Polisregion Mitt i omfattande internationell vapeninsats

 

Polisen tog nio vapen i beslag under en stor internationell insats mot illegala vapen i början av september.

 

– Insatsen i region Mitt gick planenligt. Duktiga drivna kollegor lyckades finna och beslagta ett flertal illegala vapen, säger Jale Poljarevius, kommenderingschef.

Under en riktad insats under fyra dagar i början av september genomförde polisregion Mitt omfattande och synkroniserade insatser mot illegala vapen ihop med andra aktörer.

I regionen beslagtogs nio vapen, 8 stycken licenspliktiga startpistoler, 1 styck 9-millimeterspistol och ammunition. Samt ett illegalt elchockvapen, en så kallad taser.

Insatsen ”JAD Västra Balkan” ingick i en större internationell operation där sammanlagt 19 EU-länder och 9 länder utanför EU deltog.

– Internationella insatser är av stor betydelse eftersom det alltid är framgångsrikt när man har samma målbild, i det här fallet, illegala vapen. Då kan man samarbeta med informationsinhämtning och koordinera tillslagen, säger Jale Poljarevius.

Samtliga polisregioner och Nationella operativa avdelningen, Noa, genomförde insatser över hela landet. Polisen och Tullverket utförde också omfattande kontroller av gods- och passagerartrafik vid flera hamnar, där specialtränade narkotika- och vapenhundar användes. Flera husrannsakningar genomfördes hos misstänkta personer och kontroller utfördes också hos vapenhandlare. I polisregion Mitt fanns det inget att anmärka på hos de vapenhandlare som kontrollerades.

Fakta deltagande länder:

Större delen av insatsen leddes av Europol där totalt 19 EU-länder deltog:

Belgien, Bulgarien, Tjeckien, Tyskland, Estland, Grekland, Spanien, Kroatien, Italien, Cypern, Ungern, Nederländerna, Österrike, Polen, Portugal, Rumänien, Slovenien, Storbritannien och Sverige. Utanför EU deltog Albanien, Bosnien, Nord Makedonien, Serbien, Montenegro, Kosovo*, Schweiz, Moldavien och USA.

*Kosovo har utropat sig som självständigt enligt FN regler och har erkänts som egen stat av Sverige och ett hundratal andra länder.

 

21 oktober 14:26, Stöld/inbrott, Östhammar

Någon har tagit sig in i bostad i Östhammar.

En inringare anmäler att någon varit in i en bostad i stadsdelen Boda i Östhammar någon gång under veckan som gått. En patrull var på plats under måndagseftermiddagen och ett beslut om att spärra av delar av bostaden för teknisk undersökning togs.

Det är oklart om något stulits. En anmälan om stöld kommer upprättas.  

21 oktober 14:26, Stöld/inbrott, Östhammar Någon har tagit sig in i bostad i Östhammar.

En inringare anmäler att någon varit in i en bostad i stadsdelen Boda i Östhammar någon gång under veckan som gått. En patrull var på plats under måndagseftermiddagen och ett beslut om att spärra av delar av bostaden för teknisk undersökning togs.

Det är oklart om något stulits. En anmälan om stöld kommer upprättas.  

Händelsenotiserna ger kortfattad information om ett urval av de 

Låt dig inte luras!

Under det senaste året har polisen satsat hårt på att få bukt med bedrägerivågen som sköljde över Sverige under 2018. Men även om antalet telefonbedrägerier, så kallad vishing, har minskat finns det fortfarande många som luras på sina pengar.

 

Bedragarna riktar gärna in sig på äldre personer och andra utsatta grupper.

– Vi har sett flera liknande fall där just äldre personer blivit måltavla för bedragare. Det kan handla om att man utger sig att ringa från banken, ett företag eller en myndighet. Bedragarna är väldigt skickliga i det sociala spelet och verkar så trovärdiga att de förmå andra att lämna ut kortuppgifter och koder eller logga in på sin bank, berättar Agneta Massaro, chef på Bedrägerigruppen i Västerås.

Ett ärende som Bedrägerigruppen hanterat på senare tid handlar om 101-årige Gunnar*, som utsatts för telefonbedrägeri.

Gunnar blev uppringt av en man som påstod sig ringa från bankens säkerhetsavdelning. Det hade skett en konstig överföring från ett av Gunnars konton hävdade han. Mannen verkade trovärdig och sa att han skulle hjälpa honom att korrigera betalningen. Han lyckades få Gunnar att logga in på sin internetbank vid flera tillfällen samt att swisha en stor summa pengar genom att få honom att tro att han ändrade betalningsgränsen för Swish.

– Sammanlagt handlar det om överföringar på närmare 200 000 kronor. Det är tragiskt när dessa äldre personer luras på sina besparingar, säger Agneta Massaro.

Även om äldre personer är en särskilt utsatt grupp finns risken att bli utsatt för IT-relaterade brott i alla samhällsgrupper.

– Det gäller att tänka efter vilka uppgifter man lämnar ut och hur man beter sig på nätet. Vi har haft fall där bedragare utgett sig för att vara till exempel trevliga förre detta soldater eller läkare som tar kontakt via sociala medier. Många av de som godkänner sådana förfrågningar drabbas senare av romansbedrägerier. Det är brottsligt att inleda en kärleksrelation med någon i syfte att lura personen på pengar, säger Agneta Massaro.

Under oktober månad leder polisen tillsammans med MSB (Myndigheten för samhällskydd och beredskap) en kampanj kring informationssäkerhet. Målet är att uppmärksamma vilka konsekvenser vårt beteende på internet kan ha och på så sätt minska risken att bli utsatt för brott.

Det allra vanligaste anmälda brottet bland bedrägerierna är kortbedrägerier utan fysiskt kort (cirka 40 %), så kallad CNP (card not present). Bedragaren har då i dessa fall fått tag i kortuppgifterna och gör olovliga köp med hjälp av dessa. I region Mitt har det anmälts 6241 CNP-brott under perioden januari till augusti 2019. Andra vanliga bedrägeribrott är identitetsbedrägerier såsom köp och lån i annans namn (1425 anmälda brott i region Mitt mellan januari och augusti 2019) och bedrägerier genom social manipulation, som till exempel ovan nämnda telefonbedrägerier (vishing) och romansbedrägerier.

En annan form av bedrägeri är dataintrång. Hittills i år har det anmälts drygt 6000 dataintrång i hela Sverige. Det kan handla om kapade Facebookkonton och olovliga registerslagningar men även större överbelastningsattacker mot kritisk infrastruktur.

Enligt en undersökning från Novus oroar sig närmare var tredje svensk (28 %) för att bli utsatt för IT-relaterad brottslighet. Nästan var femte (17 %) uppger att de redan har drabbats av sådan brottslighet och dessa oroar sig i högre utsträckning (38 %).

– Det finns en hel del man kan göra själv för att minska risken att utsättas för IT-relaterad brottslighet. Exempelvis ska du inte lämna ut ditt kortnummer eller personlig information, särskilt inte via internet eller telefon och aldrig skicka pengar till okända personer, avslutar Agneta Massaro.

*Namnet ändrat av sekretesskäl

Läs mer om hur du kan skydda dig mot bedrägerier

Läs mer om kampanjen Tänk säkert

17 oktober 15:44, Sammanfattning vecka, Östhammar

Polisrutan V42

Polisrutan Östhammar:
Det har på senaste tiden varit en hel del inbrott där verktyg stulits. Det är allt från elhandverktyg till motorsågar och liknande. En sak vi uppmärksammat är att liknande gods oftast saknar märkning. I anmälningar finns sällan serienummer och godset är omärkt, vilket innebär att vi inte kan härleda det till en specifik anmälan. Det gör att vi kommer till det viktiga! Märk upp era verktyg. Antingen med en ristpenna (finns att låna på polisstationen) eller med någon annan sorts stöldskyddsmärkning!

Lite av periodens anmälningar
Alunda: En singelolycka genom att föraren kört in i vajerräcket och därmed har airbagen löst ut. Lindriga skador uppstod.
Gimo: Någon har brutit upp ett skåp med musikutrustning i sporthallen, en kabel tillgripen. En smitning från trafikolycksplats då en okänd bilist ej iakttog väjningsplikt utan körde ut framför en annan bilist som blev tvungen att väja ned i diket. Vållande bilist körde iväg utan att stanna och meddela sig med drabbad. Stöld ur elevskåp på skola.
Gräsö: Viltolycka med rådjur.
Öregrund: Tre tillgrepp av båtmotorer där motorerna satt på båten uppställd på fritidshustomt. Tillgrepp av cykel som stod uppställd vid färjeläget.
Hargshamn: En stulen segelbåt på en trailer anträffas i skogen. Ett inbrott i ladugård upptäcks och där har det tillgripits div it-prylar. 4 viltolyckor med rådjur och vildsvin..
Österbybruk: Ett ärende rubricerat som försök till mord. Misstänkt person har huggit målsäganden med en kniv i halsen. Målsäganden var talbar när polis och ambulans kom till platsen. En bilist kontrolleras efter att kört i diket, denne blåser positivt och kom att misstänkas för grovt rattfylleri. 8 viltolyckor med rådjur.
Östhammar: Stöld av en båtmotor. Flertalet inbrott och stölder av verktyg. Ärende där en stulen bil anträffas samt att det upptäcks stöld av bensin. Vid efterföljande polisinsats grips personer. 9 anmälningar om viltolyckor, älg, rådjur och vildsvin.

16 oktober 09:07, Motorfordon, stöld, Östhammar

Tre personer grips i samband med bilstöld.

En inringare anmäler att någon slangat bensin från en bilfirma i Östhammar under natten. Inringaren berättar även att det står en misstänkt stulen bil utanför företaget. Flera patruller anländer under förmiddagen och på plats upptäcks det att bilen stulits från en bilverkstad dit bilen lämnats in dagen innan.

Patrullen påträffar även en kvinna i 35-årsåldern i närheten av den stulna bilen som grips misstänks för tillgrepp av fortskaffningsmedel och stöld.

I samband med händelsen genomförs en husrannsakan på en adress utanför Östhammar. Där kontrolleras flera personer och två personer, två män i 40-årsåldern, grips. Båda är misstänkta för tillgrepp av fortskaffningsmedel och stöld.

För märkning gå in på sfs.se

16 oktober 00:30, Mord/dråp, försök, Östhammar

En man knivskars i halsen i Österbybruk strax efter midnatt.

Polisen kallades till Österbybruk då en man i 20-års åldern blivit knivskuren i halsen. Målsäganden fick föras med ambulans till sjukhus men var vaken och talbar.

Polisen sökte efter gärningspersonen med polis- och hundpatruller. Ingen person har frihetsberövats.

En anmälan om försökt till mord upprättades. Flertalet utredningsåtgärder utfördes på platsen i form av förhör och brottsplatsundersökning.

Vi är intresserade av tips och iaktagelser, kontakta polisen på 114 14.

En allmänhet stoppar ett rattfylleri vid Morkarla

14 oktober 13:40, Rattfylleri, Östhammar

En allmänhet ringer och uppger att några personer har stoppat en bil med en rattfull förare nära Morkarla. Polis kallas till platsen och påträffar personerna och den misstänkta föraren.

Den påträffade föraren, en man i 50-årsåldern, omhändertas av polispatrullen. Han är misstänkt för grovt rattfylleri. Även förarens körkort samt lastbilskörkort omhändertas.

Lång handläggningstid av tillståndsärenden

Med anledning av att Polismyndigheten uppgraderar sitt ekonomisystem blir det en fördröjning gällande inbetalning av ansökningsavgifter. 

Just nu kan tiden för handläggning av tillståndsärenden vara längre än vanligt.

Med anledning av att Polismyndigheten uppgraderar sitt ekonomisystem från den 10 oktober till den16 oktober kl 08.00 så blir det en fördröjning gällande inbetalning av ansökningsavgifter.

Det innebär även att det inte skickas ut någon inbetalningsavi, när ansökningar registreras.

Inbetalningsavierna beräknas skickas ut när systemet kommer igång igen.

Gjorda inbetalningar kommer heller inte att synas i våra system innan uppgraderingen är gjord Vilket gör att påbörjandet av handläggningen fördröjs.

 

Nu vill polisen i Gävleborgs län ha hjälp från hela landet att spåra termosarna som du ser på bilderna

.Nu vill polisen i Gävleborgs län ha hjälp från hela landet att spåra termosarna som du ser på bilderna. Vet du var de kan vara köpta någonstans eller har du blivit bestulen på ett antal termosar? De hittades vid en husrannsakan i Gävle torsdagen den 26 september och har använts i samband med ett grovt brott. Föremålen är en viktig pusselbit i det fortsatta utredningsarbetet.

I utredningen sitter två personer häktade och fyra personer är frisläppta efter anhållande. Det går inte att utesluta att fler frihetsberövande kan ske.

Polisen har sökt i Gästrikland efter företag som kan ha sålt termosarna men det har inte givit något resultat. Det är möjligt att termosarna kan vara inköpta i en annan del av Sverige.

Information om termosarna

Det är totalt 9 stycken termosar. En av dem har en text på insidan av botten, där det står ”304 stainless steel”. På övriga termosar finns det ingen text. Termosarnas höjd är cirka 18 cm utan lock och bredden vid botten är cirka 7 cm. De rymmer ungefär 330-350 ml.

Ring 114 14 och lämna tips

Om du känner igen de aktuella termosarna ring 114 14 och hänvisa till ärendet ”förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse” i Gävle den 26 september 2019.

Dett går även bra att maila till adressen:
https://polisen.se/kontakt/mejla-region-Mitt

 

 

Ökat förtroende för polisen

 

Andelen med högt förtroende för polisen har ökat under de senaste två åren enligt Nationella trygghetsundersökningen, NTU.

 

Andelen personer som har mycket eller ganska stort förtroende för polisens sätt att bedriva sitt arbete har ökat från 42 procent 2016 till 52 procent i 2018 års NTU. Resultatet är i linje med årets SOM-undersökning där förtroendet för polisen var på den högsta nivån sedan mitten av 1990-talet.

Årets NTU visar att utsattheten för brott mot person har ökat för de flesta brottstyper. Det gäller dock inte utsattheten för sexualbrott som minskar något efter flera års uppgång. Otryggheten och oron för brottsligheten i samhället är oförändrad.

− Det är positivt att förtroendet ökar. Polisen genomgår nu en snabb utveckling där vi utökar antalet anställda och förstärker vår förmåga inom flera områden. Ett exempel är att vi håller på att anställa ytterligare 350 medarbetare som ska arbeta med sexualbrott, brott i nära relationer och brott mot barn. Den här typen av offensiva satsningar skapar förutsättningar för ett fortsatt högt förtroende, en ökad trygghet och en minskad brottsutsatthet. Men det krävs också att polisen och övriga delar av samhället tillsammans bedriver ett uthålligt och långsiktigt brottsförebyggande arbete, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Om Nationella trygghetsundersökningen, NTU

NTU genomförs årligen av Brottsförebyggande rådet, Brå. Undersökningen ska ge en bild av utsattheten för brott i befolkningen (16–84 år) samt befolkningens upplevelse av trygghet och förtroende för rättsväsendet. NTU 2019 genomfördes från januari till april 2019. Urvalet bestod av 200 000 personer, svarsfrekvensen blev 40,6 procent.

Läs mer om resultaten i NTU på Brottsförebyggande rådets webbplats.

 

830 studenter går på höstens polisutbildning

Tre veckor efter höstens kursstart går 830 studenter på polisutbildningen vid de fem utbildningsorter som bedriver utbildningen. Totalt går det cirka 3000 studenter på polisutbildningen.

 

– Vi kan se att antalet studenter vid polisutbildningen fortsätter öka och intresset att söka till oss är väldigt högt, vilket är positivt eftersom vi ska växa och bli betydligt fler medarbetare, säger Stefan Wehlin, gruppchef vid HR-kompetens hos polisen.

Flera satsningar har gjorts för att öka antalet platser på polisutbildningen. I januari i år startades polisutbildningen på två ytterligare två lärosäten, vid Malmö universitet och vid Borås högskola. Numera finns utbildningen på fem platser i landet. Antalet distansutbildningsplatser utökades samtidigt från 100 till 172 stycken per termin.

Ny antagningsprocess

I januari 2020 införs också en ny antagningsprocess som innebär att det går att ansöka löpande året runt.

– Förutom att den nya antagningsprocessen gör det möjligt att söka till polisen när som helst under året, minskar också tiden från ansökan till antagning. Tidigare tog det cirka 30 veckor, men kommer nu ta avsevärt kortare tid, säger Stefan Wehlin.

För att nå Polismyndighetens mål om närmare om 40 000 polisanställda till 2024 planerar polisen för att ta in cirka 2000 studenter per år under kommande år.

Om att bli polis

Om antagningsprocessen

  • Ansökan till polisutbildningen kommer från januari 2020 ske löpande, till skillnad från tidigare år när ansökan bara kunde göras vid två tillfällen per år, i juni och i november.
  • Utbildningsstart kommer fortsatt att ske två gånger per år, i augusti och januari.
  • Antagningskraven och testerna vid prövningen är oförändrade.
  • De sökande bokar en egen tid för prövningen.
  • Till höstterminen 2020 utökas distansutbildningsplatserna ytterligare till 197 platser.
 

08 oktober 08:24, Trafikolycka, ÖsthammarTrafikolycka i på Länsväg 288

Ett larm inkommer via SOS om att två fordon har kolliderat på Länsväg 288 i Östhammar. Olyckan har inträffat mellan Alunda och Gimo i höjd med Haberga. Polis kallas till platsen och inget skadeläge rapporteras. Vägen är framkomlig.

”Nya grupper agerar narkotikamålvakter”

Enheten för Grova brott i Västmanland har den senaste tiden upplevt en ökning av fall med personer som agerar målvakter utan att egentligen veta vad de gör sig skyldiga till.

 

– Vi har sett flera liknande fall där relativt unga och ostraffade personer erbjuds några tusenlappar för att ta emot narkotika. Men de har ingen eller väldigt liten koll på vilken mängd eller typ av narkotika som de faktiskt hanterar, säger Johan Håvedal som är förundersökningsledare på Grova brott i Västmanland.

Ett fall handlar om en ung kvinna och en man som dömts för grov narkotikasmuggling.

Den 30 november 2018 upptäcker Tullverket ett paket innehållande cirka 9,6 kilo cannabisharts. Paketet är adresserat till en 22-årig kvinna hemmahörande i Västerås. Några dagar senare görs ytterligare en upptäckt av Tullverket, där ett liknande paket innehållande 9,4 kilo cannabisharts är adresserat till samma kvinna. Båda paketen skickades från Spanien och på försändelserna angavs att de innehöll ett marmorfat och en buddhastaty.

Efter upptäckten inleds en förundersökning gällande grov narkotikasmuggling och polisens enhet för Grova brott i Västmanland leder arbetet tillsammans med en åklagare. Ett omfattande arbete med informationsinhämtning påbörjas och bland annat säkras uppgifter kring ett mobiltelefonnummer som mottagit SMS om att ett av paketen anlänt till ett postombud. Uppgifterna leder polisen till en 27-årig man som misstänks vara inblandad narkotikasmugglingen.

– Vi hade i ett tidigt skede full koll på själva narkotikan och satsade resurser på att samla in mer bevis mot personerna som vi misstänkte var inblandade i brottet, säger Johan Håvedal.

Innehållet i ett av paketen byts ut och överlämnas till kvinnan som vid tillfället ger ett nervöst intryck. Därefter tar kvinnan kontakt med den 27-årige mannen som polisen varit på spåren sedan uppgifter kring ett mobiltelefonnummer inhämtades. Strax därefter grips kvinnan och senare också mannen för grov narkotikasmuggling.

– Vår bedömning under hela utredningen är att kvinnan och mannen inte har haft någon större insikt i narkotikahanteringens omfattning eller organisation. De har endast agerat målvakter som är en viktig del i smugglingen som bedrivs av kriminella nätverk.

Den 5 april dömdes kvinnan och mannen i tingsrätten mot sitt nekande till 3 år och 9 månaders fängelse för grov narkotikasmuggling. Ärendet överklagades till hovrätten som den 25 juni fastställde tingsrättens dom.

– Polisen behöver berätta om den här typen av ärenden för att uppmärksamma personer om vilka konsekvenserna kan bli om man agerar målvakt i ett narkotikaärende, avslutar Johan Håvedal.

Många vill arbeta med brottsbekämpning mot barn

Vid en pressträff i Uppsala den 19 juni berättade polisen i region Mitt om satsningen på särskilt utsatta brottsoffer och resursförstärkningen av ett 30-tal medarbetare med fokus på att utreda brott mot barn samt våld i nära relationer och sexualbrott.

 

Just nu pågår en nationell kampanj där polisen rekryterar medarbetare inom detta arbetsområde till hela landet. Polisregion Mitt gick ut med annonser redan i juni och söktrycket har varit högt.   

– Det är mycket positivt att vi har haft så stort söktryck som över 350 sökanden till vissa av tjänsterna och dessutom av så kvalificerade sökanden. Urval och intervjuer pågår och vi har mycket goda förhoppningar om att kunna anställa det 30-tal medarbetare som satsningen innebär. Att arbeta med det här brottsområdet ställer extra höga krav på våra utredare men ger framför allt möjligheter att göra skillnad för särskilt utsatta brottsoffer och bidra i arbetet mot ett tryggare samhälle, säger Carin Götblad regionpolischef.

Antalet anmälda våldsbrott mot barn och unga har ökat sedan 1990-talet. En förklaring till det är att allt fler yrkeskategorier med anmälningsplikt anmäler, till exempel förskolan där antalet orosanmälningar till Socialtjänsten ökar. Men mörkertalen är stora, särskilt när någon i familjen begår övergrepp. Polisen ser dessutom en oroande ökning av antalet barn och unga som är utsatta för brott av andra barn.

Satsningen fokuserar på samtliga vålds- och sexualbrott mot barn och där även nätbaserade övergrepp ingår. Det finns också en stor grupp barn som lever i kriminella miljöer och till exempel bevittnar saker som ett barn inte ska behöva göra. Våldet som finns närvarande i vardagen innebär att barn far illa även om de inte blir direkt utsatta för våldet själva.

– Polismyndigheten i hela landet stärker arbetet mot särskilt utsatta brottsoffer. I region Mitt satsar vi särskilt på misshandel och andra övergrepp mot barn men även våld i nära relationer och sexualbrott.  Det här är allvarliga brott som ofta begås mot människor i beroendeställning varför det är ett mycket viktig område, avslutar regionpolischef Carin Götblad.

Läs mer om att jobba med särskilt utsatta brottsoffer

 

05 oktober 07:45, Trafikolycka, smitning från, Östhammar

Trafikolycka, smitning vid Riksväg 74

En anmälare uppger att en bil har kört av vägen och in i en hästhage, nära en korsning mellan Riksväg 76 och Länsväg 1100. Bilen som har brukandeförbud påträffades utan en förare eller passagerare. En anmälan om trafikolycka smitning upprättas.

30 september 10:06, Stöld/inbrott, ÖsterbybrukVillainbrott på Ekgatan.

Någon gång sedan igår förmiddag har det varit inbrott i en villa på Ekgatan i Österbybruk. Anmälaren kan initialt bara se att en mindre summa kontanter stulits men gärningsmannen har varit runt i hela huset.
Polisen genomför en dörrknackning i området, spärrar av för teknisk undersökning och skriver en anmälan om stöld genom inbrott.

24 september 23:41, Olaga hot, Östhammar

Man i 25-årsåldern anmäler att han hotats med kniv.

En patrull larmas till en adress i Österbybruk där en man i 25-årsåldern ska ha blivit hotad av en okänd man. Den okände mannen ska ha hotat den andra mannen med en kniv och jagat honom.

En anmälan om olaga hot och misshandel kommer upprättas.

20 september 17:01, Stöld/inbrott, Österybruk

Villainbrott i Österbybruk.

Någon gång sedan onsdag förmiddag har det skett ett villainbrott på Filmvägen i Österbybruk. Hittills har anmälaren kunnat konstera att det stulits smycken och kontanter, men det är oklart hur gärningsmannen tagit sig in i huset.
Polis har varit på plats för anmälningsupptagning (grov stöld genom inbrott) och avspärrning för teknisk undersökning.

Villainbrott i Gimo.

Någon har sågat upp ett hål i en altandörr till en villa på Örnvägen i Gimo och gjort inbrott. Inbrottet upptäcks på lördag morgon och ingen har varit hemma i huset sedan fredag morgon.
Polisen kommer att skriva en anmälan om grov stöld genom inbrott och gör en teknisk undersökning idag.

Det är okänt vad som stulits.

22 september 00:59, Bråk, Östhammar

Polis tillkallas om en misshandel på Herbertsvägen.

Objudna gäster har kommit till en fest på Herbertsvägen och en person ska ha blivit misshandlad. När polis kommer till platsen så finns där många ungdomar men något brott kan inte konstateras. Däremot förverkas en del alkohol.

21 september 22:36, Misshandel, Östhammar

Några personer tränger sig in i en bostad och har sönder ett bord.

En man och en kvinna tränger sig in i en bostad på Marmavägen där en man född -93 blir misshandlad. Vid misshandeln går även ett bord sönder. Därefter springer inkräktarna från platsen.
Polisens patruller hittar senare en man född -85 som grips misstänkt för händelsen. Mannen har senare anhållits av åklagare och misstänks för misshandel och hemfridsbrott.

18 september 16:19, Stöld/inbrott, Östhammar

Inbrott i villa i Östhammar

En husvakt upptäckte på eftermiddagen att det varit inbrott i huset hon vaktade. Någon hade brutit sig in via en dörr på altanen. Polis har varit på plats och tagit upp en anmälan. Huset är avspärrat för teknisk undersökning och man har genomfört dörrknackning i området.

På grund av en  miss hos Polisen har ÖNT inte fått någon Polisruta.

16 september 05:56, Stöld/inbrott, Östhammar

Tre bilar tillgrips i Östhammar.

Någon tar sig in i en företagslokal i Östhammar och tillgriper tre bilar. Enligt företagets personal ska inbrottet ha skett någon gång under helgen. Platsen spärras av och en teknisk undersökning kommer genomföras.

En av bilarna hittas senare under förmiddagen.

Kommer att uppdateras

19 augusti 22:28, Djur, ÖsthammarEn anmälare hittar en grävling som kan ha utsatts för djurplågeri

En inringare berättar att han hittat en grävling i Söderboda på Gräsö som har ett rep runt halsen och saknar ett ben. Inringaren tror att grävlingen kan ha plågats av någon och vill involvera polis.
Inringaren avlivar grävlingen och fryser ner den i väntan på att polis kan komma undersöka fyndet.
Den 21/8 träffar en patrull inringaren och undersöker fyndet.
En anmälan om djurplågeri kommer att skrivas.