14 augusti 09:22, Inbrott, Östhammar

Inbrott i bostad på Orrgatan.

Någon har gjort inbrott i en bostad på Orrgatan i Östhammar. En polispatrull har varit på plats för att utföra dörrknackning och säkra spår, vilket har resulterat i en del beslag. 

En mer avancerad brottsplatsundersökning kommer att genomföras vid ett senare tillfälle. Det är i nuläget oklart vad som har stulits eller när inbrottet skedde.  

En anmälan om stöld genom inbrott har upprättats.

14 augusti 00:08, Inbrott, försök, Östhammar

Polisen larmades till i en matbutik i Östhammar.

Strax efter midnatt larmades polisen till en matbutik Östhammar med anledning av att någon krossat glaset till entrédörrarna. Polisen var på plats för att säkra eventuella spår.

Det är i nuläget oklart exakt vad som har stulits och det finns ingen misstänkt för gärningen.

BUSSRESA

Måndag 2019-08-12 åkte jag med bussen från Uppsala. Alunda så steg en man på bussen och det var något strul med hans biljett. Han tjaffsade en hel del med chauffören.

Till slut så tröttnade chauffören och bad mannen att stiga av bussen. Då rusade han bakåt i bussen efter att halvbrottats med bussföraren.

En passagera tog resolut tag i mannen och kastade av honom från bussen. Han slog då och sparkade på bussen.

Senare på natten så åkte jag med bussen från Öregrund då var flera rutor krossade. Bussföraren berättade att en man blivit så arg, när han inte fick åka med eftersom, han inte hade giltig biljett, att han slog sönder rutorna med en hammare som används i nödsituationer.

När vi kom till Alunda bussterminal så stod en man där och bussföraren sade att det var den mann som krossat som krossat rutorna.

Jag steg av bussen och ringde polisen och berättade att mannen fanns där.

Jag ombads att stanna på platsen till polis kom dit.

Mannen försökte på nytt att få åka på sin biljett, men blev avvisad. Han blev då arg att han slog sönder en ruta.

Händelseförloppet varade efter att jag larmat flera timmar.

Mannen var ca 25-30 år, ca 170 cm lång, spenslig, mörhyad, mörkt klädd.

 

12 augusti 02:35, Trafikolycka, vilt, Vildsvin påkörda i Forsmark.

Tre stycken vildsvin omkom efter att ha blivit påkörda av en minibuss på RV76 i höjd med Forsmark. Polis har skickat jägare till platsen för att ta hand om djuren. Minibussen var, trots olyckan, körbar varför sällskapet kunde lämna platsen.

 

09 augusti 22:31, Bråk, Österbybruk

Ordningsvakter från evenemanget Eldfesten larmar polis efter att ett gäng ungdomar hamnat i bråk med varann. När polis anlände hade bråket lugnat ner sig. En person omhändertogs dock för sin berusning och misstänks ockå för ringa narkotikabrott genom eget bruk. Mannen var i 20 års-åldern.

Flera anmälningar om bedrägerier

Den senaste tiden har flera anmälningar om bedrägeribrott inkommit i polisregion Mitt (Gävleborg, Uppsala och Västmanland).

Ett vanligt tillvägagångssätt är att bedragarna ringer upp och påstår sig vara från banken, telefonoperatörer, Swish eller liknande. De kan också erbjuda sig att komma hem till dig för att hjälpa till på plats.

På senare tid har bedragarna även uppgett att de ringer ifrån polisen och vill hjälpa till att stoppa ett bedrägeri från den uppringda personens bankkonto. Istället för att hjälpa till för bedragarna över pengar till sig själva eller någon annan.

Polisen arbetar just nu med att utreda brotten. För att inte fler ska drabbas kommer här några råd för att undvika att bli lurad av bedragarna.


Tänk på:

• Öppna aldrig dörren för någon du inte känner efter ett sådant samtal.

• Logga aldrig in på ditt bank-id eller lämna ut dina pin- eller svarskoder från din bankdosa på uppmaning av någon som kontaktar dig.

• Bedragare kan utge sig för att även vara kontakter du har sparade på din telefon. Är du tveksam till vem det är som ringer dig: ring tillbaka på ett nummer du vet stämmer.

• Det gäller även banken, be om uppringarens namn och ring tillbaka genom bankens växel, inte det telefonnummer de uppger.

 

Sammanfattning av båtveckan

Båtveckan är slut för i år och polisen i Norduppland är nöjd med hur båtveckan genomfördes. I inledningen av veckan var det lite stök mellan olika ungdomsgrupperingar i centrala Öregrund.

Polis, socialtjänst och nattvandrare samverkade bra under veckan och kunde tillsammans identifierade stökiga ungdomar och avlägsna dem från platsen. 

Det pratas om publikrekord i år och den bilden har även polisen av evenemanget.  Berusningsnivån var något högre vid vissa tidpunkter men överlag var det en bra stämning och besökarna såg ut att trivas. 

Polisen fanns på plats under hela veckan med ett varierat antal poliser. Under slutet av veckan nådde festivalen sin höjdpunkt och vi hade då en ökad bemanning på plats.

· 6 fall av misshandel inträffade under veckan, varav en i nära relation och där en person greps på plats misstänkt för brottet.

· Ett fall av sexuellt ofredande och olaga hot inträffade inne på festivalområdet där vi senare samma kväll kunde identifiera och omhänderta den misstänkte.

· 13 fall av narkotikabrott uppdagades där personer nu är misstänkta för både eget bruk och innehav. 

· 14 personer omhändertogs på grund av sin berusning och nästan lika många avlägsnades från platsen på grund av ordningsstörning. 

· 3 fall av skadegörelse inträffade där vi har misstänkta i två av ärendena. 

Från polisens sida vill polisinsatschefen tacka för den goda samverkan som skedde mellan socialtjänsten, nattvandrare, ordningsvakter, personal på lokaltrafiken, räddningstjänst, kustbevakningen, krögare, samt övriga samverkanspartner. 

Robert Sverlert   polisinsatschef för båtveckan

No More Ransom hjälper brottsutsatta att låsa upp sina datorer

No More Ransom har hjälpt över 200 000 som drabbats av låsta datorer och har besparat brottsutsatta på över 1 miljard kronor i lösensummor. För att kunna hjälpa fler, behöver fler som utsätts för ransomware anmäla brotten.

 

Ransomware innebär att datorn blir obrukbar genom att det inte går att nå informationen på datorn. För att få tillbaka filerna måste den drabbade betala en lösensumma. Att drabbas kan innebära allt från personliga förluster av foton och dokument till mycket dyra eller farliga driftstopp hos företag och myndigheter. Enligt European Cyber Crime Centre (EC3) är ransomware i dag ett av de största och mest snabbväxande hoten inom cyberbrott mot privatpersoner, företag och myndigheter.

– Om man drabbas är vår rekommendation att aldrig betala lösensumman. Dels finns det flera fall där man inte fått tillbaka sin information trots att betalning skett. Dessutom gynnar varje betalning organiserad brottslighet. Genom att vända sig till No More Ransom kan den som drabbas istället få hjälp att låsa upp datorn, säger Johannes Welin, kommissarie på nationellt it-brottscentrum.

Stort mörkertal

För att motverka utvecklingen behövs information från de som drabbas, men få väljer att anmäla brotten.

– Vår förhoppning är att fler får upp ögonen för att det går att få hjälp vid den här typen av brott. Samtidigt behöver fler anmäla brotten, för att vi ska kunna få en bättre bild av hur omfattande problemet är. Det ger oss också mer kunskap om nya typer av ransomware som vi behöver hitta lösningar till, säger Johannes Welin.

Svensk polis har förstärkt sin förmåga att arbeta mot cyberbrottslighet, både nationellt och internationellt. Nyligen placerades en sambandsman på EC3 som uteslutande arbetar mot cyberbrott.

– Den här typen av gränsöverskridande brottslighet går bara att bekämpa genom internationell samverkan, säger Johannes Welin.

Skydda dig mot ransomware

Det finns mycket du själv kan göra för att skydda dig mot ransomware. Tänk på att:

 • Uppdatera ditt operativsystem och dina program så ofta som möjligt.
 • Se till att ha ett bra virusskydd.
 • Undvik att vara inloggad som administratör i ditt system.
 • Var vaksam på e-mail du tar emot och på länkar du uppmanas klicka på.
 • Om du blivit utsatt för ransomware, gå in på No more ransom för att få hjälp att låsa upp datorn utan kostnad.

No More Ransom har i dag har funnits i tre år och är ett europeiskt projekt mellan polisväsenden, andra myndigheter och privata aktörer, som tar fram verktyg för att dekryptera filer låsta av ransomware. 

Europol har mer information om No More Ransom!

 

Trafikolycka, ÖsthammarMoped och personbil i Kollision.

I korsningen Norra Tullportsgatan och Stora Nygatan har en mope och persobil kolliderat.

Initiala uppgifter gör gällande att ingen person ska vara skadad.
Polis och ambulans är på väg fram.

Händelsen kommer att uppdateras.

Uppdatering 13:08

Mopedisten, en man i 80-års åldern åkte med ambulans till sjukhus för kontroll. Inte allvarligt skadad.

Bilisten misstänks för brott mot väjningsplikten.

21 juli 01:01, Misshandel, grov, ÖregrundEn man blir sparkad i huvudet.

 • I en gränd i närheten av Långgatan i Öregrund blir en man född -96 sparkad i huvudet av en okänd gärningsman i samband med ett bråk. Misshandeln rubriceras som grov, men den utsatta mannen är inte i behov av sjukvård.
  Det är inte utrett vad som föranledde misshandeln.

01 juli 07:05, Stöld/inbrott, Östhammar

Stöld från byggarbetsplats i Östhammar

En byggarbetsplats har under helgen utsatts för stöld och verktyg till ett stort värde har stulits ur flera containrar.

Trafikolycka, cyklist Slottsgatan/Stångörsgatan personskada, ÖsthammarPåkörd

Uppdaterad 22 juni 14:20 22 juni 13:12, Trafikolycka, cyklist Slottsgatan/Stångörsgatan

Ambulans och polis är på väg fram till en trafikolycka där en cyklist blivit påkörd av en bilist.
Utanför kommunhuset. Oklart skadeläge.

Händelsen kommer att uppdateras.

Uppdatering 14:14

Cyklisten, en man i 30-års åldern fördes till sjukhus med ambulans. Befarat armbrott och skadad axel.

Han bar cykelhjälm vid olyckan.
Föraren är en man i 75-års åldern som delgivits misstanke om vårdslöshet i trafik samt vållande till kroppsskada.

18 juni 20:36, Övrigt, ÖsthammarEn grupp ungdomar jagas med tillhyggen.

I Alunda har det varit kommunalt pool-party och några ungdomar genar genom en trädgård för att ta sig till bussen. I samband med att de genar genom trädgården dyker det upp tre män som är beväpnade med tillhyggen och börjar jaga ungdomarna.
Männen ska senare även ha jagat ungdomarna med bil.

Flera patruller har ägnat sig åt att försöka lokalisera de tre männen, men dessa har hittills inte anträffats.
Det är oklart varför de betedde sig som de gjorde.
Ingen kom till skada vid händelsen och hur händelsen kommer att rubriceras är inte klart.

15 juni 08:20, Stöld/inbrott, ÖsthammarVillainbrott i Gimo.

En villa på Tummargatan i Gimo har utsatts för inbrott, något som anmälaren upptäcker när den kommer förbi huset på morgonen. Gärningsmannen har tagit sig in genom att bryta upp altandörren.
Huset är nu avspärrat av polis för teknisk undersökning. Polis har även knackat dörr i grannskapet.

Satsning på särskilt utsatta brottsoffer 

Cirka 350 nya medarbetare, intensifierade insatser för att höja kvaliteten och effektiviteten i utredningar och ökade utbildningsinsatser. Det är några åtgärder i en ny satsning mot våldtäkter, brott i nära relationer och vålds- och sexualbrott mot barn.

 

Antalet anmälda brott mot särskilt utsatta brottsoffer fortsätter att öka. En ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att särskilt våldtäkter är svåruppklarade brott. Närmare hälften av anmälningarna saknar förutsättningar att klaras upp.

Slutsatserna från Brå är i linje med det som Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten kom fram till i en gemensam tillsynsrapport tidigare i år. Rapporterna visar samtidigt att det finns förbättringsmöjligheter i utredningsarbetet.                     

− Det här är allvarliga brott med stora konsekvenser för de som utsätts. Polisen har en viktig roll för att ge brottsoffren upprättelse. Satsningen som nu startas ska korta utredningstiderna och höja kvaliteten i utredningarna. Syftet är att öka antalet utredningar som leder till åtal, säger Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef och chef för polisens nationella operativa avdelning.

300 miljoner kronor årligen

I satsningen tillförs samtliga polisregioner och Nationella operativa avdelningen resurser för att förstärka brottsområdet med cirka 350 årsarbetskrafter. Totalt satsas cirka 300 miljoner kronor årligen.

Kompetensen inom brottsområdet ska förstärkas, både genom grund- och vidareutbildning. En satsning görs också på att förbättra möjligheterna till tidig bevissäkring, bland annat får Nationellt forensiskt center (NFC) ett ekonomiskt tillskott för att minska antalet öppna ärenden och öka genomströmningstiderna.

− Satsningen ligger i linje med polisens regleringsbrev och verksamhetsplan för 2019 som slår fast att polisen ska intensifiera sitt arbete avseende särskilt utsatta brottsoffer. Arbetet kommer att följas upp löpande av Polismyndighetens nationella operativa ledningsgrupp, säger Mats Löfving.

 

Rättegång gällande saknade mynt från Kungliga Myntkabinettet

 

Idag inleddes rättegången vid Stockholms tingsrätt gällande en tidigare säkerhetschef vid Kungliga Myntkabinettet som ska ha sålt saknade mynt och sedlar till ett värde av 3,7 miljoner kronor. 

Den tidigare säkerhetschefen vid Kungliga Myntkabinettet är åtalad för grovt häleri, genom att på olika auktioner under åren 2008-2013 ha sålt saknade mynt och sedlar till ett sammanlagt värde av 3,7 miljoner kronor. Mynten och sedlarna misstänks vara stulna från Kungliga Myntkabinettet. Mannen förnekar brott.

Ärendet bygger på viss teknisk bevisning i form av bildbevis, samt vittnesuppgifter, inga fysiska beslag har gjorts.

Detta är andra delen i ärendet, en före detta museichef dömdes till fängelse tidigare i våras för samma brottstyp.

– Ärendet har varit mycket omfattande med många vittnesförhör. Vissa av de saknade mynten har varit väldigt exklusiva och kom ursprungligen från USA och Ryssland tillverkade i liten skala i guld, säger gruppchef Filippo Bassini vid gruppen för artskydds- och kulturarvsbrott på nationella operativa avdelningen.

 

Aktiva festivalbesökare ska bidra till trygga och säkra evenemang

 

Nu involveras publiken som brottsförebyggare. Dare to Care är en satsning på festivalen som arena för att förändra normer och attityder för ömsesidighet och mot sexuella övergrepp.

 

Aktiva festivalbesökare är nästa steg i samverkan för Trygga och säkra evenemang som polisen, Svensk Live, RFSU och länsstyrelserna driver. Under två år kommer minst åtta festivaler att arbeta med Dare to Care-konceptet och få utbildning och stöd i att skapa en trygg och omtänksam publikkultur. I sommar är fem festivaler engagerade i satsningen.

– Sedan vi startade upp arbetet med Trygga och säkra evenemang 2016 har vi tillsammans med arrangör och övriga samverkansaktörer arbetat med brottsförebyggande åtgärder kring själva evenemanget. Byggt bort mörka platser, skruvat i festivalprogrammen, haft anmälningsupptagare och brottsutredare på plats samt utbildat festivalpersonal. Nu tar vi nästa steg och riktar oss till publiken – vi vill att de ska vara aktiva åskådare som agerar och bidrar till att förebygga brott, säger Andreas Staf-Welin, polisens nationella samordnare för Trygga och säkra evenemang.

Vill förändra normer och attityder

Festivalbesökarna kommer att möta RFSU-utbildade volontärer som leder samtal om samspel, kommunikation och ömsesidighet i mötet mellan människor. De ger också konkreta tips för att tidigt kunna ingripa om man ser någon som inte verkar respektera andras gränser.

– Att arbeta med normer och attityder kring gränssättning och vad som är ett sexuellt övergrepp är en viktig åtgärd för att förebygga sexualbrott. Festivalarrangörerna har verkligen klivit fram och tagit ansvar – tillsammans med RFSU – efter debatten om sexuella ofredanden på festivaler för några år sedan. Från polisens sida bidrar vi med brottsförebyggande kunskap och polisiär närvaro, berättar Andreas Staf-Welin.

Tips till festivalbesökare

 • Var uppmärksam på det som händer omkring dig
 • Säg ifrån om någon går över gränsen – markera att du uppmärksammar det som sker
 • Ta stöd av andra festivalbesökare så ni är fler som agerar
 • Ta kontakt med polis, ordningsvakt eller festivalpersonal vid behov
 • Stötta den som blir utsatt – fråga om personen behöver hjälp
 • Om du ser någon som är påtagligt berusad och inte verkar kunna ta hand om sig själv – tillkalla hjälp
 • Ingrip och agera efter din förmåga men utsätt inte dig själv eller andra för risker

Fem festivaler satsar på Dare to Care i sommar

 • Brännbollsyran, 30 maj-1 juni, Umeå
 • Lollapalooza, 28-30 juni, Stockholm
 • Storsjöyran 2-3 augusti, Östersund
 • Way Out West 8-10 augusti, Göteborg
 • Eksjö Stadsfest, 30-31 augusti, Eksjö

Om Trygga och säkra evenemang

Sedan 2016 samverkar polisen, Svensk Live, RFSU och länsstyrelserna i en gemensam långsiktig satsning för trygga och säkra evenemang i Sverige.
När polis, arrangör och andra aktörer samordnar sina insatser uppnås större effekter av det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Grunden för samverkan är en gemensam lägesbild där problem och risker identifieras, orsaksanalyseras och åtgärdas.

Polisens uppgift vid evenemang är ordningshållning och trygghetsskapande åtgärder samt att förebygga, förhindra och utreda brott.

 

 

Två stycken personbilar har kolliderat på Prästgårdsvägen.
Initiala uppgifter gör gällande att tre personer ska vara inblandade.
I nuläget oklart om någon person är skadad i samband med krocken.

30 maj 09:14, Åldringsbrott, Östhammar

Äldre blir uppringd och lurad att lämna ut bankuppgifter.

En Öregrundsbo i 75-årsåldern anmäler att han blev uppringd vid 18-tiden på onsdagkvällen av någon som sa sig representera Swish. Öregrundsbon övertalades att lämna ut sitt bank-id och har nu på torsdagmorgonen upptäckt att det saknas en större summa pengar på kontot.
Polisen skriver en anmälan om grovt bedrägeri. 

En snarlik händelse har anmälts i Hofors.

En bilist stannar ej på polismans tecken och ett kortare förföljande inleds. Aktuell bil krockar med tre andra bilar innan det blir stopp. Föraren, en man i 25-årsåldern, grips på platsen. Mannen förs i ambulans till sjukhus för kontroll.

Passageraren i bilen, en kvinna i 20-årsåldern, springer till skogs men spåras av en hundpatrull. Kvinnan grips för innehav av narkotika. Kvinnan förs i ambulans till sjukhus för kontroll.

En av de bilar som flyktbilen krockar med får endast mindre plåtskador, föraren skadas ej.

I de två andra bilarna förs respektive förare till sjukhus. Enligt initiala uppgifter ska ingen vara livshotande skadad.

Välkommen till informationsträffar om polisyrket i region Mitt

 

Är du nyfiken på polisyrket och vill veta mer om polisutbildningen så är du välkommen till våra informationsträffar i Uppsala, Gävleborg och Västmanland

 

På våra informationsträffar berättar vi om polisyrket, polisutbildningen, hur antagningen går till och vilka krav som ställs vid ansökan. Du har självklart också möjlighet att ställa frågor.

Informationsträffarna i region Mitt:

Polisområde Uppsala

 • Uppsala 
  Tisdag 14 maj kl.18.00 
  Polishuset Blanka, Svartbäcksvägen 49.
  Anmäl dig i förväg till Arne Bertilsson, 070-315 94 68, arne.bertilsson@polisen.se

I korsningen Edsvägen och Verkstadsvägen blir en man i 25-årsåldern på cykel påkörd av en bilist. Cyklisten gör sig illa i huvudet och förs till sjukhus. Han är talbar.
Det är oklart hur olyckan gått till och i skrivande stund är inte någon rubricering satt på det inträffade.

Någon eller några har tagit sig in i villan genom att lyfta bort en ruta på framsidan av huset.

Det är i nuläget oklart när inbrottet har skett samt vad som eventuellt saknas. Dörrknackning har genomförts och platsen är avspärrad i avvaktan på en teknisk undersökning.

 

En granne upptäcker att det har varit inbrott. Någon eller några har tagit sig in genom att bryta upp en altandörr. Det är i nuläget oklart vad som eventuellt saknas. Villan är avspärrad för teknisk undersökning

Man gripen för brott mot vapenlagen

Samtal till polisen gör gällande att en man går omkring med ett gevär på Gimovägen.
Vittnen menar på att mannen är berusad och skrek åt dom.
Polispatruller kommer snabbt på plats och får kontroll på mannen och vapnet.
Mannen grips på platsen och hans bostad kontrolleras.
Geväret tas i beslag.
Grovt vapenbrott.

Lantbruksstölder - skydda dig

Stölder från lantbruk och lantbruksgrossister har blivit vanligare under senare år. Det finns dock en hel del saker du själv kan göra för att skydda din egendom.

 

Framför allt har stölder av växtskyddsmedel och diesel ökat men även traktorer och andra lantbruksmaskiner är eftertraktade.

Råd för att minska risken för stölder

Växtskyddsmedel:

 • Förvara växtskyddsmedel så svåråtkomligt som möjligt för tjuven, helst i ett låst och larmat utrymme och gärna i ett låst skåp i utrymmet.
 • Sätt inte upp märkningsdekaler etc. utanpå lokalen där medlet förvaras. Det räcker att ha det på insidan.
 • Har du stora mängder – rådgör gärna med räddningstjänsten hur du ska skylta på bästa och säkraste sätt ur alla aspekter.
 • Märk så många som möjligt av dunkarna eller behållarna med MärkDNA.

Diesel:

 • Sätt upp larmanordning vid dieseltanken (lampa med rörelsedetektor etc.).
 • Ha gärna en indikator inne i bostaden så du märker när något händer.
 • Tänk efter om du kan försvåra för tjuven på fler sätt.
 • Färga dieseln med stöldskyddsfärg.
 • Tänk också på att inte köpa "för billig" diesel, då det mycket väl kan vara stöldgods.

Traktorer:

 • Lås och ta ut nyckeln ur traktorn, även om den står inomhus.
 • Investera i en elektronisk startspärr (kräver digital kod i nyckeln för att motorn ska gå att starta).
 • Installera en GPS-sändare som kan aktiveras om traktorn blir stulen.
 • Märk traktorn med MärkDNA, exempelvis inne i hytten där det inte slits bort lika lätt.

Ridutrustning:

 • Ha bra ytterbelysning, gärna med rörelsedetektor.
 • Förvara sadlar och annan dyrbar utrustning i ett utrymme med rejäla lås, gärna larmat.
 • Lås fast sadlar på väggmonterade byglar, så kallade sadellås.
 • Märk sadlar och annan dyrbar utrustning med MärkDNA.

Tipsa polisen

Det är angeläget att alla iakttagelser kommer till polisens kännedom då de kan vara viktiga pusselbitar i arbetet mot dessa brott. Det är bra att vara uppmärksam på personer, bilar och platser som kan vara av intresse.

Var försiktig med att ingripa men notera avvikande företeelser exempelvis bilar som kör in på gården eller besök av okända och oväntade personer. Notera eventuella bilnummer och signalement och rapportera dessa till polisen.

Tipsa polisen

Fakta MärkDNA

MärkDNA är en osynlig vätska som kan appliceras på värdefulla ägodelar utan att de förstörs eller minskar i värde. Varje flaska innehåller en unik dna-kod som gör det möjligt att koppla samman föremålet med dess rätta ägare. Märkningen är spårbar med UV-lampa.

Mer om MärkDNA

 Det här kom in på  email till redaktionen. Vid kontroll hos TELIAs Kundtjänst så fick jag rådet att trycka på Delete.

Allmänhetens förtroende för polisen har stigit till den högsta nivån sedan mitten av 1990-talet. Det visar den årliga SOM-undersökningen.

 

Andelen av befolkningen som har mycket stort eller ganska stort förtroende för polisen ökar för andra året i rad. I 2016 års SOM-mätning minskade förtroendet från 61 till 52 procent. I förra årets mätning steg förtroendet till 58 procent, vilket har fortsatt i årets mätning med 67 procent med stort förtroende för polisen.

– Det är glädjande att allmänheten visar så stort förtroende för det professionella arbete som utförs varje dag av polisens anställda. Vi är nu igenom omorganisationen och riktar all kraft på att anställa fler medarbetare och utveckla verksamheten. Det ska ge en starkare lokal närvaro och en utvecklad brottsbekämpning och brottsuppklaring, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Förtroendet för polisen har även ökat i andra förtroendemätningar. I höstas ökade förtroendet i Nationella trygghetsundersökningen. Även i Förtroendebarometern som presenterades nyligen steg förtroendet för polisen. En förklaring som bland annat har lyfts fram är att polisens hantering av terrordådet på Drottninggatan ingav förtroende hos allmänheten.

 

Fakta SOM-undersökningen

Den nationella SOM-undersökningen har gjorts årligen sedan 1986 av SOM-institutet vid Göteborgs universitet. SOM står för samhälle, opinion, medier. Syftet med undersökningen är att kartlägga svensk opinionsbildning och att belysa hur svenska folkets attityder och vanor förändras över tid.

Fortsatt ökat förtroende för polisen

Inbrottet upptäcktes under morgonen, någon eller några har tagit sig in på herrgården genom att bryta upp en dörr. Alkohol samt en tavla konstateras initialt vara tillgripet. En teknisk undersökning kommer att genomföras. En anmälan om stöld upprättas.

Två killar i tonåren (under arton) avviker från ett HVB-hem i Östhammar.
De båda anträffas vid bussterminalen i Alunda och grip Text s för förberedelse till rån.
Under eftermiddagen har polisen hållit förhör med de båda.

Premiär för polisens nya hundbil

 
 • Bild: Lars Hedelin
Bild 1/4

Så här ser det ut, det första nya hundfordonet som har levererats till polisen. Här ska såväl hundar som hundförare få en bra arbetsmiljö och det ska bli enklare att ta sig fram till platser för livräddande uppdrag.

 

Det första av totalt cirka 300 nya hundfordon har levererats till polisen. Det visades upp i samband med en pressträff vid Göteborgspolisens sportcenter i Göteborg under fredagen.

Att den första bilen hamnade just i region Väst beror på att regionpolischefen Klas Johansson är processägare för polishundverksamheten i Sverige.

– Det känns fantastiskt att vi äntligen har fått fram våra nya bilar. Det här är bra för såväl hundförarna som för hundarna och det innebär att vi får ännu större möjlighet att på ett snabbt och säkert sätt komma till de platser där vi behövs för att rädda liv, säger han.

Måste ha större burar

Processen att få fram de nya bilarna har varit lång. Den inleddes redan 2014 då Länsstyrelsen i Skåne i samband med en inspektion konstaterade att utrymmena för hundarna i de dåvarande bilarna var för små. 2015 utfärdade Jordbruksverket en dispens som gäller fram till utgången av 2022, under förutsättning att samtliga fordon då är utbytta till bilar med burar som har tillräckliga mått för polishundarna. Godkända mått är 60x80x120 centimeter.

Frågan om hur de nya hundbilarna ska vara utrustade har diskuterats nationellt inom polisen. Nu gäller det att bilarna ska kunna användas i hela landet, de ska ha ett baksäte och rymma två hundburar. De ska ha hög markfrigång, fyrhjulsdrift, tillräcklig motorstyrka, bra bromsar och erbjuda en god arbetsmiljö, både för hundar och för hundförare.

Räddar 100 liv om året

Fordonen, som är specialbyggda och kostar omkring 800 000 kronor styck, kommer att användas i samband med hundverksamhetens primära uppdrag som är att rädda liv. Antalet uppdrag är omkring 35 000 per år och i 1 100 av de fallen handlar det om att leta efter försvunna personer. Hundarna räddar cirka 100 liv per år.

Processägaren Klas Johansson och den nationella processhandläggaren Anders Månsson fanns på plats tillsammans med hundförarna Paulina Lindholm och Johan Jungmark med hundarna Amigo och Mimmi när den nya bilen visades.
– Jag tror att Amigo kommer att trivas utmärkt i bilen, sa Paulina Lindholm när hon lät den stora schäfern hoppa in i buren för första gången.

Även Mimmi, som är en malinois, såg ut att finna sig väl tillrätta i det betydligt större utrymmet. Från förarsätet kan man ha koll på hundarna via en kamera i burarna. Temperatur, ljus och luftfuktighet kan regleras på displayen i framsätet – allt för att ge hundarna en så bra arbetsmiljö som möjligt.

Från klockan 18 på fredagen till kl 08.40 på lördgen har en villa på Aprilvägen stått tom. Under den här tiden har någon tagit sig in i huset genom att bryta upp en altandörr.
Det är oklart vad som stulits.
Teknisk undersökning av brottsplatsen kommer att utföras snarast och polisen har knackat dörr i området.

Polisrutan Östhammars kommun.

En hälsning från Olle Rehn som tyvärr lämnar oss för att gå i pension.
Efter många år som polis i Östhammar är det nu dags att bli pensionär. Det har resulterat i många trevliga minnen (och några mindre trevliga) men det som jag bär med mig är en mycket god samverkan med lokal samhällets olika företrädare. Det är ofta tack vare er som vi kan lyckas i polisarbetet.
Olle Rehn

En sammanfattning av veckans anmälda brott.
Östhammar: Kortbedrägeri. Skadegörelse på bil. Brott mot lagen om tillsyn över hundar och katter/ Vållande till kroppsskada.  Narkotikabrott eget bruk/Skadegörelse på en fastighet/Olaga hot mot grupp. Stöld genom inbrott i Frösåkershallen. Ofredande mot kvinna. Misshandel. Grovt bedrägeri genom social manipulation. Stöld av dator från biblioteket.
Alunda: Stöld genom inbrott i Lunda flygfälts klubbhus.
Österbybruk: Grov fridskränkning mot pojke. Stöld av gravlyktor vid Morkarla kyrka.
Denna vecka har det inrapporterats tio stycken viltolyckor.

När du vill ha kontakt med polisen ska du ringa 11414. Om det handlar om pågående brott ringer du 112. Vill du skicka mail till mig så har jag adressen. agnetha.degerstedt@polisen.se

Polisinspektör
Agnetha Degerstedt

Polis larmas till Öregrund där en man i 25-årsåldern sparkar på fönster vid Systembolaget och kastar skyltar omkring sig. Mannen upplevs påverkad och omhändertas av polis enligt LOB.

Samma person betedde sig märkligt i Öregrund tidigare under dagen då han skrek åt bilar och slog sönder fönster på en buss han åkte med. Då omhändertog polisen mannen enligt LPT47 (lagen om psykiatrisk tvångsvård) och transporterades till psyket

Planera din resa i tid

Nu börjar högsäsongen i våra receptioner och det kan tidvis vara långa köer eller svårt att få en bokad tid som passar. Kontrollera därför i god tid om dina resehandlingar är giltiga om du ska ut och resa.

 

Här kommer några tips på hur du underlättar ditt besök:

 • Du behöver boka tid för att ansöka om en resehandling i region Mitt: Gävleborg, Uppsala och Västmanland. Det gäller även många av landets övriga orter: passexpeditioner med tidsbokning.
 • På vissa av våra passexpeditioner är det lång väntetid. Vi uppdaterar tider kontinuerligt och det kommer ofta in återbud, så besök bokningssidan regelbundet om du inte hittar en tid som passar vid första försöket.
 • Extra många besöker oss under påsklov, Kristi Himmelsfärdshelgen och andra lediga dagar under våren. Just de dagarna är det extra svårt att hitta en ledig tid, så om du har möjlighet är det bra att välja en annan dag.
 • Vårdnadshavarna måste alltid ge sitt skriftliga medgivande till pass och nationellt id-kort för barn under 18 år. Blankett för medgivande finns här på webben, och den finns också på din lokala passexpedition.
 • Du behöver ha med dig giltig id-handling och ditt gamla pass och/eller nationella id-kort, om det fortfarande är giltigt.
 • Går ditt pass ut redan nu, men du har ingen resa inplanerad? Om möjligt är det bra att vänta tills högsäsongen är över med att ansöka om nytt.
 • Normalt levereras ett pass eller nationellt id-kort till vald passexpedition inom fem arbetsdagar.

Ett tips: Om du bara skall resa inom EU så beställ ett ID kort som är av samma format som ett körkort.

Reds anm.

På en busshållplats på Ringvägen i Östhammar uppträder en man både verbalt och fysiskt hotfullt vilket gör att busstrafiken leds om. En buss som inte är i trafik åker in på busshållplatsen och den hotfulla mannen kliver på bussen. Busschauffören lämnar då bussen och den hotfulla mannen tar en nödhammare som han slår sönder en fönsterruta med. Strax efter anländer en polispatrull som omhändertar mannen enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård. 

Mannen är misstänkt för olaga hot och skadegörelse. Det finns inga uppgifter om att någon person kom till fysisk skada i samband med händelsen.

Gemensamt arbete krävs för att bekämpa bedrägeribrotten 

Bedrägerier fortsätter att öka. I dag är var sjätte brott ett bedrägeribrott. Polisen arbetar intensivt med att vända brottstrenden, men fler samhällsaktörer måste hjälpa till för att försvåra för bedragarna.

 

Under 2018 ökade anmälda bedrägerier med 25 procent till 259 000 stycken. Varannan minut inkommer en polisanmälan om bedrägeribrott. De brottskategorier som står för en stor del av ökningen är telefonbedrägerier och så kallad card not present (CNP), där CNP står för cirka 40 procent av de anmälda brotten. Det kan handla om tjänster eller köp som gjorts via utländska sidor på nätet. Ofta handlar det om lägre belopp vilket gör det svårare att få rättshjälp från utlandet.

– Det är inte möjligt att utreda bort denna typ av brott. Polisen arbetar på flera fronter för att minska bedrägerierna, både genom brottsutredande och brottsförebyggande insatser, men det måste bli svårare för kriminella att begå bedrägeribrott. Fler samhällsaktörer som banker, företag och myndigheter behöver arbeta gemensamt mot detta, säger Pia Sjunnegård Dahlbom, biträdanade regionpolischef i Stockholm.

Digital utveckling bakom ökningen av bedrägeribrott

Osäkra tekniska lösningar i kombination med okunskap om hur privata uppgifter ska hanteras på nätet ligger bakom många av bedrägerierna.

– Det måste bli säkrare för allmänheten att verka och handla på nätet. Vi arbetar aktivt mot kortutgivare, kortinlösare och webbutiker som ansvarar för tjänsterna, för att tekniken ska bli säkrare. Det pågår också dialog med myndigheter och företag för att se till tjänster i form av appar och andra lösningar är säkra. Utöver det arbetar vi med brottsförebyggande informationsinsatser för att öka allmänhetens förmåga att stå emot bedrägeriförsök, säger Pia Sjunnegård Dahlbom.

Polisens arbete mot bedrägerier

Polisen har vidtagit flera åtgärder för att komma tillrätta med de ökande bedrägerierna. Både genom brottsutredande och brottsförebyggande insatser. Till exempel har flera lagstiftningsförslag tagits fram för att försvåra för bedragarna. Under hösten 2018 startade polisen en insats – Dimma – för att försöka vända brottstrenden av telefonbedrägerierna. I januari 2019 hade de fullbordade brotten halverats jämfört med i augusti 2018 och brottsvinsterna minskat med närmare 70 procent från 38 miljoner till 10 miljoner kronor.

Det stora inflödet av bedrägeriärenden har skapat stora utmaningar för polisen. I mars 2017 kom en internrevisionsrapport som riktade kritik mot regionernas ärendehantering av bedrägeribrott.

– Vi har tagit till oss av den kritik som lyftes i rapporten och flera åtgärder har vidtagits och håller på att implementeras för att förbättra ärendehanteringen. Vi har även fått ökade resurser till bedrägerisektionerna och ser nu större möjligheter att utreda fler ärenden, säger Pia Sjunnegård Dahlbom.

Till sommaren kommer polisens internrevision med en uppföljande rapport av polisregionernas hantering av bedrägeriärenden. 

Fakta om Vishing och CNP

Vishing – Företeelsen vishing som startade i slutet av 2017 och utvecklades under 2018 till ett stort nationellt problem. Det är ett slags telefonbedrägerier som inleds med att bedragaren ringer sitt offer och utger sig för att vara från bank, polis, myndighet eller annan aktör i näringslivet som brottsoffret kan känna förtroende för. Under samtalet förmår bedragaren brottsoffret att antingen ge ifrån sig koder från sin bankdosa eller logga in bedragaren på sin internetbank via bank-id. Väl där för bedragaren snabbt över samtliga medel på kontona till målvaktskonton. I september 2018 utlyste polisen en nationell särskild händelse – Dimma – för att vända brottstrenden. 

Card not present – CNP innebär bedrägliga köp med enbart kortuppgifter (utan det fysiska kortet – så kallad CNP card-not-present). Under 2018 anmäldes 105 000 brott.

Antalet telefonbedrägerier minskar i region Mitt

 

I september 2018 startades den särskilda händelsen Dimma. I region Mitt har man de senaste månaderna satsat på det brottsförebyggande arbetet och antalet telefonbedrägerier har minskat kraftigt. Samtidigt måste utredarna ta itu med bedragarnas nya knep.

 

Den särkskilda händelsen Dimma pågår fortfarande i två spår: Å ena sidan ska personer som genomför telefonbedrägerier lagföras, å andra sidan ligger fokus på det brottsförebyggande arbetet. Genom olika aktiviteter ska allmänheten – och speciellt äldre personer – informeras om hur de kan skydda sig mot telefonbedrägerier, så kallad vishing. Mycket fokus läggs även på att upplysa ungdomar om penningtvätt.

Under de senaste månaderna har antalet telefonbedrägerier minskat kraftigt, både nationellt och regionalt, vilket bland annat beror på de brottsförebyggande aktiviteterna. Antalet fullbordade vishingbedrägerier har halverats och brottsvinsterna har minskat med nästan 70%.

– Vi ser att antalet ärenden har halverats även i region Mitt, berättar Agneta Massaro, chef på Bedrägerisektionen i polisområde Västmanland. Vi har ett mycket lägre inflöde nu än för några månader sedan.

Men trots att just vishing minskar just nu, ökar bedrägerier stort. Jämfört med året innan ökade antalet bedrägerier med 25% under 2018.

– Bedrägerier utgör ungefär en femtedel av alla brottsärenden och jag tycker att polisen måste börja resurssätta bedrägerigrupperna efter antalet bedrägeriärenden, menar Agneta Massaro.

Nya modus

Samtidigt som antalet telefonbedrägerier har minskat har bedragarna bytt modus.

– Vi ser en utveckling där bedragarna hela tiden hittar nya tillvägagångssätt, berättar Agneta Massaro. Istället för att ringa, använder de sig till exempel av kapade Facebookkonton.

I ett fall blev en kvinna kontaktad av en vän via Messenger (Facebooks tjänst för att skicka meddelanden). I tron om att hjälpa sin vän loggade kvinnan in på sin bank och blev då av med en stor summa pengar.

I ett annat fall säljer en ung man en klocka via nätet. Han blir då kontaktad av bedragare som köper klockan för närmare 60 000 kronor. Banken hade då redan fryst pengarna som kom från ett annat vishingärende.

– Det här är ju ett nytt sätt att tvätta pengar, säger Agneta Massaro. Just i det här fallet hade vi stor nytta av det utökade samarbetet vi har nu inom ramen för Dimma. Nätverket underlättar att binda ihop ärenden. Det här ärendet var redan nedlagt men nu har vi identifierat en misstänkt.

I ett tredje fall, återigen penningtvätt, får en ung kille 150 000 kronor insatt på sitt konto som han ska ta ut och köpa en dyr klocka för och överlämna till bedragarna.

– Allt han får är en tusenlapp, berättar Agneta Massaro. Pengarna kommer även i det här fallet från ett annat vishingärende och han är nu misstänkt för penningtvätt.

Brottsförebyggande arbete

Sedan den särskilda händelsen Dimma startade har det gjorts gedigna insatser för att motverka vishing. I det brottsförebyggande arbetet har polisen samarbetat med kommuner och andra aktörer, till exempel har bankerna infört fördröjningar i sina system för att försvåra för bedragare.

– Vi ser att bankerna är med på ett helt annat sätt. I ett flertal ärenden i regionen har bankerna hunnit frysa pengarna. Det känns positivt för oss att kunna ge tillbaka lite pengar till de oftast äldre som luras, avslutar Agneta Massaro.

Här följer exempel på brottsförebyggande åtgärder som genomförts i region Mitt:

 • Spridning av broschyrer om telefonbedrägerier via polisens volontärer
 • Spridning av broschyrer vid olika evenemang
 • Spridning av broschyrer via Försäkringskassan, Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Pensionsmyndigheten
 • Kontakt med kommuner, skolor, elever och skolpersonal
 • Utskick av broschyrer via Hemtjänsten
 • Spridning av broschyrer via apotek och bibliotek
 • Spridning av broschyrer via polishusens receptioner och passexpeditioner
 • Mångtal inlägg på regionens Facebooksidor
 • Inslag i media

Bankärenden via internet - skydda dig

Många banker erbjuder idag banktjänster över internet. Flera olika säkerhetslösningar används, dels lösningar som koddosor, så kallade skrapkort eller liknande, dels identifiering via certifikat.

 

Dosor, skrapkort och liknande fungerar endast mot din bank, medan certifikaten kan användas mot flera olika tjänster. Certifikaten kan förvaras som vanliga datafiler på din hårddisk, på en cd-skiva eller på särskilda bärare som smarta kort eller usb-minnen.

Facebookbedrägerier

Din dosa fungerar endast mot ditt konto. Om någon ber dig slå fram uppgifter på din dosa är han eller hon ute efter att komma åt dina pengar. Det är ett vanligt tillvägagångssätt i samband med kapade Facebookkonton.

Minska risken för brottet

Certifikatet kan endast användas tillsammans med ett lösenord. Skulle någon komma över ditt certifikat och ditt lösenord, till exempel genom datorintrång eller virusangrepp, kan certifikatet användas av obehöriga.

 1. Förvara certifikatet på en databärare som inte är tillgänglig annat än när den behövs, som till exempel ett usb-minne.
 2. Om möjligt, välj en annan lösning där certifikatet finns på ett smartkort.
 3. Se till att ditt virusskydd är uppdaterat.
 

I höjd med Mälbyn (länsväg 288 norr om Alunda) har personbil hamnat i diket. Vid bilen uppehåller sig en påverkad man i 25-årsåldern. Bilen är anmäld stulen och mannen omhändertas med stöd av LOB och blir misstänkt för tillgrepp av fortskaffningsmedel

Många får böter för att surfa bakom ratten

 Den 1 februari 2018 infördes förbudet att använda mobiltelefon eller annan handhållen kommunikationsutrustning under färd. ”Tyvärr är det fortfarande vanligt att bilister sitter med mobilen i handen”, säger Sven Hammarström på Trafiksektion Mitt. 

Den nya lagen infördes för drygt ett år sedan men fram till sista september 2018 behövde polisen skriva en formell brottsanmälan och skicka den till åklagare som drev ärendet vidare i domstol. Först sedan 1 oktober 2018 är det möjligt för polisen att utfärda ordningsbot direkt på plats när en förare upptäcks hålla i sin mobiltelefon samtidigt som personen kör.

– Polisen rapporterar betydligt fler nu när det är möjligt att utfärda ordningsbot på plats, säger Sven Hammarström. Men tyvärr är det fortfarande vanligt att bilister sitter med mobilen i handen och det kommer krävas att vi fortsätter att rapportera mot denna förseelse innan det får avsedd effekt.

Under perioden 1 oktober 2018 till 25 februari 2019 har det utfärdats 268 ordningsbotar i region Mitt.

– Det är en mycket viktig del att arbeta med inom trafiksäkerhet då många olyckor sker på grund av mobilanvändning, säger Sven Hammarström. Tyvärr är det svårt att mäta dessa orsaker då det i regel inte finns några vittnen och föraren i de flesta fall inte säger att hen har surfat.

 Vill du veta mer om mobilanvändning i fordon?

Hos Transportstyrelsen hittar du frågor och svar kring mobilanvändning i fordon.
Till exempel:

Är det förbjudet att prata i mobilen när jag kör?
Nej, du får prata i mobilen om du inte håller den i handen men du som förare har ansvar när du kör. Märker du att ditt samtal tar fokus från körningen är det olämpligt och du måste avsluta. Om det ringer när du är i en komplicerad trafiksituation, till exempel i en omkörning eller tät trafik, bör du vänta med att svara tills trafiken har lättat.

Fler frågor och svar hittar du hos Transportstyrelsen.

Transportstyrelsens webbplats

 

Antalet telefonbedrägerier minskar i region Mitt

I september 2018 startades den särskilda händelsen Dimma. I region Mitt har man de senaste månaderna satsat på det brottsförebyggande arbetet och antalet telefonbedrägerier har minskat kraftigt. Samtidigt måste utredarna ta itu med bedragarnas nya knep.
 

Den särkskilda händelsen Dimma pågår fortfarande i två spår: Å ena sidan ska personer som genomför telefonbedrägerier lagföras, å andra sidan ligger fokus på det brottsförebyggande arbetet. Genom olika aktiviteter ska allmänheten – och speciellt äldre personer – informeras om hur de kan skydda sig mot telefonbedrägerier, så kallad vishing. Mycket fokus läggs även på att upplysa ungdomar om penningtvätt.

Under de senaste månaderna har antalet telefonbedrägerier minskat kraftigt, både nationellt och regionalt, vilket bland annat beror på de brottsförebyggande aktiviteterna. Antalet fullbordade vishingbedrägerier har halverats och brottsvinsterna har minskat med nästan 70%.

– Vi ser att antalet ärenden har halverats även i region Mitt, berättar Agneta Massaro, chef på Bedrägerisektionen i polisområde Västmanland. Vi har ett mycket lägre inflöde nu än för några månader sedan.

Men trots att just vishing minskar just nu, ökar bedrägerier stort. Jämfört med året innan ökade antalet bedrägerier med 25% under 2018.

– Bedrägerier utgör ungefär en femtedel av alla brottsärenden och jag tycker att polisen måste börja resurssätta bedrägerigrupperna efter antalet bedrägeriärenden, menar Agneta Massaro.

Nya modus

Samtidigt som antalet telefonbedrägerier har minskat har bedragarna bytt modus.

– Vi ser en utveckling där bedragarna hela tiden hittar nya tillvägagångssätt, berättar Agneta Massaro. Istället för att ringa, använder de sig till exempel av kapade Facebookkonton.

I ett fall blev en kvinna kontaktad av en vän via Messenger (Facebooks tjänst för att skicka meddelanden). I tron om att hjälpa sin vän loggade kvinnan in på sin bank och blev då av med en stor summa pengar.

I ett annat fall säljer en ung man en klocka via nätet. Han blir då kontaktad av bedragare som köper klockan för närmare 60 000 kronor. Banken hade då redan fryst pengarna som kom från ett annat vishingärende.

– Det här är ju ett nytt sätt att tvätta pengar, säger Agneta Massaro. Just i det här fallet hade vi stor nytta av det utökade samarbetet vi har nu inom ramen för Dimma. Nätverket underlättar att binda ihop ärenden. Det här ärendet var redan nedlagt men nu har vi identifierat en misstänkt.

I ett tredje fall, återigen penningtvätt, får en ung kille 150 000 kronor insatt på sitt konto som han ska ta ut och köpa en dyr klocka för och överlämna till bedragarna.

– Allt han får är en tusenlapp, berättar Agneta Massaro. Pengarna kommer även i det här fallet från ett annat vishingärende och han är nu misstänkt för penningtvätt.

Brottsförebyggande arbete

Sedan den särskilda händelsen Dimma startade har det gjorts gedigna insatser för att motverka vishing. I det brottsförebyggande arbetet har polisen samarbetat med kommuner och andra aktörer, till exempel har bankerna infört fördröjningar i sina system för att försvåra för bedragare.

– Vi ser att bankerna är med på ett helt annat sätt. I ett flertal ärenden i regionen har bankerna hunnit frysa pengarna. Det känns positivt för oss att kunna ge tillbaka lite pengar till de oftast äldre som luras, avslutar Agneta Massaro.

Här följer exempel på brottsförebyggande åtgärder som genomförts i region Mitt:

 • Spridning av broschyrer om telefonbedrägerier via polisens volontärer
 • Spridning av broschyrer vid olika evenemang
 • Spridning av broschyrer via Försäkringskassan, Skatteverket, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Pensionsmyndigheten
 • Kontakt med kommuner, skolor, elever och skolpersonal
 • Utskick av broschyrer via Hemtjänsten
 • Spridning av broschyrer via apotek och bibliotek
 • Spridning av broschyrer via polishusens receptioner och passexpeditioner
 • Mångtal inlägg på regionens Facebooksidor
 • Inslag i media

En man i 25-årsåldern sitter och sover i en bil som står i diket till länsväg 1129 mellan Strömsbro och Lundsvedja Östhammars kommun. Situationen uppmärksammas av några förbipasserande privatpersoner som tar kontakt med polisen.
Mannen i bilen ger intryck av att vara påverkad och blir medtagen för kroppsbesiktning då han misstänks för drograttfylleri.
Eventuellt kan annan rubricering tillkomma då fordonet inte är mannens.

 

Nu har vi kommit in i den perioden där det återigen är så viktigt att hålla sina hundar under sådan uppsikt att de inte kan jaga och ställa till det för viltet. Med uppsikt menar jag att du ska ha sådan kontroll/lydnad på hunden som om den hade ett osynligt koppel på sig. Har du inte det så skall hunden nu vara kopplad när många av de vilda djuren börjar få sina ungar. Detta gäller från den 1 mars fram till den 20 augusti.

Redovisning av veckans anmälda brott.
Östhammar: Brott mot knivlagen. Stöld genom inbrott i ett fordon. Tillgrepp av fortskaffningsmedel/ drograttfylleri/narkotikabrott innehav/grov olovlig körning.
Gimo: Drograttfylleri/narkotikabrott innehav/grov olovlig körning. Olovlig körning. Skadegörelse utanför en restaurang.
Österbybruk: Tillgrepp av fortskaffningsmedel. Stöld av en frys från en källare.
Gräsö: Stöld genom inbrott i förråd på Örskärsund.
Under veckan så har det skett åtta stycken viltolyckor.

När du vill ha kontakt med polisen ska du ringa 11414. Om det handlar om pågående brott ringer du 112. Vill du skicka mail till mig så har jag adressen. agnetha.degerstedt@polisen.se

Polisinspektör
Agnetha Degerstedt

Ny studie belyser mekanismer bakom skjutvapenvåldet

Skjutvapenvåldet fyller viktiga funktioner för deltagarna i kriminella miljöer. Våldet fungerar som ett sätt att bygga upp sitt rykte och stärka sin position – samtidigt som det används för att skydda det egna livet. Det visar en ny rapport från Brå.

Vänskap övergår snabbt i fiendskap
Brå har intervjuat 21 personer som själva har erfarenhet av kriminella miljöer eller skjutvapenvåld. Det är vanligt att intervjupersonerna kommit i kontakt med den kriminella miljön genom umgänget med sina vänner, särskilt i förortsområden där kriminaliteten beskrivs som ett närmast vardagligt inslag. Samtidigt som betydelsen av vänskap och lojalitet ofta lyfts fram av intervjupersonerna, framkommer även bilden av den kriminella miljön som instabil. Relationerna i miljön är inte tillförlitliga, och vänskap kan snabbt övergå i fiendskap.

Våldet bygger rykte och karriär
En slutsats i studien är att våldet kan vara ett sätt att investera i sitt rykte och sin kriminella karriär. Ryktet kan exempelvis bidra till att personen får mer inflytande över den lokala narkotikamarknaden. Men eftersom ryktet är obeständigt och lätt att förlora måste det ständigt upprätthållas och försvaras.

Kampen om position är samtidigt en kamp på liv och död. Man skjuter inte bara för att säkra sin position, utan också för att skydda det egna livet.
– Man utgår från att alla har vapen och tänker att ”jag skjuter först”. Men det blir också paradoxalt, för om alla beväpnar sig så ökar också risken för att du själv blir skjuten, eftersom det kan provocera fram motreaktioner från andra som känner sig hotade, säger Erik Nilsson, utredare på Brå.

Polisrutan Östhammars kommun.

Polisrutan Östhammars kommun. 

Problem med epa traktorer som går alldeles för fort och där de i många fall är ute och buskör i samhällena. Detta gör många oroliga för att vara ute med rädsla för att det kan ske en olycka.  Som förälder är man ansvarig att kontrollera om ens ungdomars epa går lagligt eller inte. I värsta fall kan man som förälder dömas för tillåtande av olovlig körning och bli av med körkortet. Så var delaktiga i era ungdomars epa traktorer och prata med dem om konsekvenserna.

Under helgen fredag och lördag var det några som väsnades mellan kl 22.00 till ca 01.00 vid infarten till Öregrund. Reds anmärkning.

Det har varit lugnt en tid nu på inbrottsfronten. Men för den sakens skull så är det fortfarande viktigt med koll och att hjälpa varandra om man reser bort.

Veckans redovisning av anmälda brott.

Östhammar: Ofredande mot flicka under 18år på en buss.

Gimo: Narkotikabrott eget bruk.  Stöld i bostad.  Försök till bedrägeri.

Alunda: Stöld genom inbrott i en frisörsalong.  Drograttfylleri samt narkotikabrott eget bruk.  Ofredande mot kvinna.  Smitning från trafikolycksplats.  Olaga hot.

Österbybruk: Olovlig identitetsbedrägeri.   Misshandel.

Gräsö: Kortbedrägeri. 

När du vill ha kontakt med polisen ska du ringa 11414. Om det handlar om pågående brott ringer du 112. Vill du skicka mail till mig så har jag adressen. agnetha.degerstedt@polisen.se 

Polisinspektör

Agnetha Degerstedt

Fler förtroendevalda behöver anmäla hot och hat

Hoten och hatet mot förtroendevalda har ökat, men många låter bli att anmäla. För att få fler att polisanmäla lyfter en ny skrift fram fall, som har lett till fällande domar.
 

Lena Micko

 

Förtroendevalda utsätts allt oftare för hot, hat och våld på grund av sitt politiska uppdrag. Färre än hälften av dessa väljer att rapportera händelsen till exempelvis säkerhetsansvarig i partiet och ännu färre väljer att polisanmäla. Det visar Brottsförebyggande rådets undersökning (PTU). Mot den bakgrunden ger SKL, Brottsoffermyndigheten och Polismyndigheten nu gemensamt ut skriften ”Anmäl alltid hot, hat och våld”.

– Vi behöver göra upp med attityden att hot och hat är något som man ska behöva tåla i ett förtroendeuppdrag. Att vara utsatt är tufft och händelser bör alltid anmälas. Kommuner och regioner måste också finnas där för att stödja den förtroendevalda så att det finns förutsättningar att verka i det demokratiska uppdraget, säger Lena Micko, ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting.

Endast var femte polisanmäler

Det är främst till en säkerhetsansvarig inom partiet eller till någon annan inom den politiska församlingen som en förtroendevald väljer att rapportera upplevelser av hot, hat eller våld. Endast var femte av de utsatta gör en polisanmälan och det handlar i högre grad om våld, skadegörelse och stöld än om hot och trakasserier.

Polisanmälningar är viktiga

Skriften innehåller några autentiska rättsfall där förtroendevalda har polisanmält händelser av hot, hat och våld och vilka skäl som har lett fram till att gärningspersonerna dömdes.

– Förtroendevalda verkar främst låta bli att polisanmäla för att de inte tror att en anmälan kommer att leda till något. Vi vill genom skriften visa att varje anmälan har betydelse och synliggör utsattheten, säger Daniel Godman, nationell samordnare för grundläggande fri- och rättigheter vid Polismyndigheten.

I skriften finns råd till de förtroendevalda om polisanmälan och information om stöd till de förtroendevalda som har blivit utsatta i samband med sitt uppdrag.

– Om fler förtroendevalda polisanmäler hot, hat och våld ökar dels möjligheten att brotten utreds, dels att utredningar leder till åtal och fler fällande domar. En polisanmälan är också en förutsättning för att få ersättning efter ett brott, säger Annika Öster, generaldirektör för Brottsoffermyndigheten.

 

Fakta

 

Politikernas trygghetsundersökning 2017 visar att var fjärde förtroendevald i fullmäktige och riksdag utsattes för hot, hat eller våld inom sitt uppdrag någon gång under 2016. Undersökningen visar också att var femte förtroendevald uppgett att de valt att censurera sig själva någon gång under 2016, andelen är högre bland kvinnor och unga förtroendevalda.

 

Läs vidare

Polisrutan Östhammars kommun.

En uppmaning till er alla är att om man kör på något djur så ska det rapporteras. Kör du på något djur av olycka så är det inte straffbart men om du däremot inte rapporterar in det så begår du ett brott. Rapporterar du inte in att du kört på vilt så är det brott mot jaktlagstiftningen och rapporterar du inte in att du kört på ett tamdjur så är det smitning från olycksplats. När det gäller tamdjur så blir det också extra stort lidande för djurägaren som kanske inte får veta vad som hänt sitt husdjur.
Veckans redovisning av anmälda brott.
Östhammar: Grovt rattfylleri. Brott mot jaktlagsstiftningen. Skadegörelse genom att någon har sprayat färg på en av kommunens bilar. Stöld av båtmotor där gärningsmannen kan gripas av en polispatrull tack vare vittnen. Smitning från en trafikolycka där ett staket blir förstört. Rån mot en ungdom där gärningsmannen grips av en polispatrull strax efter.
Gimo: Narkotikabrott eget bruk. Misshandel. Stöld i skola. Bedrägeri genom social manipulation.
Alunda. Olovlig identitetsanvändning. Egenmäktighet med barn. Brott mot jaktlagstiftningen.
Österbybruk: Två fall av olovlig körning.
I övriga orter har inga brott inrapporterats.

När du vill ha kontakt med polisen ska du ringa 11414. Om det handlar om pågående brott ringer du 112. Vill du skicka mail till mig så har jag adressen. agnetha.degerstedt@polisen.se

 

På tisadagen  vid 14-tiden så larmades räddningtjänsten till Nötsveden på Gräsö med anledning av en markbrand. Det var ca 1500 m2 stort markområde som bran, ungefär som en villa tomt.

Oraken tros var gnistor från en slåttermaskion.

Bönderna har det inte lätt. Först foderbrist och sedan risk för att man orsakar en  brand.

På tisadagen  vid 14-tiden så larmades räddningtjänsten till Nötsveden på Gräsö med anledning av en markbrand. Det var ca 1500 m2 stort markområde som bran, ungefär som en villa tomt.

Oraken tros var gnistor från en slåttermaskion.

Bönderna har det inte lätt. Först foderbrist och sedan risk för att man orsakar en  brand.

På tisadagen  vid 14-tiden så larmades räddningtjänsten till Nötsveden på Gräsö med anledning av en markbrand. Det var ca 1500 m2 stort markområde som bran, ungefär som en villa tomt.

Oraken tros var gnistor från en slåttermaskion.

Bönderna har det inte lätt. Först foderbrist och sedan risk för att man orsakar en  brand.