands finns med i förundersökningen. Vi har spanat både fysiskt och digitalt. Tack vare spaningen har vi kunnat positionera var olika personer befunnit sig och kunnat säkra bevisning i form av övervakningsfilm, säger utredaren Jonathan Axelsson som varit polisens handläggare i ärendet.

Simulerat sjukdom 

Brotten har enligt åtalet pågått mellan 2012 och 2020 och varit systematiska. Av de 22 åtalade är tre häktade. Det rör sig huvudsakligen om grovt bidragsbrott, grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott. Utredningen visar att brukarna har simulerat sjukdom eller kraftigt överdrivit allvarliga sjukdomstillstånd för att lura myndigheterna.

”Lönsam och cynisk hantering”

– Förundersökningen har visat på en lönsam och cynisk hantering. De misstänkta har inte dragit sig för att med hjälp av juridiska ombud gång på gång begära överprövning, för att få ändring i de fall då kommunen eller Försäkringskassan har satt stopp för utbetalningar. Men stoppen har varit få eftersom myndigheternas kontrollfunktioner och rutiner för att tackla detta delvis brustit, säger kammaråklagare Petter Lundgren.

Säkrat värden för 10 miljoner kronor

Brottsligheten har möjliggjorts genom utnyttjande av fattiga arbetskraftsinvandrare. Genom ett hägrande uppehållstillstånd i Sverige har dessa personer i vissa fall jobbat för de misstänkta med andra saker än den assistans de varit anställda att ge och till en väsentligt lägre lön.

– Vi menar att allt detta har bidragit till att de misstänkta under nästan ett årtionde har kunnat tillskansa sig utbetalningar från svenska myndigheter på mångmiljonbelopp, säger kammaråklagare Petter Lundgren.

Utredningen har fokuserat på att säkra värdefull egendom i Sverige och utomlands. Runt 10 miljoner har säkrats på detta sätt.

Förhandlingen i tingsrätten planeras att starta 27 april och beräknas pågå i 41 dagar.

 

Flera misstänkta för köp av sexuell tjänst

Polisen i Uppsala har genomfört insatser under flera veckor mot sexköpare i staden. Huvudsyftet med insatsen var att lagföra sexköpare.

 

– I inledningen av insatsen var det ungefär 15 sexannonser ute i Uppsala. Efter några pass var annonserna nere i endast två stycken. Jag tror att vårt arbete har stört verksamheten, säger Hannes Olander, polis lokalpolisområde Uppsala/Knivsta.

Syftet med insatsen var dels att lagföra sexköpare dels att erbjuda hjälp till kvinnor inom prostitution samt att bredda kunskapen för polisen om detta område.

Insatsen mot sexköp ägde rum under februari- och marsmånad och resulterade i ett 30-tal ärenden. Sexköpen förekom i lägenheter, vandrarhem och på hotell. Samtliga misstänkta sexköpare var män med en stor åldersspridning. Allt mellan 21 - 70 år gamla.

– Alla köpare erbjuds också hjälp i samband med förhör då många köpare kan ha ett sexmissbruk eller annan problematik. Några personer har tagit emot denna hjälp, säger Hannes Olander.

De som har velat ha hjälp får kontakt med Regionkoordinator mot prostitution i Region Mitt. Regionkoordinatorn fungerar som stöd till Jämställdhetsmyndighetens nationella uppdrag rörande prostitution och människohandel. Regionskoordinatorn har också funnits med på plats vid vissa av insatserna och erbjudit hjälp direkt både till de utsatta kvinnorna och de misstänkta sexköparna.

– Sista veckan samarbetade vi också med polis från Gävle och vi rapporterade sexköpare både i Gävle och Uppsala, säger Hannes Olander.

Resultat

33 misstänkta rapporterades för köp av sexuell tjänst. 

Av dessa var samtliga män.

Den yngsta personen var 21 år och den äldsta 70 år.

Handeln i behov av ökad kunskap om penningtvätt

Många företag och branscher inom handeln löper risk att utnyttjas för penningtvätt och i förlängningen bidra till finansiering av kriminella nätverk.

 

– Flera delar inom näringslivet skulle behöva höja sin kunskap om penningtvätt, säger Linda H Staaf, chef Underrättelseenheten, Noa.

Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism har analyserat 22 sektorer i en ny nationell riskbedömning för att kartlägga och riskbedöma Sveriges utmaningar på området. De sektorer som löper störst risk att utnyttjas för penningtvätt är exempelvis finansiella institut, varuhandlare samt spelbolag.

Sällanköpshandeln utsatt

– Bankerna har höjt sin kunskap om penningtvätt och rapporterar betydligt fler misstänkta transaktioner till polisen än tidigare. Men riskbedömningen visar att sällanköpshandeln fortsatt utnyttjas för penningtvätt. När kunskapen om penningtvätt är lägre ökar risken att handeln utnyttjas av kriminella. En del känner inte ens till att de omfattas av penningtvättslagens krav och att de till exempel är rapporteringsskyldiga, säger Linda H Staaf.

I Sverige används brottsvinster till bland annat köp av bilar och båtar, konst och smycken, så kallade sällanköpsvaror. De kriminella betalar ofta dessa dyra varor kontant och kan därmed omsätta sina tillgångar utan att avslöja sin identitet. När en person handlar för större summor med kontanter så ska företaget som säljer varan utföra vissa åtgärder enligt penningtvättsregelverket. Det är viktigt att företaget känner sin kund. Vanligtvis räcker det inte att bara be om legitimation på köparen utan man behöver ställa fler frågor. Företaget ska dessutom om det misstänker penningtvätt, rapportera till Finanspolisen. Det är bland annat här som kunskaperna brister.

– Länsstyrelserna har i sin tillsyn exempelvis granskat klock- och bilhandlare som har haft stora brister i efterlevnaden av penningtvättsregelverket. Dessa företag har fått beslut om sanktionsavgifter på relativt höga belopp, säger Helena Remnerud, enhetschef, Enheten för tillsyn, på Länsstyrelsen i Stockholm. Bristerna gäller bland annat avsaknad av allmän riskbedömning av bolagens verksamhet samt att de inte uppfyller kraven på kundkännedomsåtgärder vid transaktioner och affärsrelationer.

Kan motverka kriminellas inflytande

Såväl finansiella företag som vissa icke-finansiella verksamhetsutövare omfattas av penningtvättsregelverket och är skyldiga att övervaka och rapportera misstänkta aktiviteter och transaktioner.

– Penningtvätt är alltid kopplat till brottsvinster, det vill säga inkomster som kommit till på ett illegalt sätt. Om vi förebygger penningtvätt motverkar vi också kriminellas inflytande i lokalsamhällen och i förlängningen kan grov brottslighet förhindras, säger Linda H Staaf.

Enligt riskbedömningen skulle en regelbunden rapporteringsplikt för de företag som står under länsstyrelsernas tillsyn, kunna bidra till ökad medvetenhet om penningtvätt. En annan åtgärd som föreslås är att ge länsstyrelserna rätt att besluta om sanktionsavgift för verksamheter som, trots sådan skyldighet enligt lag, inte registrerat sig i Bolagsverkets penningtvättsregister.

Samordningsfunktion mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Polismyndigheten har sedan 2018 ett samlat ansvar för en samordningsfunktion för åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. En av samordningsfunktionens uppgifter är att ta fram en nationell riskbedömning på området. Bakom bedömningen står 16 myndigheter samt Sveriges advokatsamfund. Den senaste nationella riskbedömningen visar hur företag som lyder under penningtvättslagen kan utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism, hur stor risken för detta är och hur stora konsekvenserna för samhället blir om detta sker. Den innehåller dessutom en omfattande sektorskatalog.

Rapport: Nationell riskbedömning av penningtvätt och finansiering av terrorism i Sverige 2020/2021

 

Lyckad internationell insats mot stöldligor

Polisen har frihetsberövat 22 personer i en EU-insats som genomfördes synkroniserat i flera polisregioner förra veckan.

 

Insatsen genomfördes på flera platser i hela landet mellan den 13 och 16 april i form av olika typer av insatser och kontroller. Polisen samverkade också med en rad andra svenska myndigheter – Tullverket, Kronofogden, Kustbevakningen, Skatteverket och Arbetsmiljöverket.

Insatsen skedde inom ramen för EMPACT-samarbetet och var inriktad mot gränsöverskridande organiserad stöldbrottslighet. Polis och andra samverkande myndigheter arbetade synkroniserat i flera länder.

Misstänks för stölder

Sammanlagt har över 220 personer frihetsberövats på olika platser i Europa, varav 22 i Sverige. De misstänks bland annat för olika typer av stölder, till exempel stölder av bildelar och båtmotorer samt inbrottsstölder. Flera personer greps också misstänkta för narkotikabrott och penningtvätt.

– De som nu är gripna skulle annars sannolikt ha varit på fri fot och stöldgodset transporterat ur landet, säger Bengt Grönlund, som varit nationella operativa avdelningens (Noa) operativa ledare för insatsen. Att polisregionerna arbetar metodiskt och synkroniserat mot samma mål gör svensk polis mycket effektiv och försvårar för de kriminella.

Synkroniserade insatser i Europa

Polisarbetet bedrevs underrättelsebaserat och under insatsen genomfördes också kontroller av bland annat omkring 1.400 fordon. 14 av fordonen omhändertogs, bland annat eftersom förarna saknade körkort eller på grund av ägarnas skulder till Kronofogden.

Dessutom skedde flera riktade kontroller vid olika gränspassager, vilket resulterade i att flera personer också avvisades från Sverige.

– Att flera svenska myndigheter samverkar inom ramen för EMPACT och dessutom genomför insatser tillsammans med andra länder och Europol ger en styrka i brottsbekämpningen, säger Håkan Wall, chef Polismyndighetens internationella enhet vid Noa och Sveriges EMPACT-koordinator. Brottsligheten är internationell och svensk polis ser samma gränsöverskridande utmaningar som andra länder inom EU och det är avgörande att vi har en internationell samverkan Den insats som nu genomförts är ett bra exempel på att vi inom EU är starka tillsammans.

Polisrutan Östhammar: Varning för bedrägerier kring vaccination

Nu är det många som vill vaccinera sig mot Covid -19 och det utnyttjar bedragare. Det finns två saker du ska komma ihåg om någon tar kontakt med dig angående vaccination: 1. Det kostar ingenting att vaccinera sig. Om någon vill ha betalt handlar det om bedrägeri. 2. Ingen från vården kommer oväntat att ringa upp och kräva att du identifierar dig med din bankdosa eller bank-id, oavsett anledning. Om någon tar oväntad kontakt med dig: Logga inte in - Lämna inte ut dina uppgifter - Lägg på luren! Legetimera Dig endast när det är Du som ringt!!

Lite av periodens anmälningar: Alunda: Polispatruller blev beordrade till Gimo då en anmälare sett en man med ett vapen. På platsen träffade patrullerna på en man som hade ett skjutvapen. Mannen var påtagligt påverkad av något. Mannen greps för grovt vapenbrott. Han misstänks även för häleri samt ringa narkotikabrott genom eget brukande samt innehav av misstänkt narkotika.

Gimo: Anmälan om bedrägeri genom att målsäganden beställt varor och betalt för dessa via internet men inte fått varorna levererade.

Tillgrepp av en veteranmoped som stod låst utanför målsägandens bostad.

Anmälan om smitning från parkeringsskada på parkering utanför skola.

Polispatrull berodrades till en adress där en bil kört in i ett släp. Föraren stod intill bilen och kom att misstänkas vara narkotikapåverkad, denne saknade även körkort. Anmälan om olovlig körning, drograttfylleri samt ringa narkotikabrott, eget bruk och innehav. Vid kontroll i bilen anträffades patroner, knivar och ett antal mobiltelefoner. Det blev även anmälan om vapenbrott, brott mot knivlagen samt häleri. Vid husrannsakan i den misstänktes bostad hittades utrustning för narkotikaframställning, ytterligare en anmälan om narkotikabrott.

Anmälan om skadegörelse där okänd haft sönder fem fönster på en skola.

Stöld av diesel genom att stjäla sammanlagt 400 liter diesel från tre olika arbetsmaskiner.

Gräsö: Okänd person har tillgripit en båtmotor och bensindunk från en båt.

Öregrund: Anmälan om allmänfarlig vårdslöshet genom att en person eldat ogräs med en brännare och att det då börjat brinna i husfasaden. Räddningstjänsten kallades till platsen och släckte.

Österbybruk: Polispatrull stoppade och kontrollerade en lastbil. Föraren visade sig vara alkoholpåverkad. Anmälan om rattfylleri.

Östhammar: Anmälan om skadegörelse där okänd person har kastat in en sten genom ett fönster till en skola.

Bedrägeri genom att målsäganden beställt en vara och betalt för den. Dels har varan inte levererats och dels har det dragits en större summa än överenskommits från målsägandens konto.

Anmälan om bedrägeri genom att målsägande blivit uppringd av en person som uppgav att målsäganden behövde boka om sin tid för Covid-19 vaccination. Målsäganden uppmanades att logga in på sitt bank-ID vilken den gjorde. Detta medförde att pengar överfördes från målsägandens bankkonto via en utlandsöverföring. OBS! gällande bedrägerier om vaccination se ovan.

Viltolyckor inom perioden: Fem viltolyckor med rådjur. Ingen anmälan om smitning

Viltolyckor inom perioden: Fem viltolyckor med rådjur. Ingen anmälan om smitning enligt Jaktlagen.

Vill du ha kontakt med Polisen är telefonnumret 11414, alt polisen.se. Handlar det om pågående brott eller akuta händelser ring 112!

Bengt Eriksson Kommunpolis Östhammar- och Älvkarleby kommuner

20 april 07:19, Knivlagen, Uppsala

Man med svärdliknande kniv i centrala Uppsala.

En person ringer polisen efter att en man visat upp en större kniv för anmälaren på Kungsgatan i centrala Uppsala. Flera patruller beordras till platsen där mannen, som är i 50-årsåldern, anträffas.

När patrullen kommer till platsen slänger mannen bort den svärdliknande kniven. Mannen, som inte har uppträtt hotfullt, förhörs på platsen och delges misstanke om grovt brott mot knivlagen innan han släpps. Polisen tar också kniven i beslag.

20 april 05:55, Stöld/inbrott, Uppsala

Inbrott i butikslokal.

Personal från en butikslokal på Uppsalavägen i Gimo upptäcker att det har varit inbrott. Enligt anmälaren har någon sågat upp en plåtvägg och diverse maskiner ska ska vara tillgripet.

En polispatrull beordras till platsen för att säkra eventuella spår och höra personalen. En anmälan om stöld genom inbrott kommer att skrivas.

16 april 13:32, Bedrägeri, Uppsala

Vaccinationstider används i ett bedrägeriförsök mot en äldre person.

En man i 80-årsåldern förmås logga in med sitt bank-ID av en okänd person som påstår sig ringa från en vårdcentral och ska ordna tid för vaccinering.
När samtalet avslutats ringer mannens bank och berättar att den upptäckt en överföring av 100.000 kronor från mannens konto, men att överföringen ännu inte genomförts.
En patrull träffar den äldre mannen och tar upp en anmälan om försök till bedrägeri.

18 april 00:43, Misshandel, Uppsala

En man misstänks ha misshandlat en kvinna på en fest.

En man i 30-årsåldern grips misstänkt för att ha misshandlat en kvinna i 25-årsåldern på en fest i Rasbo. Inga tillhyggen har använts och kvinnan är inte i behov av ambulans.
Två anmälningar skrivs om misshandel.
Det är oklart vad bråket gällde.

Uppdatering kl 10:03
Den första anmälningen om misshandel gäller kvinnan i 25-årsåldern. Den andra anmälan gäller en kvinna i 40-årsåldern som försökte hjälpa kvinnan i 25-årsåldern när hon misshandlades.
Mannen som greps anhölls av åklagare på söndagsmorgonen.
Mannen har ännu inte hörts och det är fortfarande oklart vad bråket egentligen handlade om.

17 april 19:03, Misshandel, Enköping

En händelse på en parkering rubriceras som misshandel.

Polisen rings om att en pojke i tonåren blivit påkörd på en parkering vid Torggatan. En ordväxling har följt efter händelsen och bilföraren har sedan lämnat platsen i bilen.
Kvar på platsen finns flera ungdomar och ett vuxet vittne som hörs av polis. Med ledning av uppgifterna från platsen går det att leta upp bilföraren som är en man i 50-årsåldern. Uppgifterna går isär om vad som egentligen inträffat vid händelsen men polisen skriver en anmälan om misshandel och ska utreda om ett brott begåtts.

16 april 00:46, Mord/dråp, försök, Enköping

Fordon körde in i polisfordon i samband med förföljande, RV55, Enköping

I samband med att patrull skulle kontrollera ett fordon på RV55 utanför Enköping vägrade föraren av fordonet att stanna. Ett förföljande inleddes och vid Skolsta vänder fordonet och i samband med det kör föraren av det flyende fordonet in i polisbilen för att sedan fly till fots. Två personer har gripits i närområdet. En förundersökning gällande försök till mord har inletts.

En polisman har fått uppsöka vård på sjukhuset efter händelsen.

Polismannen har lämnat sjukhuset men har ryggsmärtor.

I nuläget kommer ingen mera information att kunna lämnas ut i ärendet.

Uppdaterad kl 06:33

De två gripna är en man i 45-årsåldern och en kvinna i 50-årsåldern som är kända av polisen sedan tidigare. De kan gripas med hjälp av bland annat helikopter och hundpatrull. Efter ett inledande förhör beslutar åklagare att anhålla kvinnan och mannen som misstänks för försök till mord på polisman. 

Mannen blir också misstänkt för drograttfylleri, grov olovlig körning, grov vårdslöshet i trafik och ringa narkotikabrott. Kvinnan misstänks också för ringa narkotikabrott och tillåtande av olovlig körning.

I samband med att den flyende bilen försöker köra på polisbilen avlossas verkanseld mot bilen. Ingen person träffas av skottet. Bilen är tagen i beslag och en teknisk undersökning kommer att genomföras.

Den skadade polismannen avförs med ambulans till sjukhus där han fortfarande vårdas för sina skador. Skadeläget är oklart, men stabilt.

Cybersäkerhet i pandemitider

Konsekvenserna av den pågående pandemin har medfört utmaningar för cybersäkerheten i Sverige. Polismyndigheten har tillsammans med fem andra myndigheter tagit fram en rapport som visar att nya skyddsvärden har uppstått.

 

En snabb anpassning till distansarbete har skapat potentiella digitala säkerhetsbrister, samt att hotaktörer har utnyttjat pandemin för att hitta sårbarheter.

I rapporten Cybersäkerhet i Sverige – i skuggan av en pandemi redogörs dels för myndigheternas bild av hur hotaktörer har agerat under pandemin, dels hur svenska verksamheter har agerat. Vidare sammanfattar rapporten vilka lärdomar som hittills kan dras, samt beskriver rekommenderade åtgärder för att motverka de cybersäkerhetsbrister som riskerar att uppstå vid kriser likt pandemin.

Rapporten är framtagen inom ramen för den fördjupade myndighetssamverkan som ligger till grund för det nya nationella cybersäkerhetscentret, NCSC.  Bakom rapporten står Försvarets radioanstalt (FRA), Försvarsmakten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Polismyndigheten, Post- och telestyrelsen (PTS) samt Säkerhetspolisen.

Du kan ladda ner den fullständiga rapporten om cybersäkerhet här

Rapporten, såväl som tidigare rapporter och mer information om inrättandet av Nationellt cybersäkerhetscenter finns även att ta del av på den temporära webbplatsen www.centerforcybersakerhet.se.

 

Sverige segrare i världens största cyberförsvarsövning

Sverige kom på första plats i den internationella cybersäkerhetsövningen Locked Shields 2021. Polisen deltog i ett lag tillsammans med Försvarsmakten, Säpo och MSB.

 

– Vi är väldigt glada och stolta över framgångarna. Segern är ett bevis för att Polismyndigheten står väl rustad inför de ökande cyberhoten. Dessutom är segern ett kvitto på att våra medarbetare har kompetens av världsklass inom sitt område, säger Tomas Landeström, chef för polisens IT-avdelning.

Locked Shields är världens största cyberförsvarsövning som sker live. Den arrangeras årligen av NATO CCDCOE (Cooperative Cyber Defence Center of Execellence) och äger rum i Estland.  Totalt deltog i år 2000 deltagare från 30 länder fördelade på 22 lag.

Syftet med övningen är först och främst att stärka förmågan hos de deltagande länderna att försvara it-nätverk, men upplägget liknar en tävling och en vinnare koras. I år kammade Sverige hem segern i ett lag bestående av representanter från Polismyndigheten, Försvarsmakten, Säpo och MSB.

Övningen skedde i en uppbyggd it-miljö där lagen ställdes inför samma scenario.  Ett fiktivt land behövde hjälp med drift av viktiga it-system medan det utsattes för cyberattacker och aggressioner från en attackerande sida. Lagen var uppkopplade på ett covid-säkrat sätt mot tävlingsmiljön från olika platser i världen.

– Vår placering i övningen visar vad vi tillsammans med andra myndigheter kan utföra för att stärka Sveriges cyberförmåga. Ingen organisation kan lösa uppgiften ensam, säger Johan Nilsson, övningsledare på polisen.

Här kan du läsa mer om tävlingen Locked Shields https://ccdcoe.org/news/2021/sweden-scored-highest-at-the-cyber-defence-exercise-locked-shields-2021/ 

 

17 april 05:20, Misshandel, TierpEn man har blivit misshandlad av en kvinna.

En man i 35-årsåldern har låst in sig på toaletten efter att ha blivit misshandlad av en kvinna i 30-årsåldern. Kvinnan omhändertas av polis med stöd av LOB (lagen om omhändertagande av berusade personer). En anmälan om misshandel kommer att skrivas. Mannen är inte i behov av vård.

17 april 05:24, Rån, försök, UppsalaEn man utsätts för ett rånförsök på Bellmansgatan.

Flera personer ringer polisen om att en man i 40-årsåldern överfallits av två andra män när han var på väg in eller ut genom en port på Bellmansgatan.

Männen har misshandlat honom med tillhyggen och försökt råna honom, men rånet har misslyckats. Mannen blöder efter misshandeln och förs till sjukhus med ambulans men är inte allvarligt skadad.
Polisen jobbar bland annat med spårsäkring och beslag.
Inga misstänkta gärningsmän anträffas.

Polisrutan Östhammar:

Lite av periodens anmälningar: Alunda: Anmälan om nedskräpning på en förskolegård, slängda cigarettfimpar, godispapper, burkar mm samt rakblad?! Även skadegörelse genom att okänd har ristat in på förskolans entrédörr.

Gimo: En målsägande hade besökt en restaurang. Då denne lämnade krogen kom en okänd person upp bakom målsäganden och sparkade denne i ryggen och fortsatte sedan sparka mot rygg och huvud då målsäganden låg på marken. Anmälan om misshandel.

Anmälan om skadegörelse där en okänd krossat glasrutan på en balkongdörr.

Polispatruller kallades till en adress då det misstänktes begås ett olaga intrång. På plats sammanträffade patrullerna med några personer och där misstanke om påverkan av narkotika och innehav av narkotika uppkom samt att en person hade en kniv på sig.

Öregrund: Smitning från parkeringsskada genom att okänd har orsakat skador på målsägandens bil då den stått parkerad.

Anmälan om stöld av en cykel som stått parkerad vis en busshållplats.

Österbybruk: Polispatrull kontrollerade en person som uppvisade tecken på narkotikapåverkan. Vid påföljande husrannsakan i personens bostad anträffades narkotika under sådana omständigheter att misstanke om försäljning av narkotika uppstod. Patrullen hittade även misstänkt dopingmedel samt hagelpatroner. Anmälan om narkotikabrott eget brukande, innehav i överlåtelse syfta, dopingbrott genom innehav samt vapenbrott genom innehav av hagelpatroner.

Anmälan om försök till bedrägeri genom att målsäganden fick ett mail med en länk om ett godkänd låneansökan. Målsäganden hade ej ansökt om lån och följde inte länken.

Östhammar: Anmälan om annonsbedrägeri genom att en målsägande beställt varor från en säljare på en Facebook köp/sälj sida. Målsäganden har betalt för varorna men har inte fått dem levererade.

Smitning från parkeringsskada genom att en okänd person orsakat skador på målsägandens bil och sedan lämnat utan att meddela sig på något sätt.

Bedrägeri genom att målsäganden fått ett SMS om att ett företag dragit en summa pengar från målsägandens konto. Om detta inte var rätt skulle målsäganden följa en länk till en bank. När målsäganden följde länken skulle bank-ID användas för att identifiera sig. Då målsäganden gjorde detta tycktes det inte fungera. Okänt om några pengar försvunnit från kontot.

Viltolyckor inom perioden: Åtta viltolyckor med rådjur. Ingen anmälning om smitning enligt Jaktlagen.

Vill du ha kontakt med Polisen är telefonnumret 11414, alt polisen.se. Handlar det om pågående brott eller akuta händelser ring 112!

Bengt Eriksson Kommunpolis Östhammar- och Älvkarleby kommuner

12 april 08:07, Stöld/inbrott, Uppsala

Inbrott i lagerlokal i Fyrislund.

Polis beordras till en lagerlokal i Fyrislund med anledning av att en eller flera personer brutit sig in genom taket och tillgripit klockor till ett högt värde.

Platsen spärras av för teknisk undersökning och en anmälan om grov stöld genom inbrott kommer att skrivas.

Poliser vill träna likhundar på donerade kroppar

 Poliser skulle vilja träna sina liksökhundar på donerade kroppar från avlidna. En kompetens som i dag saknas inom polisens verksamhet. Flera menar att träna på avlidna skulle vara ett bra tillägg för att träna hundarna i framtiden.

Som det ser ut i dag så tränas hundar som ska söka efter avlidna på klädesplagg och svepningar som polisen får från Rättsmedicinalverket.

– Det funkar ju som det är i dag men å andra sidan så vet vi ju inte vad vi missar. Vi har aldrig haft möjligheten att söka på en på en död kropp. Men om det skulle gå så skulle vi absolut vara intresserade, men det är väl tveksamt om det går av etiska skäl, säger poliskommissarie Pelle Karlsson på nationella polishundtjänsten i Karlsborg.

I USA tränas liksökhundar på forskningsanläggningar som studerar mänskliga nedbrytningsprocesser på avlidna. Det är människor som frivilligt donerat sin kropp till forskningscenter. Det finns i nuläget ingen konkret plan på att bygga upp en sån här anläggning och frågan har därför inte prövats av Etikprövningsmyndigheten.

Kriminalteknikern Kelda Stagg har besökt och studerat den här typen av anläggningar under tio års tid. Hon har ett nära samarbete med flera av dessa forskningscenter och har studerat hur hundarna tränas på nära håll.

– Hundar som tränats på små bitar av kött till exempel har knatat rakt över en då nedgrävd person och markerat just för den lilla köttbiten just för det är det som den har tränat på. Så det gäller ju att man tränar hundarna på det som man vill att de ska hitta.

Svensk polis har tolv kriminalsökhundar som används till att söka sperma, blod och lik. Det finns bara en hund, som enbart markerar för doften av en död människa, men den har inte varit tjänst på drygt ett år. Det beror på att hans förare, polisinspektören Christer Lindvall, bytt tjänst. Även han ser fördelar med den typ av träning som sker i USA.

– Vill vi hitta kantareller då måste vi träna på kantareller. Samma sak gäller när vi skall lära hundarna att hitta avlidna människor.

14 april 03:24, Stöld/inbrott, ÄlvkarlebyInbrott i camping-butik.

Larmet till en butik på Campingvägen i Älvkarleby larmar och flera patruller beordras till platsen.

När polisen kommer fram är gärningsmannen inte längre kvar. Ett fönster visar sig vara krossat och polisen hittar en del stöldgods i anslutning till butiken.

Polisen söker av området med bland annat en hundpatrull, men utan resultat. Polisen skriver en anmälan om stöld genom inbrott.

Rattfyllerier

Allmänhet hittar en sovande och okontaktbar man i en stillastående personbil i Skutskär. När en patrull kommit till platsen är mannen dock talbar.
Mannen som är i 50-årsåldern misstänks ha kört berusad till platsen och blir medtagen för kroppsbesiktning.

Polisen stoppar och kontrollerar en kvinna i 20-årsåldern som övningskör på Dragarbrunnsgatan.
Kvinnan testar positivt för narkotika och polisen omhändertar kvinnans körkortstillstånd.
En man i 20-årsåldern (ej handledare) stör polisens arbete med kontrollen och avlägsnas från centrala Uppsala med stöd av polislagens 13 §.

 

Två separata trafikolyckor inträffar på kort tid efter varandra vid korsningen mellan Kungsängsleden och Rapsgatan.
I den ena av olyckorna är det två bilförare som har krockat. Inga personsskador uppstår och förarna löser själva situationen genom respektive försäkringsbolag utan hjälp av polisen.

I den andra olyckan krockar tre bilförare. Två personer förs till sjukhus med ambulans och polisen skriver anmälan om att ej ha anpassat avstånd till framförvarande fordon.
Skadeläget på de personer som fördes till sjukhus är oklart.

 

Vi välkomnar nya polisaspiranter till region Mitt

Den 12 april påbörjade 27 blivande poliser sin aspiranttjänstgöring i regionens polisområden. 

De nya polisaspiranterna kommer att tjänstgöra i regionens tre polisområden Västmanland, Uppsala och Gävleborg.

- Våra nya polisaspiranter hälsas välkomna till region Mitt. De är mycket efterlängtade och blir en viktig förstärkning i lokalpolisområdenas vardagliga arbete, säger Ulf Johansson, regionpolischef.

Aspiranterna kommer från lärosätena Södertörn och Växjö och ska nu göra en sex månader aspiranttjänstgöring under kvalificerad handledning av erfarna poliser som är utbildade för att vägleda dem in i polisyrket. Som aspirant tränas man i problemorienterat polisarbete samtidigt som man får möjlighet att prova på bredden i yrket.

- Polisaspiranterna är en viktig del i Polismyndighetens satsning på ökad tillväxt, men vi behöver bli ännu fler poliser så därför arbetar vi aktivt för att locka fler sökande till utbildningen. Det finns en sådan bredd inom yrket och möjligheterna är många. Jag hoppas därför att fler där ute får upp ögonen för polisen som arbetsgivare, säger Ulf Johansson, regionpolischef.

Aspiranterna tjänstgör i polisregionen enligt följande fördelning:

Polisområde Västmanland
8 aspiranter

Polisområde Uppsala
11 aspiranter

Polisområde Gävleborg
8 aspiranter

Vill du bli polis?

Här kan du läsa mer om polisyrket och hur du söker till polisutbildningen.

Vid ett bygge på Ultuna har någon klippt upp låset till en grind och sedan tagit sig in i ett antal bodar på området.

Flera företag är verksamma på byggarbetsplatsen och antalet målsägare uppskattas till drygt 10 stycken. Värdet på det stulna godset uppskattas i nuläget till ett par hundratusen kronor.

Stölden har skett någon gång mellan klockan 15 på lördagen och klockan 06 idag.

En person ringer in och berättar att någon har tänt eld på en bil som står parkerad på Kastanjegatan i Sala backe. Enligt anmälaren har två ungdomar sprungit från platsen i samband med att branden startat.

Flera patruller beordras till platsen och en sökinsats efter de båda flyende ungdomarna påbörjas, dock utan resultat.

Polisen skriver en anmälan om skadegörelse genom brand.

12 april 08:07, Stöld/inbrott, Uppsala

Inbrott i lagerlokal i Fyrislund.

Polis beordras till en lagerlokal i Fyrislund med anledning av att en eller flera personer brutit sig in genom taket och tillgripit klockor till ett högt värde.

Platsen spärras av för teknisk undersökning och en anmälan om grov stöld genom inbrott kommer att skrivas.

09 april 06:32, Trafikolycka, personskada

En polispatrull beordras till riksväg 55 (Bärbyleden) i rondellen under E4 där en singelolycka har inträffat.

Föraren till personbilen, en man i 30-årsåldern, avförs med ambulans till sjukhus. Mannen skadas allvarligt, men är vaken när han lastas i ambulansen.

Polisen skriver en anmälan om drograttfylleri och vårdslöshet i trafik. Mannens körkort omhändertas också

Polisrutan Östhammar Båtsamverkan:

 Nu är det dags igen för båtägare att iordningsställa och förbereda båten för sjösättning. Då brukar det även öka med båtrelaterade stölder. Vi har ännu inte sett någon ökning i vår kommun. Men i närliggande områden, främst söderut runt Norrtälje ser de en tydlig ökning av båtmotorstölder. Var extra uppmärksam på fordon och personer ni inte känner igen och som inte passar in i ert område. Ring polisen och informera om ni ser något sådant! Om ni inte redan har Båtsamverkan men är intresserad kontakta undertecknad på batsamverkan.mitt@polisen.se.

Lite av periodens anmälningar: Gimo: I samband med ett ingripande mot en person hittades även en mindre mängd dopningspreparat. Anmälan om ringa dopningsbrott upprättades mot misstänkt person.

Polispatrull träffade på tre ynglingar och vid kontroll av dessa uppvisade samtliga tecken på narkotikapåverkan. Beslut om kroppsbesiktning (urinprov). Även två jointar hittades i närheten.

Fotografera din bil när du går och handlar. Kontrollera din bil, Är den skadad så ring polisen 112. Bilarna har inget med någon händelse att göra. Reds anmärkning

Par misstänks ha drivit knarkcentral på skärgårdsö

 

Östhammar

 

Av:TT

PUBLICERAD:I DAG  12.43
UPPDATERAD:I DAG  17.09
 
De tre personerna åtalades vid Uppsala tingsrätt under måndagen. 

NYHETER

Ett ungt par misstänkts ligga bakom en omfattande narkotikahandel från en skärgårdsö i Östhammars kommun.

Knarket ska ha smugglats in i leksaksförpackningar från Nederländerna för att sedan säljas på darknet över hela Sverige. 

Paret åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Mannen, som är en brittisk medborgare i 25-årsåldern, åtalas även för vapenbrott. Utöver paret åtalas också en tredje person, en svensk man i 30-årsåldern som pekas ut som målvakt.

Det var i maj förra året som tullkriminalen slog till mot parets bostad på skärgårdsön efter en tids spaning. Vid husrannsakan hittades stora mängder narkotika, däribland över två kilo heroin, nära tre kilo kokain, tre och ett halvt kilo ecstasy och omkring ett kilo metamfetamin.

Sändes på posten

Före tillslaget hade man kunnat konstatera att paret postade en mängd vadderade kuvert innehållande narkotika vid olika brevlådor i Östhammars kommun. Försändelserna var adresserade till köpare över hela landet. Två var minderåriga.

– Under två dagar tog vi 180 brev, säger Kristian Johansson, tillförordnad enhetschef på tullkriminalen i Stockholm.

– Det sammanlagda gatuvärdet på det var nästan 215 000 kronor. 

Förpackade hemma

Vid husrannsakan hittade man material som använts för att hantera och förpacka narkotikan, "klassisk utrustning för distribution", som Johansson säger.

– Det som sticker ut med ärendet är att de befinner sig i en idyll på något sätt, och den här tjejen känns i alla fall på ytan som vilken Svensson som helst, säger han.

Försäljningen ska ha skett på darknet.

Enligt åtalet har verksamheten pågått från december 2019 till det att paret greps i maj 2020. Narkotikan som ska ha sålts motsvarar ett värde på drygt 3,4 miljoner kronor. TT

Anmälan om smitning från parkeringsskada då en målsägande fått sin bil påkörd medan denne var inne i en affär och handlade.

Gräsö: Målsägande har fått sin bil påkörd av okänd då den stod parkerad hemma på tomten.

Österbybruk: Anmälan om att okänd har kört på en elstolpe och skadat såväl stolpe som elledning.

Östhammar: Vattenfall anmäler att okänd person har grävt av en kabel utan att anmäla det vidare samt att vid annat tillfälle okänd lastbil kört av en luftledning.

Polispatrull stoppade en moped och det visade sig att föraren saknade behörighet att köra moped klass 1. Anmälan om olovlig körning.

Smitning från parkeringsskada då okänd med bil skrapat i en parkerad bil och inte låtit meddela sig på något sätt.

Arbetsplatsolycka där en person fått en elledningsbalk i huvudet. Personen fördes med ambulans till sjukhus.

Viltolyckor inom perioden: 6 viltolyckor med rådjur och 1 med vildsvin och 1 med hare (är dock inte anmälningspliktigt). Samt 4 anmälningar om smitning enligt Jaktlagen.

Vill du ha kontakt med Polisen är telefonnumret 11414, alt polisen.se. Handlar det om pågående brott eller akuta händelser ring 112!

Bengt Eriksson Kommunpolis Östhammar- och Älvkarleby kommuner

Trygga och säkra idrottsevenemang för alla besökare

Alla offentliga tillställningar, som bl.a. idrottsevenemang, ska vara trygga och säkra för medborgarna, det ingår i Polismyndighetens grunduppdrag. Den nationella inriktningen gällande idrottsevenemang är nu beslutad och gäller hela myndigheten.

 

Det är arrangören för ett idrottsevenemang som ansvarar för ordning och säkerhet på och intill en offentlig tillställning. Polisen ska stötta arrangören i det arbetet, och får meddela de villkor som behövs, utifrån den aktuella situationen.  

Om polisen bedömer att det kan uppstå ordningsstörningar vid evenemanget behövs det sättas in förebyggande åtgärder. Det kan till exempel handla om att polisen beslutar om vissa villkor som arrangören ska uppfylla, och att polisen utökar insatserna i samband med evenemanget. Om problemen avtar kommer villkoren att förändras.

– Villkoren är en förutsättning för trygga evenemang, och vad vi förväntar oss i dialog med arrangörerna. Vår bedömning är att samarbetet med idrottsförbund och intresseorganisationer sker på ett mycket bra sätt, och att majoriteten av evenemangen sker utan ordningsstörningar eller brott, säger Stefan Hector, chef operativa enheten, Noa.

Grunden för Polismyndighetens inriktning gällande idrottsrelaterad brottslighet är att idrottsevenemang ska vara trygga och säkra för alla som besöker dem, och arbetet ska bedrivas enhetligt i hela myndigheten.

– En förutsättning för vårt arbete är att vi tillsammans med arrangörerna genomför säkra evenemang på samma sätt i hela landet, och vår målsättning är att fortsatt minska den polisära närvaron i samband med idrottsevenemang, säger Stefan Hector.

I den nya inriktningen ingår även en gemensam hantering kring utrednings- och underrättelsearbetet, och en samordnad hantering med våra samverkande parter mm.

Fakta/Polismyndighetens inriktning

 • Enhetlighet - vi skall arbeta enhetlig över hela Sverige, en arrangör skall känna igen sig var man än är – vi är en svensk Polismyndighet.
 • Förutsägbarhet - vi ska genom dialog och transparens vara tydliga på ett sätt som gör att ingen överraskas av våra åtgärder.
 • Proportionalitet - våra åtgärder kommer att präglas av förväntad problembild och hur evenemangen tidigare genomförts.

Rekordstora summor frysta efter misstänkt penningtvätt

Det skedde förra året och värdet var 245 miljoner kronor, vilket är den högsta summan hittills. Polisen kunde agera snabbt efter att bankerna rapporterat misstänkta transaktioner.

 

Enligt lagen om penningtvätt är aktörer på finansmarknaden, som till exempel banker, försäkringsbolag och finansinstitut skyldiga att rapportera misstänkta fall av penningtvätt till Finanspolisen.

Tillgångar för 245 miljoner kronor frysta

Vid misstänkt penningtvätt har polisen möjlighet att frysa tillgångar på till exempel bankkonton, genom ett så kallat dispositionsförbud. I Finanspolisens årsrapport för 2020 framgår att det under förra året frystes tillgångar till ett sammanlagt värde av över 245 miljoner kronor, en kraftig ökning jämfört med året före då 168 miljoner belades med dispositionsförbud.

– Polisen arbetar mer underrättelseorienterat än tidigare och går tydligare mot de styrande kriminella och deras pengar. Det i kombination med att vi har fått ökade resurser och samtidigt har spritt kunskap om penningtvätt, både till privata aktörer som banker och till andra samverkande myndigheter, gör att vi har kunnat öka insatserna mot penningtvätt, säger Nicklas Lundh, chef för finanspolisen vid Noa.

Polisen arbetar mot brottsvinsterna

Drivkraften bakom en stor del av brottsligheten är makt och pengar. Polisen jobbar allt mer med att ta bort incitamenten för att begå brott, det vill säga den ekonomiska vinningen, brottsvinsterna, och möjligheterna att tvätta pengar.

Dispositionsförbud är ett viktigt och effektivt verktyg för att förhindra att finansiella tillgångar används i penningtvätt eller i finansiering av terrorism.

– Att polisen jobbar tydligare mot brottsvinsterna kan både direkt och på längre sikt försvaga de kriminella grupperingarna. Genom att vi förra året kunde frysa 245 miljoner kronor har vi förhindrat att stora summor hamnar i de kriminellas händer, säger Linda H Staaf, chef för Noas underrättelseenhet.

Även i den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet där 12 myndigheter samarbetar är arbetet delvis riktat också mot de kriminella aktörernas närstående.

– Pengar som betalas ut från staten måste gå till de som har rätt till bidrag och som behöver bidrag för att leva ett riktigt liv. Det är viktigt att samhället i stort sätter gränser och inte tillåter felaktiga utbetalningar av bidrag till familjemedlemmar som försörjer gärningsmännen, säger Linda H Staaf.

 

 

 

Myndigheter ser problem med EU-åklagare

Regeringen vill att Sverige går med i EU:s åklagarsamarbete, Eppo.

Men flera myndigheter ser problem.

Telegram från TT / Omni
05 april 2021, 09.18

Strax före jul föreslog en utredning hur Sverige ska kunna ansluta sig till den europeiska åklagarmyndigheten, Eppo, vars uppgift är att bekämpa och utreda fusk och bedrägerier med EU-medel.

Flera myndigheter uttrycker nu principiella betänkligheter i sina remissyttranden.

"För första gången skulle Sverige komma att permanent överlämna ansvaret för ingripande maktåtgärder direkt riktade mot enskilda personer på det egna territoriet till en EU-myndighet", skriver Svea Hovrätt.

Hovrätten skriver också att man inte heller kan bortse från möjligheten att Eppos mandat "inom en inte alltför avlägsen framtid" utvidgas till att omfatta bland annat terroristbrott.

Blir operativt

EU-länderna har redan i dag samarbeten på det rättsliga området, som Eurojust och Europol. Men till skillnad från dem kommer Eppo att ha ett operativt ansvar. Det innebär att Eppo-åklagare får fatta beslut om att utreda och åtala mot personer som misstänks ha begått brott mot EU:s finansiella intressen.

Svea hovrätt och andra remissinstanser pekar på att den demokratiska insynen och kontrollen i Eppo-ärenden i Sverige kommer att vara begränsad.

Justitiekanslern påpekar att den svenska offentlighetsprincipen och meddelarfriheten inte kommer att gälla för uppgifter förvarade hos Eppo.

Utredningen har bedömt att Justitieombudsmannen, JO, inte kommer att kunna utöva tillsyn av Eppo-åklagare och dess ärenden. Om så blir fallet skulle det, enligt JO, innebära en stor principiell förändring i tillsynen över svensk statsförvaltning.

Säpo oroad

Eppo har sitt huvudkontor i Luxemburg. Där arbetar en europeisk chefsåklagare och en europeisk åklagare från varje medlemsland.

I varje medlemsland arbetar dessutom två delegerade europeiska åklagare. För svensk del kan de komma att placeras vid Ekobrottsmyndigheten.

Polisen och Säpo har andra typer av invändningar mot den svenska Eppo-utredningens slutsatser. De handlar framförallt om att spaningsmetoden teknisk spårning måste lagregleras, enligt utredningen. Det kommer att få konsekvenser för både polisens och Säpos sätt att jobba.

Teknisk spårning kan till exempel vara spårningsutrustning som placeras på en bil för att kunna se var den befinner sig. Säpo skriver i sitt remissvar att utredningens förslag skulle kunna innebära att de inte kan använda sig av åtgärden "i alla de ärenden där det finns ett behov med hänsyn till Sveriges säkerhet". Orsaken är att teknisk spårning, enligt utredningen, bara ska få användas för brott där straffet är minst två års fängelse.

Behövs Eppo?

Det är inte längesedan som svenska regeringar ifrågasatte nyttan av Eppo. Både den nuvarande och tidigare Alliansregeringen har varit ljumma och Sverige är ett av få EU-länder som hittills valt att stå utanför.

Brottsförebyggande rådet (Brå) pekar på att antalet anmälningar om misstänkta bedrägerier med EU-medel är få. För den senaste rapporterade treårsperioden var det enbart 15 anmälningar. Få anmälningar leder dessutom till åtal. Brå anser att problemet inte är åklagarna, utan bristande kontrollsystem.

Men 2019 aviserade statsminister Stefan Löfven (S) att regeringen ändrat sig om att delta i Eppo och därför tillsattes en utredning för att se om det finns några juridiska hinder för att ansluta sig.

Det här är Eppo

Den gemensamma EU-åklagaren Eppo (European Public Prosecutor's Office) ska under särskilda omständigheter ha rätt att utreda och åtala EU-bedrägerier och andra brott som "drabbar EU:s finansiella intressen".

EU-kommissionen hoppades inledningsvis få med alla länder i samarbetet, men eftersom det inte gick har 22 länder valt att inleda ett så kallat fördjupat samarbete kring Eppo. Tills vidare står Sverige, Ungern, Polen, Danmark och Irland utanför.

Myndigheten har sitt säte i Luxemburg och är fortfarande under uppbyggnad.

På längre sikt finns planer på att Eppo även ska kunna arbeta med gränsöverskridande terrorbrott. Men det finns ännu inga sådana beslut.

Räddningsinsats efter försvunna kanotister.

Strax innan kl 20 larmades polis tillsammans och räddningstjänst till Färnebofjärden i norra Uppland efter uppgifter om en saknad man som gett sig ut med kanot under gårdagen och inte återkommit efter en tur på Färnebofjärden.

Efter utredningsarbete framkom uppgifter att mannen varit i sällskap med en kvinna och att de således varit två personer i kanoten.

En större räddningsinsats söker efter de två försvunna kanotisterna, bl.a. med hjälp av båtar och helikopter samt med hundförare på de öar som är belägna i fjärden.  

Vid 21.15-tiden lokaliserades kanoten i fjärden.

Sökinsatsen fortgår.

UPPDATERING KL 02.40

Vid 01.05-tiden hade två avlidna personer anträffats i vattnet.

Boende på en adress i Rasbo kontaktar polisen efter att en A-traktor stannat till utanför adressen och att någon sedan kastar en sten på anmälarens fönster

 Enligt anmälaren har det yttre glaset spruckit.

En polispatrull anträffar A-traktorn som man stoppar. Förutom föraren, som är en pojke i mellersta tonåren, är det ytterligare två passagerare i A-traktorn.

En av dem, en pojke i nedre tonåren, berättar att det är han som kastade stenen. Polisen kontaktar pojkens vårdnadshavare och skriver också en anmälan om skadegörelse.

03 april 23:44, Räddningsinsats, UppsalaTonåringar gick vilse i Lunsen.

Två flickor i tonåren besökte under kvällen sina tältande kompisar i Lunsen. När de skulle ta sig tillbaka hemåt hade klockan blivit rätt mycket och straxt före midnatt ringde de 112 för att meddela att de var vilse. De hade då gått cirka en timme sedan de lämnade sina vänner och i mörkret hade de blivit blöta upp till knäna. 

Regionledningscentralens operatör skickade ut en begäran om att positionera den ena flickans telefon och genom att följa flickornas position i realtid kunde operatören se till att flickorna rörde sig i rätt riktning. 

Efter cirka 30 minuter hade flickorna guidats ut till Upplandsleden där de fann på sina vänner. De kunde därefter tillsammans ta sig ut till civilisationen igen.

04 april 01:17, Trafikbrott, EnköpingMC-förare ville inte stanna. Körde rakt in i polisbil.

Straxt efter klockan 01 avsåg en patrull i Enköping stoppa en motorcykel för kontroll på Stockholmsvägen i Enköping. Föraren av motorcykeln valde då att gasa på i riktning mot E18 i ett försök att undkomma kontrollen. MC-föraren kom dock endast cirka 300 meter innan han körde rakt in i en annan polisbil.

Föraren visade sig vara en man i 20-årsåldern. Han är nu misstänkt för olovlig körning, rattfylleri, vårdslöshet i trafiken, brott mot knivlagen samt ej stannat på polismans tecken. Han fördes till sjukhus med ambulans, lindrigt skadad.

Varning för bedrägerier kring vaccination

 Nu är det många som vill vaccinera sig mot covid -19 och det utnyttjar bedragare. Varje vecka får polisen in anmälningar om bedrägeriförsök, som ofta sker via telefon. Bedragarna hittar hela tiden nya tillvägagångssätt som de anpassar efter omvärlden, men det finns två saker du ska komma ihåg om någon tar kontakt med dig angående vaccination: 1. Det kostar ingenting att vaccinera sig. Om någon vill ha betalt handlar det om bedrägeri. 2. Ingen från vården kommer oväntat att ringa upp och be dig identifiera dig med din bankdosa eller bank-id, oavsett anledning. Gör så här om någon tar oväntad kontakt med dig Det kan vara svårt att genomskåda bedragare, särskilt om de har personlig information om dig. De kan verka trovärdiga och påstår ofta att det är bråttom för att vi ska bli stressade och ta felaktiga beslut. Om någon tar oväntad kontakt med dig:  Logga inte in  Lämna inte ut siffror  Lägg på luren Fundera gärna i förväg på hur just du ska agera om någon oväntat ringer dig och vill att du ska logga in eller lämna ut siffror. Om du drabbas Kontakta din bank direkt om du kan ha blivit utsatt för bedrägeri. Polisanmäl och ta hjälp av människor i din närhet. Ring 112 vid pågående brott. Ring 114 14 om det inte är akut. Läs mer på www.polisen.se Prata gärna med andra om vad du har läst så hjälps vi åt att stoppa de här brotten. Läs mer om olika typer av bedrägerier på polisen.se/bedrageri

31 mars 18:24, Stöld, UppsalaStöld av flera datorer från en elektronikbutik i Fyrislund.

Personal på en elektronikbutik i Fyrislund larmar polisen då en man kommit in i butiken och sprungit ut därifrån med flera bärbara datorer. Enligt personalen har mannen sedan hoppat in i en taxi som har kört från platsen.

En från personalen hoppar då in i en bil och väljer att följa efter taxin och ser till att en polispatrull kan möta upp och slå stopp på bilen.

I bilen anträffas, förutom taxiföraren, två män i 20- och 25-årsåldern som båda grips misstänkta för stöld. Männen blir också misstänkta för ringa bedrägeri då ingen av dem haft pengar för att betala taxiresan. I bilen anträffas också två bärbara dator som tas i beslag.

Polisrutan Östhammar:

Under veckan har en kvinna vid två tillfällen kommit in till åldringar i Östhammar genom att säga att hon är från hemtjänsten. Vid ett av tillfällena tillgrep kvinnan medicin. Kvinnan uppges vara ca 30-45 år, av medellängd, hon hade mörkt möjligen svart hår, mörka kläder, eventuellt svart höftlång jacka. Kvinnan hade blått munskydd på sig (lika som hemtjänsten), hon talade svenska utan brytning. Har du gjort iakttagelser eller har upplysningar i ärendet ring 11414.

Lite av periodens anmälningar: Gimo: Anmälan om egenmäktigt förfarande där okänd tillgripit en registreringsskylt från en bil.

Polispatrull stoppade och kontrollerade en bil där föraren visade sig vara påverkad av alkohol till en gräns att det var straffbart. Anmälan om grovt rattfylleri samt grov olovlig körning då föraren även saknade körkort.

Gräsö: Tillgrepp av elkomponenter från en båtmotor. Okänd gärningsman har klippt låsen till motorn men inte fått med sig hela båtmotorn.

Öregrund: Anmälan om parkeringsskada.

Skadegörelse genom att okänd har krossat ett fönster. Tre ungdomar sågs springa från platsen.

Österbybruk: Okänd person har beställt en mobiltelefon i målsägandens namn, Det uppdagades då denne fick en avi hem om en försändelse att hämta ut. Anmälan om olovlig identitetsanvändning samt oredligt förfarande.

Stöld av en kap/gersåg som stod på en altan. Inga spår efter gärningsmannen.

Östhammar: Anmälan om beteendebrott i trafiken där en bilist inte visat med blinkers att denne avsåg svänga vänster, vilket gjorde att en fotgängare med hund börjat korsa vägen. Bilisten var nära att köra på hunden.

Anmälan om identitetsbedrägeri där okänd person beställt varor i målsägandens namn. Målsäganden har fått en faktura men inga varor.

Två stölder där en okänd kvinna kommit in i bostaden hos äldre personer genom att säga att hon var från hemtjänsten. Medicin har försvunnit, se mer ovan.

Samt en stöld från en äldre där inga uppslag eller iakttagelser finns.

Viltolyckor inom perioden: 4 viltolyckor med rådjur och 1 med vildsvin. Ingen anmälning om smitning enligt Jaktlagen.

Vill du ha kontakt med Polisen är telefonnumret 11414, alt polisen.se. Handlar det om pågående brott eller akuta händelser ring 112!

Tre män åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott

Två män från Södertälje och en man från Västerås åtalas idag för synnerligen grovt narkotikabrott. Männen som har framträdande roller i nätverk kan genom chattar knytas till 26 olika brott, bland annat till ett större beslag på över 300 kilo cannabis.

 

Den 18 april 2020 kontrollerade Tullverket en lastbil i Trelleborgs hamn och gjorde ett beslag på 309 kilo cannabisharts. Av chattmaterial från Encrochat framgår att den 35-årige mannen från Västerås organiserat transporten från Spanien till Sverige och att en okänd mängd av dessa 309 kilo skulle överlåtas till en 29-årig man i Södertälje.

Utredningen som helt utgår från chattmaterial från bland annat Encrochat består av tre delar där sammanlagt sex personer från Södertälje, Västerås och Botkyrka är misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott alternativt grovt narkotikabrott. Huvudärendet omfattar 4 000 sidor där de tre männen, från Södertälje och Västerås, är misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. 29-åringen och den ena 35-åringen har båda framträdande roller i nätverk i Södertälje medan den andra 35-åringen är framträdande nätverkskriminell i Västerås som sedan 2020 varit bosatt i Spanien.

29-åringen dömdes till 12 års fängelse för sin delaktighet i dubbelmorden på Oasen i Södertälje 2010 och blev villkorligt frigiven 2018. Han har sedan dess figurerat i flera polisutredningar om grov brottslighet med sin bas i Södertälje. 35-åringen dömdes för människorov under samma rättegång och dömdes på nytt så sent som under hösten 2020 för grovt vapenbrott sedan han gömt ett skjutvapen i skogen vid Mälarbadet i Södertälje. 35-åringen från Västerås är också välkänd i kriminella sammanhang och nära vän med 29-åringen.

Framgång att polisutredningen bedrivits lokalt

Utredningen har utretts inom ramen för insats Tore 3, som är en lånsiktig insats mot den organiserade brottsligheten i Södertälje, i nära samarbete med grova brott i Västerås, Stockholm Syd och Uppsala, Regionala Utredningsenheten i Stockholm samt spansk polis.

– En viktig framgångsfaktor i detta arbete är att utredningen bedrivits lokalt i Södertälje där personkännedomen om de huvudmisstänkta är stor, samt att det rekryterats så väl grova brottsutredare som operativa analytiker och finansiella utredare, samt att ärendet bemannats kraftfullt och varit högt prioriterat, säger utredningsledare Lars Sandberg.

En utmaning har varit att analysera hur de misstänkta uttrycker sig och att pussla ihop händelseförloppet i alla de narkotikaaffärerna som polisen påstår har gjorts av de misstänkta under 2020.

– Enbart de tre huvudmisstänkta åtalas för sammanlagt 26 olika brott där stora partier av framförallt kokain och cannabis har smugglats in i Sverige men också inhandlats och sålts vidare inom Sveriges gränser, säger Lars Sandberg.

Ytterligare tre män åtalas för grovt narkotikabrott

Utöver materialet från Encrochat åtalas också tre andra män misstänkta för grovt narkotikabrott, sedan utdrag från en annan chattapplikation hittats i deras mobiltelefoner. En av dessa är en 29-årig man som utsattes för ett mordförsök vid en bensinmack i Kungens Kurva i början 2020. I 29-åringens telefon hittades chattkonversationer som visar att han vid tre tillfällen förmedlat kontakt mellan den 35-årige västeråsaren och okända köpare avseende sammanlagt 82 kilo cannabisharts. Utöver 29-åringen åtalas också en 32-årig man för grovt narkotikabrott efter att han enligt åtalet har förvärvat minst 10 kilo cannabis av västeråsaren och dennes kompanjon, en 26-årig man som också ingår i åtalet.

Rättegången inleds den 13 april i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

 

Slutlig brottsstatistik 2020 – konstaterade fall av dödligt våld

30 mars, 2021

 

I dag publicerar Brottsförebyggande rådet den slutliga statistiken konstaterade fall av dödligt våld för 2020. Här redovisas ett urval av statistiken.

 
 • År 2020 konstaterades 124 fall av dödligt våld i Sverige, vilket var en ökning med 13 fall jämfört med 2019.
 • En stor del av ökningen kan härröras till region Stockholm som hade 11 fall fler 2020 jämfört med 2019, även region Öst hade fler fall (+ 6 fall) medan region Mitt hade färre fall (-5 fall).
 • De senaste sex åren (2015–2020) har antalet fall av dödligt våld fluktuerat mellan 106 och 124 fall per år. Det är en högre nivå jämfört med tidigare år (2002–2014), som utmärks av större variationer, kring en nivå mellan 68 och 111 fall per år.

Dödligt våld uppdelat på kön och ålder

 • Av de konstaterade fallen av dödligt våld 2020 var offret en kvinna eller flicka i 25 fall (lika många som 2019), och en man eller pojke i 99 fall, vilket var 13 fall fler än 2019.
 • Merparten av det dödliga våldet, 90 procent (112 fall), drabbade personer som var 18 år eller äldre. Resterande 10 procent (12 fall) avsåg personer under 18 år. Av de vuxna offren var 23 kvinnor och 89 män.

Dödligt våld mot närstående i parrelation

 • Offer och förövare var eller hade varit närstående genom en parrelation i 17 av de konstaterade fallen av dödligt våld 2020, vilket var ett (1) fall färre än 2019.
 • Antalet fall av dödligt våld mot kvinnor i en parrelation 2020 uppgick till 13 fall, vilket var 3 fall färre än 2019. För manliga offer i en parrelation uppgick antalet till 4 fall, vilket var 2 fler än 2019. För de kvinnliga offren utgjorde dödligt våld i en parrelation drygt hälften (52 %) av samtliga konstaterade fall av dödligt våld mot kvinnor, medan motsvarande andel för män i en parrelation var 4 procent.

Dödligt våld med skjutvapen

 • År 2020 användes skjutvapen i 48 fall av dödligt våld, vilket var 3 fall fler än 2019. Andelsmässigt uppgick det dödliga skjutvapenvåldet till 39 procent av samtliga konstaterade fall av dödligt våld 2020.
 • Av de 48 fallen av dödligt våld där skjutvapen användes under 2020, skedde 33 fall i storstadsregionerna Stockholm, Väst och Syd. Merparten av dessa, 23 fall, härrör till region Stockholm, medan 4 fall härrör till region Väst och 6 fall härrör till region Syd.
 

Fakta

Ändamålet med statistiken över konstaterade fall av dödligt våld är att redovisa nivå och utveckling av de anmälda brott om mord och dråp som konstaterats vara dödligt våld, se definition nedan. All statistik är deskriptiv och ger inga djupgående förklaringar till förändringar över tid. Den kan användas för bland annat allmän information, samt som underlag för granskning och uppföljning av de brottsutredande myndigheternas verksamheter.

 

Definitioner/avgränsningar

 • Anmälda brott redovisar antalet händelser som har anmälts och registrerats som brott hos Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och andra brottsutredande myndigheter. De anmälda brotten inkluderar även händelser som efter utredning visar sig inte vara brott.
 • Med konstaterade fall avses anmälda brott om dödligt våld där man kunnat konstatera att det med stor sannolikhet är dödligt våld som är dödsorsaken. Med fall avses unika individer som fallit offer för dödligt våld. I statistiken ingår endast fall där gärningen har begåtts i Sverige och har anmälts till polisen eller annan brottsutredande myndighet.
 • Med närstående i parrelation avses fall där offer och förövare var närstående genom en parrelation vid tidpunkten för brottet, eller hade haft en sådan parrelation tidigare. Med parrelation avses heterosexuella och samkönade relationer mellan personer (med eller utan barn)som är/har varit gifta, sammanboende eller särboende, alternativt är/har varit i uttalade flickväns-/pojkvänsrelationer.
 • Med dödligt våld avses fullbordade mord, dråp, barnadråp och misshandel med dödlig utgång. Fall som av rättsväsendet bedömts som nödvärn undantas.

Äldre och personer med funktionsnedsättning - förebygg brott

Äldre och personer med funktionsnedsättning som drabbas av brott råkar oftast ut för stöld i hemmet eller bedrägerier. Var kritisk mot okända besökare eller personer som ringer upp dig per telefon. 

Äldre och personer med nedsatt funktionsförmåga kan drabbas av brott på grund av sin nedsatta funktionsförmåga. Ofta handlar det om att någon stjäl pengar eller värdesaker genom att på olika sätt försöka lura sig in i bostaden.

Bedrägerier

Det är också vanligt att äldre drabbas av olika typer av bedrägerier, exempelvis att man via telefon luras att logga in på banken och att bedragare sedan tömmer bankkontot.

Skydda dig mot falska telefonsamtal  

 • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
 • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
 • Skaffa gärna en nummerpresentation till din telefon och var kritisk om någon ringer och utger sig för att vara en släkting eller en avlägsen bekant som vill låna pengar.
 • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
 • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
 • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Skydda dig inomhus

Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.

 • Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.
 • Förvara helst inte stora summor pengar hemma.
 • Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.
 • Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.
 • Fotografera gärna dina värdesaker och se över hur du förvarar dem.

Skydda dig utomhus

Lämna inte handväskan utan uppsikt, till exempel i en kundvagn och ha gärna plånbok och mobiltelefon i innerfickan, inte i bakfickan. Ha inte mer pengar och kort i plånboken än vad du behöver.

 • Tänk på att skydda din kod när du betalar eller tar ut pengar. Förvara inte koden tillsammans med bankkortet.
 • Undvik att förvara plånbok, nycklar, legitimation och kontokort på samma ställe.

Se "Försök inte lura mig" på UR Play

Polisen har i samarabete med UR Samtiden spelat in en serie samtal baserade på utbildningen ”Försök inte lura mig”. Där möter vi brottsoffer som delar med sig av sina erfarenheter av romans- och investeringsbedrägerier, bedrägerier i hemmet och telefonbedrägerier. Syftet är att stärka äldres förmåga att stå emot bedrägeribrott och minska känslan av skam för den som drabbats.
Se "Försök inte lura mig" på UR Play.

Tillsammans för ett tryggt resecentrum

Patrullerande poliser, fler ordningsvakter och trygghetskameror samt en satsning på stadsvärdar är del av polisen och Uppsala kommuns överenskommelse för minskad brottslighet.

 – För att öka tryggheten och säkerheten krävs både ett långsiktigt och ett kortsiktigt arbete. På kortare sikt har vi genomfört satsningen på ordningsvakter och kameror, säger Johanna Thorpe, utvecklingsledare brottsförebyggande arbete, Uppsala kommun.

– På lång sikt handlar det om att ha nolltolerans mot brott, att särskilt utsatta brottsoffer ska prioriteras och miljön i skolan ska vara trygg och säker, säger Lisa Sannervik, Uppsalas kommunpolis.

Samverkansöverenskommelse för minskad brottslighet
Uppsala kommun och polisen har sedan flera år en Samverkansöverenskommelse för minskad brottslighet. Den nuvarande överenskommelsen gäller under perioden 2020-2023.

Samverkansöverenskommelsen handlar bland annat om:

 • Ett strategiskt arbete mot organiserad brottslighet
 • Att stärka arbetet med särskilt utsatta brottsoffer
 • Att skapa en trygg och säker skolmiljö
 • Ett aktivt områdesarbete
 • Medborgardialoger
 • Medborgarlöften

Trygg och säker skola
PAR – polis, ambulans och räddningstjänst – är en blåljusutbildning där polis, ambulans och räddningstjänst tillsammans möter åttondeklassare. Målet är att skapa tillit och förståelse bland ungdomar för blåljuspersonalens arbete. Drygt 200 åttondeklassare i Uppsala kommun har gått blåljusutbildning under förra året.

Flera skolbesök har gjorts av polisen. Besöken syftar till att minska rekrytering till kriminalitet och att skapa en god kontakt mellan skolans personal och ledning och polis samt mellan elever och polis.

Kontinuerliga möten hålls varannan vecka inom SSPF-arbetet som handlar om samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritidsgårdar.

– Samverkansmodellen är till för att fånga upp ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet och missbruk, säger Lisa Sannervik. 

Gemensamt områdesarbete
Skola, handlare, idrottsföreningar, kommun, fritidsgård, kyrka och polis träffas i olika forum i olika delar av Uppsala kommun. Tanken är att skapa nätverk i specifika geografiska områden.

– Vi arbetar med kortare kontaktvägar där alla känner till varandra och det blir lättare att kontakta varandra om ett problem uppstår. Arbetet skapar goda förutsättningar för att tillsammans lösa de problem och utmaningar som uppstår i ett område, säger Johanna Thorpe.

Medborgarlöfte resecentrum
I Samverkansöverenskommelsen ingår den medborgardialog som genomfördes 2019 och som låg till grund för Medborgarlöfte resecentrum 2020-2023, där Uppsala kommun och polisen tillsammans jobbar för ett tryggt, snyggt och säkert resecentrum.

26 mars 16:10, Våld/hot mot tjänsteman,

 TierpEn man grips misstänkt för flera brott i samband med att polisen biträder en annan myndighet.
 • Polisen biträder Kronofogden som genomför en utmätning i Tierps kommun när en man i 50-årsåldern kommer till platsen.
  Mannen är arg och hoppar in i en lastmaskin som han använder för att krockskada en polisbil, en bärgningsbil och Kronofogdens bil.
  Mannen sprejas med pepparsprej och grips misstänkt för flera fall av grov skadegörelse, försök till grovt våld mot tjänsteman och försök till grov misshandel.
  Ingen person kommer till skada vid händelsen.
  De krockskadade fordonen måste bärgas från platsen och lastmaskinen tas i beslag.

Polisrutan Östhammar:

 Sommardäck Nu i vårvärmen kommer tankar på att byta till sommardäck på bilen. Det är hög tid att kontrollera skick och mönsterdjup på däcken för att se om det behövs nya. Mönsterdjupet bör vara minst 3 mm, men kravet är 1,6 mm. Det är krav på vinterdäck vid vinterväglag till och med 31 mars. Men det är tillåtet att använda dubbdäck fram till 15 april. Tänk även på att i dessa tider brukar stölder av däck öka. När däcken står framme inför eller eftre byte så händer det att de stjäls.

Lite av periodens anmälningar: Alunda: Patrull beordrades till en adress där det varit inbrott i en verkstad. Okänd gärningsman hade brutit sig in en verkstadslokal någon gång mellan eftermiddagen den 18:e och morgonen den 19:e Mars. Tillgrepp av en fyrhjuling och motorsågar mm.

Ytterligare en anmälan om inbrott i en ekonomibyggnad där det tillgreps motorsågar mm. Då efter att gärningsmannen brutit upp ett hänglås.

En målsägande råkade ut för ett virus alternativt trojan i sin dator via en länk. Datorn kunde sedan fjärrstyras av gärningsmannen. Målsäganden lyckades spärra sitt bank-id och konton innan ett eventuellt tillgrepp. Anmälan om försök till bedrägeri och dataintrång.

Gimo: Anmälan om mordbrand. Räddningstjänsten kallades till en adress där det brunnit i ett antal toapappersrullar och pappershanddukar i ett förråd. Personer på platsen hade släckt och plockat ut dessa innan räddningstjänsten kom till platsen. Hade inte det gjorts hade hela lokalen kunnat brinna ned. Polispatrull kunde av resursbrist ej åka till platsen.

Vid en fest blev det bråk. Två kvinnor försökte förmå den bråkande mannen att lämna platsen. Mannen slog då den ena kvinnan i ansiktet och klämde den andra kvinnans hand i en dörr. Anmälan om misshandel upprättades på plats av polispatrull.

Hargshamn: Anmälan om egenmäktigt förfarande då okänd har tillgripit registreringsskyltar från en bil.

Östhammar: Polispatrull uppmärksammade en bil som stod dåligt uppställd längs vägen. Bilen visade sig vara stulen utan att ägaren visste om detta. Efter att meddelat denne så gjordes anmälan om tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Patrull beordrades till en trafikolycka där ena parten underlåtit att iaktta väjningsplikt och kört ut framför andra parten som kom på korsande huvudled. Bilarna kolliderade med skador på fordonen som följd. Vållande förare fick en ordningsbot.

Anmälan om egenmäktigt förfarande genom att okänd person tagit ned stolpar på målsägandens tomt.

Viltolyckor inom perioden: 5 viltolyckor med rådjur och 1 med vildsvin. En anmälning om smitning enligt Jaktlagen.

Vill du ha kontakt med Polisen är telefonnumret 11414, alt polisen.se. Handlar det om pågående brott eller akuta händelser ring 112!

Bengt Eriksson Kommunpolis Östhammar- och Älvkarleby kommuner

24 mars 19:45, Rån, Uppsala

Fyra personer grips misstänkta för rån.

En patrull blir kontaktad av en pojke i 15-årsåldern som uppger att han blivit rånad på en väska av flera personer i centrala Uppsala.

En sökinsats inleds för att hitta de misstänkta gärningspersonerna. Fyra pojkar, varav tre tonåringar och ett barn, påträffas i närområdet. Samtliga misstänks för rån och grips.

Bilar togs av Kronofogden vid insats med polisen

Polisen och Kronofogden genomförde en samverkansinsats vid in- och utfarter kring Gottsunda under torsdagskvällen. Flera utmätningar och ett stort antal anmälningar blev resultatet. 

Polisen bistod Kronofogden för att möjliggöra utmätningar och för att trygga kronoinspektörernas arbetsmiljö.

– Vi gör de här viktiga insatserna tillsammans för att försvåra och minska vinningen av brott för personer inom den organiserade brottsligheten men också för att motverka lockelsen av en kriminell livsstil, säger regionpolischef Ulf Johansson som deltog vid insatsen.

Kronofogden lyckades säkra tillgångar från individer som har skulder.

– Vi utmätte bland annat tre bilar till ett värde av cirka 75 000 kronor per fordon, en knivsamling och en mängd verktyg, säger Anders Fahlén Sundblad, sektionschef på Kronofogden i Uppsala

Syftet med gemensamma insatser är inte bara att säkra tillgångar. Under kvällen kunde bland annat ett antal anmälningar om drograttfylla, grov olovlig körning, brott mot ordningslagen, ringa narkotikabrott samt brott mot folkbokföringslagen upprättas.

– För att bekämpa brottlighet, försvaga de kriminella miljöerna och skapa trygghet krävs närvaro och synlighet, säger Ulf Johansson som är mycket nöjd med insatsen och alla inblandades stora engagemang.

Även från Kronofogdens håll hörs positiva tongångar:

– Tillsammans gör vi livet besvärligt för de kriminella. Pengar som troligen skulle ha finansierat nya brott går istället till att betala skadestånd till brottsoffer, skatter, obetalda underhållsstöd och andra skulder som kriminella har, säger Anders Fahlén Sundblad.

Fakta

Sedan 2009 samverkar tolv svenska myndigheter med underrättelser och operativa insatser mot kriminella individer, nätverk och fenomen i en satsning mot den organiserade brottsligheten. Satsningen är på uppdrag av regeringen.

Fokus ligger på att motverka allvarlig och samhällshotande organiserad brottslighet, och mot organiserad brottslighet i lokalsamhället.

Ny satsning mot sexuella övergrepp mot barn och ungdomar på nätet

Polisen inleder en brottsförebyggande satsning för att öka kunskapen om sexualbrott mot barn och ungdomar på nätet. Satsningen bygger på att ge skolan, föräldrar och barn olika verktyg för en tryggare tillvaro på nätet. 

Polisen ser hela tiden nya trender där barn utsätts för risker på nätet. Barn som delar nakenbilder har ökat, det har också krupit ner i åldrarna och kan handla om barn så unga som 7-8 år. En annan trend är att delning av bilder mellan barn ökar samtidigt som mer skärmtid bland barn och ungdomar också lockar fler vuxna förövare. Polisen ser ingen ökning i antalet polisanmälningar, men mycket talar för att mörkertalet är stort.

Genom satsningen Delbart vill polisen rikta ljus mot internetrelaterade sexualbrott mot barn och unga, med hjälp av utbildningsmaterial, filmer och budskap i sociala medier. Vuxna i barns närhet har en viktig roll för att guida barnen och minska utsattheten på nätet. Här behövs mer kunskap om vad som är brottsligt och hur man kan prata med barn och ungdomar om dessa frågor, både i klassrummet och hemma vid köksbordet.

– Genom att prata om vad som är brottsligt och olämpligt så är det lättare att sätta en gräns. Det här temat ryms inom skolans kunskapsmål och vi vill erbjuda material som kan ge både barn och vuxna kunskap och möjlighet att diskutera det som händer på nätet. På så sätt kan vi förebygga brott och få fler att polisanmäla, säger Ritha Söderberg, gruppchef på polisens nationella it-brottscenter.

”Det du har gjort kan vara brottsligt”

Utöver utbildningsmaterialet innehåller satsningen så kallade svarsbilder som ska fungera som en hjälp till barn och unga. Ritha Söderberg förklarar:

– Om du får en oönskad nakenbild i sociala medier har polisen tagit fram ett svar som du kan spara ner och skicka för att uppmärksamma att detta kan vara brottsligt. Genom att hänvisa till lagen blir det tydligt var ansvaret ligger, hos förövaren. Det kan vara svårt för barn och unga att veta hur de ska agera och vi hoppas att de genom svarsbilderna får ett verktyg att säga ifrån och stoppa en eventuell brottslig handling.

Två allmänna sammankomster upplösta i Stockholm

Lördag den 20 mars hölls ett antal allmänna sammankomster utan tillstånd i Stockholm. I två fall har polisen tagit beslut om att upplösa sammankomsterna.

 

– Det är viktigt att betona att polisens uppgift är att se till att de som vill kan uttrycka sin åsikt. I dagsläget finns det begränsningar i den möjligheten med anledning av pandemin. Polisen arbetar gentemot personer som samlas för att berätta om vad som gäller. Är man färre än åtta personer försöker vi se till att de allmänna sammankomsterna på bästa sätt kan genomföras, säger Peter Ågren, biträdande kommenderingschef som arbetat med dagens polisinsats i Stockholm.

Det har under lördagen varit ett antal samlingar av människor som har bedömts som allmänna sammankomster. I ett första skede har dialog förts med de som är på plats och i två fall – på Norrmalmstorg klockan 14.33 och på Drottninggatan klockan 16.18 – fattades beslut om att upplösa sammankomsterna.

Under lördagen har hittills 15 personer avlägsnats från den plats från vilket man uppmanat dem flertalet gånger att lämna. Det första steget för polisen är dialog, när man inte lyssnar blir man avvisad och i nästa skede avlägsnad – vilket innebär att personen i fråga tas bort från platsen.

Förutom de personer som har avlägsnats har tre anmälningar avseende icke tillståndsgiven allmän sammankomst upprättats och en anmälan om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Detta efter att människor i närheten av Mynttorget säger sig ha sett personer med brandfarliga föremål. Personerna kontrollerades men inga farliga föremål påträffades.

Två anmälningar har också upprättats om våldsamt motstånd, de har skett i samband med avlägsnanden.

– Dagen har avlöpt på ett sätt som förväntats med bakgrund av informationen vi haft om upprop om allmänna sammankomster. Vi har varit väl förberedda men saknat dialog med arrangörer och det har landat i att vi har fattat beslut om att upplösa två av de allmänna sammankomsterna. Det har dock pågått tillståndsgivna allmänna sammankomster i regionen som genomförts efter konstens alla regler, säger Peter Ågren.

Ytterligare ett åtal efter insatsen Rimfrost.

Polisregion Mitt och Åklagarkammaren i Gävleborg har bedrivit en omfattande förundersökning mot personer i kriminella nätverk. Idag väcks åtal i ärendet vid Gävle Tingsrätt.

 

Åtalet

Åtalen gäller försök, förberedelse och stämpling till mord, grovt vapenbrott och narkotikabrott.

-Det är med ett hårt och omfattande polisisärt arbete mot de kriminella nätverken, som vi lyckades stoppa en skjutning som kunnat leda till mord. Vårt arbete med att finna fler vapen och hindra skjutningar fortsätter. Vi har under utredningens gång haft ett mycket bra samarbete mellan olika enheter inom polisen och med Åklagarmyndigheten, säger tf. polisområdeschef Catarina Bowall. 

Total har ett 10-tal personer varit misstänkt för brott i flera ärenden. Av dem är 5 personer häktade, en person är åtalad men inte frihetsberövad och 4 personer är avförda från utredningarna. Det har varit ett omfattande arbetsmaterial att hantera i förundersökningen. 

Beslag i ärendena

När det gäller beslag så har två vapen, en pistol och ett automatvapen säkrats och plockats bort från de kriminella nätverken. Det har beslagtagits 82 gram kokain och 200 gram cannabis i ärendena. 

-Det är av stor vikt att polisen säkrar och plockar bort illegala vapen i samhället så snart vi fått kännedom om dem. Vi gör allt för att förhindra skjutningar, säger chef utredningssektion i polisområde Gävleborg, Max Forsström. 

Vid provskjutning av den beslagtagna pistolen har man i utredning kunnat visa att det har använts vid en skjutning som skedde den 5 augusti 2020 i Gävle. Vapnet tillhörde en av de häktade och hittades i en taxibil som den misstänkte hade åkt i. Vapnet har kunnat bindas till mannen. 

Utredande polis i förundersökningen

En av de utredande poliserna i den omfattande förundersökning, Rolf Korol tycker att det har varit mycket intressant och givande att ha medverkat i den. 

-Det är ett otroligt engagemang från alla som har varit med i utredningen och det har varit många och omfattande förhör som har hållits. Ärendet har varit mycket intressant, säger Rolf Korol. 

Det är ett högt prioriterat arbete för svensk polis är att följa upp, kartlägga och lagföra dem som ingår i de kriminella nätverk som är aktuella i regionen.

Regionpolischef i region Mitt 

− Vi använder alla gemensamma resurser och vår kunskap inom polisen för att sätta press på de kriminella nätverken vi har i region Mitt. Vårt gemensamma arbete inom svensk polis och samverkan med andra myndigheter, mot kriminella nätverk, fortsätter i oförminskad takt, säger regionpolischef i region Mitt Ulf Johansson.

 

Polisens och Knivsta kommuns medborgarlöfte 2021

 Inledning Det lokala medborgarlöftet utgår från genomförda dialoger med invånare om hur man upplever tryggheten i Knivsta kommun. Under 2018 genomfördes en dialog med vuxna invånare i kommunen och 2020 fick barn och unga i åldern 11-18 år möjlighet att svara på frågor om trygghet och ge synpunkter på vad som skapar trygghet respektive otrygghet. Information samlas också in kontinuerligt inom organisationerna för att identifiera områden som yrkesverksamma ser har en påverkan på tryggheten i kommunen i stort eller i sin verksamhet och dess närområde. Medborgarlöftet är en del av det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete som polis och kommun gemensamt ansvarar för. De trygghetsundersökningar som genomförts i Knivsta föregående år visar att de allra flesta invånare upplever Knivsta kommun som trygg och säker. Det finns dock platser i kommunen som av en del känns mer otrygga. Kommunens och polisens medborgardialoger pekar på att det är centrala delar av Knivsta och Alsike som kan känns otrygga, särskilt runt de större skolorna och större samlingspunkter som stationsområde och butiksparkeringar på kvällen. En del invånare uttrycker att de känner sig otrygga där trafikmiljön upplevs osäker och på platser där det är mörkt. Buskörning, ordningsstörningar och narkotika lyfts som problem. Dialogerna visar att på dessa platser önskar man en ökad vuxennärvaro kvällstid genom poliser, nattvandrare eller väktare. Även kameraövervakning nämns. Man önskar också mer aktiviteter och trygga platser för ungdomar att spendera sin fritid, framförallt kvällstid. Medborgarlöften Kommun och polis ska tillsammans verka för ett brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Det bedrivs genom ledningsgruppen kommun-polisräddningstjänst. Prioriterade områden under perioden är:  Vuxennärvaro kvällar och helger i tätorterna Knivsta och Alsike. Detta sker genom: - Att verka för informationsutbyte, dialog och samverkan med vuxenoch nattvandrande organisationer i Knivsta och Alsike. - Att polis och kommun verkar för att tillsammans delta i trygghetsvandringar. - Aktiv och närvarande polis på platser som upplevs otrygga.  Polis och kommun ska verka för goda och säkra trafikmiljöer samt minskade ordningsstörningar kopplade till fordon. Detta sker genom att: - Kommun och polis gör trygghetsbesök på utpekade platser i kommunen under 2021 för att se över den fysiska miljön och åtgärda eventuella brister. - Polisen gör vid behov riktade trafik och- trygghetsinsatser i Knivsta eller Alsike under 2021.  Förebyggande arbete med bäring på ungdomar där kommun och polis under 2021 särskilt fokuserar på: - Samverkan kring ungdomar i riskzon i samverkansgruppen SSPF (Skola, Socialtjänst, Polis, Fritid) operativ, exempelvis med metoden ”Nödstoppsmöte”. - Att utveckla samverkan kring individer i behov av stöd genom exempelvis SSPF individ. - Besök av blåljuspersonal i skolor genom konceptet PAR (Polis, Ambulans, Räddningstjänst). - Insatser mot narkotika genom polisiärt arbete i samverkan med kommunen.  Utveckla trygghetsperspektivet i framtagandet och genomförandet av nya detaljplaner. Förväntad effekt Ovan beskrivna åtgärder förväntas bidra till att Knivsta kommun blir en ännu tryggare plats för boende och besökare. Uppföljning Arbetet med medborgarlöften kommer att följas upp i slutet av året och kommuniceras via bland annat polisens och kommunens hemsida.

Brottsförebyggande samverkan gör skillnad

En permanent områdespolisgrupp, bättre belysning, fler jobbmöjligheter för unga och stärkt samarbete mellan skola, polis och socialtjänst. Det är några exempel på vad medborgarlöftet för Gottsunda/Valsätra 2019 - 2020 har resulterat i.

 

Medborgarlöftet undertecknades våren 2019 av kommunen, polisen och den lokala fastighetsägareföreningen, som arbetat aktivt tillsammans med trygghetsfrämjande och brottsförebyggande åtgärder. Fokus har även legat på att öka säkerheten på platser som Gottsundaborna upplevt som osäkra.

Arbetet har skett i nära samverkan mellan de som bor och verkar i området, och har bland annat resulterat i att:

 • Antalet anmälda brott har minskat
 • Det nu finns en permanent områdespolisgrupp
 • Bevakningskameror har satts upp på platser som upplevts som otrygga
 • Belysningen har förbättrats och besiktning av utemiljön sker varje vecka
 • Fler jobbmöjligheter för unga har skapats
 • Samarbetet mellan skola, polis och socialtjänst har stärkts och blåljusutbildning av 200 högstadieelever har genomförts
 • Grannsamverkan och nattvandring tillsammans med stadsvärdar i området har bidragit till en tryggare miljö.

– Områdespolisgruppen i Gottsunda är en framgångsfaktor, som har möjliggjort ökad samverkan med kommunala förvaltningar, fastighetsägare, lokala näringsidkare, föreningar och medborgare. Polisen har stärkt sitt nätverk och skapat fler kontaktytor och dialogmöjligheter i det dagliga arbetet. Det är en styrka att vi är så många samhällsaktörer som arbetar mot ett gemensamt mål, säger Jan Håkansson, lokalpolisområdeschef Uppsala/Knivsta.

Fokus Gottsunda
Kommunens och polisens brottsförebyggande samarbete för ökad trygghet i Gottsunda och Valsätra fortsätter, med den gemensamma satsningen Fokus Gottsunda 2019–2024 där myndigheten Brå bidrar med metodstöd.

– Det här visar att samarbetet med polisen och fastighetsägarna gör skillnad. Gottsunda ska bort från polisens lista. Nu gäller det att hålla i. Vi behöver bli ännu bättre på att stoppa rekryteringen till kriminaliteten och se till att alla Uppsalabor har ett jobb att gå till, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Satsning på utemiljön
Till detta kommer förbättringar i utemiljön där kommunen och fastighetsägarföreningen samarbetar närmare varandra än tidigare.

– Tillsammans har kommunen och fastighetsägarföreningens medlemmar gjort förändringar i arbetet med utemiljön. Vi genomför veckovisa ronderingarav området, då vi kontrollerar att belysningen fungerar och är tillräcklig, beskär träd och buskar vid behov, samt sanerar efter klotter, bränder och annan skadegörelse, säger Jonas Hagström, ordförande i Fastighetsägarföreningen i Gottsunda och Valsätra.

Kontakter

Jan Håkansson, lokalpolisområdeschef Uppsala/Knivsta
jan.hakansson@polisen.se
Telefon: 010-567 74 61 

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande Uppsala 
erik.pelling@uppsala.se
Telefon: 018-727 13 18
 

Jonas Hagström, ordförande i Fastighetsägarföreningen i Gottsunda/Valsätra 
jonas.hagstrom@hembla.se
Telefon: 070-433 24 52

Isabelle Waldenvik, pressansvarig Uppsala kommun 
isabelle.waldenvik@uppsala.se
Telefon: 076-696 31 55

Fler mord och mordförsök ska klaras upp

Ett nytt projekt som ska öka region Mitts förmåga att utreda grova våldsbrott har startat. 

Historiskt sett har uppklaringen på mord varit hög i Sverige. Under de sista tio åren har region Mitt däremot fått fler mord och mordförsök i kriminella miljöer.

− Det är svåra brott att utreda, inte minst mot bakgrund av den tystnadskultur som är utbredd i kriminella miljöer. Vi arbetar stenhårt med att utveckla vår förmåga där ambitionen är att inga mördare ska gå fria även om brotten är svårutredda. I region Mitts nya projekt vill vi upptäcka framgångsfaktorer och hitta nya verktyg i vårt arbete att stoppa den grova våldsutvecklingen, säger Mattias Fällström, biträdande regionpolischef.

Projektet kommer att beröra tre delar: kalla fall, mord/mordförsök i kriminella miljöer samt överfallsvåldtäkter. Genom att analysera ärenden, genomföra intervjuer i verksamheten och samverka med universitet och högskola ska projektet bidra till nya metoder, ökad kunskap och sammantaget ge region Mitt en ökad förmåga att utreda grova våldsbrott.

Gunnar Appelgren samordnar projektet och berättar att det är unikt.

− Ett liknande projekt har sedan tidigare ägt rum i Stockholm. Kunskaperna från det projektet bidrog till en del av det som sedan blev ett nationellt metodstöd om vilka viktiga initiala metoder som leder till framgång i utredningar av grova våldsbrott. Region Mitt kommer att ta del av Stockholms arbete och fokusera mer på hur den fortsatta utredningen bedrivs. 

Många vill vara delaktiga i arbetet

Delprojektet mord/mordförsök i kriminella miljöer startade i början av februari och projektgruppen har påbörjat en kartläggning av ärenden som har skett under 2015-2020 i polisregion Mitt. Genom att analysera och titta på vilka åtgärder man vidtagit i de olika utredningarna ska gruppen klarlägga vilka arbetssätt som är mest effektiva och införa enhetliga arbetsmetoder i regionen.

− Det handlar om grova brott ofta utomhus och på offentliga platser, där det inte är ovanligt att tredje person blir drabbad i någon form, till exempel genom att gärningsmän skjuter in i fel lägenhet. Tyvärr är vi inom polisen ofta tvåa på bollen när det gäller skjutningar och gängrelaterad brottslighet och de som utreder de ärendena vill uträtta något och efterfrågar en förändring.  Det är givande att jobba i ett projekt som så många är positiva till, säger Kent Fastlund, en av de erfarna utredare som är timanställda inom projektet.

Delprojektet kring kalla fall redovisas i maj

Arbetet med ett metodstöd för kalla fall pågår sedan en tid tillbaka. En projektgrupp ser över hur polisen förvaltar och utreder kalla fall. Bland annat har gruppen gjort en inventering av gamla ärenden, där man bland annat tittat på hur de hanterats, vilka beslag som gjorts och om det finns spår som kan utredas vidare.

− Det är ärenden som redan har utretts av erfarna utredare som har kommit så långt det går att komma i utredningen. Däremot har de forensiska metoderna förfinats och NFC har nya möjligheter att undersöka fingeravtryck och DNA-profiler, berättar Henrik Sundling, projektledare.

Arbetet ska mynna ut i metodstöd och rutiner för hur gamla ärenden ska hanteras och bevaras och man inom ramen för projektet tittar på gruppen på om det finns nya spår att utreda i vissa ärenden. Projektet slutredovisas den 15 maj och just nu pågår överlämning och granskning av materialet.

Den tredje delen av projektet fokuserar på förmågehöjning när det gäller överfallsvåldtäkter görs en kartläggning av ärenden mellan 2015-2020. Där har insamlingen startat, men det huvudsakliga arbetet kommer att dra igång under hösten.

 

Polisrutan Östhammar:

 Smitning från parkeringsskador är något som ofta anmäls. Det regleras i Trafikfördordningens 2§ som bland annat säger att den som med eller utan skuld haft del i en trafikolycka ska stanna kvar på platsen och i mån av förmåga hjälpa skadade och medverka till de åtgärder som olyckan föranleder… samt… att om egendom har skadats och ingen är närvarande som kan ta emot uppgifter skall man snarast möjligt underrätta den som lidit skada eller Polismyndigheten. Ett tips från Östhammars Närtidning: När du parkerar ta en bild på din bil och de som står bredvid, kontrollera att din bil inte är skadad, om så ring polisen. Detta kan man göra genom att lämna en lapp på den skadade bilen med sitt namn och kontaktuppgifter eller via registreringsnumret få fram ägarens namn, adress och telefonnummer. Alternativt ringa 11414 och anmäla det som hänt. Att ta sitt ansvar och meddela det inträffade gör att den drabbade inte behöver bli upprörd, ilsken och ledsen samt att man själv inte riskerar penningböter.

Lite av periodens anmälningar: Gimo: Anmälan om föregivande av allmän ställning då en okänd person har ringt till en målsägande och uppgivit sig vara polis och ställt frågor om målsägandens ex.

Öregrund: Brand utan misstanke om brott då en person lagat mat och en plastbunke intill spisen tagit eld. Personen reagerade på kraftig rökutveckling och upptäckte elden. Denne släckte själv elden. Räddningstjänsten kallades till platsen och bedömde att ingen spridningsrisk förelåg efter personens snabba och rätt vidtagna åtgärder.

Österbybruk: En okänd person har beställt en vara/tjänst med hjälp av målsägandens personuppgifter. Detta uppdagades då målsäganden fick en faktura från ett inkassoföretag. Anmälan om identitetsbedrägeri och olovlig identitetsanvändning.

Östhammar: Ett försök till bedrägeri har anmälts där målsäganden fått ett brev, tillsynes från Postnord, om att han har ett paket att hämta ut men att han först måste betala en tullavgift. Målsäganden väntade inget paket och vid kontroll med Postnord fanns inget paket till honom. Anmälan om försök till bedrägeri.

Smitning från parkeringsskada då okänd backat in i målsägandens bil och lämnat utan att meddela sig på något sätt.

Polispatrull mötte en bil de reagerade på, de vände och stoppade och kontrollerade föraren. Denne uppvisade tecken på narkotikapåverkan och kom att misstänkas för drograttfylleri, ringa narkotikabrott genom eget brukande samt brukande av avställt fordon som också var belagt med körförbud.

Anmälan om stöld av en cykel som stått utanför målsägandens bostad. Tips från Red: Det finns numera DNA märkning för Dina saker. Googla på DNA Stöldmärkning.

Viltolyckor inom perioden: 8 viltolyckor med rådjur. 1 anmälning om smitning enligt Jaktlagen.

Vill du ha kontakt med Polisen är telefonnumret 11414, alt polisen.se. Handlar det om pågående brott eller akuta händelser ring 112!

Våld/hot mot tjänsteman, Enköping

15 mars 17:31, 

Man slog polis i ansiktet - greps för våld mot tjänsteman

Flera polispatruller beordrades till en adress utanför Grillby vid 17:30-tiden sedan en bilist krockat med ett stall. Bilföraren hade sedan börjat jaga en kvinna på adressen.


När patrullerna kom till platsen uppstod tumult vid ingripandet och en av poliserna fick ett slag i ansiktet av mannen.
Mannen, som är i 35-årsåldern, sprejades med pepparsprej och belades med handfängsel innan man fick kontroll på situationen.


Mannen greps misstänkt för våld mot tjänsteman och man misstänker även att han var narkotikapåverkad.
Den misstänkte kommer att förhöras under natten och därefter kommer en åklagare besluta om mannen ska anhållas eller friges.

Polisen som fick ett slag i ansiktet ska inte ha fått några allvarligare skador av slaget.

Uppdatering den 16 mars kl 00:47;

Den gripne frigavs efter förhör, men är fortsatt misstänkt.

Vapenlagen, Uppsala

15 mars 08:45, 

På morgonen upptäcks att en bil har skottskador.

På landsbygden öster om Uppsala upptäcks att en bil och ett hus i har skottskador. Polis beordras till platsen och hittar spår efter en skottlossning med flera skott.
Platsen spärras av för teknisk undersökning.
Det finns uppgifter om ljud av skottlossning från natten och polisen uppmanar eventuella vittnen som hört eller sett något att ringa 114 14.

Fängelse för drogsmuggling efter polisinfiltration

Två män döms till långa fängelsestraff för synnerligen grov narkotikasmuggling av 388 kilo cannabis från Spanien till Sverige. Attunda tingsrätt godkänner en omfattande polisinfiltration som gjordes i fallet, men de dömda anser det handlat om otillåten brottsprovokation.

Del av 388 kilo insmugglad cannabis. Foto: Polisen

is. Foto: Polisen

 

 

”Operation Costa” har pågått sedan 2017. Svensk undercover-polis tog kontakt med de svenska männen, som varit verksamma i Portugal och Spanien, och deltog även delvis i planeringen av smugglingen som gjordes i februari 2020 under ”kontrollerad transport”.

Lastbilen kördes av en tysk tullkriminalare till Kungsängen utanför Stockholm där cannabis lastas av med infiltratör från polisen. Denne tar emot 538 000 kronor i kontanter i en godispåse, som en annan polis hämtar i en butik i Uppsala.

Nu döms två svenskar, 40 och 58 år gamla, för omfattande och organiserad narkotikasmuggling. 40-åringen döms till sju år och tio månaders fängelse, 58-åringen till sex år och tio månaders fängelse.

Främsta frågan i rättsfallet har varit om polisen gick för långt och genom infiltration och alltför långtgående spaningsmetoder i själva verket framkallade brottet? Infiltratören tog kontakt med männen och deltog delvis i planeringen och ordnade lastbilen som användes.

Det anser inte tingsrätten i målet och skriver i ett pressmeddelande:
Tingsrätten har besvarat frågan nekande med stöd av omfattande utredning som visar att männen (de åtalade/red) var involverade i verksamheter som distribuerar stora partier narkotika redan före det att de blev kontaktade av infiltratören. Smugglingen av cannabisen skulle därför ha skett även utan infiltratörens medverkan”.


Åklagaren Sara Nilsson anser att domen är tydlig och visar att det håller sig inom ramen för det tillåtna, men säger till TT att målet nog hamnar i hovrätten.
58-åringens försvarsadvokat Thomas Martinsson säger till Dagens Nyheter att domen kommer att överklagas.
– Infiltration är en gråzon. Vi delar inte uppfattningen att dokumentationen är klanderfri. Det är naivt att tro att detta skett utan att infiltratören påverkat min klient, säger han till DN.

INFILTRATION/ Svensk polis får i vissa situationer använda infiltration och provokation för att få fram bevis vid brottsmisstanke, men inte vidta åtgärder som kan leda till att någon utför brott som inte annars skulle begåtts. Åtgärderna får bara användas vid stark misstanke om brott och när det handlar om allvarlig brottslighet. Beslutet att använda provokation och infiltratör i en brottsutredning ska fattas av åklagare, enligt TT

Polisrutan Östhammar: Denna och de senaste polisrutorna har varit ganska sparsamma med redovisning av anmälningar.

Det beror mycket på att just nu är det ganska lugnt på anmälningsfronten samt att vissa sorters anmälningar sorteras ut. Det kan vara anmälningar av mer känslig natur till exempel brott i nära relation, sexualbrott och när barn är inblandade mm. Det finns även andra orsaker till att anmälningar inte kommer med i ”rutan”. Det betyder dock inta att polisen sitter sysslolösa. Våra utredare jobbar för högtryck med att utreda de brott som anmäls. Vi har haft ett stort inflöde av ärenden som de just nu betar av. Lpo Norduppland (där Östhammars kommun ingår) har flertalet häktade och anhållna misstänkta att utreda och dessa ärenden samt ungdomsärenden är prioriterade.

Lite av periodens anmälningar: Alunda: Polispatrull beordrades till en trafikolycka där en mopedist kört över ett övergångsställe och kolliderat med en bil. Föraren av mopeden hotade bilföraren och bedömdes vara drogpåverkad av patrullen. Passageraren på mopeden försvann med mopeden innan polis kom till platsen. Anmälan om vårdslöshet i trafik, fört fordon på otillåten körbana, grovolovlig körning, drograttfylleri samt olaga hot.

Anmälan om en arbetsplatsolycka där en lastbilschaufför ramlat av bakgavellyften ned i backen och skadat axeln.

Gimo: Anmälan om brott mor lagen om tillsyn över hundar och katter där en hund smitit från sin hundgård och från tomten och attackerat en mindre hund som var på promenad på en gångväg intill. Okänt om den attackerade hunden fått några skador.

Österbybruk: En brand i ett förråd uppstod då målsäganden eldat i en eldkorg och vinden fått gnistor att antända en buske intill förrådet. Det spred sig sedan vidare till förrådet som blev övertänt. Inga övriga byggnader skadades och anmälan om brand utan misstanke om brott upprättades.

Okänd bilförare har kört på en bom vid en järnvägsövergång och sedan lämnat platsen utan att ge sig till känna. Anmälan om smitning från trafikolycksplats.

Östhammar: Smitnings från parkeringsskada då en parkerad bil blivit skadad av okänt fordon.

Viltolyckor inom perioden: 5 viltolyckor med rådjur samt 4 med vildsvin. 1 anmälningar om smitning enligt Jaktlagen.

Vill du ha kontakt med Polisen är telefonnumret 11414, alt polisen.se. Handlar det om pågående brott eller akuta händelser ring 112!

Bengt Eriksson Kommunpolis Östhammar- och Älvkarleby kommuner

Uppsala tingsrätt har idag meddelat dom i det s.k. Casinomålet

Mål: B 6683-17

Huvudmannen frikänns under fyra åtalspunkter, men döms i övriga delar för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Han döms till åtta års fängelse.

Uppsala tingsrätt meddelade idag dom i det s.k. Casinomålet. Målet är det största brottmålet, sett till antalet tilltalade, som någonsin har handlagts i Sverige. Åtalet omfattar 119 tilltalade, och domen omfattar 118 av dessa personer. Huvudförhandlingen påbörjades den 9 april och avslutades den 4 oktober 2019. Huvudförhandlingen pågick under 61 dagar och domen innehåller över 1 200 sidor.

Målet har kommit att kallas Casinomålet eftersom en stor del av pengarna som härrör från bedrägerier har tagits ut på casinon i Frankrike och Monaco.

Modus i målet är Friendly Fraud, det vill säga att en person digitalt tar ett lån i eget namn, för att därefter polisanmäla lånet som ett bedrägeri och hävdar att man har blivit id-kapad. Därefter har pengarna överförts till målvakter som har flugits ner till franska Rivieran där pengarna har tvättats genom uttag på olika casinon.

Sedan bankerna ändrade möjligheterna att göra stora kontantuttag utomlands ändrades moduset till att pengarna istället togs ut från olika bankomater i Sverige.

Uppemot 50 miljoner kr har på detta sätt kommits över genom dessa bedrägerier.

Huvudmannen frikänns under fyra åtalspunkter, men döms i övriga delar för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Han döms till åtta års fängelse. Han ska vara fortsatt häktad och åklagaren har fortfarande möjlighet att meddela restriktioner. Detta mot bakgrund av att han under sin tid i häktet dels haft tillgång till en mobiltelefon, dels fått ut ett brev med instruktioner till en av de medtilltalade. En av personerna i ”organisationen” döms till fängelse fyra år och sex månader för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

10 personer som åtalats för grovt penningtvättsbrott med alternativyrkanden och som hävdat att pengarna har satts in på legalt sätt från hemlandet, frikänns alla.

De övriga låntagarna döms för grovt bedrägeri eller medhjälp till grovt bedrägeri till fängelse, villkorlig dom med samhällstjänst eller villkorlig dom och dagsböter. Straffvärdet beror på vilka belopp som brotten omfattar. Några av dem döms till skyddstillsyn.

De personer som har ställt sina konton till förfogande för insättningar, överföringar och uttag eller köp döms för grovt penningtvättsbrott till fängelse, villkorlig dom med samhällstjänst eller villkorlig dom och dagsböter. Några av dem döms till skyddstillsyn. Två personer döms för penningtvättsbrott. Straffvärdet beror på vilka belopp som brotten omfattar.

Samtliga skadeståndsyrkanden bifalls och tingsrätten har inte funnit skäl att jämka beloppen. Ett antal försvarare har inte fått den ersättning som de har begärt. Samtliga kostnader i målet ska stanna på staten.

In i det sista var det oklart om domen skulle kunna ges. Domstolsverkets IT-avdelning tvingades igår kväll att stänga ner domstolarnas målhanteringssystem för att möjliggöra att domen skulle kunna sammanfogas.