02 juni 11:50, Stöld, Östhammar En dyrbar båtmotor anmäls stulen i Öregrund.

I Stenskär utanför Öregrund har en båtmotor värd ca 130.000 stulits från en båt. För att komma åt motorn har gärningsmannen skurit sönder båten med något slags skärverktyg eller brännare.
Förutom motorn har även en GPS stulits från båten.
Stölden misstänks ha ägt rum någon gång sedan sent i söndags.

29 maj 07:50, Sammanfattning vecka, ÖsthammarPolisrutan Östhammars kommun

Lite av senaste veckans anmälningar

Alunda: Anmälan om stöld genom inbrott i förråd, tillgrepp av ett grafikkort. Anmälan om inbrott i skola, okänt om något tillgripits.
Gimo: Parkeringsskada har anmälts, okänt fordon har kört in i målsägandens parkerade bil. Stöld av cykel från ett förråd har anmälts. Målsägande anmäler att någon tillgripit BMW-märket från fronten på deras bil. En cykel parkerad vid busstationen anmäls stulen.
Gräsö: Anmälan om stöld av cykel från ett förråd.
Hargshamn: I ärende om ATK (automatisk trafiksäkerhetskontroll-”Fartkamera”) noteras att ägaren till aktuellt fordon saknar körkort, anmälan om olovlig körning upprättad.
Öregrund: En målsägare kom hem till sin villa och såg då tre personer springa iväg från villan. Flertalet polisbilar till platsen men ingen gärningsman kunde gripas. Anmälan om grov stöld. Anmälan om parkeringsskada där okänd person kört in i målsägandens bil och lämnat platsen. Anmälan om cykelstöld.
Österbybruk: Anmälan om stöld av stängselmateriel från ett släp. Anmälan om inbrott i villa där gärningsmannen brutit upp ett fönster och sedan tillgripit diverse smycken.
Östhammar: Målsägare som beställt en vara över internet och inte fått varan levererad, anmälan om annonsbedrägeri. Anmälan om parkeringsskada, okänd person har orsakat skada på målsägandens bil. En anmälan om att en båtmotor stals hösten 2018.
Viltolyckor: 3 viltolyckor varav två med rådjur och en med vildsvin.

18 maj 09:55, Sammanfattning vecka, Östhammar

Trots nedgången i inflödet av anmälningar i stort, ser vi att anmälningar om stölder fortsätter. Det är många gånger stölder av båtmotorer..

... inbrott i villa, stöld av skrot med mera. För att komma åt dessa stölder och gärningsmän är det viktigt för polisen med er, allmänhetens, hjälp. Se ni misstänkta fordon eller personer på ”fel plats” meddela polisen detta på 11414, polisen.se eller om ni är med i Grannsamverkan/Båtsamverkan via era kanaler där. Ser ni vad som tycks vara ett pågående brott ring 112.

Lite av senaste veckans anmälningar
Alunda: Okänd gärningsman har klottrat med svart färg på en vägskylt, på marken samt andra skyltar, anmälan om skadegörelse genom klotter. Anmälan om bedrägeri där en målsägande fått e-post om betalning till en dejtingsite som den inte beställt.
Gimo: En mindre trafikincident anmäld där en förare backat in med bilen i en annan bil och inte stannat för att lämna sina uppgifter, brottskodat som smitning.
Lövstabruk: Anmälan om stöld av fyrhjuling där okänd gärningsman klippt upp staket till ett område och där tillgripit fyrhjulingen.
Öregrund: Stöld av båtmotor, där gärningsman skruvat loss motorn från båten som låg vid en brygga.
Östhammar: Inbrott i fritidshus genom att bryta upp ett fönster och tagit sig in och tillgripa gods. Anmälan om nedskräpning genom att okänd tippat grovsopor i naturen. Polispatrull stoppade en bil vars förare visade tecken på narkotikapåverkan, anmälan om drograttfylleri, narkotikabrott genom eget brukande. Anmälan om olovligkörning då polis stoppat ett fordon registrerat som A-traktor men som misstänks inte uppfylla kraven och därmed är en bil, vilket föraren saknar behörighet att köra. Ett vittne ser en man köra misstänkt rattfull, polis får tag i föraren då han lämnat bilen. Tack vare vittnesuppgifter kan det fastslås vem som var förare och denne rapporteras för rattfylleri. Anmälan om stöld i butik då personal noterat kunder uppträda misstänkt, vid kontroll av övervakningsfilm ses misstänkta tillgripa hudartiklar. Anmälan om stöld av batterier där okänd gärningsman ses lasta batterier i sin bil och lämna platsen. Stöld av cykel har anmälts, cykeln stod bakom garaget på en privat tomt.
Viltolyckor: 9 anmälda viltolyckor med rådjur och en med utter! En viltolycka som ej anmälts till polis.

Polisen får in ett samtal om att någon håller på att bryta sig in i en villa i sydvästra delen av Gimo.

Flera patruller beordras till platsen men hittar ingen misstänkt gärningsperson. Det är oklart vad som stulits.

En anmälan om grov stöld genom inbrott kommer att skrivas.

13 maj 13:12, Stöld/inbrott, Östhammar

Patrull beordras till villa som utsatts för inbrott.

Ett samtal inkommer om ett inbrott i en villa i Östhammar. Någon ska ha tagit sig in genom ett fönster, men det är oklart vad som är stulet.

En patrull beordras till platsen och kommer att skriva en anmälan om grov stöld genom inbrott. Villan spärras av för teknisk undersökning.

Trafiken på väg 288 vid trafikplats Bärbyleden i riktning mot Uppsala påverkas av att personbil brinner. Räddningstjänst är på plats.

Händelsen uppges ha stor påverkan på trafiken, ett körfält är blockerat. Varningen gick ut strax innan sex på kvällen och trafiken bedöms påverkas fram till 18.45.

 Sedan klockan 18:41 påverkas inte längre trafiken.

Källa: Trafikverket

Insats mot narkotikahandel på nätet – tillslag mot flera misstänkta

 

Polisen i region Mitt har under den senaste månaden genomfört flera tillslag mot misstänkta köpare och säljare av narkotika som verkat på Darknet, en krypterad del av internet.

 

– En tydlig markering mot de individer som trott att de kan undkomma lagföring genom att agera dolt och anonymt på nätet, säger polisinspektör Tommy Alriksson som koordinerar polisens insats i region Mitt.

Tillslagen har skett inom ramen för en nationell polisiär insats där ett omfattande arbete i form av underrättelser, spaning och teknisk bevisföring lett fram till att administratören av Sveriges största marknadsplats för narkotika ”Flugsvamp 2.0” i början av februari åtalats för bland annat grovt och synnerligen grovt narkotikabrott, grovt penningtvättbrott och urkundsförfalskning.

Svensk polis har genom underrättelsearbete och samarbete med andra myndigheter och aktörer kunnat identifiera 17000 köpare och omkring 600 säljare, efter bland annat genomgång av krypterad data och informationsinhämtning. Av de köpare och säljare som identifierats har en prioriterad lista med misstänkta personer skickats till polisen i region Mitt som nu agerar mot dessa individer.

– Det har genomförts flera tillslag mot olika personer som är misstänkta för narkotikabrott och penningtvätt och finns med på listan. Narkotikabrotten omfattar hantering av illegala droger som sålts eller köpts på nätet. Penningtvättsbrotten handlar främst om bitcoins (kryptovaluta, digital valuta) som växlats in till en annan valuta och misstänks komma från brottslig verksamhet, säger Tommy Alriksson.

Både narkotika och teknisk utrustning har tagits i beslag och en person har blivit gripen misstänkt för narkotikabrott, flera andra personer är misstänkta för narkotikainnehav/-bruk. Bland de misstänka personerna på listan är några sedan tidigare misstänkta för brott medan andra är individer som polisen inte känt till som brottsaktiva. Vissa personer har blivit utnyttjade och under hot tvingats agera penningmålvakt.

– I de fortsatta insatserna i regionen räknar vi med att upptäcka flera nya brott, köpare och säljare. Dessutom fortsätter polisen nationellt att analysera data från beslagtagna servrar och därigenom finns goda förhoppningar om att listan med misstänkta personer utökas. Det innebär att vi kan räkna med fler tillslag runtom i regionen framöver. Förutom att vi lagför individer är insatsen en markering mot att Darknet inte är en hemlig plats där man anonymt och utan risk kan begå brott, avslutar Tommy Alrikson.

 

14 mars 02:20, Brand, Alunda

Brand i container.

En container vid en skola på Marmavägen brinner. Branden misstänks vara anlagd och polisen skriver en anmälan om skadegörelse genom brand.

14 mars 04:46, Brand, ÖsthammarEn ombyggd skola brinner i Söderby.

En gammal skola i Söderby som är ombyggd till bostäder totalförstörs vid en brand. En man i 75-årsåldern är hemma vid brandtillfället och tar sig själv ut ur huset. Han förs senare till sjukhus med ambulanshelikopter.

Branden misstänks vara anlagd och polisen upprättar en anmälan om grov mordbrand.
Det finns i nuläget inga uppgifter om att någon annan än mannen i 75-årsåldern ska ha befunnit sig i byggnaden vid branden.

Efter släppta bilderna – flera tips till polisen

Minst 13 inbrott och inbrottsförsök på en och samma helg.

Efter inbrottsvågen för en dryg vecka sedan valde polisen att gå ut med bilder från ett av de misstänkta inbrottsförsöken, nu kan polisen ha fått

I fredags kunde Aftonbladet visa bilder från ett av de misstänkta inbrottsförsöken som genomfördes i Lövstalöt utanför Uppsala.

Totalt genomfördes 13 inbrott eller inbrottsförsöket under samma helg, men nu tror sig polisen ha fått napp tack vare Aftonbladets publicering.

– Efter att bilderna visades har vi fått in en hel del tips på vilka personerna kan vara, så förhoppningsvis lyckas vi få tag på dem, säger Stefan Hamnstedt, kriminalinspektör vid polisen i Uppsala.

Polisen efterlyser fler tips

Trots flera tips är polisen angelägen om att fler, som känner igen de här båda männen, hör av sig till polisen.

– Vi behöver alla tips vi kan få, om man känner igen dem så vill vi att de ringer 11414. Det kan också vara så att man har hört eller sett någonting misstänksamt i samband med att det här inbrottsförsöket genomfördes, som skulle kunna vara av intresse för oss, fortsätter Stefan Hamnstedt.

Det aktuella inbrottsförsöket på videon genomfördes lördag 29 februari vid 19-tiden

Skriver Aftonbladet.

Gå in på Aftonbladet för att se bild och film

Försök inte lura mig – nytt informationspaket till äldre

Nu lanseras ett nytt informations- och mötespaket för att stärka äldres förmåga att stå emot bedrägeribrott. Bedrägerier mot äldre där gärningspersonerna utnyttjar en förtroendeställning fortsätter öka i landet.

 

Nu lanseras ett nytt informations- och mötespaket för att stärka äldres förmåga att stå emot bedrägeribrott. Det kan vara extra svårt att värja sig när en bedragare säger sig representera en myndighet eller någon annan som man förväntas lita på till exempel en läkare eller fastighetsbolaget.

”Försök inte lura mig” är ett mötespaket för aktiva möten som tagits fram av polisen tillsammans med Brottsofferjouren, PRO, SPF Seniorerna och SKPF Pensionärerna.

– Med ”Försök inte lura mig” vill vi öka medvetenheten om bedrägeribrott där främst äldre drabbas, vilka varningssignaler och situationer man ska vara uppmärksam på och hur man kan skydda sig för att inte bli lurad, säger Anna Karlsson, polisens nationella bedrägericenter.

Mötespaketet är främst tänkt att användas vid fysiska möten mellan äldre där materialet skapar förutsättningar för samtal och praktiska övningar. Att kunna diskutera, dela erfarenheter och känna samhörighet, kan minska känslan av oro och skam för att bli utsatt för brott. Möten genomförs av organisationerna många gånger i samverkan exempelvis med kommun och polis.

– Materialet kan också användas av anhöriga eller de som arbetar med äldre för att upplysa om olika risker i hemmet, på stan och på nätet. Har man inte möjlighet att delta i möten så innehåller framför allt det skriftliga materialet viktig information om bedrägerier och goda råd från polisen, fortsätter Anna Karlsson.

Fakta:

 • Mötespaktet är uppbyggt utifrån de bedrägeribrott som förekommer mest mot äldre.
 • Filmerna i materialet är baserade på verkliga händelser för att lära sig att känna igen och öva på att hantera olika situationer där man kan utsättas för ett bedrägeri.
 • Utbildningen kan genomföras som studiecirkel eller användas som ett informationsmöte. 

På sidan ”Försök inte lura mig” finns materialet, (filmer, manual och broschyrer). Det sprids även via övriga organisationer.


De tre delarna handlar om:

 • Tips och råd på hur du kan förebygga stöld och bedrägeri som sker i och kring ditt hem.
 • Tips och råd på hur du kan förebygga stöld och bedrägeri som sker i offentlig miljö.
 • Tips och råd på hur du kan förebygga bedrägeri på nätet, via telefon eller e-post.


Länk till film om bedrägeribrott mot äldre.

 

Faktaruta

 • Bedrägeribrott mot äldre och funktionsnedsatta genom så kallad social manipulation ökade med 45 procent mellan december 2019 och januari 2020, från 710 till 1032 brott.
 • Tillvägagångssätten vid brotten är flera, men bedragarna utger sig ofta för att vara från banken, polisen eller en annan institution som de äldre har förtroende för.


En busschaufför ringer till polisen och säger att han blivit hotad av en passagerare på Coromantvägen i Gimo. När passageraren spyr i bussen ber chauffören passageraren att städa efter sig. Då ska passageraren ha hotat chauffören till livet och kastat spya på honom.

En patrull beordras till platsen men hittar ingen misstänkt gärningsperson. En anmälan om hot mot tjänsteman kommer att skrivas.  

Uppdaterad 17 februari 15:08 17 februari 05:11, Stöld/inbrott, Östhammar Fyra personer grips misstänkta för stöld genom inbrott.

Polisen får in ett larm från en matvarubutik i Österbybruk. Flera patruller är snabbt på plats och kan gripa tre personer på bar gärning i butiken. Ytterligare en person grips i nära anslutning till butiken. Brottsrubriceringen är stöld genom inbrott.

Uppdatering kl 15:00

Under polisens insats i Österbybruk där fyra personer grips förlorar en av de gripna personerna, en man i 20-årsåldern, medvetandet. Polisens personal påbörjar HRL och tillkallar ambulans. Även en hjärtstartare används. När ambulansen anländer lastas mannen i ambulansen och körs till sjukhus. På sjukhuset avlider mannen. Mannens anhöriga är underrättade.

När en person skadas eller avlider under ett polisingripande anmäls det enligt rutin till särskilda åklagarkammaren för utredning.

Under förmiddagen anhölls de tre personerna som greps i Österbybruk av åklagare på sannolika skäl misstänkta för stöld genom inbrott. Förundersökningen leds av åklagarmyndigheten i Uppsala.   

 

17 februari 05:11, Stöld/inbrott, Östhammar

Fyra personer grips misstänkta för stöld genom inbrott.

Polisen får in ett larm från en matvarubutik i Österbybruk. Flera patruller är snabbt på plats och kan gripa tre personer på bar gärning i butiken. Ytterligare en person grips i nära anslutning till butiken. Brottsrubriceringen är stöld genom inbrott.

Uppdatering kl 15:00

Under polisens insats i Österbybruk där fyra personer grips förlorar en av de gripna personerna, en man i 20-årsåldern, medvetandet. Polisens personal påbörjar HRL och tillkallar ambulans. Även en hjärtstartare används. När ambulansen anländer lastas mannen i ambulansen och körs till sjukhus. På sjukhuset avlider mannen. Mannens anhöriga är underrättade.

När en person skadas eller avlider under ett polisingripande anmäls det enligt rutin till särskilda åklagarkammaren för utredning.

Under förmiddagen anhölls de tre personerna som greps i Österbybruk av åklagare på sannolika skäl misstänkta för stöld genom inbrott. Förundersökningen leds av åklagarmyndigheten i Uppsala.   

 

Jale Poljarevius stabstjänstgör vid Justitiedepartementet

 

Jale Poljarevius kommer från och med den 17 februari och fram till årsskiftet ta ett tillfälligt avbrott från sitt ordinarie uppdrag som lokalpolisområdeschef i Uppsala/Knivsta.

 

Jale har fått möjligheten att genomföra stabstjänstgöring på Justitiedepartementet:

− Jag kommer att vara behjälplig i olika polisisära och strategiska frågor och vara en bro mellan Justitedepartementet och polisen, till exempel genom att hjälpa till att förebereda ministrars besök vid polisen, säger Jale Poljarevius.

Stabtjänstgöringen börjar måndag den 4 maj och pågår fram till årsskiftet:

− Det ska bli oerhört spännande och lärorikt att få en inblick i det inre arbetet i ledning och styrning av Polismyndigheten ur ett annat perspektiv. Jag hoppas också kunna tillföra kunskap om polisens arbete till Justitiedepartementet, säger Jale.

Den närmaste tiden kommer Jale att fokusera på större kommenderingar inom myndigheten.

Nuvarande biträdande LPO-chef i Uppsala/Knivsta, Boel Sjöberg, kommer svara som tf lokalpolisområdeschef fram till månadsskiftet. Den 2 mars fram till årsskiftet kommer Jan Håkansson att svara som tf lokalpolisområdeschef för Uppsala/Knivsta. Boel Sjöberg blir då tf lpo-chef för Enköping

Det gäller att vara ute i god tid

Fredagen den 5:e juni är det dags för många att ta studenten i Uppsala. I samband med studentfirandet är det vanligt att färdas på lastbilsflak eller traktorkärror i centrala delarna av Uppsala.

 

För att minska risken för olyckor finns regler och lokala direktiv. Informationen nedan vänder sig till den ansvarige arrangören/föraren för studentekipaget och till den som har beställt ett studentflak.

Anmälan av ekipage
Arrangören eller den som beställer ett studentekipage måste anmäla ekipaget och dess start och slutdestination. Således behövs inget tillstånd förutom att kraven nedan ska vara uppfyllda. Framförs ekipage som inte uppfyller kraven kan ekipaget bli stoppat av polis och färden avbruten. Färden kan även avbrytas vid misskötsel på flaket av passagerarna.

Anmäl ekipage med följande innehåll till: studentflak.uppsala@polisen.se

Datum och tidpunkt för utspring/start av ekipage
Var resan startar samt slutmål
Fordonsslag
Registreringsnummer
Antal deltagare
Ansvarig för transporten och telefonnummer till denne
Skoltillhörighet och ort

Färdväg
Information om färdväg kommer att meddelas framöver via mail till dem som har anmält ekipage till polisen samt via polisen.se och Facebook-sidan ”Polisen i Uppsala län”.                              

Besiktning av ekipage
Förbesiktning av samtliga fordon/ekipage/flak ska ske innan man får transportera studenter. Eventuell musikanläggning på flaket måste vara monterad innan besiktning.Besiktningsstation kommer att etableras på parkeringen vid IFU Arena i Gränby. Samtliga anmälda flak ska åka till besiktningsstationen för att genomföra besiktningen, få ett intyg från besiktning samt förhållningsregler. Intyget ska medföras vid färd och vara väl synligt i framrutan. Utan detta intyg kan färden stoppas.

Besiktning sker den 5:e juni, klockan 07.30-12.00, av polispersonal på plats vid IFU Arena.

Flakvärdar
På grund av att det 2014 och 2016 skedde många allvarliga olyckor vädjar polisen till er som ska köra fordon och vara flakvärdar att ha tät kontakt med varandra. 1 flakvärd är ett skallkrav, men polisen rekommenderar dock att det finns två flakvärdar per ekipage. De måste vara uppmärksamma på flakaktiviteten så att farliga situationer inte uppstår. En flakvärd ska vara över 21 år.

Säkerhet
Säkerhet är prioriterat och därför ska villkoren nedan vara uppfyllda genom:

 • att studenternas antal per ekipage är lämpligt och att de är placerade så att det inte kan uppstå någon fara
 • att ha hållfasta skyddsräcken, som är minst 110 cm höga och hindrar någon att falla av flaket
 • att säten eller bänkar ska sitta fast
 • att utrymmet för studenterna inte får ha farliga ojämnheter, utskjutande delar eller skarpa kanter som kan öka risken för skador
 • att en direktkontakt mellan flakvärd och förare finns genom ett tillförlitligt kommunikationssystem. Om mobiltelefon används, ska den vara uppkopplad under hela färden
 • att inte köra fortare än 20 km/h (Gångfart rekommenderas = max 7 km/h) och endast köra på vägar där högst 70 km/h är tillåtet
 • att om transporten sker på släp ska detta var kopplat till dragfordonet på ett trafiksäkert sätt
 • att föraren ska ha fyllt 21 och ha körkort med rätt behörighet sedan två år. Om traktor med släp ska framföras, behövs lägst behörighet B sedan 2 år
 • att om någon av ovanstående förutsättningar inte är uppfyllda gäller grundreglerna: man får inte transportera personer på ett släpfordon som inte har genomgått lämplighetsbesiktning för personbefordran. Polisen får i så fall hindra fortsatt färd
 • att avbryta färden efter två timmar
   
 

JO kritiserar polismyndigheten

 

 

Justitieombudmannen, JO, kritiserar polismyndigheten sedan en polis sagt till en 17-åring att det är brottsligt att fotografera tjänstgörande poliser – och förmått personen att radera bilderna.

 

I beslutet skriver JO att det inte finns något generellt förbud mot att fotografera någon utan samtycke, och att det är uppenbart att 17-åringen inte begick något brott.

 

"Ur ett rättssäkerhetsperspektiv och för allmänhetens insyn i polisens arbete är det också viktigt att enskilda har möjlighet att fotografera en polis, under förutsättning att det inte hindrar polisens arbete eller t.ex. innebär en säkerhetsrisk", står det i beslutet.

JO konstaterar också att det inte fanns någon skyldighet att radera bilderna, men att polisens uttalande fick 17-åringen att tro det.

"Polisens uttalande och agerande stämmer inte överens med kraven på att en polis ska agera sakligt och korrekt och på ett sådant sätt som inger förtroende", skriver JO

06 februari 15:25, Inbrott, Östhammar Ett bostadsinbrott i Norrskedika.

Ett larm inkommer om att en villa har utsatts för ett inbrott och polis kallas till platsen. Villan spärras av för en teknisk undersökning. Det är initialt oklart om vad som har tillgripits.

Polisrutan Östhammar:
Vår reception vill meddela att det nu är gott om lediga tider för att ansöka om pass. Så passa på nu innan högsäsongen börjar. Det är klokt att ha lite framförhållning om man skall ut och resa och skaffa pass i tid. Gå in på polisen.se och boka tid!

Lite av senaste periodens anmälningar
Alunda: Kortbedrägeri genom att okänd person använt sig av målsägandens bankkortuppgifter och gjort köp på internet. Brott mot alkohollagen då en näringsidkare haft alkohol i sina lokaler utan tillstånd. Smitning från parkeringsskada.
Gimo: Cykel har blivit stulen ur ett låst garage. Cykeln var låst inne i garaget. En polispatrull skulle stoppa och kontrollera en bilförare, denne vägrade dock stanna och försökte köra ifrån polisen. Detta misslyckades och då föraren blev omhändertagen satte han sig til motvärn och blev då sprayad med pepparspray. Föraren saknade körkort och blev rapporterad för olovlig körning, vårdslöshet i trafik samt att ej ha stannat på polismans tecken.
Hargshamn: En bil stoppas och föraren uppvisade tydliga tecken på narkotikapåverkan, anmälan om drograttfylleri samt ringa narkotikabrott. Vid en nykterhetskontroll på lv292 blåste en bilförare positivt och blev rapporterad för grovt rattfylleri samt grov olovlig körning då körkortet var återkallat.
Österbybruk: Bedrägeri genom att målsäganden blivit debiterad en summa varje vecka för en tjänst denne inte beställt.
Östhammar: Inbrott i fritidshus där gärningsmannen krossat glaset i en balkongdörr och sedan gått in och tillgripit gods. Polispatrull blev beordrad till Östhammar då ett vittne sett en misstänkt rattfylla. Vid kontroll visade det sig vara en nykter förare. Däremot uppstod misstanke att nämnda förare försökt utföra ett bedrägeri mot en butik på platsen.
Viltolyckor: Under veckan har 6 viltolyckor anmälts.

20 januari 10:33, Skadegörelse, Alunda

Brevlådor har förstörts på en skola.

Under helgen har någon ägnat sig åt att spränga brevlådor och elda i brevinkast på en skola på Marmavägen i Alunda.
Polisen upprättar en anmälan om skadegörelse.

Felaktigt utfärdade böter återbetalas

 

Trafikverket och Polismyndigheten arbetar just nu med att rätta till ett fel gällande hastighetsbegränsningar på en vägsträcka i Uppsala län. På grund av felet har ett antal böter utfärdats utan lagstöd, och dessa ska nu återbetalas.

 

Ett administrativt misstag i en av Trafikverkets föreskrifter har konstaterats i samband med automatisk hastighetskontroll (ATK) på väg 70 genom Uppsala län. I gällande föreskrift har ett skrivfel lett till att 90 km/h beslutats istället för bashastighet 70 km/h (TRVTFS 2018:26).

Sträckan har skyltats med 70 km/h, och ATK-kamerorna har varit inställda på 70 km/h. Detta har lett till att det under den aktuella perioden har registrerats 65 överträdelser. Trots att det rör sig om ett skrivfel gäller föreskriften i enlighet med sitt innehåll. Det har alltså inte funnits lagstöd för den skyltade hastigheten och därigenom inte heller för de utfärdade böterna.

Under tiden 15 februari 2019 till 30 juni 2019 gällde dock 70 km/tim på sträckan på grund av en tillfällig föreskrift (TRVSÖ 2019:11), och ärenden uppkomna under den tiden berörs därför inte.

Trafikverket arbetar nu med att ta fram en ny föreskrift för att rätta till skrivfelet. Polismyndigheten ansvarar för att drabbade bilister kontaktas och utfärdade böter återbetalas.

Mediefrågor hänvisas till:

Eva Lundberg, Trafikverket, Trafiksäkerhetsenheten, 010-123 58 92
Anders Drugge, Polismyndighetens ATK-sektion, tel. 010-563 54 38

 

15 januari 04:40, Rån övrigt Två bilar stjäls vid ett inbrott på en bilhandel i Österbybruk.

Dörren till en bilhandel på Dannemoravägen i Österbybruk har brutits och sågats upp och två personbilar har stulits.

En anställd på bilhandeln och en anhörig har blivit vittnen till stölden och den anhörige följde efter de stulna fordonen på länsväg 292 men slutade följa efter när de efterföljda stannade och hotade med tillhyggen.
Gärningsmännen söks av polisen över Norduppland men har inte hittats.
På grund av hotet mot den anhörige rubriceras händelsen i nuläget som rån i motvärnsfallet.
Polisen har spärrat av bilhandeln för teknisk undersökning.

Tillstånd – ansöka om

Det krävs ofta tillstånd för att använda offentlig plats, ordna offentlig tillställning eller en allmän sammankomst.

 

Ansökan behandlas när avgiften är betald

Betala alltid ansökningsavgiften så fort som möjligt eftersom ansökan inte behandlas förrän avgiften är betald. 

 

Ansökningsavgift för olika tillstånd

Du får en inbetalningsavi via e-post efter att polisen har tagit emot din ansökan. Ansökan behandlas inte förrän avgiften är betald.

Tillstånd

 Avgift
Allmän sammankomst 320 kronor
Offentlig tillställning 870 kronor
Användande av offentlig plats 870 kronor
Penninginsamling (lokal kommunal föreskrift) 320 kronor
Användande av pyrotekniska varor (fyrverkeri) 870 kronor
Tillstånd för sprängning 1 660 kronor
Skjutning inom detaljplanelagt område 1 660 kronor
Bedriva hotell- och pensionat 4 600 kronor
Larminstallation 2 900 kronor

När behövs tillstånd för att använda offentlig plats?

Beroende på kommunens föreskrifter kan du behöva tillstånd för använda offentlig plats till:

 • Uteservering
 • Filminspelning
 • Placering av skylt, bord, tält eller scen
 • Insamling av pengar i bössor eller liknande
 • Försäljning
 • Byggetablering (container, byggsäck, byggnadsställning)
 • Störande buller, exempelvis pålning, nitning och stenkross
 • Affischering

Uteservering – ansök via e-tjänst

Byggetablering (container, byggsäck, byggcontainer) – ansök via e-tjänst

Offentlig plats – ansök om övriga tillstånd

När behövs tillstånd för offentlig tillställning?

Du behöver tillstånd för offentlig tillställning för:

 • Danstillställning
 • Marknad, loppmarknad och bakluckeloppis
 • Motortävlingar
 • Mässor
 • Tivoli
 • Festival/stadsfest
 • Valborgsmässofirande; om kringarrangemanget vid firandet är nöjesbetonat räknas valborgsmässofirandet som offentlig tillställning, annars räknas det som allmän sammankomst.
 • Idrottsarrangemang på offentlig plats

Ansök om tillstånd att anordna offentlig tillställning

När behövs tillstånd för allmän sammankomst?

Du behöver tillstånd för allmän sammankomst för:

 • Demonstrationer, manifestationer och opinionsyttringar.
 • Sammankomster för religionsutövning
 • Valborgsmässofirande; om det är ett mer nöjesbetonat arrangemang räknas valborgsmässofirandet istället som offentlig tillställning.
 • Konsert/musikevenemang och teater

Ansök om tillstånd att anordna allmän sammankomst

Andra typer av tillstånd

Polisrutan Östhammar:
På kvällen nyårsafton, vid 22-23-tiden iakttogs två personer som krossade ett fönster till en villa i Östhammar. Strax efter iakttogs ytterligare två personer i området. Vid samma tillfälle var det ett fullbordat inbrott i villa på närliggande gata samt ytterligare ett försök till inbrott på samma gata. Personerna är en man ca 30+ samt en yngre man/pojke, och en man ca 20 år och en kvinna 35+. Har ni ytterligare iakttagelser eller information om detta så kontakta polisen.

Lite av periodens (191223-200108) anmälningar
Alunda: En bil stoppas och föraren kom att misstänkas för att vara påverkad av narkotika, Anmälan om drograttfylleri, ringa narkotikabrott (eget bruk) samt grov olovligkörning (föraren saknade körkort) upprättades. Vid husrannsakan anträffades cannabis varvid en person kom att misstänkas för narkotikabrott. 4 viltolycko.
Gimo: En bilförare kom att misstänkas för drograttfylleri, olovlig körning samt tillgrepp av fortskaffningsmedel då han utan lov tagit bilen. Inbrott i en container där kommunen förvarat div lövblåsar, grästrimmrar mm. Stöld av extraljus från en bil. Stöld av en cykel från busstationen. Viltolycka.
Gräsö: Viltolycka.
Hargshamn: 3 viltolyckor.
Österbybruk: Skadegörelse vid biblioteket genom att okänd person har brutit upp lådan för återlämnade böcker samt smällare smällda på entrédörrens handtag. Inbrott i villa, inga brytmärken och okänt vad som tillgripits.
Östhammar: Försök till stöld av båtmotor från en båt liggandes på trailer på tomten. Två fullbordade villainbrott och två försökt till inbrott. (se ovan), 4 smitningar från parkringsskada samt en skadegörelse på personbil (kan antas vara en smitning). I samband med en ungdomsfest så misshandlades två personer, varav en grovt med slag och sparkar. Under perioden så rapporterades 4 personer för rattfylleri/drog rattfylleri. 2 inbrott i fritidshus. 12 viltolyckor.

 

12 januari 08:31, Brand, Östhammar

Brand i byggnad som misstänks vara anlagd.

En villa under byggnation brinner på Tvärnö. Polisen har hört personer med kunskap om bygget och det finns i nuläget ingen förklaring till branden. Trots att huset var under byggnation handlar det om betydande värden som förstörts i branden och polisen upprättar en anmälan om mordbrand alternativt grov skadegörelse genom brand.
Brandplatsen är avspärrad och kommer att undersökas av polisens tekniker.

06 januari 23:50, Misshandel, grov, Alunda

Man gripen för misshandel.

Polis och ambulans larmades till en villa i Alunda eftersom en man hade blivit knivskuren och det var slagsmål. När patrullen kom till platsen anträffades en knivskadad man. Han fördes med ambulans till sjukhuset. Skadorna var ej livshotande. Gärningsmannen hade flytt upp på övervåningen, men kunde efter ett tag gripas utan dramatik. Den gripne mannen, som är i 25-årsåldern, kördes till polisstationen i Uppsala efter omplåstring på sjukhuset. De inblandade känner varandra sedan tidigare.

Brottet rubriceras i nuläget som grov misshandel.

Den misstänkte skall höras efter tillnyktring, efter detta beslutar åklagare om han skall anhållas eller friges.

31 december 22:55, Misshandel, grov, ÖsthammarEn person förs till sjukhus efter en misshandel.

Polis kallas tillsammans med ambulans till en adress i Gammelhus där slagsmål har utbrutit mellan olika festdeltagare och flera personer ringer SOS.

Det är rörigt och stökigt på platsen när patrullerna anländer. En misshandlad man i 20-årsåldern förs till sjukhus med ambulans.
En man i samma ålder tas med av polis på förhör och blir senare under natten anhållen av åklagare.
Misshandeln rubriceras som grov.

Patrullerande polis stoppar och kontrollerar en personbil på Dannemoravägen. I bilen påträffas en man i 20-årsåldern som blåser positivt i polisens sållningsinstrument.

Mannen omhändertas för vidare undersökning och blir misstänkt för rattfylleri.

10 december 22:14, Trafikbrott, Österbybruk

Vårdslös körning på Herrgårdsvägen i Österbybruk.

Patrullerande polis stoppar och kontrollerar ungdomar som åker snowracer efter en bil. Sammanlagt fyra killar påträffas, som har buskört med en snowracer efter en personbil.

Bilföraren blir misstänkt för trafikbrott och får sitt körkort omhändertaget.

En anmälan om vårdslöshet i trafik upprättas.

 

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utryc

08 december 13:05, Trafikolycka, personskada, Östhammar

Två bilar krockar i centrala Östhammar.

Ett larm om en trafikolycka i korsningen Engelbrektsgatan och Stångörsgatan inkommer till polisen. En patrull åker dit och kan konstatera att två bilar kolliderat.

Föraren i den ena bilen, en man i 70-årsåldern, förs med ambulans till sjukhus med oklart skadeläge. Han får även en ordningsbot eftersom han misstänks för att inte ha iakttagit väjningsplikt.

I den andra bilen färdas fyra personer, varav ingen skadar sig.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de 

Medborgarmedalj i silver till sex personer

På onsdagen den 4 december delades det ut sex medborgarmedaljer i silver i polishuset i Uppsala. Medaljörerna hade med sig anhöriga och lokalmedia var med vid ceremonin.

 

– Jag är så stolt varje gång jag får dela ut medborgarmedaljen till personer som har visat ett stort civilkurage och en stor solidaritet till utsatta människor i vårt samhälle, sa regionpolischef Carin Götblad när ceremonin inleddes.

De som hade nominerat medaljörerna det var Stefan Siesing, yttre befäl i polisområde Uppsala, Rasem Sammar, polisassistent i lokalpolisområde Uppsala/Knivsta och Axel Vikman, polisassistent i lokalpolisområde Hälsingland.

– Det är av stor vikt att vi hedrar personer som vågar och tar initiativ till att göra insatser för att värna om ett samhälle där vi verkligen bryr oss om varnadra och stöttar varandra, sa yttre befäl Stefan Siesing.

Familjen Persson och Hellberg hade åkt från Billdal utanför Göteborg på morgonen för att medverka vid ceremonin. De hade med sig sina tre söner som också var med och som även var med när mamma och pappa räddade en man som var inne i ett brinnande huset i Färila den 4 augusti 2019.

På fråga om de var stolta över mamma och pappa svarade de tre sönerna, att det var de.

Alla anhöriga till medaljörerna hade samma uppfattning om själva ceremonin.

– Vilket trevlig och vackert initiativ av Polisen att uppmärksamma vardagshjältar på detta sätt, sa flera av de anhöriga vid fikabordet. 

De nominerade var:

Alvar Björk, från Uppsala. Alvar befann sig den 9 maj 2019 vid resecentrum i Uppsala, när han uppmärksammade en man som hade problem med att bära hem sina matkassar. Mannen hade en funktionsnedsättning och var i behov av hjälp och den enda som hjälpte mannen var Alvar bland alla personer som befann sig vid platsen. Plötsligt kom det fram en ung man i 18-års ålder och började bråka med mannen. Gärningsmannen var troligtvis arg på mannen med funktionsnedsättningen beroende på att mannen hade svårigheter att hålla upp sina byxor.

Gärningsmannen knuffade omkull mannen och utdelade en knuff och en spark även mot Alvar. Alvar fick ont i sidan av sparken och besökte sjukhus p.g.a. smärtan han fick.

Ingen av de personer som fanns på platsen ringde efter polisen. När Alvar kom hem kontaktade Alvars mamma polisen och anmälde vad som hade inträffat.

Alvar fick inga bestående skador efter misshandeln, tack och lov. Gärningsmannen är fortfarande okänd.


Camilla Vikberg, från Uppsala. Camilla var ute på en promenad med en ledig vän som är polis i Gränby området i Uppsala den 18 juni 2019.
Under promenaden blev de förföljda av en man som också började sexuellt ofreda dem. Tillsammans beslutade de att ingripa mot mannen. Med gemensamma krafter grep de mannen och de fick brottas med honom i ca 23 minuter innan förstärkning kom till platsen och mannen kunde gripas och sedan åtalas för sexuellt ofredande.

Camilla upplevde händelsen som mycket konditionskrävande eftersom de tog en stund innan polisförstärkning kom till platsen.

– Ingen blev allvarligt skadad vid ingripandet men man var lite öm i kroppen, sa Camilla.

Vännerna Filip Rosendahl och Emil Edberg från Uppsala och Storvreta. Filip och Emil befann sig i skogarna vid Lövstalöt den 3 augusti 2019 med sina motorcyklar i terrängen.

De sammanträffade med en kvinna som letade sin pojkvän som hade försvunnit från hemmet och inte mådde bra. Mannen var deprimerad och hade skadat sig själv. Filip och Emil tvekade aldrig på att hjälpa till och söka efter mannen och efter ett samtal med en hundförare vid polisen fortsatte de sitt sökande i terrängen. Tack vare att de hade motorcyklar kunde de söka av områden snabbt. De påträffade mannen och då var han svårt skadad i båda armarna. De hjälpte mannen fram till en ambulans och de hade efter bästa förmåga lindat förstaförband med sina egna kläder över skadorna på mannen.

Om mannen inte hade hittats så snabbt så hade han med största sannolikhet avlidet av blodförlust.

– Vi gjorde vad vi kunde och det kändes helt rätt, sa Filip och Emil.


Makarna Erik Hellberg och Hanna Perzon från Billdal. Erik och Hanna tillsammans med sina tre söner var den 4 augusti 2019 på väg hem från Färila till Billdal efter ett besök i Färila.

När de lämnar Färila på morgonen runt klockan 04:30 passerar de en fastighet och ser att det brinner. De stannade till och gick fram mot fastigheten. De fick ingen kontakt med någon i fastigheten när de ropade och knackade på. När Erik tar på dörren så var den upplåst. Han ropar in men får inget svar. Tillsammans med sin fru Hanna genomför de en kontroll av fastigheten och inne från ett rum hör de skrik. Det var en kraftig rök i fastigheten. Erik tar sig fram till mannen och kan dra honom mot Hanna där hon står vid dörren. Med gemensamma krafter tar de ut mannen från fastigheten och lägger honom på gräset i trädgården och då brinner det kraftigt i huset.

Mannen hade fått kraftiga rökskador men han överlevde. Det var Erik och Hannas resoluta ingripande som med största sannolikhet räddade mannens liv.

Hur tänker ni kring civilkurage i samhället? frågade en journalist makarna.

– Det behövs folk som säger ifrån och hjälper till i samhället, det är helt klart säger Erik Hellberg.

 

05 december 04:45, Stöld/inbrott, Österbybruk

Tobak stjäls vid ett inbrott på en bensinmack.

Vid ett inbrott på en bensinmack på Dannemoravägen i Österbybruk har det stulits tobak. Det är oklart om något mer saknas. Polis har spärrat av macken för teknisk undersökning. Gärningsmännen tog sig in genom att bryta upp entrédörren.

29 november 22:16, Trafikolycka, personskada, Östhammar

En bil åker i diket när föraren inte vill stanna på polismans tecken.

På länsväg 689 vid Söderby kör en bilförare i diket när en patrull stoppa och kontrollera honom. I bilen finns två män. Föraren är i 35-årsåldern och passageraren i 25-årsåldern. Både föraren och passageraren skadas och blir körda från platsen av ambulans.
I bilen finns gods som misstänks vara stulet från en skrot och båda männen grips senare misstänkta för bland annat stöld.

01 december 09:28, olovlig jakt, Ekeby

En arrendator misstänker att någon olovandes skjutit vildsvin på hans jaktmark.

En arrendator i Ekeby kontaktar polisen då han misstänker att någon utan tillstånd har skjutit vildsvin på hans jaktmark.
En patrull visas till en plats i skogen som förefaller vara en skottplats och där det både blodspår och spår från vildsvinsklövar i snön. Ett antal djur verkar ha fällts.
Patrullen säkrar spår och skriver en anmälan om jaktbrott.

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de utr

29 november 10:51, Sammanfattning vecka, Östhammar

Polisrutan Östhammar

Vi är nu i en period med många viltolyckor, de flesta anmäls till polisen men inte alla. Vid en olycka kan vilt bli skadade men klara av att springa en bra bit från olycksplatsen, så man kan luras att tro att de är oskadda, men de kan bli liggande och lider innan de dör. Tänk på att alltid rapportera in direkt till polisen om ni kör på vilt. Underlåtenhet att rapportera in snarast eller inte alls är ett brott med böter som påföljd. Märk även ut platsen ordentligt, gärna med en viltolycksremsa. När ni kommer till en olycksplats kör sakta och försiktigt förbi. Tänk på att eftersöksjägare med hund kan vistas på eller invid vägen.

Lite av periodens anmälningar
Alunda: En lastbil har utsatts för inbrott, div motorsågar och verktyg mm tillgreps. Viltolycka med rådjur.

Gimo: Kontokortsbedrägeri genom att okänd använt målsägandens kontokort för köp på internet. En polispatrull stannade till vid en bil som låg i diket, en liten bit ifrån hittade de föraren som låg och blödde från huvudet. Det visade sig att bilen var tillgripen, föraren saknade körkort och misstänks vara narkotika- och alkoholpåverkad. Föraren fördes till sjukhus för kontroll. En rullator tillgreps från ett trapphus. Polispatrull stoppade en skåpbil, vid kontroll uppstod misstanke om stöldbrott. I skåpbilen hittades misstänkt stöldgods samt typiska brottsverktyg. Två personer greps och anhölls för stöld och förberedelse till stöld.

Öregrund: En person påträffades och denne uppvisade tecken på narkotikapåverkan samt hade mt narkotika på sig. Anmälan om ringa narkotikabrott, eget brukande och innehav samt brott mot knivlagen då personen hade med sig skruvmejslar och stämjärn på allmänplats.

Hargshamn: Två viltolyckor med rådjur.

Österbybruk: Fem viltolyckor, tre med rådjur och två med vildsvin.

Östhammar: Två personer kom in på turistbyrån, de ville växla 1000 kronor vilket de inte fick. De gick sedan runt i lokalen och plockade med varor. När de sedan lämnade upptäckte personalen att hennes mobiltelefon var tillgripen.

 

22 november 15:30, Trafikolycka, personskada, Östhammar

Två personer påkörda på Centrumvägen i Alunda.

Ett larm inkommer om att två kvinnor blivit påkörd av en bil. Polis beordras till platsen. Båda förs med ambulans till sjukhus, skadeläget är oklart.

En anmälan om trafikbrott upprättas gentemot bilföraren som är inblandad i olyckan.

15 november 02:38, Brand, Östhammar

En mindre brand i Gimo Ishall.

En mindre brand i Gimo Ishall hanteras av räddningstjänsten. Branden misstänks vara anlagd och polis har gjort beslag på platsen och spärrat av för teknisk undersökning.
Branden rubriceras som försök till grov mordbrand.

Förseningar i leverans av nationella id-kort

Leverantören har haft tekniska problem som gör att det kan ta några extra dagar innan ditt nationella id-kort är klart 

Du som nyligen har ansökt om ett nationellt id-kort kan få vänta några extra dagar. När ditt nationella id-kort är klart får du som vanligt meddelande om att du kan hämta ut det.

Leverantören som tillverkar de nationella id-korten har haft tekniska problem som gjort att det inte gått att tillverka nationella id-kort under några dagar tidigare i veckan.

Det rör sig om cirka 4 000 nationella id-kort. Leverantören arbetar nu för att komma i kapp.

 

10 november 13:25, Stöld/inbrott, Östhammar

Ett villainbrott som skett någon gång under helgen anmäls till polisen.

På Sandvägen i Östhammar har en boende haft inbrott i sin villa någon gång mellan fredag natt och söndag dag. Gärningsmannen har kommit in i huset via altandörren och har sedan stökat till i huset.
Hela huset har spärrats av för teknisk undersökning.

Översyn av regelverk kring penningtvätt

Polismyndigheten har begärt en översyn av regelverket kring penningtvätt.

 I sin hemställan anger Polismyndigheten att verksamhetsutövare ska kunna försäkra sig om att ha tillgång till och kunna följa ett transaktionsflöde i sin helhet vid användande av tredjepartstjänster, som exempelvis Swish och Bank-ID. Alternativt ska dessa tjänster täckas in av samma regelverk som bankerna har gällande kundkännedom och information, samt skyldighet att rapportera misstankar om penningtvätt eller terrorfinansiering.

– Finanspolisen har identifierat vad vi bedömer är en allvarlig brist och har därför skickat en hemställan om översyn av regelverket till regeringen, säger Nicklas Lundh, chef för finanspolissektionen vid Nationella operativa avdelningen.

Många tjänster som tredjepartleverantörer tillhandahåller kan idag användas för penningtvätt, antingen indirekt eller direkt.

– Som det ser ut nu behöver vi kontakta varje enskild bank och försöka följa pengarnas väg innan de omsätts. Information finns, men den är fragmenterad och det medför onödigt många frågor i flera led vilket gör att vi måste försöka lägga ett pussel som tar lång tid. Detta kan i förlängningen leda till att brottsvinsterna hinner omsättas, säger Nicklas Lundh.

Länk till Polismyndighetens hemställan om författningsöversyn

 

31 oktober 19:34, Skyddslagen, Östhammar

Flygning med drönare över skyddsobjekt.

Personal på Forsmarks kärnkraftverk observerar drönare som flyger över skyddsobjektet och meddelar polisen. Även polisens patruller har visuell kontakt med drönaren och helikopter tillkallas.
Det finns i nuläget ingen misstänkt person för överflygningen och rubriceringen är inte heller klar. Men kärnkraftverket är ett skyddsobjekt där det råder flygförbud.

31 oktober 10:29, Sammanfattning vecka, Östhammar

Polisrutan Östhammars kommun.

 

Snälla, ni föräldrar som har motorburen ungdom. Ni får gärna komma ut och titta till era ungdomar. Nästan varje helg och lov blir vår polisradio nerringda av folk som inte får sova på grund av att ungdomarna sladdar och gasar upp bilarna så det är ett fasligt liv rent ut sagt. Dessutom är risken stor att det kommer hända en allvarlig olycka där någon blir påkörd. Vi har själva varit ute och stoppat ungdomarna, pratat med dem och även en del föräldrar, ändå fortsätter det. Vi tycker självklart det är jättebra att ungdomarna har ett intresse men det får inte medföra att folk inte vågar vara ute och gå samt blir störda i sina hem och inte får sova. Hjälp era ungdomar och kolla runt om det finns något ställe/vägar där de kan få vara utan att de stör.

Veckans anmälda brott.

Östhammar: Grov olovlig körning. Stöld av cykel. Stöld av bilnycklar. Rattfylleri. Olovlig energiavledning. Narkotikabrott eget bruk. Skadegörelse på personbil genom att någon krossat en sidoruta. Stöld av en rullator. Ringa stöld på ICA. Stöld av båtmotor vid Varglyan.

Gimo: Ofredande mot grupp. Skadegörelse på en personbil.

Alunda: Stöld av air pods. Stöld av en jacka. Grov olovlig körning/Smitning från trafikolycka/Narkotikabrott eget bruk/ Drograttfylleri.

Österbybruk: Smitning från trafikolycksplats. Ofredande.

Öregrund: Stöld av båtmotor/gasreglage vid Börstvretstigen. Vållande till kroppsskada orsakat av en hund. Skadegörelse på en lastbil där någon krossat samtliga fönsterrutor och både bak/framlyktor.

Gräsö: Brott mot jaktlagsstiftningen genom att man inte anmält en viltolycka.

Femton viltolyckor anmälda.

När du vill ha kontakt med polisen ska du ringa 11414. Om det handlar om pågående brott ringer du 112. Vill du skicka mail till mig har jag adressen.  agnetha.degerstedt@polisen.se

 

Polisinspektör

Agnetha Degerstedt

 

Låt inte halloween bli helloween

Höstlov och halloween innebär en hel del samtal till polisen om berusade personer och misshandelsfall. Många ungdomar kommer att göra alkoholdebut.

 

Det finns ett tydligt samband mellan berusning och risken att begå våldsbrott och att utsättas för brott.

Många ungdomar kommer sannolikt att göra sin alkoholdebut den kommande veckan, då det är höstlov och halloween. Som förälder är det viktigt att du har koll på vad din ungdom har för sig. Prata med tonåringarna om deras planer för kvällen, vad som är bra att tänka på och vilka risker som finns. Polisen finns också där ute dygnet runt.

Ett tips är också att prata med andra föräldrar för att få reda på om det är föräldrafritt hos någon av ditt barns kompisar. Kom gärna överens om att någon ställer upp och hämtar om det behövs.

Framför allt ska du inte förse ungdomar under 20 år med alkohol. Det är inte bara dumt, det är också olagligt.

Lagning av alkohol

 • Det är olagligt att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin och sprit till personer under 20 år.
 • Folköl får inte säljas till ungdomar under 18 år.
 • På restaurang måste man ha fyllt 18 år för att köpa alkohol.
 • Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år, vid grova brott upp till fyra år.

 Läs mer om polisens arbete mot langning av alkohol

 

Dialog om livet på nätet kan förebygga brott

Barn och unga vid skärm

Dagligen får barn och unga elaka kommentarer, hot eller trakasserier i sina sociala mediekanaler. Allt otrevligt på nätet är inte olagligt, även om det känns obehagligt för den som drabbas. Därför är det viktigt att föra dialog om livet på nätet.

 

Näthat är ett samlingsbegrepp för olika typer av brott. Det kan handla om olaga hot, ofredande, förolämpning och förtal. Men det kan också vara kränkande fotografering, hets mot folkgrupp, brott mot personuppgiftslagen och sexuellt ofredande.

Om den misstänkte är under 15 år blir det ingen förundersökning, även om brottet faller under allmänt åtal. Istället lämnar polisen ärendet vidare till socialtjänsten. Det betyder inte att det som hänt var lagligt, bara att ingen kan straffas för det. I en sådan process kan även unga under 15 år dömas till skadestånd. Om det är underåriga som begått brottet kan också föräldrarna tvingas att betala en del av skadeståndet.

– Det är viktigt att prata med sina barn i tidig ålder om hur man ska uppträda och hantera ord och bilder på nätet eller via meddelanden. Det är inte bara den som lagt ut den brottsliga bilden eller kommentaren som begår ett brott. Det gör även den som sprider den genom att dela vidare, säger områdespolis Therese Forslund.

Utsatt för hot, trakasserier eller kränkningar på nätet
Om du har blivit utsatt för näthat finns det flera instanser som kan hjälpa till. Du bör anmäla till polisen så snabbt som möjligt och spara mejl eller chatthistorik. Gör skärmkopior om meddelanden riskerar att försvinna, exempelvis i Snapchat.  Det kan lämnas till polisen som bevis. Du kan också be någon titta på originalet, för om ärendet går till rättegång kan den personen vittna om att din skärmkopia inte är manipulerad. Polisen kan också hjälpa dig för att du ska få det stöd du behöver.

Prata om livet på nätet
Det är enklare att skriva något elakt eller kränkande på nätet än att säga det direkt till en person. Många gömmer sig bakom skärmen. Uppmuntra till dialog och berätta gärna för varandra om livet på nätet, om hur exempelvis barnens kompisar uttrycker sig eller hur barnet själv brukar uttrycka sig. Titta gärna tillsammans på videoklipp och diskutera om och vad som är bra eller dåligt. Som vuxen har du ett ansvar att hjälpa barnet med konflikter och det gäller även de som uppstår på nätet.

– Tänk på att bilder aldrig försvinner från nätet. En bild som du lagt upp kan lätt kopieras och spridas och man vet aldrig hur andra kan använda den. Under höstlovet kommer många barn och ungdomar ha mer skärmtid, passa på att prata med barnen om vad som händer på nätet, säger Therese Forslund.

Läs mer på polisen.se:

Lagar och regler om näthat

Skydda dig mot näthat

Att tänka på när du pratar med barn och unga om nätet

 1. Lyssna och låt dem berätta! Barn vill oftare än vi tror berätta vad de gör och vad de funderar på. Ta chansen och lyssna när de bestämmer sig för att dela med sig.
 2. Håll dig genuint öppen och nyfiken, försök att inte vara dömande.
 3. Det är okej att du inte vet exakt hur det funkar med all teknik, kom ihåg att du vet hur människor fungerar och vet hur det känns när någon säger något taskigt. Det spelar mindre roll hur det har gått till.
 4. Prata om vad som är bra och dåligt med nätet. Du kan till exempel fråga vad gör de gör om någon är taskig, eller om någon är taskig mot en kompis?
 5. Hota aldrig med att ta ifrån dem tillgång till nätet. Det är kontraproduktivt och kan göra mer skada än nytta.
 6. Ett bra sätt att visa intresse är att be barn och unga visa vad de gör på nätet, kanske vill de visa sina favoritklipp på Youtube eller vilka bloggar och spel de tycker om. Be dem berätta vad det är de tycker är roligt med nätet och förklara att du vill veta och att du vill förstå.

 

Källa: Bris

28 oktober 12:32, Sammanfattning vecka, Östhammar

Polisrutan

 

Den 5/11 på kvällen kommer det vara en trygghetsvandring i Östhammar. Vi söker nu er som vill vara med och påverka tryggheten här i Östhammar. Kan du inte vara med på vandringen men ändå har synpunkter du vill ta upp så kan du höra av dig om dem. Maila Bengt Eriksson om du vill vara med eller dina synpunkter. Ni når honom på bengt-o.eriksson@polisen.se   

Ser fortfarande att det kommer in anmälningar om stulet gods där det inte finns nämnt någonting om serienummer, märkning, modell, märke mm. Om vi inom polisen ska ha en chans att kunna gripa de som begår dessa brott så måste vi få mer att gå på än bara en cykel, båtmotor, motorsåg etc. Om ni ska inkomma med lista senare för att ni just vid anmälningstillfället inte kan uppge något så skynda in med det, alltför ofta så dröjer det alldeles för länge.

 Märk upp era saker så att vi kan knyta dem till er och därigenom få bekräftat att gods vi hittar är stulet. Det finns risk annars att tjuvarna får behålla godset, ni får inget tillbaka och vi kan inte gripa dem.

Åtta viltolyckor är inrapporterade.

Veckans anmälda brott.

Östhammar: Stöld genom inbrott i fritidshus i Söderharg och på Bodagatan. Stöld av cykel. Skadegörelse/Olaga hot mot pojke under 18år/Ofredande mot pojke under 18år. Stöld av båtmotor på Stenskärsvägen. Grov stöld genom inbrott i bostad på Ejdervägen. Försök till mordbrand på Frösåkershallen. Stöld av båtmotor på Källvägen. Stöld av jacka i en sportanläggning. Stöld av båtmotor på Skatvägen.

Gimo: Stöld av cykel. Olaga hot mot flicka under 18år. Stöld av gpsmottagare och mätutrustning som stod intill kyrkan. Skadegörelse genom att någon krossat fönstret på en ytterdörr till bostad.

Alunda: Stöld genom inbrott i verkstad i Lunda. Stöld genom inbrott i garage i Sprötslinge. Stöld genom inbrott i bod i Hammarby. Vid samtliga stölder är det främst verktyg som stulits.

Österbybruk: Kortbedrägeri

Öregrund: Stöld av båtmotor på Klevstigen.

När du vill ha kontakt med polisen ska du ringa 11414. Om det handlar om pågående brott ringer du 112. Vill du skicka mail till mig så har jag adressen.  agnetha.degerstedt@polisen.se

 

Polisinspektör

Agnetha Degerstedt

25 oktober 20:38, Skyddslagen, Östhammar

En drönare observeras vid Forsmark.

Skyddsvakter observerar en drönare som flyger innanför skyddsområdet vid Forsmarks kärnkraftverk. En patrull åker dit för att leta efter personen som styr drönaren, men lyckas inte hitta någon misstänkt gärningsman.

En anmälan om brott mot skyddslagen upprättas.

Bella är årets polishund – hittade dement man

 

avClaes Olsson

MINDRE ÄN 1 TIM SEDAN
1 av 3 | FOTO: ANDERS ROOS
Tobias Hjalmarsson och årets polishund Bella.

Femåriga tiken Bella hittade en försvunnen dement man i 70-årsåldern som varit borta i två dygn tidigare i år. För bland annat den insatsen har hon nu utsetts till årets polishund 2019.

 

I tre år har Bella, en femårig tik av rasen belgisk vallhund/malinois, och hundföraren Tobias Hjalmarsson varit verksamma vid polisens hundenhet i Helsingborg. Nu är Bella årets polishund 2019.

– Det är en dröm som gått i uppfyllelse och ett kvitto på allt slit, säger Tobias Hjalmarsson i ett pressmeddelande.

Hittade försvunnen man

Tillsammans arbetar de med sök efter personer, narkotika och vapen. Under året har de gjort flera hedervärda insatser, men det är framförallt ett sök som uppmärksammats extra. Bella och Tobias Hjalmarsson lyckades spåra upp en dement man i 70-årsåldern som varit försvunnen i Växjö i två dygn.

– Vi gick ut i mörkret klockan tio på kvällen i snöblandat regn. När vi efter två timmar hittade honom var han helt slut och jag fick bära honom ut till närmaste väg, säger Tobias Hjalmarsson.

Polisregion Mitt i omfattande internationell vapeninsats

 

Polisen tog nio vapen i beslag under en stor internationell insats mot illegala vapen i början av september.

 

– Insatsen i region Mitt gick planenligt. Duktiga drivna kollegor lyckades finna och beslagta ett flertal illegala vapen, säger Jale Poljarevius, kommenderingschef.

Under en riktad insats under fyra dagar i början av september genomförde polisregion Mitt omfattande och synkroniserade insatser mot illegala vapen ihop med andra aktörer.

I regionen beslagtogs nio vapen, 8 stycken licenspliktiga startpistoler, 1 styck 9-millimeterspistol och ammunition. Samt ett illegalt elchockvapen, en så kallad taser.

Insatsen ”JAD Västra Balkan” ingick i en större internationell operation där sammanlagt 19 EU-länder och 9 länder utanför EU deltog.

– Internationella insatser är av stor betydelse eftersom det alltid är framgångsrikt när man har samma målbild, i det här fallet, illegala vapen. Då kan man samarbeta med informationsinhämtning och koordinera tillslagen, säger Jale Poljarevius.

Samtliga polisregioner och Nationella operativa avdelningen, Noa, genomförde insatser över hela landet. Polisen och Tullverket utförde också omfattande kontroller av gods- och passagerartrafik vid flera hamnar, där specialtränade narkotika- och vapenhundar användes. Flera husrannsakningar genomfördes hos misstänkta personer och kontroller utfördes också hos vapenhandlare. I polisregion Mitt fanns det inget att anmärka på hos de vapenhandlare som kontrollerades.

Fakta deltagande länder:

Större delen av insatsen leddes av Europol där totalt 19 EU-länder deltog:

Belgien, Bulgarien, Tjeckien, Tyskland, Estland, Grekland, Spanien, Kroatien, Italien, Cypern, Ungern, Nederländerna, Österrike, Polen, Portugal, Rumänien, Slovenien, Storbritannien och Sverige. Utanför EU deltog Albanien, Bosnien, Nord Makedonien, Serbien, Montenegro, Kosovo*, Schweiz, Moldavien och USA.

*Kosovo har utropat sig som självständigt enligt FN regler och har erkänts som egen stat av Sverige och ett hundratal andra länder.

 

21 oktober 14:26, Stöld/inbrott, Östhammar

Någon har tagit sig in i bostad i Östhammar.

En inringare anmäler att någon varit in i en bostad i stadsdelen Boda i Östhammar någon gång under veckan som gått. En patrull var på plats under måndagseftermiddagen och ett beslut om att spärra av delar av bostaden för teknisk undersökning togs.

Det är oklart om något stulits. En anmälan om stöld kommer upprättas.  

21 oktober 14:26, Stöld/inbrott, Östhammar Någon har tagit sig in i bostad i Östhammar.

En inringare anmäler att någon varit in i en bostad i stadsdelen Boda i Östhammar någon gång under veckan som gått. En patrull var på plats under måndagseftermiddagen och ett beslut om att spärra av delar av bostaden för teknisk undersökning togs.

Det är oklart om något stulits. En anmälan om stöld kommer upprättas.  

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de 

Låt dig inte luras!

Under det senaste året har polisen satsat hårt på att få bukt med bedrägerivågen som sköljde över Sverige under 2018. Men även om antalet telefonbedrägerier, så kallad vishing, har minskat finns det fortfarande många som luras på sina pengar.

 

Bedragarna riktar gärna in sig på äldre personer och andra utsatta grupper.

– Vi har sett flera liknande fall där just äldre personer blivit måltavla för bedragare. Det kan handla om att man utger sig att ringa från banken, ett företag eller en myndighet. Bedragarna är väldigt skickliga i det sociala spelet och verkar så trovärdiga att de förmå andra att lämna ut kortuppgifter och koder eller logga in på sin bank, berättar Agneta Massaro, chef på Bedrägerigruppen i Västerås.

Ett ärende som Bedrägerigruppen hanterat på senare tid handlar om 101-årige Gunnar*, som utsatts för telefonbedrägeri.

Gunnar blev uppringt av en man som påstod sig ringa från bankens säkerhetsavdelning. Det hade skett en konstig överföring från ett av Gunnars konton hävdade han. Mannen verkade trovärdig och sa att han skulle hjälpa honom att korrigera betalningen. Han lyckades få Gunnar att logga in på sin internetbank vid flera tillfällen samt att swisha en stor summa pengar genom att få honom att tro att han ändrade betalningsgränsen för Swish.

– Sammanlagt handlar det om överföringar på närmare 200 000 kronor. Det är tragiskt när dessa äldre personer luras på sina besparingar, säger Agneta Massaro.

Även om äldre personer är en särskilt utsatt grupp finns risken att bli utsatt för IT-relaterade brott i alla samhällsgrupper.

– Det gäller att tänka efter vilka uppgifter man lämnar ut och hur man beter sig på nätet. Vi har haft fall där bedragare utgett sig för att vara till exempel trevliga förre detta soldater eller läkare som tar kontakt via sociala medier. Många av de som godkänner sådana förfrågningar drabbas senare av romansbedrägerier. Det är brottsligt att inleda en kärleksrelation med någon i syfte att lura personen på pengar, säger Agneta Massaro.

Under oktober månad leder polisen tillsammans med MSB (Myndigheten för samhällskydd och beredskap) en kampanj kring informationssäkerhet. Målet är att uppmärksamma vilka konsekvenser vårt beteende på internet kan ha och på så sätt minska risken att bli utsatt för brott.

Det allra vanligaste anmälda brottet bland bedrägerierna är kortbedrägerier utan fysiskt kort (cirka 40 %), så kallad CNP (card not present). Bedragaren har då i dessa fall fått tag i kortuppgifterna och gör olovliga köp med hjälp av dessa. I region Mitt har det anmälts 6241 CNP-brott under perioden januari till augusti 2019. Andra vanliga bedrägeribrott är identitetsbedrägerier såsom köp och lån i annans namn (1425 anmälda brott i region Mitt mellan januari och augusti 2019) och bedrägerier genom social manipulation, som till exempel ovan nämnda telefonbedrägerier (vishing) och romansbedrägerier.

En annan form av bedrägeri är dataintrång. Hittills i år har det anmälts drygt 6000 dataintrång i hela Sverige. Det kan handla om kapade Facebookkonton och olovliga registerslagningar men även större överbelastningsattacker mot kritisk infrastruktur.

Enligt en undersökning från Novus oroar sig närmare var tredje svensk (28 %) för att bli utsatt för IT-relaterad brottslighet. Nästan var femte (17 %) uppger att de redan har drabbats av sådan brottslighet och dessa oroar sig i högre utsträckning (38 %).

– Det finns en hel del man kan göra själv för att minska risken att utsättas för IT-relaterad brottslighet. Exempelvis ska du inte lämna ut ditt kortnummer eller personlig information, särskilt inte via internet eller telefon och aldrig skicka pengar till okända personer, avslutar Agneta Massaro.

*Namnet ändrat av sekretesskäl

Läs mer om hur du kan skydda dig mot bedrägerier

Läs mer om kampanjen Tänk säkert

17 oktober 15:44, Sammanfattning vecka, Östhammar

Polisrutan V42

Polisrutan Östhammar:
Det har på senaste tiden varit en hel del inbrott där verktyg stulits. Det är allt från elhandverktyg till motorsågar och liknande. En sak vi uppmärksammat är att liknande gods oftast saknar märkning. I anmälningar finns sällan serienummer och godset är omärkt, vilket innebär att vi inte kan härleda det till en specifik anmälan. Det gör att vi kommer till det viktiga! Märk upp era verktyg. Antingen med en ristpenna (finns att låna på polisstationen) eller med någon annan sorts stöldskyddsmärkning!

Lite av periodens anmälningar
Alunda: En singelolycka genom att föraren kört in i vajerräcket och därmed har airbagen löst ut. Lindriga skador uppstod.
Gimo: Någon har brutit upp ett skåp med musikutrustning i sporthallen, en kabel tillgripen. En smitning från trafikolycksplats då en okänd bilist ej iakttog väjningsplikt utan körde ut framför en annan bilist som blev tvungen att väja ned i diket. Vållande bilist körde iväg utan att stanna och meddela sig med drabbad. Stöld ur elevskåp på skola.
Gräsö: Viltolycka med rådjur.
Öregrund: Tre tillgrepp av båtmotorer där motorerna satt på båten uppställd på fritidshustomt. Tillgrepp av cykel som stod uppställd vid färjeläget.
Hargshamn: En stulen segelbåt på en trailer anträffas i skogen. Ett inbrott i ladugård upptäcks och där har det tillgripits div it-prylar. 4 viltolyckor med rådjur och vildsvin..
Österbybruk: Ett ärende rubricerat som försök till mord. Misstänkt person har huggit målsäganden med en kniv i halsen. Målsäganden var talbar när polis och ambulans kom till platsen. En bilist kontrolleras efter att kört i diket, denne blåser positivt och kom att misstänkas för grovt rattfylleri. 8 viltolyckor med rådjur.
Östhammar: Stöld av en båtmotor. Flertalet inbrott och stölder av verktyg. Ärende där en stulen bil anträffas samt att det upptäcks stöld av bensin. Vid efterföljande polisinsats grips personer. 9 anmälningar om viltolyckor, älg, rådjur och vildsvin.

16 oktober 09:07, Motorfordon, stöld, Östhammar

Tre personer grips i samband med bilstöld.

En inringare anmäler att någon slangat bensin från en bilfirma i Östhammar under natten. Inringaren berättar även att det står en misstänkt stulen bil utanför företaget. Flera patruller anländer under förmiddagen och på plats upptäcks det att bilen stulits från en bilverkstad dit bilen lämnats in dagen innan.

Patrullen påträffar även en kvinna i 35-årsåldern i närheten av den stulna bilen som grips misstänks för tillgrepp av fortskaffningsmedel och stöld.

I samband med händelsen genomförs en husrannsakan på en adress utanför Östhammar. Där kontrolleras flera personer och två personer, två män i 40-årsåldern, grips. Båda är misstänkta för tillgrepp av fortskaffningsmedel och stöld.

För märkning gå in på sfs.se

16 oktober 00:30, Mord/dråp, försök, Östhammar

En man knivskars i halsen i Österbybruk strax efter midnatt.

Polisen kallades till Österbybruk då en man i 20-års åldern blivit knivskuren i halsen. Målsäganden fick föras med ambulans till sjukhus men var vaken och talbar.

Polisen sökte efter gärningspersonen med polis- och hundpatruller. Ingen person har frihetsberövats.

En anmälan om försökt till mord upprättades. Flertalet utredningsåtgärder utfördes på platsen i form av förhör och brottsplatsundersökning.

Vi är intresserade av tips och iaktagelser, kontakta polisen på 114 14.

En allmänhet stoppar ett rattfylleri vid Morkarla

14 oktober 13:40, Rattfylleri, Östhammar

En allmänhet ringer och uppger att några personer har stoppat en bil med en rattfull förare nära Morkarla. Polis kallas till platsen och påträffar personerna och den misstänkta föraren.

Den påträffade föraren, en man i 50-årsåldern, omhändertas av polispatrullen. Han är misstänkt för grovt rattfylleri. Även förarens körkort samt lastbilskörkort omhändertas.

Lång handläggningstid av tillståndsärenden

Med anledning av att Polismyndigheten uppgraderar sitt ekonomisystem blir det en fördröjning gällande inbetalning av ansökningsavgifter. 

Just nu kan tiden för handläggning av tillståndsärenden vara längre än vanligt.

Med anledning av att Polismyndigheten uppgraderar sitt ekonomisystem från den 10 oktober till den16 oktober kl 08.00 så blir det en fördröjning gällande inbetalning av ansökningsavgifter.

Det innebär även att det inte skickas ut någon inbetalningsavi, när ansökningar registreras.

Inbetalningsavierna beräknas skickas ut när systemet kommer igång igen.

Gjorda inbetalningar kommer heller inte att synas i våra system innan uppgraderingen är gjord Vilket gör att påbörjandet av handläggningen fördröjs.

 

Nu vill polisen i Gävleborgs län ha hjälp från hela landet att spåra termosarna som du ser på bilderna

.Nu vill polisen i Gävleborgs län ha hjälp från hela landet att spåra termosarna som du ser på bilderna. Vet du var de kan vara köpta någonstans eller har du blivit bestulen på ett antal termosar? De hittades vid en husrannsakan i Gävle torsdagen den 26 september och har använts i samband med ett grovt brott. Föremålen är en viktig pusselbit i det fortsatta utredningsarbetet.

I utredningen sitter två personer häktade och fyra personer är frisläppta efter anhållande. Det går inte att utesluta att fler frihetsberövande kan ske.

Polisen har sökt i Gästrikland efter företag som kan ha sålt termosarna men det har inte givit något resultat. Det är möjligt att termosarna kan vara inköpta i en annan del av Sverige.

Information om termosarna

Det är totalt 9 stycken termosar. En av dem har en text på insidan av botten, där det står ”304 stainless steel”. På övriga termosar finns det ingen text. Termosarnas höjd är cirka 18 cm utan lock och bredden vid botten är cirka 7 cm. De rymmer ungefär 330-350 ml.

Ring 114 14 och lämna tips

Om du känner igen de aktuella termosarna ring 114 14 och hänvisa till ärendet ”förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse” i Gävle den 26 september 2019.

Dett går även bra att maila till adressen:
https://polisen.se/kontakt/mejla-region-Mitt

 

 

Ökat förtroende för polisen

 

Andelen med högt förtroende för polisen har ökat under de senaste två åren enligt Nationella trygghetsundersökningen, NTU.

 

Andelen personer som har mycket eller ganska stort förtroende för polisens sätt att bedriva sitt arbete har ökat från 42 procent 2016 till 52 procent i 2018 års NTU. Resultatet är i linje med årets SOM-undersökning där förtroendet för polisen var på den högsta nivån sedan mitten av 1990-talet.

Årets NTU visar att utsattheten för brott mot person har ökat för de flesta brottstyper. Det gäller dock inte utsattheten för sexualbrott som minskar något efter flera års uppgång. Otryggheten och oron för brottsligheten i samhället är oförändrad.

− Det är positivt att förtroendet ökar. Polisen genomgår nu en snabb utveckling där vi utökar antalet anställda och förstärker vår förmåga inom flera områden. Ett exempel är att vi håller på att anställa ytterligare 350 medarbetare som ska arbeta med sexualbrott, brott i nära relationer och brott mot barn. Den här typen av offensiva satsningar skapar förutsättningar för ett fortsatt högt förtroende, en ökad trygghet och en minskad brottsutsatthet. Men det krävs också att polisen och övriga delar av samhället tillsammans bedriver ett uthålligt och långsiktigt brottsförebyggande arbete, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Om Nationella trygghetsundersökningen, NTU

NTU genomförs årligen av Brottsförebyggande rådet, Brå. Undersökningen ska ge en bild av utsattheten för brott i befolkningen (16–84 år) samt befolkningens upplevelse av trygghet och förtroende för rättsväsendet. NTU 2019 genomfördes från januari till april 2019. Urvalet bestod av 200 000 personer, svarsfrekvensen blev 40,6 procent.

Läs mer om resultaten i NTU på Brottsförebyggande rådets webbplats.

 

830 studenter går på höstens polisutbildning

Tre veckor efter höstens kursstart går 830 studenter på polisutbildningen vid de fem utbildningsorter som bedriver utbildningen. Totalt går det cirka 3000 studenter på polisutbildningen.

 

– Vi kan se att antalet studenter vid polisutbildningen fortsätter öka och intresset att söka till oss är väldigt högt, vilket är positivt eftersom vi ska växa och bli betydligt fler medarbetare, säger Stefan Wehlin, gruppchef vid HR-kompetens hos polisen.

Flera satsningar har gjorts för att öka antalet platser på polisutbildningen. I januari i år startades polisutbildningen på två ytterligare två lärosäten, vid Malmö universitet och vid Borås högskola. Numera finns utbildningen på fem platser i landet. Antalet distansutbildningsplatser utökades samtidigt från 100 till 172 stycken per termin.

Ny antagningsprocess

I januari 2020 införs också en ny antagningsprocess som innebär att det går att ansöka löpande året runt.

– Förutom att den nya antagningsprocessen gör det möjligt att söka till polisen när som helst under året, minskar också tiden från ansökan till antagning. Tidigare tog det cirka 30 veckor, men kommer nu ta avsevärt kortare tid, säger Stefan Wehlin.

För att nå Polismyndighetens mål om närmare om 40 000 polisanställda till 2024 planerar polisen för att ta in cirka 2000 studenter per år under kommande år.

Om att bli polis

Om antagningsprocessen

 • Ansökan till polisutbildningen kommer från januari 2020 ske löpande, till skillnad från tidigare år när ansökan bara kunde göras vid två tillfällen per år, i juni och i november.
 • Utbildningsstart kommer fortsatt att ske två gånger per år, i augusti och januari.
 • Antagningskraven och testerna vid prövningen är oförändrade.
 • De sökande bokar en egen tid för prövningen.
 • Till höstterminen 2020 utökas distansutbildningsplatserna ytterligare till 197 platser.
 

08 oktober 08:24, Trafikolycka, ÖsthammarTrafikolycka i på Länsväg 288

Ett larm inkommer via SOS om att två fordon har kolliderat på Länsväg 288 i Östhammar. Olyckan har inträffat mellan Alunda och Gimo i höjd med Haberga. Polis kallas till platsen och inget skadeläge rapporteras. Vägen är framkomlig.

”Nya grupper agerar narkotikamålvakter”

Enheten för Grova brott i Västmanland har den senaste tiden upplevt en ökning av fall med personer som agerar målvakter utan att egentligen veta vad de gör sig skyldiga till.

 

– Vi har sett flera liknande fall där relativt unga och ostraffade personer erbjuds några tusenlappar för att ta emot narkotika. Men de har ingen eller väldigt liten koll på vilken mängd eller typ av narkotika som de faktiskt hanterar, säger Johan Håvedal som är förundersökningsledare på Grova brott i Västmanland.

Ett fall handlar om en ung kvinna och en man som dömts för grov narkotikasmuggling.

Den 30 november 2018 upptäcker Tullverket ett paket innehållande cirka 9,6 kilo cannabisharts. Paketet är adresserat till en 22-årig kvinna hemmahörande i Västerås. Några dagar senare görs ytterligare en upptäckt av Tullverket, där ett liknande paket innehållande 9,4 kilo cannabisharts är adresserat till samma kvinna. Båda paketen skickades från Spanien och på försändelserna angavs att de innehöll ett marmorfat och en buddhastaty.

Efter upptäckten inleds en förundersökning gällande grov narkotikasmuggling och polisens enhet för Grova brott i Västmanland leder arbetet tillsammans med en åklagare. Ett omfattande arbete med informationsinhämtning påbörjas och bland annat säkras uppgifter kring ett mobiltelefonnummer som mottagit SMS om att ett av paketen anlänt till ett postombud. Uppgifterna leder polisen till en 27-årig man som misstänks vara inblandad narkotikasmugglingen.

– Vi hade i ett tidigt skede full koll på själva narkotikan och satsade resurser på att samla in mer bevis mot personerna som vi misstänkte var inblandade i brottet, säger Johan Håvedal.

Innehållet i ett av paketen byts ut och överlämnas till kvinnan som vid tillfället ger ett nervöst intryck. Därefter tar kvinnan kontakt med den 27-årige mannen som polisen varit på spåren sedan uppgifter kring ett mobiltelefonnummer inhämtades. Strax därefter grips kvinnan och senare också mannen för grov narkotikasmuggling.

– Vår bedömning under hela utredningen är att kvinnan och mannen inte har haft någon större insikt i narkotikahanteringens omfattning eller organisation. De har endast agerat målvakter som är en viktig del i smugglingen som bedrivs av kriminella nätverk.

Den 5 april dömdes kvinnan och mannen i tingsrätten mot sitt nekande till 3 år och 9 månaders fängelse för grov narkotikasmuggling. Ärendet överklagades till hovrätten som den 25 juni fastställde tingsrättens dom.

– Polisen behöver berätta om den här typen av ärenden för att uppmärksamma personer om vilka konsekvenserna kan bli om man agerar målvakt i ett narkotikaärende, avslutar Johan Håvedal.

Många vill arbeta med brottsbekämpning mot barn

Vid en pressträff i Uppsala den 19 juni berättade polisen i region Mitt om satsningen på särskilt utsatta brottsoffer och resursförstärkningen av ett 30-tal medarbetare med fokus på att utreda brott mot barn samt våld i nära relationer och sexualbrott.

 

Just nu pågår en nationell kampanj där polisen rekryterar medarbetare inom detta arbetsområde till hela landet. Polisregion Mitt gick ut med annonser redan i juni och söktrycket har varit högt.   

– Det är mycket positivt att vi har haft så stort söktryck som över 350 sökanden till vissa av tjänsterna och dessutom av så kvalificerade sökanden. Urval och intervjuer pågår och vi har mycket goda förhoppningar om att kunna anställa det 30-tal medarbetare som satsningen innebär. Att arbeta med det här brottsområdet ställer extra höga krav på våra utredare men ger framför allt möjligheter att göra skillnad för särskilt utsatta brottsoffer och bidra i arbetet mot ett tryggare samhälle, säger Carin Götblad regionpolischef.

Antalet anmälda våldsbrott mot barn och unga har ökat sedan 1990-talet. En förklaring till det är att allt fler yrkeskategorier med anmälningsplikt anmäler, till exempel förskolan där antalet orosanmälningar till Socialtjänsten ökar. Men mörkertalen är stora, särskilt när någon i familjen begår övergrepp. Polisen ser dessutom en oroande ökning av antalet barn och unga som är utsatta för brott av andra barn.

Satsningen fokuserar på samtliga vålds- och sexualbrott mot barn och där även nätbaserade övergrepp ingår. Det finns också en stor grupp barn som lever i kriminella miljöer och till exempel bevittnar saker som ett barn inte ska behöva göra. Våldet som finns närvarande i vardagen innebär att barn far illa även om de inte blir direkt utsatta för våldet själva.

– Polismyndigheten i hela landet stärker arbetet mot särskilt utsatta brottsoffer. I region Mitt satsar vi särskilt på misshandel och andra övergrepp mot barn men även våld i nära relationer och sexualbrott.  Det här är allvarliga brott som ofta begås mot människor i beroendeställning varför det är ett mycket viktig område, avslutar regionpolischef Carin Götblad.

Läs mer om att jobba med särskilt utsatta brottsoffer

 

05 oktober 07:45, Trafikolycka, smitning från, Östhammar

Trafikolycka, smitning vid Riksväg 74

En anmälare uppger att en bil har kört av vägen och in i en hästhage, nära en korsning mellan Riksväg 76 och Länsväg 1100. Bilen som har brukandeförbud påträffades utan en förare eller passagerare. En anmälan om trafikolycka smitning upprättas.

30 september 10:06, Stöld/inbrott, ÖsterbybrukVillainbrott på Ekgatan.

Någon gång sedan igår förmiddag har det varit inbrott i en villa på Ekgatan i Österbybruk. Anmälaren kan initialt bara se att en mindre summa kontanter stulits men gärningsmannen har varit runt i hela huset.
Polisen genomför en dörrknackning i området, spärrar av för teknisk undersökning och skriver en anmälan om stöld genom inbrott.

24 september 23:41, Olaga hot, Östhammar

Man i 25-årsåldern anmäler att han hotats med kniv.

En patrull larmas till en adress i Österbybruk där en man i 25-årsåldern ska ha blivit hotad av en okänd man. Den okände mannen ska ha hotat den andra mannen med en kniv och jagat honom.

En anmälan om olaga hot och misshandel kommer upprättas.

20 september 17:01, Stöld/inbrott, Österybruk

Villainbrott i Österbybruk.

Någon gång sedan onsdag förmiddag har det skett ett villainbrott på Filmvägen i Österbybruk. Hittills har anmälaren kunnat konstera att det stulits smycken och kontanter, men det är oklart hur gärningsmannen tagit sig in i huset.
Polis har varit på plats för anmälningsupptagning (grov stöld genom inbrott) och avspärrning för teknisk undersökning.

Villainbrott i Gimo.

Någon har sågat upp ett hål i en altandörr till en villa på Örnvägen i Gimo och gjort inbrott. Inbrottet upptäcks på lördag morgon och ingen har varit hemma i huset sedan fredag morgon.
Polisen kommer att skriva en anmälan om grov stöld genom inbrott och gör en teknisk undersökning idag.

Det är okänt vad som stulits.

22 september 00:59, Bråk, Östhammar

Polis tillkallas om en misshandel på Herbertsvägen.

Objudna gäster har kommit till en fest på Herbertsvägen och en person ska ha blivit misshandlad. När polis kommer till platsen så finns där många ungdomar men något brott kan inte konstateras. Däremot förverkas en del alkohol.

21 september 22:36, Misshandel, Östhammar

Några personer tränger sig in i en bostad och har sönder ett bord.

En man och en kvinna tränger sig in i en bostad på Marmavägen där en man född -93 blir misshandlad. Vid misshandeln går även ett bord sönder. Därefter springer inkräktarna från platsen.
Polisens patruller hittar senare en man född -85 som grips misstänkt för händelsen. Mannen har senare anhållits av åklagare och misstänks för misshandel och hemfridsbrott.

18 september 16:19, Stöld/inbrott, Östhammar

Inbrott i villa i Östhammar

En husvakt upptäckte på eftermiddagen att det varit inbrott i huset hon vaktade. Någon hade brutit sig in via en dörr på altanen. Polis har varit på plats och tagit upp en anmälan. Huset är avspärrat för teknisk undersökning och man har genomfört dörrknackning i området.

På grund av en  miss hos Polisen har ÖNT inte fått någon Polisruta.

16 september 05:56, Stöld/inbrott, Östhammar

Tre bilar tillgrips i Östhammar.

Någon tar sig in i en företagslokal i Östhammar och tillgriper tre bilar. Enligt företagets personal ska inbrottet ha skett någon gång under helgen. Platsen spärras av och en teknisk undersökning kommer genomföras.

En av bilarna hittas senare under förmiddagen.

Kommer att uppdateras

19 augusti 22:28, Djur, ÖsthammarEn anmälare hittar en grävling som kan ha utsatts för djurplågeri

En inringare berättar att han hittat en grävling i Söderboda på Gräsö som har ett rep runt halsen och saknar ett ben. Inringaren tror att grävlingen kan ha plågats av någon och vill involvera polis.
Inringaren avlivar grävlingen och fryser ner den i väntan på att polis kan komma undersöka fyndet.
Den 21/8 träffar en patrull inringaren och undersöker fyndet.
En anmälan om djurplågeri kommer att skrivas.