Polisrutan Östhammars kommun.

 

Det var det längesedan jag skrev någon polisruta och jag kan tyvärr inte lova att den kommer komma varje vecka men jag lovar att försöka.

Det märks att hösten är här och därmed mörkret. Många viltolyckor, därför uppmanar jag er alla att lätta på gasen och vara extra uppmärksamma. Jag önskar också att fler av er som är ute på vägarna och går använder reflexer. Har ni hund med er skall denne också ha reflexer.

Vi får in många anmälningar om utpressningsförsök, där man via mail blir kontaktad och uppmanad att sätta in pengar annars kommer de sidor man varit ute på nätet att offentliggöras. Betala aldrig in några pengar till något sådant. 

Veckans redovisning av anmälda brott.

Östhammar: Utpressning via nätet. Stöld av två containrar. Stöld av cykel på Gustaf Logrens gård. Brott mot jaktlagstiftningen genom att inte anmält en viltolycka. Försök till utpressning via nätet. Datorbedrägeri. Stöld av däck och fälg samt två försök till stöld vid Forsmarks bruk.

Gimo: Försök tillgrepp av fortskaffningsmedel på Kyrkvägen. En person är misstänkt för narkotikabrott innehav.

Alunda: Försök till utpressning via nätet. Oredligt förfarande genom att någon okänd beställt böcker och tidningar i målsägarens namn. Tillgrepp av fortskaffningsmedel på Albertinasväg. Ofredande mot kvinna genom att någon okänd ringt upp och varit otrevlig via telefon. Tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Österbybruk: Grov misshandel på en fest i folkets hus där också en stöld av en jacka skedde. Misshandel på Åkervägen.

Öregrund: Stöld av en gasbehållare vid Rörhamn.

Denna vecka har det inrapporterats 14 stycken viltolyckor.

När du vill ha kontakt med polisen ska du ringa 11414. Om det handlar om pågående brott ringer du 112. Vill du skicka mail till mig så har jag adressen.

agnetha.degerstedt@polisen.se

 

Polisinspektör

Agnetha Degerstedt

 

På grund av hög arbetsbelastning så har det inte blivit någon ruta på flera veckor.

Men Olle tog sig tid och berättade att det varit inbrott på Öregrunds skola. Larmet gick 03.05 i söndags. Någon har kastat in stenar genomk fönster till 2 lärarrum. Okänt vad som stulits.

En familj på Blåbärsvägen i Gimo har varit bortrest och 29 sept så har någon kastat in en sten genom altandörren. 

Ett förråd viod Jonsgruvan, utanför Öregrund har haft påhälsning och där saknas en Ipod.

På tisadagen  vid 14-tiden så larmades räddningtjänsten till Nötsveden på Gräsö med anledning av en markbrand. Det var ca 1500 m2 stort markområde som bran, ungefär som en villa tomt.

Oraken tros var gnistor från en slåttermaskion.

Bönderna har det inte lätt. Först foderbrist och sedan risk för att man orsakar en  brand.

Polisrutan Östhammars kommun

Som jag tidigare har skrivit kommer det bli vissa luckor i utgivningen av Rutan under sommaren. Det kommer därför dröja några veckor innan nästa Ruta publiceras.
Jag börjar med två uppmaningar. Den första handlar om att aldrig lämna hunden i bilen när solen gassar. Det kan bli otroligt varmt i bilen. Den andra uppmaningen gäller dig som kör skräp till återvinningscentralerna. Du måste förankra lasten så att den inte blåser av under transporten.

En redovisning av några anmälda brott mellan den 9/7-16/7

Östhammar: Försök till stöld på återvinningscentralen genom att klippa sönder staketet. Vi har anträffat en relativt stor mängd amfetamin på en adress. Flera personer är misstänkta för andra narkotikabrott. En kvinna påtalade för en hundägare att han måste ta ut sin hund ur bilen. Mannen blev arg och knuffade omkull kvinnan som tack. Ärendet är rubricerat som misshandel.

(Behandlar mannen sin hund likadant så kan man ju tycka synd om den. Reds anmärking.)

Gimo: Skadegörelse på Finska föreningens hus på Slipargatan. En man är misstänkt för drogratfylleri. En bil har stulits från OK/Q8:s parkeringsplats. Stöld ur en bil som var parkerad på Skäret.

Alunda: Inbrott i bilar parkerade på Centrumvägen och Tvärvägen. En bilförare är misstänkt för drograttfylleri.

Österbybruk: Vi har beslagtagit en mindre mängd narkotika. En bilist har smitit från en trafikolycksplats.

Öregrund: En drogpåverkad bilförare har stoppats i en trafikkontroll. En man är misstänkt för sjöfylleri i samband med en båtolycka.


Anmärkningsvärt under veckan är att många av brotten handlar om narkotikabrott.

Om du vill ha kontakt med polisen ska du ringa 11414. OBS! Handlar det om pågående brott ringer Du 112.

Tf. redaktör för Östhammars Polisruta.
Kommissarie Olle Rehn

 

Olle Rahn berättade att det kl 13.40 på söndagen kom in ett larm om att en fritidsbåt gått på grund vid Lilla Risten. En polispatrull fick lift med Livräddningskryssaren Olof Wallenius. När man kom fram till platsen så visade det sig att skepparen, som var ensam ombord var alkoholpåverkad. Han togs med till polisstationen där det visade sig att han var så påverkad att han nu är misstänkt för grovt sjöfylleri.

Det är ju tur att Sjöräddningsällakspe finns så att polisen, som saknar egen båt kan få skjuts.

Du kan gå in på sällskapets hemsida: www.sjoraddning.se där du kan få hjälp med att bli medlem, sponsor och frivillig.

 

Polisrutan Östhammars kommun.

 

Vi har tyvärr haft en del båtrelaterade stölder. Ni som har båtar. Märk upp era båtar och motorer det finns bra märkdna märkning som är avsedd för just båtmotorer. Ta kontakt med ert försäkringsbolag så kan de ge tips på bra utrustning som kan vara bra att ha när det gäller stölder.

Vill återigen också uppmana er föräldrar som har ungdomar som är ute om kvällarna att börja nattvandra. Självklart får alla vuxna som vill nattvandra, man behöver inte ha egna ungdomar. Vi är i stort behov av vuxna som är därute tillsammans med ungdomarna. De i sin tur känner en trygghet när vuxna är ute. Antingen ordnar ni egna vandringar eller så tar ni kontakt med Veronica Svensson på Råd och Stöd gruppen för mer information hur ni ska gå tillväga. Ni når Veronica på mail/mobil veronica.svensson@osthammar.se / 070-35 35 483. Ni kan också ta kontakt med mig för mer information via mail, se nedan.

Denna vecka har det inrapporterats sju viltolyckor.

Veckans redovisning av anmälda brott.

Östhammar: Drograttfylleri genom att framfört motordrivet fordon under påverkan av narkotika. Olovligt brukande. Drograttfylleri, rattfylleri genom alkohol och grov olovlig körning. Brott mot knivlagen. Försök till mord. Stöld genom inbrott i butik. Stöld av tre stycken växelhus från båtmotorer från Matton Marin. Vårdslöshet i trafik och smitning från trafikolycka. Bedrägeri via internet. Stöld av båtmotor vid Sveden.

Gimo: Stöld ur/från motordrivet fordon. Bedrägeri. Stöld genom inbrott i garage. Stöld genom inbrott i garage tillhörande ett företag. Stöld genom inbrott i källare på Stationsgatan.

Alunda: Bristande tillsyn av hund. Försök till stöld genom inbrott på Karin Alindersväg.

Österbybruk: Bedrägeri. Stöld genom inbrott i Swedbanks lokaler.

Öregrund: Skadegörelse på personbil genom att okänd gärningsman kastat något föremål som träffat framrutan så den skadats. 

När du vill ha kontakt med polisen ska du ringa 11414. Om det handlar om pågående brott ringer du 112. Vill du skicka mail till mig har jag adressen agnetha.degerstedt@polisen.se.

 

Polisinspektör

Agneta Degerstedt

 

Polisrutan Östhammars kommun. 

Vänder mig till alla föräldrar i Östhammars kommun som har barn i högstadiet och gymnasiet. Det hade gått ut en inbjudan till er alla på Unikum angående en föreläsning om alkohol och droger. Föreläsningen var igår och en ytterst liten skara föräldrar kom. Blir besviken att inte fler tar tillfället i akt och får information om hur man ska gå tillväga om man misstänker att ens barn eller kompisar till ens barn visar tecken på att allt inte stämmer. ALLA barn kan hamna snett, det finns inga garantier.

Vi får rapporter om att det är oroligt ute på stan och att det är mycket skadegörelse. Som föräldrar kan man bland annat ta sitt ansvar och vara ute och titta till ungdomarna, speciellt vid helger och större evenemang. Vi har Valborg nu och snart kommer skolavslutningarna. Vi kan omöjligt vara överallt och ungdomarna känner en trygghet när det är vuxna ute. Ni behövs verkligen så ta kontakt med kommunens Råd och stödgrupp för tips om hur ni ska gå tillväga. ( veronica.svensson@osthammar.se / 070-35 35 483.) 

Denna vecka är det tre viltolyckor inrapporterade.

Veckans redovisning av anmälda brott.

Östhammar: En person är misstänkt för rattfylleri under påverkan av alkohol. En annan för rattfylleri genom påverkan av droger. Stöld av verktyg och maskiner från en byggarbetsplats. Stöld genom smitning från betalning från en bensinstation. Stöld av sommardäck.

Gimo: Olaga hot mot kvinna. Skadegörelse genom klotter. Smitning från trafikolycka.

Alunda: Skadegörelse på buss i linjetrafik under färd.

Österbybruk: Stöld av en mobiltelefon. Stöld av en cykel.

Öregrund: Stöld av verktyg från campingen. 

När du vill ha kontakt med polisen ska du ringa 11414. Om det handlar om pågående brott ringer du 112. Vill du skicka mail till mig har jag adressen agnetha.degerstedt@polisen.se

Polisinspektör 

Agneta Degerstedt

Polisrutan Östhammars kommun. 

Det har senaste tiden har det inkommit väldigt många anmälningar om skadegörelse i Alunda. Alltifrån repade bilar, uppbrända brevlådor till krossade fönsterrutor mm.

Jag ber er som är boende i Alunda att vara observanta och hålla koll och kontakta oss om ni ser några misstänkta personer eller hör något som kan vara intressant för oss. Påminner om informationsmötet den 3maj klockan 19:00 på brukshundklubben i Alunda angående polisens projekt NOS, alla välkomna dit även icke medlemmar.

 

Denna vecka är det tio stycken viltolyckor inrapporterade.

Veckans redovisning av anmälda brott.

Östhammar: Stöld av drivmedel från en bensinstation. Narkotikabrott eget bruk. Brott mot lagen om tillsyn av hundar. Olaga intrång i en maskinhall. Drograttfylleri och olovlig körning. Grovt rattfylleri och vårdslöshet i trafik. Olaga hot/skadegörelse genom krossad ruta och misshandel. Narkotikabrott innehav. Försök till stöld av cykel genom att försökt såga upp låset men ej lyckats.

Gimo: Databedrägeri. Försök till datorbedrägeri genom att någon beställt mobiltelefoner i ett företags namn. Drograttfylleri och narkotikabrott innehav.

Alunda: Skadegörelse på personbil genom att någon krossat en glasflaska mot ena bildörren så den repats. Skadegörelse på Alunda församlingshem och kyrkans scoutlokal genom att rutor och kupor till utomhusbelysning krossats. Skadegörelse genom att någon rivit ner en utomhuslampa som tagit skada. Skadegörelse genom att någon slagit sönder en utomhuslampa. Flera stölder av skor på Olandskolan. Skadegörelse genom uppbränd brevlåda. Skadegörelse genom att någon repat lacken på en personbil. Skadegörelse på personbil genom att ha sönder ena sidospegeln samt tagit brevlådan på samma adress. Skadegörelse på en frisörsalong genom att kastat något på fönstret så det skadats.

Österbybruk: Stöld genom inbrott i ett förråd. Skadegörelse genom krossat fönster på Österbyskolan.

Öregrund: Försök till stöld genom inbrott i husbil. Ofredande av kvinna.

När du vill ha kontakt med polisen ska du ringa 11414. Om det handlar om pågående brott ringer du 112. Vill du skicka mail till mig har jag adressen agnetha.degerstedt@polisen.se.

 

Polisinspektör

Agneta Degerstedt

 

Anmäl alla stölder under Säkerhetsveckan

Brotten mot handeln ökar men handlarna polisanmäler allt färre brott. För att synliggöra omfattningen av de brott som drabbar handeln behöver Svensk Handel din hjälp. Den 23-29 april är det dags för Säkerhetsveckan och vi vill att du anmäler alla brott. 

Var femtonde sekund sker ett brott i en butik någonstans i Sverige. Det är fyra brott i minuten! Utvecklingen är skrämmande och påverkar alla som jobbar i butik. Endast två procent av stöldbrott i butik anmäls till polis. Detta är olyckligt eftersom det då ser ut som att stöldbrotten i butik minskar när de i själva verket har ökat med 30 procent de senaste tre åren.

En anledning till minskade anmälningar är att butikerna tappat tron på att en anmälan gör skillnad. I de få fall någon tjuv hamnar i domstol blir straffen ofta helt verkningslösa. Åtta av tio dömda butikstjuvar betalar inte sina böter. Återfallsförbrytare stjäl för ofattbara 4 000 000 000 kronor per år.

Det här vill Svensk Handel ändra på och vi behöver din hjälp!

Hur?

Mellan den 23-29 april anordnar Svensk Handel ”Säkerhetsveckan”. Då vill vi att du anmäler alla brott (stölder, hot, våld och skadegörelse med mera) du ser i din butik. Om många butiker gör
det kan vi tydligt visa våra politiker på omfattningen av dessa ”vardagsbrott”. Här spelar fakta och siffror roll och därför är det så viktigt att vi får in anmälningar från så många butiker som möjligt under dessa sju dagar i april. Tänk på att du inte behöver ingripa för att kunna bidra här. Anmäl stölder och andra brott även om gärningspersonen kommit undan.

Du anmäler enkelt i Svensk Handels app!

Det är enkelt och går snabbt att göra anmälningarna i vår app. Sök på ”Svensk Handel” så kommer
den upp, ”Säkerhetscenter”.

Är det verkligen värt att lägga ner tid på det här?

Ditt engagemang lönar sig. Svensk Handels arbete har gjort stor skillnad många gånger tidigare och leder till resultat.

Vi gör det enkelt att anmäla - skriv ut Svensk Handels mall

För att göra det så enkelt som möjligt för dig som handlare att anmäla alla brott har Svensk Handel tagit fram en mall som du kan skriva ut.

Polisrutan Östhammars kommun.

 

Nu närmar det sig för informationsträffarna i vår kommun gällande polisens projekt NOS.

Första tillfället är den 12/4 klockan 19:30 Östhammars Brukshundklubb vid Askön. Andra tillfället är den 19/4 klockan 19:00 i matsalen på Bruksgymnasiet i Gimo.

Tredje tillfället blir den 3/5 klockan 19:00 Alunda Brukshundklubb.

Du behöver inte vara medlem för att komma till brukshundklubbarna, alla är välkomna.

Sex viltolyckor är inrapporterade denna vecka.

Veckans redovisning av anmälda brott:

Östhammar: Två personer är misstänkta för narkotikabrott eget bruk resp drograttfylleri.

Stöld genom inbrott i butik. Egenmäktigt förfarande genom att någon stulit registreringsskyltarna till en bil. Misshandel i nära relation. Egenmäktighet med barn. Försökt till stöld av diesel ur fordonstank.

Gimo: Narkotikabrott innehav. Föregivande av allmänställning genom att någon utgett sig för att vara väktare utan att ha behörighet. Olaga hot mot man. Skadegörelse genom att någon kastat ett föremål som träffat en ruta som krossats.

Alunda: Misshandel. Bristande tillsyn av hund.

Österbybruk: Dataintrång. Grov kvinnofridskränkning.

Öregrund: Stöld av pantflaskor/burkar/pantbackar från ett förråd som tillhör kommunen.

Stöld av växelhus från en båt vid Grepen marina. 

När du vill ha kontakt med polisen ska du ringa 11414. Om det handlar om pågående brott ringer du 112. Vill du skicka mail till mig har jag adressen:

agnetha.degerstedt@polisen.se 

Agnetha Degerstedt

Polisinspektör

Polisrutan Östhammars kommun.

Gällande polisens projekt NOS som handlar om att få hundägarna mer brottsmedvetna och uppmärksamma på de olika brott som begås i samhället hålls nu informations tillfällen. På mötena går man går igenom tips och råd hur man som hundägare ska göra om man upptäcker ett förberedande eller pågående brott.

Den 12 april klockan 19:30 är första mötet som hålls på Östhammars brukshundklubb ute vid Askön Östhammar. (Även icke medlemmar till hundklubben är självklart välkomna hit.)

Andra mötet kommer vara i matsalen på Bruksgymnasiet i Gimo klockan 19:00.

 

Datumet för projekt NOS i Gimo är den 19 april.

 

   

 

Det är hundägarna som är välkomna på mötet, hundarna får stanna hemma. Har ni möjlighet att skicka mail om ni kommer så är det tacksamt, dock inget måste. Mailadressen ser ni nedan.

Under veckan så har tretton viltolyckor inrapporterats.

Veckans redovisning av anmälda brott:

Östhammar: Stöld utan inbrott från bostad. 

Gimo: Datorbedrägeri. Bedrägeri med hjälp av internet.

Alunda: Bidragsbrott. Ofredande mot kvinna.

Österbybruk: Brott mot jaktlagsstiftningen. Ofredande mot kvinna. Olaga hot mot kvinna. 

När du vill ha kontakt med polisen ska du ringa 11414. Om det handlar om pågående brott ringer du 112. Vill du skicka mail till mig har jag adressen agnetha.degerstedt@polisen.se

Polisinspektör 

Agneta Degerstedt

Polisrutan Östhammars kommun.

Som Agneta skriver så har det kommit in anmälningar om brott via internet.

Ett sätt har varit att man blir uppringd av en bank som säger att ditt konto måste sprärras. För att det skall ske så skall du legitimera dig. Legitimera dig aldrig annat när du själv har ringt till din bank. Ingen bank ringer till dig om att du skall legitimera dig. 

Vill flagga för ett projekt som heter Nos och som går ut på att få hundägare mer uppmärksamma och kunniga på att upptäcka brott.

Hundägare är ute i tid och otid, ur som skur och kommer kunna göra en stor skillnad när det gäller det brottsförebyggande arbetet.

I nästa vecka kommer information ut om datum och plats för en ca 2 timmar lång utbildning för alla hundägare som är intresserade av att lära sig mera. 

Denna vecka är det fjorton viltolyckor inrapporterade. 

Veckans redovisning av anmälda brott: 

Östhammar: Narkotikabrott eget bruk, innehav och framställan.

Skadegörelse på Frösåkershallen genom en krossad ruta på en ytterdörr.

Bedrägeri via internet.

Olaga hot mot grupp.

Skadegörelse på en personbil.

Stöld av båtmotorer ute vid Ängsfjärden. 

Gimo: Nedskräpning vid Sågarbo.

Vårdslöshet i trafik.

Använt mobil under färd. 

Alunda: Bedrägeri.

Bedrägeri via internet. 

Österbybruk: Stöld genom inbrott i Pesarby bygdegård. 

Öregrund: Stöld ur butik. 

När du vill ha kontakt med polisen ska du ringa 114 14. Om det handlar om pågående brott ringer du 112. Vill du skicka mail till mig har jag adressen.

agnetha.degerstedt@polisen.se

 

Polisinspektör

Agnetha Degerstedt

Polisrutan Östhammars kommun.

 Vi har fått in klagomål hur en del kör skoter. Det finns många regler gällande skoterkörning och det är upp till alla förare att ta reda på vad som gäller i varje kommun.  

Snöskoterkörning ingår inte i den svenska allemansrätten därför ska du alltid när du vill köra på annans mark prata med markägaren. Det finns känslig skogs-och jordbruksmark som lätt kan skadas även om den är snötäckt. Du kan bli skadeståndsskyldig om du skadar annans mark. Det är inte tillåtet att köra alltför nära bostäder/bebyggelse.

Hänsyn skall också tas till de skidspår som finns så dessa inte förstörs.

Använd i möjligaste mån de skoterleder som finns. Där kör du säkrast och stör minst. 

21 viltolyckor är inrapporterade denna vecka. 

Östhammar: Datorbedrägeri. Rattfylleri. Förskingring. Stöld av två båtmotorer från två adresser på Skatvägen. Misshandel/skadegörelse/våldsamt motstånd och hot mot tjänsteman. Skadegörelse på en personbil som stod parkerad vid korsningen Lv292 och Rv76 i Harg. Där söker vi vittnen som kan ha sett något. Händelsen skedde dagtid lördagen 24/1. 

Gimo: Narkotikabrott eget bruk och innehav. Drograttfylleri och innehav.  Två fall av narkotikabrott eget bruk. Skadegörelse genom brand på en jaktkoja. Kontokortsbedrägeri. 

Alunda: Skadegörelse genom brand på en postlåda och soptunna vid två olika adresser. Häleri genom att försöka sälja en stulen fyrhjuling på Blocket. 

Österbybruk: Brott mot jaktlagstiftningen genom att ha kört på ett vilt utan att stanna. Stöld av drivmedel ur två olika personbilar vid olika adresser.

 När du vill ha kontakt med polisen ska du ringa 11414. Om det handlar om pågående brott ringer du 112. Vill du skicka mail till mig har jag adressen:

agnetha.degerstedt@polisen.se 

Agnetha Degerstedt

Polisinspektör

Överenskommelse för att motverka korruption

En överenskommelse har tagits fram för att motverka risker för korruption inom sektorn vård, omsorg och personlig assistans. Syftet är att skapa tydliga ramar för aktörer inom sektorn.

Vesna Jovic

Vesna Jovic

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), Vårdföretagarna och Arbetsgivarföreningen KFO har med stöd av Institutet Mot Mutor (IMM) tagit fram en gemensam överenskommelse. Överenskommelsen ger vägledning till leverantörer, anställda och brukare inom vård, omsorg och personlig assistans om hur risker för korruption undviks.

– Som enskild ska man kunna lita på att det offentliga agerar sakligt och opartiskt. Vi vill att såväl anställda som enskilda ska ha god kunskap om var gränsen går för vad som är ett lämpligt beteende och inte, säger Vesna Jovic, vd på Sveriges Kommuner och Landsting.

SKL har sedan tidigare två framgångsrika överenskommelser inom läkemedels- och byggbranschen och tog därför initiativet till en liknande överenskommelse inom vård, omsorg och personlig assistans. Sektorn är särskilt utsatt för risker, framförallt på grund av de nära relationer som präglar arbetet.

Överenskommelsen innehåller grundläggande principer samt praktiska exempel över hur olika situationer kan hanteras och hur verksamheter kan arbeta mot korruption.

Genom överenskommelsen har respektive part åtagit sig att sprida kunskap om och verka för att aktörer i sektorn tillämpar den.

– Det är väldigt positivt att det nu finns en överenskommelse, som med konkreta och praktiska exempel ger tydlig vägledning, säger Natali Phalén, generalsekreterare på Institutet Mot Mutor.

Läs vidare

Polisrutan Östhammars kommun. 

Nu vill jag be alla som bor i Alunda att hjälpa till. Sista tiden har det varit flertal bränder och skadegörelse i ert område. Hjälp till genom att hålla uppsikt och ring polisen om ni ser något misstänkt. Om många hjälper till och är ute och tittar till sina områden kan vi förhoppningsvis få stopp på detta innan något riktigt allvarligt händer.

Det har varit tretton viltolyckor inrapporterade denna vecka.

Veckans redovisning av anmälda brott:

 Östhammar:

Brott mot jaktlagstiftningen genom att inte ha anmält påkört vilt.

Gimo:

Bedrägeri genom internet.

Grov kvinnofridskränkning.

Grovt rattfylleri.

Alunda:

Skadegörelse genom brand på två olika postlådor, två soptunnor och tre markiser på en förskola.

Stöld genom inbrott på Olands FF klubbstuga.

Misshandel.

Brott mot jaktlagstiftningen genom att inte ha anmält påkört vilt.

Österbybruk:

Misshandel.

Olaga hot mot man. 

 

När du vill ha kontakt med polisen ska du ringa 11414. Om det handlar om pågående brott ringer du112. Vill du skicka mail till mig har jag adressen:

agnetha.degerstedt@polisen.se

 

Polisrutan Östhammars kommun. 

I flera delar av landet har hundägare hjälpt till i frågan om att lösa olika brott.

Vill nu be er alla hundägare som är ute med era hundar att hålla ögonen öppna och ringa polisen om ni ser något misstänkt. Tillsammans med er är jag säker på att vi kan få ett säkrare samhälle om vi alla hjälps åt.

Många av er gör säkert så redan i dag men ju fler vi är ju bättre blir det. 

Nu till något tråkigare, i förra veckan skrev jag om tillsyn av hundar och tänkte fortsätta på den biten.

Ni som har hundar har ett strikt ansvar över era hundar.

Många är rädda för hundar och vill inte hälsa på din hund, hur snäll den än må vara.

Finns det risk för att din hund kan springa fram till folk eller jaga vilt SKALL den vara kopplad. Alltför många har sina hundar lösa och har ingen ordentlig tillsyn över dem. Vilket ofta leder till att de som är hundrädda inte vågar gå ut och promenera med rädsla över att någon hund springer fram till dem.

 

Sex viltolyckor inrapporterade. 

Veckans redovisning av anmälda brott. 

Östhammar: Brott mot jaktlagstiftningen genom att inte anmäla en viltolycka. 

Gimo: Dataintrång 

Alunda: Skadegörelse på porten till kyrkan. Två fall av brott mot jaktlagstiftningen där man inte anmält viltolycka. Skadegörelse på personbil genom att någon slagit sönder en ruta. Smitning från trafikolycka och vårdslöshet i trafik. 

Öregrund: Allmänfarlig vårdslöshet genom att den misstänkte hanterat aska på ett sådant sätt att brand uppstod. 

När du vill ha kontakt med polisen ska du ringa 11414. Om det handlar om pågående brott ringer du 112. Vill du skicka mail till mig så har jag adressen agnetha.degerstedt@polisen.se

Polisinspektör 

Agneta Degerstedt

Polisrutan Östhammars kommun. 

Vi har fått in många rapporter om att folk inte anmäler om de har kört på vilt eller kört ner en skylt. Alla har en skyldighet att anmäla sådana händelser.

Om man inte anmäler händelsen så gör man sig skyldig till brott och kan få böter. 

Denna vecka är det elva stycken viltolyckor inrapporterade. 

Veckans redovisning av anmälda brott: 

Östhammar:

Stöld av plånbok från en äldre kvinna där gärningspersonen tillsammans med en kumpan har frågat om vägen och sedan tagit plånboken från kvinnans väska.

Två fall av grov olovlig körning.

Skadegörelse genom en krossad ruta på en lokal som tillhör kommunen.

Stöld av släpvagn och en minidumper från Askön. 

Gimo:

Narkotikabrott genom innehav.

Drograttfylleri, grov olovlig körning, fordon brukats trots avställt med körförbud och använt sommardäck trots vinterväglag.

 Alunda:

Stöld av bilbatterier från återvinningsstationen.

Oredligt förfarande, olovlig identitetsanvändning genom att någon beställt en prenumeration i annans namn.

Smitning från trafikolycka genom att ha kört in i en rondell och där kört på en skylt men inte anmält händelsen. 

Österbybruk:

Stöld av däck från Mossvägen.

Datorbedrägeri. 

När du vill ha kontakt med polisen ska du ringa 11414. Om det handlar om pågående brott ringer du 112. Vill du skicka mail till mig så har jag adressen agnetha.degerstedt@polisen.se

Polisinpektör 

Agneta Degerstedt

Polisrutan Östhammars kommun. 

Vi har fått in flera rapporter om hundägare som brister i tillsynen över sin hund.

Alla hundägare har ett strikt ansvar som innebär att du som ägare ska se till att din hund inte kan orsaka skador eller andra olägenheter.

Förutom att du som ägare kan blir skadeståndsskyldig kan det om det vill sig riktigt illa bli så att hunden omhändertas. Hunden kan också bli ålagd med koppel/munkorgstvång.

Vill genom detta också belysa vikten av att plocka upp efter sin hund. 

Fjorton viltolyckor är in rapporerade denna vecka. 

Veckans redovisning av anmälda brott. 

Östhammar: Narkotikabrott eget bruk. Vårdslöshet i trafik. Bristande tillsyn av hund. Försök till stöld alternativt försökt till tillgrepp av fortskaffningsmedel. Narkotikabrott eget bruk/ innehav och grov olovlig körning.

Stöld av däck vid Korngatan. Stöld av batterier från en bilaffär. 

Gimo: Brott mot jaktlagstiftningen genom att ha kört på ett rådjur utan att meddela polisen. Drograttfylleri. Brott mot vapenlagen genom innehav av skjutvapen utan licens. Rattfylleri och vållande till kroppsskada orsakat genom oaktsamhet i en trafikolycka. Rån mot apoteket, narkotikabrott eget bruk samt våld mot tjänsteman. 

Alunda: Otillåten miljöverksamhet genom avsaknad av tillstånd för bedriven affärsverksamhet. Stöld av batterier vid en verkstad. 

Österbybruk: Brott mot jaktlagstiftningen genom att ha kört på ett vildsvin utan att meddela polisen. Ofredande via sms. 

Öregrund: Bristande tillsyn av hund.

 

När du vill ha kontakt med polisen ska du ringa 11414. Om det handlar om pågående brott ringer du 112. Vill du skicka mail till mig så har jag adressen.

 

agnetha.degerstedt@polisen.se

 

 

 

Agnetha Degerstedt

 

Polisinspektör

 

   

 

I polisrutan så uppmanas vi att använda reflex. På SKB på Norra Tullportsgatan 3,kan du hämta reflex gratis. Sätt reflexen låg så syns den bäst. Red anmärkning.

Polisrutan Östhammars kommun.

 

Att hålla avstånd till framförvarande fordon är något det slarvas mycket med.

Extra viktigt nu när det är mörkt länge och halt på vägarna.

Förutom att du kan få böter så skulle många olyckor undvikas om alla hjälps åt och håller rätt avstånd.

Vapenamnesti 2018

Mellan den 1 februari och 30 april 2018 gäller en tillfällig vapenamnesti i Sverige.

Under vapenamnestin kan du som utan tillstånd har skjutvapen och ammunition lämna in det till polisen. Du kan vara anonym och kommer inte att straffas för innehavet. Glöm inte att kontrollera att vapnet är oladdat. Det är viktigt för din och andras säkerhet! Amnestin omfattar inte sprängmedel eller andra explosiva ämnen. Polisen kan inte heller av säkerhetsskäl ta emot dessa.

Du kan lämna in vapen och ammunition på Polisstationerna i Uppsala och Tierp. Östhammars polisstation tar INTE emot.

Vid kontakt med polisen i Östhammar så tar de inte mot vapen på grund av säkerhetskäl, detta trots att det finns ett kassavalv på staionen. Reds anmärkning.

Mer information finns att läsa på https://polisen.se/aktuellt/amnesti 

Tio viltolyckor är inrapporterade denna vecka. 

Veckans redovisning av anmälda brott. 

Östhammar: Stöld från butiken Willys .En person är misstänkt för drograttfylleri samt grov olovlig körning. 

Gimo: En person är misstänkt för drograttfylleri. 

Alunda: Försök till bedrägeri genom ”bluffaktura”. 

Österbybruk: Trafikbrott genom att den misstänkte har sms`t under färd.

Vårdslöshet i trafik. 

När du vill ha kontakt med polisen ska du ringa 11414. Om det handlar om pågående brott ringer du 112. Vill du skicka mail till mig så har jag adressen.

agnetha.degerstedt@polisen.se

 

Agnetha Degerstedt

Polisinspektör