05 maj 09:58, Stöld, Uppsala

På Egilsgatan i Uppsala upptäcker en förbipasserande polispatrull en man som står och rotar i en parkerad personbil.

Mannen, som är i 35-årsåldern, visar sig vara berusad och han omhändertas enligt lagen om omhändertagande av berusade personer (LOB).

Polisen skriver en anmälan om skadegörelse och försök till stöld, patrullen kontaktar också ägaren till den aktuella personbilen.

06 maj 08:06, Olaga intrång, ÖsthammarMisstänkt inbrott i en skola i Gimo.

Personal på en skola i Gimo misstänker att det har varit inbrott i skolans lokaler någon gång under natten. Enligt personalen ska det vara tillrört inne i skolans lokaler, men det är oklart om något är tillgripet.

En polispatrull beordras till platsen. Något inbrott eller inbrottsförsök kan inte styrkas, polisen skriver en anmälan om olaga intrång.

05 maj 11:27, Narkotikabrott, UppsalaMisstänkt narkotikabrott i en lägenhet.

Boende i ett flerfamiljshus på en adress i Uppsala larmar polisen om ett misstänkt pågående bråk i en lägenhet. När polisen kommer till platsen är läget lugnt. Däremot får doften i lägenheten patrullen att misstänka narkotikabrott.

Polisen skriver även en anmälan om ringa narkotikabrott, eget bruk, och man beslutar också för att en man och en kvinna i 30- respektive 25-årsåldern ska testas.

Polisrutan Östhammar

 Tidigare manusstopp för polisrutan ger lite magrare skörd av anmälningar denna vecka. Vi har haft tre anmälningar med båtrelaterade stölder, en båt och två båtmotorer. Vi behöver nu hjälp, att alla är vakna och nyfikna på om ni ser några obehöriga i hamnområden eller där båtar är vinterförvarade. Ser ni någon eller något misstänkt så kontakta polisen på 11414 eller polisen.se. Pågående brott, ring 112. Har er båtklubb/hamn inte Båtsamverkan men är intresserade, kontakta undertecknad på batsamverkan.mitt@polisen.se.

Under 1990-talet så förekom det angrepp/Stöld av båtmotorer i Östhammars Kommun för ca 5 miljoner under ett år.

Efter ett gott samarbete i BÅTSAMVERKAN så kom angreppen ner till "normala" nivåer. Reds anmärkning.

Det är vår och då brukar vi kunna märka en ökning av så kallade oseriösa hantverkare som åker runt och erbjuder diverse arbeten hemma hos folk. Vi har ännu inte fått in några anmälningar om detta. Vill dock passa på att varna för dessa oseriösa hantverkare och råda att kontrollera upp innan man anlitar någon. Mer att läsa om detta finns på polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/bedrageri/oseriosa-hantverkare/

 

Lite av periodens anmälningar: Alunda: Skadegörelse genom krossa glaset på fyra fönster på den gamla förskolans lokaler.

Trafikolycka utan misstanke om brott då en person råkat backa in i ett garage med en fyrhjuling med lättare personskador till följd.

Gimo: Tre elever har blivit bestulna på sina skor på en skola.

Östhammar: Polispatrull stoppade och kontrollade en bil. Föraren blåste positivt i sållningsinstrumentet och fick åka med till polisstationen. Väl där blåste föraren över straffbar gräns i bevisinstrumentet och blev rapporterad för rattfylleri.

Smitning från parkeringsskada då okänd kört in i och skadat målsägandens bil då den stod parkerad. Detta upptäcktes dock några dagar senare då målsägaren tvättade bilen.

Två båtmotorer tillgreps genom att okända gärningsmän dragit båtarna en bit ut i vattnet och tagit bort motorerna samt diverse elektronisk utrustning. Båtarna har sedan lämnats drivande i sjön. Brotten upptäcktes snabbt genom att en båtmotor var försedd med spårsändare.

En liten båt tillgreps från den plats där den vinterförvarades.

Viltolyckor inom perioden: Två viltolyckor med rådjur är anmälda under perioden.

Vill du ha kontakt med Polisen är telefonnumret 11414, alt. polisen.se. Handlar det om pågående brott eller akuta händelser ring 112!

Bengt Eriksson Kommunpolis Östhammar- och Älvkarleby kommuner

04 maj 11:47, Knivlagen, Uppsala

En man misstänks för brott mot knivlagen på Uppsala tingsrätt.

En ordningsvakt på Uppsala tingsrätt kontaktar polisen och berättar att en man har haft med sig en kniv in till en förhandling.

En patrull beordras till tingsrätten för att höra mannen och ta kniven i beslag. Mannen, som är i 55-årsåldern, blir misstänkt för brott mot knivlagen.

04 maj 19:22, Trafikbrott, Uppsala

En bilförares försök att köra från polisen slutar med att han krockar med ett garage på Tiundagatan. Inga personskador uppstår men både föraren och en passagerare blir medtagna för kroppsbesiktning då misstankar finns om att båda två är narkotikapåverkade.

04 maj 17:00, Narkotikabrott, Uppsala En större mängd misstänkt narkotika hittas.

De preparat som polisen tar i beslag ska nu analyseras och det är för tidigt att närmare beskriva vad det rör sig om.

Med anledning av förundersökningssekretess lämnar polisen inga övriga upplysningar.

VALBORG

- I stort var det väldigt lugnt i Uppsala under Valborg. Totalt omhändertogs 14 personer för fylla, och ytterligare tre i Enköping, ingen behövde läkarvård. Detta kan jämföras med en vanlig Valborg då siffran för omhändertagna brukar vara mellan 120-140 personer, och mellan 20-40 som är i behov av läkarvård för alkoholförgiftning.

 

I övrigt fick ordningsvakterna tillrättavisa ett 40-tal personer för mindre ordningsstörningar. Sju personer greps under dygnet, men dessa gripanden behöver inte ha någon direkt koppling till själva firandet.


Uppsalaborna verkar ha lyssnat på experterna och följt rekommendationerna, vilket är glädjande med tanke på smittspridningen.

 

Magnus Jansson Klarin

Presstalesperson RLC Mitt

02 maj 05:36, Brand, Uppsala Brand på balkong till ett flerfamiljshus.

En hund blev lite av en hjälte.

Flera patruller beordras till Gimogatan i Uppsala där det ska brinna på en balkong till ett flerfamiljshus. När polisen kommer till platsen visar det sig att det har brunnit i en trall, men att branden ska vara under kontroll.

Enligt lägenhetsinnehavaren, som är en kvinna i 75-årsåldern, ska hunden ha reagerat när branden startade och väckt kvinnan som därefter kan ta sig ur lägenheten.

Polisen kommer att skriva en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

30 april 20:57, Skottlossning, UppsalaSkott avlossat i trappuppgång.

En boende på Almqvistgatan hör en smäll i trapphuset och larmar polisen.

Flera patruller beordras till den aktuella adressen där polisen kan konstatera att någon har avlossat ett skott mot ett förråd i den aktuella trappuppgången. En patronhylsa hittas och tas i beslag. Ingen person ska ha skadats i samband med att skottet avslossats.

Polisen inleder en förundersökning gällande grovt vapenbrott och framkallande av fara för annan. I nuläget finns ingen misstänkt.

Uppdaterad kl 11:02

Mannen är återfunnen och vid liv. Anhöriga är underrättade.

Det var en polispatrull som var ute på ett annat uppdrag som anträffade mannen på länsväg 770 strax fem kilometer söder om karlholm.

Uppdatering 30/4, kl 07:35

 

Sökinsatsen efter mannen fortsätter under fredagen och fokuserar fortsatt kring Östervåla med omnejd. Polisen kommer under dagen att samverka med Hemvärnet.

 

Det finns i nuläget inga misstankar om att brott ligger bakom mannens försvinnande.

 

Polisen är fortfarande angelägen om att få in tips från allmänheten som kan leda till att mannen hittas. Tips lämnas till 112.

 

Mannen uppges vara ca 183 cm lång, ha mellanbrunt kort hår och skäggstubb.

Han tros vara klädd i kamouflage-mönstrade mjukisbyxor, svart och lite sliten arbetsjacka och stövlar eller kängor.
Eventuellt cyklar mannen på en röd mountainbike.
Mannen söks i nuläget på landsbygden strax öster om Östervåla, bland annat med hjälp av helikopter. Den senaste kända kontakten med mannen var vid kl 09:36 på förmiddagen.

Ring 112 om du har sett mannen eller har gjort andra iakttagelser som kan hjälpa polisen att hitta mannen.

 

Händelsen har uppdaterats med bild.

se www.polisen.se

Uppdaterad 30 april 19:0630 april 14:12, Trafikolycka, personskada, HåboKollision mellan traktor och en motorcykel.

På länsväg 555 (Skoklostervägen) kolliderar en traktor och en motorcykel. Föraren av motorcykeln avförs med ambulans till sjukhus med allvarliga skador.

Polisen hör föraren av traktorn, som inte skadas, och vittne på platsen. Föraren till motorcykeln har ännu inte kunnat höras.

Polisen har inlett en förundersökning och tagit motorcykeln i beslag för att kunna genomföra en teknisk undersökning.

Uppdaterad kl 19:06

Föraren till motorcykeln, en man i 50-årsåldern, har avlidit på sjukhuset. Anhöriga är underrättade.

Många rapporterade för hastighetsöverträdelser

Under trafikveckan med fokus hastighet som genomfördes under vecka 16, rapporterades 1743 personer i region Mitt för hastighetsöverträdelser.

 

– Trafiksäkerhet är en oerhört viktigt fråga, då det fortfarande är alldeles för många personer som omkommer i trafiken varje år. Det är glädjande att se engagemanget i regionen, inte minst under trafikveckan där så många har bidragit till ett gott resultat, säger Maria Rosander, samordnare för trafiken i region Mitt.

Av de rapporterade hastighetsöverträdelserna låg 376 i spannet 6-9 km/h. Just små hastighetsöverträdelser har stor betydelse för medelhastigheten, och är därför extra viktigt att ha fokus på.

– Många har rapporterat in hastighetsöverträdelser i intervallet 6-9 km/h, vilket ligger helt i linje med regionens mål. Det är viktigt att vi fortsätter med systematiska 20-minuters-kontroller under hela dygnet även utanför trafikveckan, säger Maria Rosander.

Vid kontrollerna upptäcktes även efterlysta personer, 40 fall av narkotikabrott och i ett fall vapen.

– Detta visar inte bara att ett aktivt arbete i trafiken har en positiv inverkan på trafiksäkerheten och räddar liv, utan också att det är en ypperlig möjlighet att upptäcka annan brottslighet, berättar Maria Rosander.

Att så många stoppas och misstänks för narkotikabrott är enligt henne en tydlig indikering på att nykterhet på väg ska handla om både LAU-kontroller (alkoholutandningsprov) och att ställa frågor om narkotika respektive medicinintag.

Nästa trafikvecka genomförs under vecka 19, då med fokus brott på väg.

Resultat trafikvecka hastighet (v16)

Hastighet 6-9 km/h Narkotika Vapen Efterlysta
1743 376 40 1 5
 

29 april 14:29, Stöld, UppsalaEn man stjäl kött men upptäcks av en butikskontrollant.

En man i 20-årsåldern stjäl oxfilé för ca 2000 kronor i en matbutik på Björkgatan. En butikskontrollant ser hur mannen stoppar köttet i en väska och går ut genom kassorna utan att betala. Utanför kassorna grips mannen av kontrollanten.

Gripandet övertas av polisen och mannen får följa med till polishuset för förhör. Efter förhör släpps mannen.

28 april 08:57, Trafikbrott, Gimo Man i 45-årsåldern misstänks för olovlig körning.

En patrull ska kontrollera en mopedist på Bruksgatan i Gimo på grund av att mopedisten kört på ett avvikande sätt framför patrullen. När patrullen ska göra ett stoppförsök kör mopedisten ut på en gräsmatta och ramlar.

Mopedisten, en man i 45-årsåldern, ska inte ha behövt uppsöka sjukvård.

Han är misstänkt för olovlig körning eftersom att han saknar behörighet för att köra mopeden. En kniv hittas i ett utrymme i mopeden och en anmälan om brott mot knivlagen kommer att skrivas.

Uppdaterad 29 april 08:1229 april 06:48, Trafikolycka, UppsalaTrafikolycka på länsväg 272.

Polis beordras till en trafikolycka på länsväg 272, vid korsningen till länsväg 623. En buss och en personbil har kolliderat och det är i nuläget oklart om någon skadats i olyckan.

Båda körriktningarna har spärrats av under räddnings- och bärgningsarbetet.

Uppdatering kl 08:12

Föraren i personbilen, en kvinna i 35-årsåldern, förs med ambulans till sjukhus med oklara skador.

Trafiken är påsläppt i båda körriktningarna.

29 april 13:27, Larm Överfall, UppsalaÖverfallslarm från väktare på Vaksalgatan.

Väktare reagerar på några personer som beter sig avvikande på Vaksalagatan och går efter. En av personerna plockar då fram en sax. Innan polis kommit till platsen har de båda personerna omhändertagits av väktarna.

Den som höll upp saxen är en man i 60-årsåldern som släpps efter förhör. Polisen skriver anmälningar om hot mot tjänsteman och brott mot knivlagen.

29 april 08:36, Rån, UppsalaPojke i 15-årsåldern grips misstänkt för rån.

Polis beordras till centrala Uppsala med anledning av att en pojke i lägre tonåren blivit rånad av en annan pojke i 15-årsåldern. Pojken i 15-årsåldern ska ha tilltvingat sig den andres mobiltelefon.

Polis som beordrats till platsen påträffar kort därefter pojken i 15-årsåldern som grips misstänkt för rån.

Efter förhör tar åklagare beslut om att pojken ska anhållas. Förundersökningen leds av åklagare vid åklagarkammaren i Uppsala.

Polisrutan Östhammar Grannsamverkan:

Grannsamverkan går ut på att boende i ett område håller extra uppsikt över sina grannars bostäder och är uppmärksamma på vilka som rör sig i bostadsområdet. Forskning visar att grannsamverkan ger goda resultat. Vi har nu 54 grannsamverkanområden i Östhammars kommun men vill att detta skall öka. Vill ni i ert område starta upp Grannsamverkan. Kontakta mig på grannsamverkan. www.norduppland@polisen.se

Lite av periodens anmälningar: Alunda: Anmälan om snatteri där fem ungdomar gått via självscanningskassan och betalt för fåtal varor. Personal har sedan sett i övervakningskameror att ungdomarna tillgripit det gods de inte betalt för.

Vårdslöshet i trafik alternativt brott mot trafikförordningen genom ”omkörning trots ej fritt från hinder”. Målsäganden inleder en omkörning av misstänkts bil som i sin tur kör ut framför målsäganden för också att påbörja en omkörning. De båda kolliderar vilket medförde skador på bägge bilarna samt mitträcke och sidoräcke längs vägen.

Gimo: Bedrägeri genom att målsäganden fått krav på betalning till ett medlemskap i någon online community som denne inte ansökt om. Målsäganden har även fått kravbrev från en advokatfirma om betalning.

Skadegörelse genom att välta två blomlådor med blomsterarrangemang tillhörande en förskola.

Öregrund: Målsäganden har på okänt sätt fått sin dator nedstängd därefter visades ett meddelande på skärmen om att denne fått virus i datorn och skulle ringa ett uppgivet nummer. När denne ringde numret sa en person att målsäganden måste köpa ett virusskydd för att få igång datorn. Målsäganden fick uppge sitt bankkorts nummer och ombads logga in på bankdosan vilket denne gjorde. När målsäganden sedan kontaktade sin bank spärrade banken målsägandens kort och bekräftade att en summa pengar dragits från kontot. Anmälan om dataintrång och bedrägeri.

Smitning från parkeringsskada där en person i bil troligtvis slagit upp dörrarna mot en annan bil och inte meddelat sig till den drabbade.

Österbybruk: Anmälan om egenmäktigt förfarande och bedrägeri genom att okänd på okänt sätt tillgripit målsägandens bankkort och använt kortet vid två tillfällen där en summa pengar tagits ut.

Anmälan om förberedelse till stöld då okänd gärningsman varit in i målsägandens uthus och där lyft fram en vedsåg och en vedklyv till porten samt försökt flytta fram en elektrisksåg, den var dock fastlåst.

Östhammar: Bedrägerianmälan där en målsägande upptäckt att det dragits en summa pengar varje månad sedan en tid tillbaka. Målsäganden vet inte hur eller när det började men har inte köpt eller beställt något som stämmer med uttagen.

Viltolyckor inom perioden: Okänt antal viltolyckor då jag inte fått fram statistiken denna vecka.

Vill du ha kontakt med Polisen är telefonnumret 11414, alt. polisen.se. Handlar det om pågående brott eller akuta händelser ring 112!

Bengt Eriksson Kommunpolis Östhammar- och Älvkarleby kommuner

Uppsala Kommuns Fastighets AB testar nytt pilotprojekt med Polismyndigheten

Uppsala Kommuns Fastighets AB och Gottsunda Centrum är först i polisregion Mitt med att ingå ett samarbete med Polismyndigheten där polisen har möjlighet att ta del av material från bolagets trygghetskameror i realtid.


Gottsunda Centrum Bild: Uppsala Kommuns Fastighetsaktiebolag/ Johan Alp

Initiativet är ett steg framåt för att fördjupa och utöka samarbetet mellan polis och fastighetsägare.

- Samarbetet ska skapa ökad trygghet för alla som arbetar i och besöker Gottsunda Centrum. Det kommer också att underlätta för poliserna att utföra sitt arbete, säger Ulf Lundgren, säkerhetschef på Uppsala Kommuns Fastighetsaktiebolag.

Systemet har testats och behovsprövats under en period och är nu i drift.

- Trygghetskamerorna är en del av det långsiktiga brottsförbyggande arbetet för att minska kriminalitet och ordningsstörningar i Gottsunda Centrum, säger Martin Gunér, områdespolis, lokalpolisområde Uppsala/Knivsta.

Personuppgiftsbehandling vid kamerabevakning
Bolagets hemsida www.uppsalafastighets.se
Bilder för nedladdning www.uppsalafastighets.se/kontakt/press/

 

26 april 07:26, Stöld/inbrott, Uppsala

Elektronik till ett högt godsvärde har stulits efter ett inbrott.

Elektronik för flera hundratusen kronor saknas efter ett inbrott på ett företag på Sylveniusgatan. Dörren till företaget har brutits upp och inne i lokalerna har ett hål tagits upp i väggen till ett intilliggande företag.
Polisen har spärrat av för teknisk undersökning och upprättar en anmälan om stöld alternativt grov stöld genom inbrott.

Uppdaterad 24 april 13:3924 april 02:34,

En kvinna i 20-årsåldern kontaktar polisen och säger att en för henne okänd man tagit sig in i hennes lägenhet när hon legat och sovit. Mannen ska ha slagit till kvinnan och hindrat henne från att lämna lägenheten.

Mannen ska sedan ha lämnat platsen, men patruller som beordrats dit hittar honom i närheten. Mannen, som är i 20-årsåldern, grips misstänkt för hemfridsbrott, olaga frihetsberövande och misshandel.

Mannen kommer att höras under dagen och sedan får en åklagare ta ställning till om han ska anhållas eller sättas på fri fot.

Uppdatering kl 13:39

Den gripne mannen är anhållen av jouråklagare.

Till notisen

24 april 20:02, Brand, Uppsala

Två tonåringar grips misstänkta för skadegörelse genom brand och försök till rån.

Polisen får in larm om att det brinner i en container i anslutning till en matvarubutik i Björklinge. När en patrull anländer får man med hjälp av allmänheten hjälp att lokalisera tre personer som misstänks ha anlagt branden.

Två av personerna, två pojkar i 15-årsåldern, grips misstänkta för skadegörelse genom brand och för försök till rån på grund av att personerna misstänks ha försökt råna tre flickor tidigare under dagen.  

Den tredje personen, en pojke som är yngre än 15 år, grips inte men misstänks för skadegörelse genom brand. Han körs hem till vårdnadshavare.

Pojkarna i 15-årsåldern släpps senare under kvällen efter beslut av åklagare. De är fortsatt misstänkta för brott.

22 personer åtalas för assistansbedrägerier

Företrädare för ett assistansbolag misstänks för att tillsammans med brukare och assistenter ha lurat Försäkringskassan och Göteborgs kommun på över 43 miljoner kronor.

 

De misstänkta brotten har utretts av bedrägerisektionen i polisregion Väst, där tio medarbetare ingått i utredningsgruppen. Även medarbetare från Nationella operativa avdelningen (Noa), lokalpolisområden och internationella sambandsmän har deltagit i arbetet.

Polisen har hållit 300 förhör

Ett stort antal utredningsåtgärder har genomförts, bland annat har ca 300 förhör hållits.

– Resultatet av polisens spaning i Sverige och utomlands finns med i förundersökningen. Vi har spanat både fysiskt och digitalt. Tack vare spaningen har vi kunnat positionera var olika personer befunnit sig och kunnat säkra bevisning i form av övervakningsfilm, säger utredaren Jonathan Axelsson som varit polisens handläggare i ärendet.

Simulerat sjukdom 

Brotten har enligt åtalet pågått mellan 2012 och 2020 och varit systematiska. Av de 22 åtalade är tre häktade. Det rör sig huvudsakligen om grovt bidragsbrott, grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott. Utredningen visar att brukarna har simulerat sjukdom eller kraftigt överdrivit allvarliga sjukdomstillstånd för att lura myndigheterna.

”Lönsam och cynisk hantering”

– Förundersökningen har visat på en lönsam och cynisk hantering. De misstänkta har inte dragit sig för att med hjälp av juridiska ombud gång på gång begära överprövning, för att få ändring i de fall då kommunen eller Försäkringskassan har satt stopp för utbetalningar. Men stoppen har varit få eftersom myndigheternas kontrollfunktioner och rutiner för att tackla detta delvis brustit, säger kammaråklagare Petter Lundgren.

Säkrat värden för 10 miljoner kronor

Brottsligheten har möjliggjorts genom utnyttjande av fattiga arbetskraftsinvandrare. Genom ett hägrande uppehållstillstånd i Sverige har dessa personer i vissa fall jobbat för de misstänkta med andra saker än den assistans de varit anställda att ge och till en väsentligt lägre lön.

– Vi menar att allt detta har bidragit till att de misstänkta under nästan ett årtionde har kunnat tillskansa sig utbetalningar från svenska myndigheter på mångmiljonbelopp, säger kammaråklagare Petter Lundgren.

Utredningen har fokuserat på att säkra värdefull egendom i Sverige och utomlands. Runt 10 miljoner har säkrats på detta sätt.

Förhandlingen i tingsrätten planeras att starta 27 april och beräknas pågå i 41 dagar.

 

Flera misstänkta för köp av sexuell tjänst

Polisen i Uppsala har genomfört insatser under flera veckor mot sexköpare i staden. Huvudsyftet med insatsen var att lagföra sexköpare.

 

– I inledningen av insatsen var det ungefär 15 sexannonser ute i Uppsala. Efter några pass var annonserna nere i endast två stycken. Jag tror att vårt arbete har stört verksamheten, säger Hannes Olander, polis lokalpolisområde Uppsala/Knivsta.

Syftet med insatsen var dels att lagföra sexköpare dels att erbjuda hjälp till kvinnor inom prostitution samt att bredda kunskapen för polisen om detta område.

Insatsen mot sexköp ägde rum under februari- och marsmånad och resulterade i ett 30-tal ärenden. Sexköpen förekom i lägenheter, vandrarhem och på hotell. Samtliga misstänkta sexköpare var män med en stor åldersspridning. Allt mellan 21 - 70 år gamla.

– Alla köpare erbjuds också hjälp i samband med förhör då många köpare kan ha ett sexmissbruk eller annan problematik. Några personer har tagit emot denna hjälp, säger Hannes Olander.

De som har velat ha hjälp får kontakt med Regionkoordinator mot prostitution i Region Mitt. Regionkoordinatorn fungerar som stöd till Jämställdhetsmyndighetens nationella uppdrag rörande prostitution och människohandel. Regionskoordinatorn har också funnits med på plats vid vissa av insatserna och erbjudit hjälp direkt både till de utsatta kvinnorna och de misstänkta sexköparna.

– Sista veckan samarbetade vi också med polis från Gävle och vi rapporterade sexköpare både i Gävle och Uppsala, säger Hannes Olander.

Resultat

33 misstänkta rapporterades för köp av sexuell tjänst. 

Av dessa var samtliga män.

Den yngsta personen var 21 år och den äldsta 70 år.

Handeln i behov av ökad kunskap om penningtvätt

Många företag och branscher inom handeln löper risk att utnyttjas för penningtvätt och i förlängningen bidra till finansiering av kriminella nätverk.

 

– Flera delar inom näringslivet skulle behöva höja sin kunskap om penningtvätt, säger Linda H Staaf, chef Underrättelseenheten, Noa.

Samordningsfunktionen mot penningtvätt och finansiering av terrorism har analyserat 22 sektorer i en ny nationell riskbedömning för att kartlägga och riskbedöma Sveriges utmaningar på området. De sektorer som löper störst risk att utnyttjas för penningtvätt är exempelvis finansiella institut, varuhandlare samt spelbolag.

Sällanköpshandeln utsatt

– Bankerna har höjt sin kunskap om penningtvätt och rapporterar betydligt fler misstänkta transaktioner till polisen än tidigare. Men riskbedömningen visar att sällanköpshandeln fortsatt utnyttjas för penningtvätt. När kunskapen om penningtvätt är lägre ökar risken att handeln utnyttjas av kriminella. En del känner inte ens till att de omfattas av penningtvättslagens krav och att de till exempel är rapporteringsskyldiga, säger Linda H Staaf.

I Sverige används brottsvinster till bland annat köp av bilar och båtar, konst och smycken, så kallade sällanköpsvaror. De kriminella betalar ofta dessa dyra varor kontant och kan därmed omsätta sina tillgångar utan att avslöja sin identitet. När en person handlar för större summor med kontanter så ska företaget som säljer varan utföra vissa åtgärder enligt penningtvättsregelverket. Det är viktigt att företaget känner sin kund. Vanligtvis räcker det inte att bara be om legitimation på köparen utan man behöver ställa fler frågor. Företaget ska dessutom om det misstänker penningtvätt, rapportera till Finanspolisen. Det är bland annat här som kunskaperna brister.

– Länsstyrelserna har i sin tillsyn exempelvis granskat klock- och bilhandlare som har haft stora brister i efterlevnaden av penningtvättsregelverket. Dessa företag har fått beslut om sanktionsavgifter på relativt höga belopp, säger Helena Remnerud, enhetschef, Enheten för tillsyn, på Länsstyrelsen i Stockholm. Bristerna gäller bland annat avsaknad av allmän riskbedömning av bolagens verksamhet samt att de inte uppfyller kraven på kundkännedomsåtgärder vid transaktioner och affärsrelationer.

Kan motverka kriminellas inflytande

Såväl finansiella företag som vissa icke-finansiella verksamhetsutövare omfattas av penningtvättsregelverket och är skyldiga att övervaka och rapportera misstänkta aktiviteter och transaktioner.

– Penningtvätt är alltid kopplat till brottsvinster, det vill säga inkomster som kommit till på ett illegalt sätt. Om vi förebygger penningtvätt motverkar vi också kriminellas inflytande i lokalsamhällen och i förlängningen kan grov brottslighet förhindras, säger Linda H Staaf.

Enligt riskbedömningen skulle en regelbunden rapporteringsplikt för de företag som står under länsstyrelsernas tillsyn, kunna bidra till ökad medvetenhet om penningtvätt. En annan åtgärd som föreslås är att ge länsstyrelserna rätt att besluta om sanktionsavgift för verksamheter som, trots sådan skyldighet enligt lag, inte registrerat sig i Bolagsverkets penningtvättsregister.

Samordningsfunktion mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Polismyndigheten har sedan 2018 ett samlat ansvar för en samordningsfunktion för åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. En av samordningsfunktionens uppgifter är att ta fram en nationell riskbedömning på området. Bakom bedömningen står 16 myndigheter samt Sveriges advokatsamfund. Den senaste nationella riskbedömningen visar hur företag som lyder under penningtvättslagen kan utnyttjas för penningtvätt och finansiering av terrorism, hur stor risken för detta är och hur stora konsekvenserna för samhället blir om detta sker. Den innehåller dessutom en omfattande sektorskatalog.

Rapport: Nationell riskbedömning av penningtvätt och finansiering av terrorism i Sverige 2020/2021

 

Lyckad internationell insats mot stöldligor

Polisen har frihetsberövat 22 personer i en EU-insats som genomfördes synkroniserat i flera polisregioner förra veckan.

 

Insatsen genomfördes på flera platser i hela landet mellan den 13 och 16 april i form av olika typer av insatser och kontroller. Polisen samverkade också med en rad andra svenska myndigheter – Tullverket, Kronofogden, Kustbevakningen, Skatteverket och Arbetsmiljöverket.

Insatsen skedde inom ramen för EMPACT-samarbetet och var inriktad mot gränsöverskridande organiserad stöldbrottslighet. Polis och andra samverkande myndigheter arbetade synkroniserat i flera länder.

Misstänks för stölder

Sammanlagt har över 220 personer frihetsberövats på olika platser i Europa, varav 22 i Sverige. De misstänks bland annat för olika typer av stölder, till exempel stölder av bildelar och båtmotorer samt inbrottsstölder. Flera personer greps också misstänkta för narkotikabrott och penningtvätt.

– De som nu är gripna skulle annars sannolikt ha varit på fri fot och stöldgodset transporterat ur landet, säger Bengt Grönlund, som varit nationella operativa avdelningens (Noa) operativa ledare för insatsen. Att polisregionerna arbetar metodiskt och synkroniserat mot samma mål gör svensk polis mycket effektiv och försvårar för de kriminella.

Synkroniserade insatser i Europa

Polisarbetet bedrevs underrättelsebaserat och under insatsen genomfördes också kontroller av bland annat omkring 1.400 fordon. 14 av fordonen omhändertogs, bland annat eftersom förarna saknade körkort eller på grund av ägarnas skulder till Kronofogden.

Dessutom skedde flera riktade kontroller vid olika gränspassager, vilket resulterade i att flera personer också avvisades från Sverige.

– Att flera svenska myndigheter samverkar inom ramen för EMPACT och dessutom genomför insatser tillsammans med andra länder och Europol ger en styrka i brottsbekämpningen, säger Håkan Wall, chef Polismyndighetens internationella enhet vid Noa och Sveriges EMPACT-koordinator. Brottsligheten är internationell och svensk polis ser samma gränsöverskridande utmaningar som andra länder inom EU och det är avgörande att vi har en internationell samverkan Den insats som nu genomförts är ett bra exempel på att vi inom EU är starka tillsammans.

Polisrutan Östhammar: Varning för bedrägerier kring vaccination

Nu är det många som vill vaccinera sig mot Covid -19 och det utnyttjar bedragare. Det finns två saker du ska komma ihåg om någon tar kontakt med dig angående vaccination: 1. Det kostar ingenting att vaccinera sig. Om någon vill ha betalt handlar det om bedrägeri. 2. Ingen från vården kommer oväntat att ringa upp och kräva att du identifierar dig med din bankdosa eller bank-id, oavsett anledning. Om någon tar oväntad kontakt med dig: Logga inte in - Lämna inte ut dina uppgifter - Lägg på luren! Legetimera Dig endast när det är Du som ringt!!

Lite av periodens anmälningar: Alunda: Polispatruller blev beordrade till Gimo då en anmälare sett en man med ett vapen. På platsen träffade patrullerna på en man som hade ett skjutvapen. Mannen var påtagligt påverkad av något. Mannen greps för grovt vapenbrott. Han misstänks även för häleri samt ringa narkotikabrott genom eget brukande samt innehav av misstänkt narkotika.

Gimo: Anmälan om bedrägeri genom att målsäganden beställt varor och betalt för dessa via internet men inte fått varorna levererade.

Tillgrepp av en veteranmoped som stod låst utanför målsägandens bostad.

Anmälan om smitning från parkeringsskada på parkering utanför skola.

Polispatrull berodrades till en adress där en bil kört in i ett släp. Föraren stod intill bilen och kom att misstänkas vara narkotikapåverkad, denne saknade även körkort. Anmälan om olovlig körning, drograttfylleri samt ringa narkotikabrott, eget bruk och innehav. Vid kontroll i bilen anträffades patroner, knivar och ett antal mobiltelefoner. Det blev även anmälan om vapenbrott, brott mot knivlagen samt häleri. Vid husrannsakan i den misstänktes bostad hittades utrustning för narkotikaframställning, ytterligare en anmälan om narkotikabrott.

Anmälan om skadegörelse där okänd haft sönder fem fönster på en skola.

Stöld av diesel genom att stjäla sammanlagt 400 liter diesel från tre olika arbetsmaskiner.

Gräsö: Okänd person har tillgripit en båtmotor och bensindunk från en båt.

Öregrund: Anmälan om allmänfarlig vårdslöshet genom att en person eldat ogräs med en brännare och att det då börjat brinna i husfasaden. Räddningstjänsten kallades till platsen och släckte.

Österbybruk: Polispatrull stoppade och kontrollerade en lastbil. Föraren visade sig vara alkoholpåverkad. Anmälan om rattfylleri.

Östhammar: Anmälan om skadegörelse där okänd person har kastat in en sten genom ett fönster till en skola.

Bedrägeri genom att målsäganden beställt en vara och betalt för den. Dels har varan inte levererats och dels har det dragits en större summa än överenskommits från målsägandens konto.

Anmälan om bedrägeri genom att målsägande blivit uppringd av en person som uppgav att målsäganden behövde boka om sin tid för Covid-19 vaccination. Målsäganden uppmanades att logga in på sitt bank-ID vilken den gjorde. Detta medförde att pengar överfördes från målsägandens bankkonto via en utlandsöverföring. OBS! gällande bedrägerier om vaccination se ovan.

Viltolyckor inom perioden: Fem viltolyckor med rådjur. Ingen anmälan om smitning

Viltolyckor inom perioden: Fem viltolyckor med rådjur. Ingen anmälan om smitning enligt Jaktlagen.

Vill du ha kontakt med Polisen är telefonnumret 11414, alt polisen.se. Handlar det om pågående brott eller akuta händelser ring 112!

Bengt Eriksson Kommunpolis Östhammar- och Älvkarleby kommuner

20 april 07:19, Knivlagen, Uppsala

Man med svärdliknande kniv i centrala Uppsala.

En person ringer polisen efter att en man visat upp en större kniv för anmälaren på Kungsgatan i centrala Uppsala. Flera patruller beordras till platsen där mannen, som är i 50-årsåldern, anträffas.

När patrullen kommer till platsen slänger mannen bort den svärdliknande kniven. Mannen, som inte har uppträtt hotfullt, förhörs på platsen och delges misstanke om grovt brott mot knivlagen innan han släpps. Polisen tar också kniven i beslag.

20 april 05:55, Stöld/inbrott, Uppsala

Inbrott i butikslokal.

Personal från en butikslokal på Uppsalavägen i Gimo upptäcker att det har varit inbrott. Enligt anmälaren har någon sågat upp en plåtvägg och diverse maskiner ska ska vara tillgripet.

En polispatrull beordras till platsen för att säkra eventuella spår och höra personalen. En anmälan om stöld genom inbrott kommer att skrivas.

16 april 13:32, Bedrägeri, Uppsala

Vaccinationstider används i ett bedrägeriförsök mot en äldre person.

En man i 80-årsåldern förmås logga in med sitt bank-ID av en okänd person som påstår sig ringa från en vårdcentral och ska ordna tid för vaccinering.
När samtalet avslutats ringer mannens bank och berättar att den upptäckt en överföring av 100.000 kronor från mannens konto, men att överföringen ännu inte genomförts.
En patrull träffar den äldre mannen och tar upp en anmälan om försök till bedrägeri.

18 april 00:43, Misshandel, Uppsala

En man misstänks ha misshandlat en kvinna på en fest.

En man i 30-årsåldern grips misstänkt för att ha misshandlat en kvinna i 25-årsåldern på en fest i Rasbo. Inga tillhyggen har använts och kvinnan är inte i behov av ambulans.
Två anmälningar skrivs om misshandel.
Det är oklart vad bråket gällde.

Uppdatering kl 10:03
Den första anmälningen om misshandel gäller kvinnan i 25-årsåldern. Den andra anmälan gäller en kvinna i 40-årsåldern som försökte hjälpa kvinnan i 25-årsåldern när hon misshandlades.
Mannen som greps anhölls av åklagare på söndagsmorgonen.
Mannen har ännu inte hörts och det är fortfarande oklart vad bråket egentligen handlade om.

17 april 19:03, Misshandel, Enköping

En händelse på en parkering rubriceras som misshandel.

Polisen rings om att en pojke i tonåren blivit påkörd på en parkering vid Torggatan. En ordväxling har följt efter händelsen och bilföraren har sedan lämnat platsen i bilen.
Kvar på platsen finns flera ungdomar och ett vuxet vittne som hörs av polis. Med ledning av uppgifterna från platsen går det att leta upp bilföraren som är en man i 50-årsåldern. Uppgifterna går isär om vad som egentligen inträffat vid händelsen men polisen skriver en anmälan om misshandel och ska utreda om ett brott begåtts.

16 april 00:46, Mord/dråp, försök, Enköping

Fordon körde in i polisfordon i samband med förföljande, RV55, Enköping

I samband med att patrull skulle kontrollera ett fordon på RV55 utanför Enköping vägrade föraren av fordonet att stanna. Ett förföljande inleddes och vid Skolsta vänder fordonet och i samband med det kör föraren av det flyende fordonet in i polisbilen för att sedan fly till fots. Två personer har gripits i närområdet. En förundersökning gällande försök till mord har inletts.

En polisman har fått uppsöka vård på sjukhuset efter händelsen.

Polismannen har lämnat sjukhuset men har ryggsmärtor.

I nuläget kommer ingen mera information att kunna lämnas ut i ärendet.

Uppdaterad kl 06:33

De två gripna är en man i 45-årsåldern och en kvinna i 50-årsåldern som är kända av polisen sedan tidigare. De kan gripas med hjälp av bland annat helikopter och hundpatrull. Efter ett inledande förhör beslutar åklagare att anhålla kvinnan och mannen som misstänks för försök till mord på polisman. 

Mannen blir också misstänkt för drograttfylleri, grov olovlig körning, grov vårdslöshet i trafik och ringa narkotikabrott. Kvinnan misstänks också för ringa narkotikabrott och tillåtande av olovlig körning.

I samband med att den flyende bilen försöker köra på polisbilen avlossas verkanseld mot bilen. Ingen person träffas av skottet. Bilen är tagen i beslag och en teknisk undersökning kommer att genomföras.

Den skadade polismannen avförs med ambulans till sjukhus där han fortfarande vårdas för sina skador. Skadeläget är oklart, men stabilt.

Cybersäkerhet i pandemitider

Konsekvenserna av den pågående pandemin har medfört utmaningar för cybersäkerheten i Sverige. Polismyndigheten har tillsammans med fem andra myndigheter tagit fram en rapport som visar att nya skyddsvärden har uppstått.

 

En snabb anpassning till distansarbete har skapat potentiella digitala säkerhetsbrister, samt att hotaktörer har utnyttjat pandemin för att hitta sårbarheter.

I rapporten Cybersäkerhet i Sverige – i skuggan av en pandemi redogörs dels för myndigheternas bild av hur hotaktörer har agerat under pandemin, dels hur svenska verksamheter har agerat. Vidare sammanfattar rapporten vilka lärdomar som hittills kan dras, samt beskriver rekommenderade åtgärder för att motverka de cybersäkerhetsbrister som riskerar att uppstå vid kriser likt pandemin.

Rapporten är framtagen inom ramen för den fördjupade myndighetssamverkan som ligger till grund för det nya nationella cybersäkerhetscentret, NCSC.  Bakom rapporten står Försvarets radioanstalt (FRA), Försvarsmakten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Polismyndigheten, Post- och telestyrelsen (PTS) samt Säkerhetspolisen.

Du kan ladda ner den fullständiga rapporten om cybersäkerhet här

Rapporten, såväl som tidigare rapporter och mer information om inrättandet av Nationellt cybersäkerhetscenter finns även att ta del av på den temporära webbplatsen www.centerforcybersakerhet.se.

 

Sverige segrare i världens största cyberförsvarsövning

Sverige kom på första plats i den internationella cybersäkerhetsövningen Locked Shields 2021. Polisen deltog i ett lag tillsammans med Försvarsmakten, Säpo och MSB.

 

– Vi är väldigt glada och stolta över framgångarna. Segern är ett bevis för att Polismyndigheten står väl rustad inför de ökande cyberhoten. Dessutom är segern ett kvitto på att våra medarbetare har kompetens av världsklass inom sitt område, säger Tomas Landeström, chef för polisens IT-avdelning.

Locked Shields är världens största cyberförsvarsövning som sker live. Den arrangeras årligen av NATO CCDCOE (Cooperative Cyber Defence Center of Execellence) och äger rum i Estland.  Totalt deltog i år 2000 deltagare från 30 länder fördelade på 22 lag.

Syftet med övningen är först och främst att stärka förmågan hos de deltagande länderna att försvara it-nätverk, men upplägget liknar en tävling och en vinnare koras. I år kammade Sverige hem segern i ett lag bestående av representanter från Polismyndigheten, Försvarsmakten, Säpo och MSB.

Övningen skedde i en uppbyggd it-miljö där lagen ställdes inför samma scenario.  Ett fiktivt land behövde hjälp med drift av viktiga it-system medan det utsattes för cyberattacker och aggressioner från en attackerande sida. Lagen var uppkopplade på ett covid-säkrat sätt mot tävlingsmiljön från olika platser i världen.

– Vår placering i övningen visar vad vi tillsammans med andra myndigheter kan utföra för att stärka Sveriges cyberförmåga. Ingen organisation kan lösa uppgiften ensam, säger Johan Nilsson, övningsledare på polisen.

Här kan du läsa mer om tävlingen Locked Shields https://ccdcoe.org/news/2021/sweden-scored-highest-at-the-cyber-defence-exercise-locked-shields-2021/ 

 

17 april 05:20, Misshandel, TierpEn man har blivit misshandlad av en kvinna.

En man i 35-årsåldern har låst in sig på toaletten efter att ha blivit misshandlad av en kvinna i 30-årsåldern. Kvinnan omhändertas av polis med stöd av LOB (lagen om omhändertagande av berusade personer). En anmälan om misshandel kommer att skrivas. Mannen är inte i behov av vård.

17 april 05:24, Rån, försök, UppsalaEn man utsätts för ett rånförsök på Bellmansgatan.

Flera personer ringer polisen om att en man i 40-årsåldern överfallits av två andra män när han var på väg in eller ut genom en port på Bellmansgatan.

Männen har misshandlat honom med tillhyggen och försökt råna honom, men rånet har misslyckats. Mannen blöder efter misshandeln och förs till sjukhus med ambulans men är inte allvarligt skadad.
Polisen jobbar bland annat med spårsäkring och beslag.
Inga misstänkta gärningsmän anträffas.

Polisrutan Östhammar:

Lite av periodens anmälningar: Alunda: Anmälan om nedskräpning på en förskolegård, slängda cigarettfimpar, godispapper, burkar mm samt rakblad?! Även skadegörelse genom att okänd har ristat in på förskolans entrédörr.

Gimo: En målsägande hade besökt en restaurang. Då denne lämnade krogen kom en okänd person upp bakom målsäganden och sparkade denne i ryggen och fortsatte sedan sparka mot rygg och huvud då målsäganden låg på marken. Anmälan om misshandel.

Anmälan om skadegörelse där en okänd krossat glasrutan på en balkongdörr.

Polispatruller kallades till en adress då det misstänktes begås ett olaga intrång. På plats sammanträffade patrullerna med några personer och där misstanke om påverkan av narkotika och innehav av narkotika uppkom samt att en person hade en kniv på sig.

Öregrund: Smitning från parkeringsskada genom att okänd har orsakat skador på målsägandens bil då den stått parkerad.

Anmälan om stöld av en cykel som stått parkerad vis en busshållplats.

Österbybruk: Polispatrull kontrollerade en person som uppvisade tecken på narkotikapåverkan. Vid påföljande husrannsakan i personens bostad anträffades narkotika under sådana omständigheter att misstanke om försäljning av narkotika uppstod. Patrullen hittade även misstänkt dopingmedel samt hagelpatroner. Anmälan om narkotikabrott eget brukande, innehav i överlåtelse syfta, dopingbrott genom innehav samt vapenbrott genom innehav av hagelpatroner.

Anmälan om försök till bedrägeri genom att målsäganden fick ett mail med en länk om ett godkänd låneansökan. Målsäganden hade ej ansökt om lån och följde inte länken.

Östhammar: Anmälan om annonsbedrägeri genom att en målsägande beställt varor från en säljare på en Facebook köp/sälj sida. Målsäganden har betalt för varorna men har inte fått dem levererade.

Smitning från parkeringsskada genom att en okänd person orsakat skador på målsägandens bil och sedan lämnat utan att meddela sig på något sätt.

Bedrägeri genom att målsäganden fått ett SMS om att ett företag dragit en summa pengar från målsägandens konto. Om detta inte var rätt skulle målsäganden följa en länk till en bank. När målsäganden följde länken skulle bank-ID användas för att identifiera sig. Då målsäganden gjorde detta tycktes det inte fungera. Okänt om några pengar försvunnit från kontot.

Viltolyckor inom perioden: Åtta viltolyckor med rådjur. Ingen anmälning om smitning enligt Jaktlagen.

Vill du ha kontakt med Polisen är telefonnumret 11414, alt polisen.se. Handlar det om pågående brott eller akuta händelser ring 112!

Bengt Eriksson Kommunpolis Östhammar- och Älvkarleby kommuner

12 april 08:07, Stöld/inbrott, Uppsala

Inbrott i lagerlokal i Fyrislund.

Polis beordras till en lagerlokal i Fyrislund med anledning av att en eller flera personer brutit sig in genom taket och tillgripit klockor till ett högt värde.

Platsen spärras av för teknisk undersökning och en anmälan om grov stöld genom inbrott kommer att skrivas.

Poliser vill träna likhundar på donerade kroppar

 Poliser skulle vilja träna sina liksökhundar på donerade kroppar från avlidna. En kompetens som i dag saknas inom polisens verksamhet. Flera menar att träna på avlidna skulle vara ett bra tillägg för att träna hundarna i framtiden.

Som det ser ut i dag så tränas hundar som ska söka efter avlidna på klädesplagg och svepningar som polisen får från Rättsmedicinalverket.

– Det funkar ju som det är i dag men å andra sidan så vet vi ju inte vad vi missar. Vi har aldrig haft möjligheten att söka på en på en död kropp. Men om det skulle gå så skulle vi absolut vara intresserade, men det är väl tveksamt om det går av etiska skäl, säger poliskommissarie Pelle Karlsson på nationella polishundtjänsten i Karlsborg.

I USA tränas liksökhundar på forskningsanläggningar som studerar mänskliga nedbrytningsprocesser på avlidna. Det är människor som frivilligt donerat sin kropp till forskningscenter. Det finns i nuläget ingen konkret plan på att bygga upp en sån här anläggning och frågan har därför inte prövats av Etikprövningsmyndigheten.

Kriminalteknikern Kelda Stagg har besökt och studerat den här typen av anläggningar under tio års tid. Hon har ett nära samarbete med flera av dessa forskningscenter och har studerat hur hundarna tränas på nära håll.

– Hundar som tränats på små bitar av kött till exempel har knatat rakt över en då nedgrävd person och markerat just för den lilla köttbiten just för det är det som den har tränat på. Så det gäller ju att man tränar hundarna på det som man vill att de ska hitta.

Svensk polis har tolv kriminalsökhundar som används till att söka sperma, blod och lik. Det finns bara en hund, som enbart markerar för doften av en död människa, men den har inte varit tjänst på drygt ett år. Det beror på att hans förare, polisinspektören Christer Lindvall, bytt tjänst. Även han ser fördelar med den typ av träning som sker i USA.

– Vill vi hitta kantareller då måste vi träna på kantareller. Samma sak gäller när vi skall lära hundarna att hitta avlidna människor.

14 april 03:24, Stöld/inbrott, ÄlvkarlebyInbrott i camping-butik.

Larmet till en butik på Campingvägen i Älvkarleby larmar och flera patruller beordras till platsen.

När polisen kommer fram är gärningsmannen inte längre kvar. Ett fönster visar sig vara krossat och polisen hittar en del stöldgods i anslutning till butiken.

Polisen söker av området med bland annat en hundpatrull, men utan resultat. Polisen skriver en anmälan om stöld genom inbrott.

Rattfyllerier

Allmänhet hittar en sovande och okontaktbar man i en stillastående personbil i Skutskär. När en patrull kommit till platsen är mannen dock talbar.
Mannen som är i 50-årsåldern misstänks ha kört berusad till platsen och blir medtagen för kroppsbesiktning.

Polisen stoppar och kontrollerar en kvinna i 20-årsåldern som övningskör på Dragarbrunnsgatan.
Kvinnan testar positivt för narkotika och polisen omhändertar kvinnans körkortstillstånd.
En man i 20-årsåldern (ej handledare) stör polisens arbete med kontrollen och avlägsnas från centrala Uppsala med stöd av polislagens 13 §.

 

Två separata trafikolyckor inträffar på kort tid efter varandra vid korsningen mellan Kungsängsleden och Rapsgatan.
I den ena av olyckorna är det två bilförare som har krockat. Inga personsskador uppstår och förarna löser själva situationen genom respektive försäkringsbolag utan hjälp av polisen.

I den andra olyckan krockar tre bilförare. Två personer förs till sjukhus med ambulans och polisen skriver anmälan om att ej ha anpassat avstånd till framförvarande fordon.
Skadeläget på de personer som fördes till sjukhus är oklart.

 

Vi välkomnar nya polisaspiranter till region Mitt

Den 12 april påbörjade 27 blivande poliser sin aspiranttjänstgöring i regionens polisområden. 

De nya polisaspiranterna kommer att tjänstgöra i regionens tre polisområden Västmanland, Uppsala och Gävleborg.

- Våra nya polisaspiranter hälsas välkomna till region Mitt. De är mycket efterlängtade och blir en viktig förstärkning i lokalpolisområdenas vardagliga arbete, säger Ulf Johansson, regionpolischef.

Aspiranterna kommer från lärosätena Södertörn och Växjö och ska nu göra en sex månader aspiranttjänstgöring under kvalificerad handledning av erfarna poliser som är utbildade för att vägleda dem in i polisyrket. Som aspirant tränas man i problemorienterat polisarbete samtidigt som man får möjlighet att prova på bredden i yrket.

- Polisaspiranterna är en viktig del i Polismyndighetens satsning på ökad tillväxt, men vi behöver bli ännu fler poliser så därför arbetar vi aktivt för att locka fler sökande till utbildningen. Det finns en sådan bredd inom yrket och möjligheterna är många. Jag hoppas därför att fler där ute får upp ögonen för polisen som arbetsgivare, säger Ulf Johansson, regionpolischef.

Aspiranterna tjänstgör i polisregionen enligt följande fördelning:

Polisområde Västmanland
8 aspiranter

Polisområde Uppsala
11 aspiranter

Polisområde Gävleborg
8 aspiranter

Vill du bli polis?

Här kan du läsa mer om polisyrket och hur du söker till polisutbildningen.

Vid ett bygge på Ultuna har någon klippt upp låset till en grind och sedan tagit sig in i ett antal bodar på området.

Flera företag är verksamma på byggarbetsplatsen och antalet målsägare uppskattas till drygt 10 stycken. Värdet på det stulna godset uppskattas i nuläget till ett par hundratusen kronor.

Stölden har skett någon gång mellan klockan 15 på lördagen och klockan 06 idag.

En person ringer in och berättar att någon har tänt eld på en bil som står parkerad på Kastanjegatan i Sala backe. Enligt anmälaren har två ungdomar sprungit från platsen i samband med att branden startat.

Flera patruller beordras till platsen och en sökinsats efter de båda flyende ungdomarna påbörjas, dock utan resultat.

Polisen skriver en anmälan om skadegörelse genom brand.

12 april 08:07, Stöld/inbrott, Uppsala

Inbrott i lagerlokal i Fyrislund.

Polis beordras till en lagerlokal i Fyrislund med anledning av att en eller flera personer brutit sig in genom taket och tillgripit klockor till ett högt värde.

Platsen spärras av för teknisk undersökning och en anmälan om grov stöld genom inbrott kommer att skrivas.

09 april 06:32, Trafikolycka, personskada

En polispatrull beordras till riksväg 55 (Bärbyleden) i rondellen under E4 där en singelolycka har inträffat.

Föraren till personbilen, en man i 30-årsåldern, avförs med ambulans till sjukhus. Mannen skadas allvarligt, men är vaken när han lastas i ambulansen.

Polisen skriver en anmälan om drograttfylleri och vårdslöshet i trafik. Mannens körkort omhändertas också

Polisrutan Östhammar Båtsamverkan:

 Nu är det dags igen för båtägare att iordningsställa och förbereda båten för sjösättning. Då brukar det även öka med båtrelaterade stölder. Vi har ännu inte sett någon ökning i vår kommun. Men i närliggande områden, främst söderut runt Norrtälje ser de en tydlig ökning av båtmotorstölder. Var extra uppmärksam på fordon och personer ni inte känner igen och som inte passar in i ert område. Ring polisen och informera om ni ser något sådant! Om ni inte redan har Båtsamverkan men är intresserad kontakta undertecknad på batsamverkan.mitt@polisen.se.

Lite av periodens anmälningar: Gimo: I samband med ett ingripande mot en person hittades även en mindre mängd dopningspreparat. Anmälan om ringa dopningsbrott upprättades mot misstänkt person.

Polispatrull träffade på tre ynglingar och vid kontroll av dessa uppvisade samtliga tecken på narkotikapåverkan. Beslut om kroppsbesiktning (urinprov). Även två jointar hittades i närheten.

Fotografera din bil när du går och handlar. Kontrollera din bil, Är den skadad så ring polisen 112. Bilarna har inget med någon händelse att göra. Reds anmärkning

Par misstänks ha drivit knarkcentral på skärgårdsö

 

Östhammar

 

Av:TT

PUBLICERAD:I DAG  12.43
UPPDATERAD:I DAG  17.09
 
De tre personerna åtalades vid Uppsala tingsrätt under måndagen. 

NYHETER

Ett ungt par misstänkts ligga bakom en omfattande narkotikahandel från en skärgårdsö i Östhammars kommun.

Knarket ska ha smugglats in i leksaksförpackningar från Nederländerna för att sedan säljas på darknet över hela Sverige. 

Paret åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Mannen, som är en brittisk medborgare i 25-årsåldern, åtalas även för vapenbrott. Utöver paret åtalas också en tredje person, en svensk man i 30-årsåldern som pekas ut som målvakt.

Det var i maj förra året som tullkriminalen slog till mot parets bostad på skärgårdsön efter en tids spaning. Vid husrannsakan hittades stora mängder narkotika, däribland över två kilo heroin, nära tre kilo kokain, tre och ett halvt kilo ecstasy och omkring ett kilo metamfetamin.

Sändes på posten

Före tillslaget hade man kunnat konstatera att paret postade en mängd vadderade kuvert innehållande narkotika vid olika brevlådor i Östhammars kommun. Försändelserna var adresserade till köpare över hela landet. Två var minderåriga.

– Under två dagar tog vi 180 brev, säger Kristian Johansson, tillförordnad enhetschef på tullkriminalen i Stockholm.

– Det sammanlagda gatuvärdet på det var nästan 215 000 kronor. 

Förpackade hemma

Vid husrannsakan hittade man material som använts för att hantera och förpacka narkotikan, "klassisk utrustning för distribution", som Johansson säger.

– Det som sticker ut med ärendet är att de befinner sig i en idyll på något sätt, och den här tjejen känns i alla fall på ytan som vilken Svensson som helst, säger han.

Försäljningen ska ha skett på darknet.

Enligt åtalet har verksamheten pågått från december 2019 till det att paret greps i maj 2020. Narkotikan som ska ha sålts motsvarar ett värde på drygt 3,4 miljoner kronor. TT

Anmälan om smitning från parkeringsskada då en målsägande fått sin bil påkörd medan denne var inne i en affär och handlade.

Gräsö: Målsägande har fått sin bil påkörd av okänd då den stod parkerad hemma på tomten.

Österbybruk: Anmälan om att okänd har kört på en elstolpe och skadat såväl stolpe som elledning.

Östhammar: Vattenfall anmäler att okänd person har grävt av en kabel utan att anmäla det vidare samt att vid annat tillfälle okänd lastbil kört av en luftledning.

Polispatrull stoppade en moped och det visade sig att föraren saknade behörighet att köra moped klass 1. Anmälan om olovlig körning.

Smitning från parkeringsskada då okänd med bil skrapat i en parkerad bil och inte låtit meddela sig på något sätt.

Arbetsplatsolycka där en person fått en elledningsbalk i huvudet. Personen fördes med ambulans till sjukhus.

Viltolyckor inom perioden: 6 viltolyckor med rådjur och 1 med vildsvin och 1 med hare (är dock inte anmälningspliktigt). Samt 4 anmälningar om smitning enligt Jaktlagen.

Vill du ha kontakt med Polisen är telefonnumret 11414, alt polisen.se. Handlar det om pågående brott eller akuta händelser ring 112!

Bengt Eriksson Kommunpolis Östhammar- och Älvkarleby kommuner

Trygga och säkra idrottsevenemang för alla besökare

Alla offentliga tillställningar, som bl.a. idrottsevenemang, ska vara trygga och säkra för medborgarna, det ingår i Polismyndighetens grunduppdrag. Den nationella inriktningen gällande idrottsevenemang är nu beslutad och gäller hela myndigheten.

 

Det är arrangören för ett idrottsevenemang som ansvarar för ordning och säkerhet på och intill en offentlig tillställning. Polisen ska stötta arrangören i det arbetet, och får meddela de villkor som behövs, utifrån den aktuella situationen.  

Om polisen bedömer att det kan uppstå ordningsstörningar vid evenemanget behövs det sättas in förebyggande åtgärder. Det kan till exempel handla om att polisen beslutar om vissa villkor som arrangören ska uppfylla, och att polisen utökar insatserna i samband med evenemanget. Om problemen avtar kommer villkoren att förändras.

– Villkoren är en förutsättning för trygga evenemang, och vad vi förväntar oss i dialog med arrangörerna. Vår bedömning är att samarbetet med idrottsförbund och intresseorganisationer sker på ett mycket bra sätt, och att majoriteten av evenemangen sker utan ordningsstörningar eller brott, säger Stefan Hector, chef operativa enheten, Noa.

Grunden för Polismyndighetens inriktning gällande idrottsrelaterad brottslighet är att idrottsevenemang ska vara trygga och säkra för alla som besöker dem, och arbetet ska bedrivas enhetligt i hela myndigheten.

– En förutsättning för vårt arbete är att vi tillsammans med arrangörerna genomför säkra evenemang på samma sätt i hela landet, och vår målsättning är att fortsatt minska den polisära närvaron i samband med idrottsevenemang, säger Stefan Hector.

I den nya inriktningen ingår även en gemensam hantering kring utrednings- och underrättelsearbetet, och en samordnad hantering med våra samverkande parter mm.

Fakta/Polismyndighetens inriktning

 • Enhetlighet - vi skall arbeta enhetlig över hela Sverige, en arrangör skall känna igen sig var man än är – vi är en svensk Polismyndighet.
 • Förutsägbarhet - vi ska genom dialog och transparens vara tydliga på ett sätt som gör att ingen överraskas av våra åtgärder.
 • Proportionalitet - våra åtgärder kommer att präglas av förväntad problembild och hur evenemangen tidigare genomförts.

Rekordstora summor frysta efter misstänkt penningtvätt

Det skedde förra året och värdet var 245 miljoner kronor, vilket är den högsta summan hittills. Polisen kunde agera snabbt efter att bankerna rapporterat misstänkta transaktioner.

 

Enligt lagen om penningtvätt är aktörer på finansmarknaden, som till exempel banker, försäkringsbolag och finansinstitut skyldiga att rapportera misstänkta fall av penningtvätt till Finanspolisen.

Tillgångar för 245 miljoner kronor frysta

Vid misstänkt penningtvätt har polisen möjlighet att frysa tillgångar på till exempel bankkonton, genom ett så kallat dispositionsförbud. I Finanspolisens årsrapport för 2020 framgår att det under förra året frystes tillgångar till ett sammanlagt värde av över 245 miljoner kronor, en kraftig ökning jämfört med året före då 168 miljoner belades med dispositionsförbud.

– Polisen arbetar mer underrättelseorienterat än tidigare och går tydligare mot de styrande kriminella och deras pengar. Det i kombination med att vi har fått ökade resurser och samtidigt har spritt kunskap om penningtvätt, både till privata aktörer som banker och till andra samverkande myndigheter, gör att vi har kunnat öka insatserna mot penningtvätt, säger Nicklas Lundh, chef för finanspolisen vid Noa.

Polisen arbetar mot brottsvinsterna

Drivkraften bakom en stor del av brottsligheten är makt och pengar. Polisen jobbar allt mer med att ta bort incitamenten för att begå brott, det vill säga den ekonomiska vinningen, brottsvinsterna, och möjligheterna att tvätta pengar.

Dispositionsförbud är ett viktigt och effektivt verktyg för att förhindra att finansiella tillgångar används i penningtvätt eller i finansiering av terrorism.

– Att polisen jobbar tydligare mot brottsvinsterna kan både direkt och på längre sikt försvaga de kriminella grupperingarna. Genom att vi förra året kunde frysa 245 miljoner kronor har vi förhindrat att stora summor hamnar i de kriminellas händer, säger Linda H Staaf, chef för Noas underrättelseenhet.

Även i den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet där 12 myndigheter samarbetar är arbetet delvis riktat också mot de kriminella aktörernas närstående.

– Pengar som betalas ut från staten måste gå till de som har rätt till bidrag och som behöver bidrag för att leva ett riktigt liv. Det är viktigt att samhället i stort sätter gränser och inte tillåter felaktiga utbetalningar av bidrag till familjemedlemmar som försörjer gärningsmännen, säger Linda H Staaf.

 

 

 

Myndigheter ser problem med EU-åklagare

Regeringen vill att Sverige går med i EU:s åklagarsamarbete, Eppo.

Men flera myndigheter ser problem.

Telegram från TT / Omni
05 april 2021, 09.18

Strax före jul föreslog en utredning hur Sverige ska kunna ansluta sig till den europeiska åklagarmyndigheten, Eppo, vars uppgift är att bekämpa och utreda fusk och bedrägerier med EU-medel.

Flera myndigheter uttrycker nu principiella betänkligheter i sina remissyttranden.

"För första gången skulle Sverige komma att permanent överlämna ansvaret för ingripande maktåtgärder direkt riktade mot enskilda personer på det egna territoriet till en EU-myndighet", skriver Svea Hovrätt.

Hovrätten skriver också att man inte heller kan bortse från möjligheten att Eppos mandat "inom en inte alltför avlägsen framtid" utvidgas till att omfatta bland annat terroristbrott.

Blir operativt

EU-länderna har redan i dag samarbeten på det rättsliga området, som Eurojust och Europol. Men till skillnad från dem kommer Eppo att ha ett operativt ansvar. Det innebär att Eppo-åklagare får fatta beslut om att utreda och åtala mot personer som misstänks ha begått brott mot EU:s finansiella intressen.

Svea hovrätt och andra remissinstanser pekar på att den demokratiska insynen och kontrollen i Eppo-ärenden i Sverige kommer att vara begränsad.

Justitiekanslern påpekar att den svenska offentlighetsprincipen och meddelarfriheten inte kommer att gälla för uppgifter förvarade hos Eppo.

Utredningen har bedömt att Justitieombudsmannen, JO, inte kommer att kunna utöva tillsyn av Eppo-åklagare och dess ärenden. Om så blir fallet skulle det, enligt JO, innebära en stor principiell förändring i tillsynen över svensk statsförvaltning.

Säpo oroad

Eppo har sitt huvudkontor i Luxemburg. Där arbetar en europeisk chefsåklagare och en europeisk åklagare från varje medlemsland.

I varje medlemsland arbetar dessutom två delegerade europeiska åklagare. För svensk del kan de komma att placeras vid Ekobrottsmyndigheten.

Polisen och Säpo har andra typer av invändningar mot den svenska Eppo-utredningens slutsatser. De handlar framförallt om att spaningsmetoden teknisk spårning måste lagregleras, enligt utredningen. Det kommer att få konsekvenser för både polisens och Säpos sätt att jobba.

Teknisk spårning kan till exempel vara spårningsutrustning som placeras på en bil för att kunna se var den befinner sig. Säpo skriver i sitt remissvar att utredningens förslag skulle kunna innebära att de inte kan använda sig av åtgärden "i alla de ärenden där det finns ett behov med hänsyn till Sveriges säkerhet". Orsaken är att teknisk spårning, enligt utredningen, bara ska få användas för brott där straffet är minst två års fängelse.

Behövs Eppo?

Det är inte längesedan som svenska regeringar ifrågasatte nyttan av Eppo. Både den nuvarande och tidigare Alliansregeringen har varit ljumma och Sverige är ett av få EU-länder som hittills valt att stå utanför.

Brottsförebyggande rådet (Brå) pekar på att antalet anmälningar om misstänkta bedrägerier med EU-medel är få. För den senaste rapporterade treårsperioden var det enbart 15 anmälningar. Få anmälningar leder dessutom till åtal. Brå anser att problemet inte är åklagarna, utan bristande kontrollsystem.

Men 2019 aviserade statsminister Stefan Löfven (S) att regeringen ändrat sig om att delta i Eppo och därför tillsattes en utredning för att se om det finns några juridiska hinder för att ansluta sig.

Det här är Eppo

Den gemensamma EU-åklagaren Eppo (European Public Prosecutor's Office) ska under särskilda omständigheter ha rätt att utreda och åtala EU-bedrägerier och andra brott som "drabbar EU:s finansiella intressen".

EU-kommissionen hoppades inledningsvis få med alla länder i samarbetet, men eftersom det inte gick har 22 länder valt att inleda ett så kallat fördjupat samarbete kring Eppo. Tills vidare står Sverige, Ungern, Polen, Danmark och Irland utanför.

Myndigheten har sitt säte i Luxemburg och är fortfarande under uppbyggnad.

På längre sikt finns planer på att Eppo även ska kunna arbeta med gränsöverskridande terrorbrott. Men det finns ännu inga sådana beslut.

Räddningsinsats efter försvunna kanotister.

Strax innan kl 20 larmades polis tillsammans och räddningstjänst till Färnebofjärden i norra Uppland efter uppgifter om en saknad man som gett sig ut med kanot under gårdagen och inte återkommit efter en tur på Färnebofjärden.

Efter utredningsarbete framkom uppgifter att mannen varit i sällskap med en kvinna och att de således varit två personer i kanoten.

En större räddningsinsats söker efter de två försvunna kanotisterna, bl.a. med hjälp av båtar och helikopter samt med hundförare på de öar som är belägna i fjärden.  

Vid 21.15-tiden lokaliserades kanoten i fjärden.

Sökinsatsen fortgår.

UPPDATERING KL 02.40

Vid 01.05-tiden hade två avlidna personer anträffats i vattnet.

Boende på en adress i Rasbo kontaktar polisen efter att en A-traktor stannat till utanför adressen och att någon sedan kastar en sten på anmälarens fönster

 Enligt anmälaren har det yttre glaset spruckit.

En polispatrull anträffar A-traktorn som man stoppar. Förutom föraren, som är en pojke i mellersta tonåren, är det ytterligare två passagerare i A-traktorn.

En av dem, en pojke i nedre tonåren, berättar att det är han som kastade stenen. Polisen kontaktar pojkens vårdnadshavare och skriver också en anmälan om skadegörelse.

03 april 23:44, Räddningsinsats, UppsalaTonåringar gick vilse i Lunsen.

Två flickor i tonåren besökte under kvällen sina tältande kompisar i Lunsen. När de skulle ta sig tillbaka hemåt hade klockan blivit rätt mycket och straxt före midnatt ringde de 112 för att meddela att de var vilse. De hade då gått cirka en timme sedan de lämnade sina vänner och i mörkret hade de blivit blöta upp till knäna. 

Regionledningscentralens operatör skickade ut en begäran om att positionera den ena flickans telefon och genom att följa flickornas position i realtid kunde operatören se till att flickorna rörde sig i rätt riktning. 

Efter cirka 30 minuter hade flickorna guidats ut till Upplandsleden där de fann på sina vänner. De kunde därefter tillsammans ta sig ut till civilisationen igen.

04 april 01:17, Trafikbrott, EnköpingMC-förare ville inte stanna. Körde rakt in i polisbil.

Straxt efter klockan 01 avsåg en patrull i Enköping stoppa en motorcykel för kontroll på Stockholmsvägen i Enköping. Föraren av motorcykeln valde då att gasa på i riktning mot E18 i ett försök att undkomma kontrollen. MC-föraren kom dock endast cirka 300 meter innan han körde rakt in i en annan polisbil.

Föraren visade sig vara en man i 20-årsåldern. Han är nu misstänkt för olovlig körning, rattfylleri, vårdslöshet i trafiken, brott mot knivlagen samt ej stannat på polismans tecken. Han fördes till sjukhus med ambulans, lindrigt skadad.

Varning för bedrägerier kring vaccination

 Nu är det många som vill vaccinera sig mot covid -19 och det utnyttjar bedragare. Varje vecka får polisen in anmälningar om bedrägeriförsök, som ofta sker via telefon. Bedragarna hittar hela tiden nya tillvägagångssätt som de anpassar efter omvärlden, men det finns två saker du ska komma ihåg om någon tar kontakt med dig angående vaccination: 1. Det kostar ingenting att vaccinera sig. Om någon vill ha betalt handlar det om bedrägeri. 2. Ingen från vården kommer oväntat att ringa upp och be dig identifiera dig med din bankdosa eller bank-id, oavsett anledning. Gör så här om någon tar oväntad kontakt med dig Det kan vara svårt att genomskåda bedragare, särskilt om de har personlig information om dig. De kan verka trovärdiga och påstår ofta att det är bråttom för att vi ska bli stressade och ta felaktiga beslut. Om någon tar oväntad kontakt med dig:  Logga inte in  Lämna inte ut siffror  Lägg på luren Fundera gärna i förväg på hur just du ska agera om någon oväntat ringer dig och vill att du ska logga in eller lämna ut siffror. Om du drabbas Kontakta din bank direkt om du kan ha blivit utsatt för bedrägeri. Polisanmäl och ta hjälp av människor i din närhet. Ring 112 vid pågående brott. Ring 114 14 om det inte är akut. Läs mer på www.polisen.se Prata gärna med andra om vad du har läst så hjälps vi åt att stoppa de här brotten. Läs mer om olika typer av bedrägerier på polisen.se/bedrageri

31 mars 18:24, Stöld, UppsalaStöld av flera datorer från en elektronikbutik i Fyrislund.

Personal på en elektronikbutik i Fyrislund larmar polisen då en man kommit in i butiken och sprungit ut därifrån med flera bärbara datorer. Enligt personalen har mannen sedan hoppat in i en taxi som har kört från platsen.

En från personalen hoppar då in i en bil och väljer att följa efter taxin och ser till att en polispatrull kan möta upp och slå stopp på bilen.

I bilen anträffas, förutom taxiföraren, två män i 20- och 25-årsåldern som båda grips misstänkta för stöld. Männen blir också misstänkta för ringa bedrägeri då ingen av dem haft pengar för att betala taxiresan. I bilen anträffas också två bärbara dator som tas i beslag.

Polisrutan Östhammar:

Under veckan har en kvinna vid två tillfällen kommit in till åldringar i Östhammar genom att säga att hon är från hemtjänsten. Vid ett av tillfällena tillgrep kvinnan medicin. Kvinnan uppges vara ca 30-45 år, av medellängd, hon hade mörkt möjligen svart hår, mörka kläder, eventuellt svart höftlång jacka. Kvinnan hade blått munskydd på sig (lika som hemtjänsten), hon talade svenska utan brytning. Har du gjort iakttagelser eller har upplysningar i ärendet ring 11414.

Lite av periodens anmälningar: Gimo: Anmälan om egenmäktigt förfarande där okänd tillgripit en registreringsskylt från en bil.

Polispatrull stoppade och kontrollerade en bil där föraren visade sig vara påverkad av alkohol till en gräns att det var straffbart. Anmälan om grovt rattfylleri samt grov olovlig körning då föraren även saknade körkort.

Gräsö: Tillgrepp av elkomponenter från en båtmotor. Okänd gärningsman har klippt låsen till motorn men inte fått med sig hela båtmotorn.

Öregrund: Anmälan om parkeringsskada.

Skadegörelse genom att okänd har krossat ett fönster. Tre ungdomar sågs springa från platsen.

Österbybruk: Okänd person har beställt en mobiltelefon i målsägandens namn, Det uppdagades då denne fick en avi hem om en försändelse att hämta ut. Anmälan om olovlig identitetsanvändning samt oredligt förfarande.

Stöld av en kap/gersåg som stod på en altan. Inga spår efter gärningsmannen.

Östhammar: Anmälan om beteendebrott i trafiken där en bilist inte visat med blinkers att denne avsåg svänga vänster, vilket gjorde att en fotgängare med hund börjat korsa vägen. Bilisten var nära att köra på hunden.

Anmälan om identitetsbedrägeri där okänd person beställt varor i målsägandens namn. Målsäganden har fått en faktura men inga varor.

Två stölder där en okänd kvinna kommit in i bostaden hos äldre personer genom att säga att hon var från hemtjänsten. Medicin har försvunnit, se mer ovan.

Samt en stöld från en äldre där inga uppslag eller iakttagelser finns.

Viltolyckor inom perioden: 4 viltolyckor med rådjur och 1 med vildsvin. Ingen anmälning om smitning enligt Jaktlagen.

Vill du ha kontakt med Polisen är telefonnumret 11414, alt polisen.se. Handlar det om pågående brott eller akuta händelser ring 112!

Tre män åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott

Två män från Södertälje och en man från Västerås åtalas idag för synnerligen grovt narkotikabrott. Männen som har framträdande roller i nätverk kan genom chattar knytas till 26 olika brott, bland annat till ett större beslag på över 300 kilo cannabis.

 

Den 18 april 2020 kontrollerade Tullverket en lastbil i Trelleborgs hamn och gjorde ett beslag på 309 kilo cannabisharts. Av chattmaterial från Encrochat framgår att den 35-årige mannen från Västerås organiserat transporten från Spanien till Sverige och att en okänd mängd av dessa 309 kilo skulle överlåtas till en 29-årig man i Södertälje.

Utredningen som helt utgår från chattmaterial från bland annat Encrochat består av tre delar där sammanlagt sex personer från Södertälje, Västerås och Botkyrka är misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott alternativt grovt narkotikabrott. Huvudärendet omfattar 4 000 sidor där de tre männen, från Södertälje och Västerås, är misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott. 29-åringen och den ena 35-åringen har båda framträdande roller i nätverk i Södertälje medan den andra 35-åringen är framträdande nätverkskriminell i Västerås som sedan 2020 varit bosatt i Spanien.

29-åringen dömdes till 12 års fängelse för sin delaktighet i dubbelmorden på Oasen i Södertälje 2010 och blev villkorligt frigiven 2018. Han har sedan dess figurerat i flera polisutredningar om grov brottslighet med sin bas i Södertälje. 35-åringen dömdes för människorov under samma rättegång och dömdes på nytt så sent som under hösten 2020 för grovt vapenbrott sedan han gömt ett skjutvapen i skogen vid Mälarbadet i Södertälje. 35-åringen från Västerås är också välkänd i kriminella sammanhang och nära vän med 29-åringen.

Framgång att polisutredningen bedrivits lokalt

Utredningen har utretts inom ramen för insats Tore 3, som är en lånsiktig insats mot den organiserade brottsligheten i Södertälje, i nära samarbete med grova brott i Västerås, Stockholm Syd och Uppsala, Regionala Utredningsenheten i Stockholm samt spansk polis.

– En viktig framgångsfaktor i detta arbete är att utredningen bedrivits lokalt i Södertälje där personkännedomen om de huvudmisstänkta är stor, samt att det rekryterats så väl grova brottsutredare som operativa analytiker och finansiella utredare, samt att ärendet bemannats kraftfullt och varit högt prioriterat, säger utredningsledare Lars Sandberg.

En utmaning har varit att analysera hur de misstänkta uttrycker sig och att pussla ihop händelseförloppet i alla de narkotikaaffärerna som polisen påstår har gjorts av de misstänkta under 2020.

– Enbart de tre huvudmisstänkta åtalas för sammanlagt 26 olika brott där stora partier av framförallt kokain och cannabis har smugglats in i Sverige men också inhandlats och sålts vidare inom Sveriges gränser, säger Lars Sandberg.

Ytterligare tre män åtalas för grovt narkotikabrott

Utöver materialet från Encrochat åtalas också tre andra män misstänkta för grovt narkotikabrott, sedan utdrag från en annan chattapplikation hittats i deras mobiltelefoner. En av dessa är en 29-årig man som utsattes för ett mordförsök vid en bensinmack i Kungens Kurva i början 2020. I 29-åringens telefon hittades chattkonversationer som visar att han vid tre tillfällen förmedlat kontakt mellan den 35-årige västeråsaren och okända köpare avseende sammanlagt 82 kilo cannabisharts. Utöver 29-åringen åtalas också en 32-årig man för grovt narkotikabrott efter att han enligt åtalet har förvärvat minst 10 kilo cannabis av västeråsaren och dennes kompanjon, en 26-årig man som också ingår i åtalet.

Rättegången inleds den 13 april i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.

 

Slutlig brottsstatistik 2020 – konstaterade fall av dödligt våld

30 mars, 2021

 

I dag publicerar Brottsförebyggande rådet den slutliga statistiken konstaterade fall av dödligt våld för 2020. Här redovisas ett urval av statistiken.

 
 • År 2020 konstaterades 124 fall av dödligt våld i Sverige, vilket var en ökning med 13 fall jämfört med 2019.
 • En stor del av ökningen kan härröras till region Stockholm som hade 11 fall fler 2020 jämfört med 2019, även region Öst hade fler fall (+ 6 fall) medan region Mitt hade färre fall (-5 fall).
 • De senaste sex åren (2015–2020) har antalet fall av dödligt våld fluktuerat mellan 106 och 124 fall per år. Det är en högre nivå jämfört med tidigare år (2002–2014), som utmärks av större variationer, kring en nivå mellan 68 och 111 fall per år.

Dödligt våld uppdelat på kön och ålder

 • Av de konstaterade fallen av dödligt våld 2020 var offret en kvinna eller flicka i 25 fall (lika många som 2019), och en man eller pojke i 99 fall, vilket var 13 fall fler än 2019.
 • Merparten av det dödliga våldet, 90 procent (112 fall), drabbade personer som var 18 år eller äldre. Resterande 10 procent (12 fall) avsåg personer under 18 år. Av de vuxna offren var 23 kvinnor och 89 män.

Dödligt våld mot närstående i parrelation

 • Offer och förövare var eller hade varit närstående genom en parrelation i 17 av de konstaterade fallen av dödligt våld 2020, vilket var ett (1) fall färre än 2019.
 • Antalet fall av dödligt våld mot kvinnor i en parrelation 2020 uppgick till 13 fall, vilket var 3 fall färre än 2019. För manliga offer i en parrelation uppgick antalet till 4 fall, vilket var 2 fler än 2019. För de kvinnliga offren utgjorde dödligt våld i en parrelation drygt hälften (52 %) av samtliga konstaterade fall av dödligt våld mot kvinnor, medan motsvarande andel för män i en parrelation var 4 procent.

Dödligt våld med skjutvapen

 • År 2020 användes skjutvapen i 48 fall av dödligt våld, vilket var 3 fall fler än 2019. Andelsmässigt uppgick det dödliga skjutvapenvåldet till 39 procent av samtliga konstaterade fall av dödligt våld 2020.
 • Av de 48 fallen av dödligt våld där skjutvapen användes under 2020, skedde 33 fall i storstadsregionerna Stockholm, Väst och Syd. Merparten av dessa, 23 fall, härrör till region Stockholm, medan 4 fall härrör till region Väst och 6 fall härrör till region Syd.
 

Fakta

Ändamålet med statistiken över konstaterade fall av dödligt våld är att redovisa nivå och utveckling av de anmälda brott om mord och dråp som konstaterats vara dödligt våld, se definition nedan. All statistik är deskriptiv och ger inga djupgående förklaringar till förändringar över tid. Den kan användas för bland annat allmän information, samt som underlag för granskning och uppföljning av de brottsutredande myndigheternas verksamheter.

 

Definitioner/avgränsningar

 • Anmälda brott redovisar antalet händelser som har anmälts och registrerats som brott hos Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och andra brottsutredande myndigheter. De anmälda brotten inkluderar även händelser som efter utredning visar sig inte vara brott.
 • Med konstaterade fall avses anmälda brott om dödligt våld där man kunnat konstatera att det med stor sannolikhet är dödligt våld som är dödsorsaken. Med fall avses unika individer som fallit offer för dödligt våld. I statistiken ingår endast fall där gärningen har begåtts i Sverige och har anmälts till polisen eller annan brottsutredande myndighet.
 • Med närstående i parrelation avses fall där offer och förövare var närstående genom en parrelation vid tidpunkten för brottet, eller hade haft en sådan parrelation tidigare. Med parrelation avses heterosexuella och samkönade relationer mellan personer (med eller utan barn)som är/har varit gifta, sammanboende eller särboende, alternativt är/har varit i uttalade flickväns-/pojkvänsrelationer.
 • Med dödligt våld avses fullbordade mord, dråp, barnadråp och misshandel med dödlig utgång. Fall som av rättsväsendet bedömts som nödvärn undantas.

Äldre och personer med funktionsnedsättning - förebygg brott

Äldre och personer med funktionsnedsättning som drabbas av brott råkar oftast ut för stöld i hemmet eller bedrägerier. Var kritisk mot okända besökare eller personer som ringer upp dig per telefon. 

Äldre och personer med nedsatt funktionsförmåga kan drabbas av brott på grund av sin nedsatta funktionsförmåga. Ofta handlar det om att någon stjäl pengar eller värdesaker genom att på olika sätt försöka lura sig in i bostaden.

Bedrägerier

Det är också vanligt att äldre drabbas av olika typer av bedrägerier, exempelvis att man via telefon luras att logga in på banken och att bedragare sedan tömmer bankkontot.

Skydda dig mot falska telefonsamtal  

 • Lämna aldrig ut kortuppgifter, koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
 • Använd aldrig din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om det per telefon.
 • Skaffa gärna en nummerpresentation till din telefon och var kritisk om någon ringer och utger sig för att vara en släkting eller en avlägsen bekant som vill låna pengar.
 • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
 • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
 • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Skydda dig inomhus

Var kritisk mot okända besökare. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Ofta finns telefonnummer för kontroll. Om du släpper in någon okänd person, var uppmärksam på att inte fler personer smiter in när du är distraherad.

 • Ha gärna ytterdörren låst när du är hemma, så att ingen tar sig in utan att du märker det.
 • Förvara helst inte stora summor pengar hemma.
 • Undvik att förvara pengar och värdesaker synligt, till exempel i hallen. Förvara dem gärna inlåsta. Då kan en tillfällig besökare inte ta något.
 • Var försiktig med bankkort, bankomatkoder och även portkoder. Förvara inte koden till bankomatkortet tillsammans med kortet.
 • Fotografera gärna dina värdesaker och se över hur du förvarar dem.

Skydda dig utomhus

Lämna inte handväskan utan uppsikt, till exempel i en kundvagn och ha gärna plånbok och mobiltelefon i innerfickan, inte i bakfickan. Ha inte mer pengar och kort i plånboken än vad du behöver.

 • Tänk på att skydda din kod när du betalar eller tar ut pengar. Förvara inte koden tillsammans med bankkortet.
 • Undvik att förvara plånbok, nycklar, legitimation och kontokort på samma ställe.

Se "Försök inte lura mig" på UR Play

Polisen har i samarabete med UR Samtiden spelat in en serie samtal baserade på utbildningen ”Försök inte lura mig”. Där möter vi brottsoffer som delar med sig av sina erfarenheter av romans- och investeringsbedrägerier, bedrägerier i hemmet och telefonbedrägerier. Syftet är att stärka äldres förmåga att stå emot bedrägeribrott och minska känslan av skam för den som drabbats.
Se "Försök inte lura mig" på UR Play.

Tillsammans för ett tryggt resecentrum

Patrullerande poliser, fler ordningsvakter och trygghetskameror samt en satsning på stadsvärdar är del av polisen och Uppsala kommuns överenskommelse för minskad brottslighet.

 – För att öka tryggheten och säkerheten krävs både ett långsiktigt och ett kortsiktigt arbete. På kortare sikt har vi genomfört satsningen på ordningsvakter och kameror, säger Johanna Thorpe, utvecklingsledare brottsförebyggande arbete, Uppsala kommun.

– På lång sikt handlar det om att ha nolltolerans mot brott, att särskilt utsatta brottsoffer ska prioriteras och miljön i skolan ska vara trygg och säker, säger Lisa Sannervik, Uppsalas kommunpolis.

Samverkansöverenskommelse för minskad brottslighet
Uppsala kommun och polisen har sedan flera år en Samverkansöverenskommelse för minskad brottslighet. Den nuvarande överenskommelsen gäller under perioden 2020-2023.

Samverkansöverenskommelsen handlar bland annat om:

 • Ett strategiskt arbete mot organiserad brottslighet
 • Att stärka arbetet med särskilt utsatta brottsoffer
 • Att skapa en trygg och säker skolmiljö
 • Ett aktivt områdesarbete
 • Medborgardialoger
 • Medborgarlöften

Trygg och säker skola
PAR – polis, ambulans och räddningstjänst – är en blåljusutbildning där polis, ambulans och räddningstjänst tillsammans möter åttondeklassare. Målet är att skapa tillit och förståelse bland ungdomar för blåljuspersonalens arbete. Drygt 200 åttondeklassare i Uppsala kommun har gått blåljusutbildning under förra året.

Flera skolbesök har gjorts av polisen. Besöken syftar till att minska rekrytering till kriminalitet och att skapa en god kontakt mellan skolans personal och ledning och polis samt mellan elever och polis.

Kontinuerliga möten hålls varannan vecka inom SSPF-arbetet som handlar om samverkan mellan skola, socialtjänst, polis och fritidsgårdar.

– Samverkansmodellen är till för att fånga upp ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet och missbruk, säger Lisa Sannervik. 

Gemensamt områdesarbete
Skola, handlare, idrottsföreningar, kommun, fritidsgård, kyrka och polis träffas i olika forum i olika delar av Uppsala kommun. Tanken är att skapa nätverk i specifika geografiska områden.

– Vi arbetar med kortare kontaktvägar där alla känner till varandra och det blir lättare att kontakta varandra om ett problem uppstår. Arbetet skapar goda förutsättningar för att tillsammans lösa de problem och utmaningar som uppstår i ett område, säger Johanna Thorpe.

Medborgarlöfte resecentrum
I Samverkansöverenskommelsen ingår den medborgardialog som genomfördes 2019 och som låg till grund för Medborgarlöfte resecentrum 2020-2023, där Uppsala kommun och polisen tillsammans jobbar för ett tryggt, snyggt och säkert resecentrum.

26 mars 16:10, Våld/hot mot tjänsteman,

 TierpEn man grips misstänkt för flera brott i samband med att polisen biträder en annan myndighet.
 • Polisen biträder Kronofogden som genomför en utmätning i Tierps kommun när en man i 50-årsåldern kommer till platsen.
  Mannen är arg och hoppar in i en lastmaskin som han använder för att krockskada en polisbil, en bärgningsbil och Kronofogdens bil.
  Mannen sprejas med pepparsprej och grips misstänkt för flera fall av grov skadegörelse, försök till grovt våld mot tjänsteman och försök till grov misshandel.
  Ingen person kommer till skada vid händelsen.
  De krockskadade fordonen måste bärgas från platsen och lastmaskinen tas i beslag.

Polisrutan Östhammar:

 Sommardäck Nu i vårvärmen kommer tankar på att byta till sommardäck på bilen. Det är hög tid att kontrollera skick och mönsterdjup på däcken för att se om det behövs nya. Mönsterdjupet bör vara minst 3 mm, men kravet är 1,6 mm. Det är krav på vinterdäck vid vinterväglag till och med 31 mars. Men det är tillåtet att använda dubbdäck fram till 15 april. Tänk även på att i dessa tider brukar stölder av däck öka. När däcken står framme inför eller eftre byte så händer det att de stjäls.

Lite av periodens anmälningar: Alunda: Patrull beordrades till en adress där det varit inbrott i en verkstad. Okänd gärningsman hade brutit sig in en verkstadslokal någon gång mellan eftermiddagen den 18:e och morgonen den 19:e Mars. Tillgrepp av en fyrhjuling och motorsågar mm.

Ytterligare en anmälan om inbrott i en ekonomibyggnad där det tillgreps motorsågar mm. Då efter att gärningsmannen brutit upp ett hänglås.

En målsägande råkade ut för ett virus alternativt trojan i sin dator via en länk. Datorn kunde sedan fjärrstyras av gärningsmannen. Målsäganden lyckades spärra sitt bank-id och konton innan ett eventuellt tillgrepp. Anmälan om försök till bedrägeri och dataintrång.

Gimo: Anmälan om mordbrand. Räddningstjänsten kallades till en adress där det brunnit i ett antal toapappersrullar och pappershanddukar i ett förråd. Personer på platsen hade släckt och plockat ut dessa innan räddningstjänsten kom till platsen. Hade inte det gjorts hade hela lokalen kunnat brinna ned. Polispatrull kunde av resursbrist ej åka till platsen.

Vid en fest blev det bråk. Två kvinnor försökte förmå den bråkande mannen att lämna platsen. Mannen slog då den ena kvinnan i ansiktet och klämde den andra kvinnans hand i en dörr. Anmälan om misshandel upprättades på plats av polispatrull.

Hargshamn: Anmälan om egenmäktigt förfarande då okänd har tillgripit registreringsskyltar från en bil.

Östhammar: Polispatrull uppmärksammade en bil som stod dåligt uppställd längs vägen. Bilen visade sig vara stulen utan att ägaren visste om detta. Efter att meddelat denne så gjordes anmälan om tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Patrull beordrades till en trafikolycka där ena parten underlåtit att iaktta väjningsplikt och kört ut framför andra parten som kom på korsande huvudled. Bilarna kolliderade med skador på fordonen som följd. Vållande förare fick en ordningsbot.

Anmälan om egenmäktigt förfarande genom att okänd person tagit ned stolpar på målsägandens tomt.

Viltolyckor inom perioden: 5 viltolyckor med rådjur och 1 med vildsvin. En anmälning om smitning enligt Jaktlagen.

Vill du ha kontakt med Polisen är telefonnumret 11414, alt polisen.se. Handlar det om pågående brott eller akuta händelser ring 112!

Bengt Eriksson Kommunpolis Östhammar- och Älvkarleby kommuner

24 mars 19:45, Rån, Uppsala

Fyra personer grips misstänkta för rån.

En patrull blir kontaktad av en pojke i 15-årsåldern som uppger att han blivit rånad på en väska av flera personer i centrala Uppsala.

En sökinsats inleds för att hitta de misstänkta gärningspersonerna. Fyra pojkar, varav tre tonåringar och ett barn, påträffas i närområdet. Samtliga misstänks för rån och grips.

Bilar togs av Kronofogden vid insats med polisen

Polisen och Kronofogden genomförde en samverkansinsats vid in- och utfarter kring Gottsunda under torsdagskvällen. Flera utmätningar och ett stort antal anmälningar blev resultatet. 

Polisen bistod Kronofogden för att möjliggöra utmätningar och för att trygga kronoinspektörernas arbetsmiljö.

– Vi gör de här viktiga insatserna tillsammans för att försvåra och minska vinningen av brott för personer inom den organiserade brottsligheten men också för att motverka lockelsen av en kriminell livsstil, säger regionpolischef Ulf Johansson som deltog vid insatsen.

Kronofogden lyckades säkra tillgångar från individer som har skulder.

– Vi utmätte bland annat tre bilar till ett värde av cirka 75 000 kronor per fordon, en knivsamling och en mängd verktyg, säger Anders Fahlén Sundblad, sektionschef på Kronofogden i Uppsala

Syftet med gemensamma insatser är inte bara att säkra tillgångar. Under kvällen kunde bland annat ett antal anmälningar om drograttfylla, grov olovlig körning, brott mot ordningslagen, ringa narkotikabrott samt brott mot folkbokföringslagen upprättas.

– För att bekämpa brottlighet, försvaga de kriminella miljöerna och skapa trygghet krävs närvaro och synlighet, säger Ulf Johansson som är mycket nöjd med insatsen och alla inblandades stora engagemang.

Även från Kronofogdens håll hörs positiva tongångar:

– Tillsammans gör vi livet besvärligt för de kriminella. Pengar som troligen skulle ha finansierat nya brott går istället till att betala skadestånd till brottsoffer, skatter, obetalda underhållsstöd och andra skulder som kriminella har, säger Anders Fahlén Sundblad.

Fakta

Sedan 2009 samverkar tolv svenska myndigheter med underrättelser och operativa insatser mot kriminella individer, nätverk och fenomen i en satsning mot den organiserade brottsligheten. Satsningen är på uppdrag av regeringen.

Fokus ligger på att motverka allvarlig och samhällshotande organiserad brottslighet, och mot organiserad brottslighet i lokalsamhället.

Ny satsning mot sexuella övergrepp mot barn och ungdomar på nätet

Polisen inleder en brottsförebyggande satsning för att öka kunskapen om sexualbrott mot barn och ungdomar på nätet. Satsningen bygger på att ge skolan, föräldrar och barn olika verktyg för en tryggare tillvaro på nätet. 

Polisen ser hela tiden nya trender där barn utsätts för risker på nätet. Barn som delar nakenbilder har ökat, det har också krupit ner i åldrarna och kan handla om barn så unga som 7-8 år. En annan trend är att delning av bilder mellan barn ökar samtidigt som mer skärmtid bland barn och ungdomar också lockar fler vuxna förövare. Polisen ser ingen ökning i antalet polisanmälningar, men mycket talar för att mörkertalet är stort.

Genom satsningen Delbart vill polisen rikta ljus mot internetrelaterade sexualbrott mot barn och unga, med hjälp av utbildningsmaterial, filmer och budskap i sociala medier. Vuxna i barns närhet har en viktig roll för att guida barnen och minska utsattheten på nätet. Här behövs mer kunskap om vad som är brottsligt och hur man kan prata med barn och ungdomar om dessa frågor, både i klassrummet och hemma vid köksbordet.

– Genom att prata om vad som är brottsligt och olämpligt så är det lättare att sätta en gräns. Det här temat ryms inom skolans kunskapsmål och vi vill erbjuda material som kan ge både barn och vuxna kunskap och möjlighet att diskutera det som händer på nätet. På så sätt kan vi förebygga brott och få fler att polisanmäla, säger Ritha Söderberg, gruppchef på polisens nationella it-brottscenter.

”Det du har gjort kan vara brottsligt”

Utöver utbildningsmaterialet innehåller satsningen så kallade svarsbilder som ska fungera som en hjälp till barn och unga. Ritha Söderberg förklarar:

– Om du får en oönskad nakenbild i sociala medier har polisen tagit fram ett svar som du kan spara ner och skicka för att uppmärksamma att detta kan vara brottsligt. Genom att hänvisa till lagen blir det tydligt var ansvaret ligger, hos förövaren. Det kan vara svårt för barn och unga att veta hur de ska agera och vi hoppas att de genom svarsbilderna får ett verktyg att säga ifrån och stoppa en eventuell brottslig handling.

Två allmänna sammankomster upplösta i Stockholm

Lördag den 20 mars hölls ett antal allmänna sammankomster utan tillstånd i Stockholm. I två fall har polisen tagit beslut om att upplösa sammankomsterna.

 

– Det är viktigt att betona att polisens uppgift är att se till att de som vill kan uttrycka sin åsikt. I dagsläget finns det begränsningar i den möjligheten med anledning av pandemin. Polisen arbetar gentemot personer som samlas för att berätta om vad som gäller. Är man färre än åtta personer försöker vi se till att de allmänna sammankomsterna på bästa sätt kan genomföras, säger Peter Ågren, biträdande kommenderingschef som arbetat med dagens polisinsats i Stockholm.

Det har under lördagen varit ett antal samlingar av människor som har bedömts som allmänna sammankomster. I ett första skede har dialog förts med de som är på plats och i två fall – på Norrmalmstorg klockan 14.33 och på Drottninggatan klockan 16.18 – fattades beslut om att upplösa sammankomsterna.

Under lördagen har hittills 15 personer avlägsnats från den plats från vilket man uppmanat dem flertalet gånger att lämna. Det första steget för polisen är dialog, när man inte lyssnar blir man avvisad och i nästa skede avlägsnad – vilket innebär att personen i fråga tas bort från platsen.

Förutom de personer som har avlägsnats har tre anmälningar avseende icke tillståndsgiven allmän sammankomst upprättats och en anmälan om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Detta efter att människor i närheten av Mynttorget säger sig ha sett personer med brandfarliga föremål. Personerna kontrollerades men inga farliga föremål påträffades.

Två anmälningar har också upprättats om våldsamt motstånd, de har skett i samband med avlägsnanden.

– Dagen har avlöpt på ett sätt som förväntats med bakgrund av informationen vi haft om upprop om allmänna sammankomster. Vi har varit väl förberedda men saknat dialog med arrangörer och det har landat i att vi har fattat beslut om att upplösa två av de allmänna sammankomsterna. Det har dock pågått tillståndsgivna allmänna sammankomster i regionen som genomförts efter konstens alla regler, säger Peter Ågren.

Ytterligare ett åtal efter insatsen Rimfrost.

Polisregion Mitt och Åklagarkammaren i Gävleborg har bedrivit en omfattande förundersökning mot personer i kriminella nätverk. Idag väcks åtal i ärendet vid Gävle Tingsrätt.

 

Åtalet

Åtalen gäller försök, förberedelse och stämpling till mord, grovt vapenbrott och narkotikabrott.

-Det är med ett hårt och omfattande polisisärt arbete mot de kriminella nätverken, som vi lyckades stoppa en skjutning som kunnat leda till mord. Vårt arbete med att finna fler vapen och hindra skjutningar fortsätter. Vi har under utredningens gång haft ett mycket bra samarbete mellan olika enheter inom polisen och med Åklagarmyndigheten, säger tf. polisområdeschef Catarina Bowall. 

Total har ett 10-tal personer varit misstänkt för brott i flera ärenden. Av dem är 5 personer häktade, en person är åtalad men inte frihetsberövad och 4 personer är avförda från utredningarna. Det har varit ett omfattande arbetsmaterial att hantera i förundersökningen. 

Beslag i ärendena

När det gäller beslag så har två vapen, en pistol och ett automatvapen säkrats och plockats bort från de kriminella nätverken. Det har beslagtagits 82 gram kokain och 200 gram cannabis i ärendena. 

-Det är av stor vikt att polisen säkrar och plockar bort illegala vapen i samhället så snart vi fått kännedom om dem. Vi gör allt för att förhindra skjutningar, säger chef utredningssektion i polisområde Gävleborg, Max Forsström. 

Vid provskjutning av den beslagtagna pistolen har man i utredning kunnat visa att det har använts vid en skjutning som skedde den 5 augusti 2020 i Gävle. Vapnet tillhörde en av de häktade och hittades i en taxibil som den misstänkte hade åkt i. Vapnet har kunnat bindas till mannen. 

Utredande polis i förundersökningen

En av de utredande poliserna i den omfattande förundersökning, Rolf Korol tycker att det har varit mycket intressant och givande att ha medverkat i den. 

-Det är ett otroligt engagemang från alla som har varit med i utredningen och det har varit många och omfattande förhör som har hållits. Ärendet har varit mycket intressant, säger Rolf Korol. 

Det är ett högt prioriterat arbete för svensk polis är att följa upp, kartlägga och lagföra dem som ingår i de kriminella nätverk som är aktuella i regionen.

Regionpolischef i region Mitt 

− Vi använder alla gemensamma resurser och vår kunskap inom polisen för att sätta press på de kriminella nätverken vi har i region Mitt. Vårt gemensamma arbete inom svensk polis och samverkan med andra myndigheter, mot kriminella nätverk, fortsätter i oförminskad takt, säger regionpolischef i region Mitt Ulf Johansson.

 

Polisens och Knivsta kommuns medborgarlöfte 2021

 Inledning Det lokala medborgarlöftet utgår från genomförda dialoger med invånare om hur man upplever tryggheten i Knivsta kommun. Under 2018 genomfördes en dialog med vuxna invånare i kommunen och 2020 fick barn och unga i åldern 11-18 år möjlighet att svara på frågor om trygghet och ge synpunkter på vad som skapar trygghet respektive otrygghet. Information samlas också in kontinuerligt inom organisationerna för att identifiera områden som yrkesverksamma ser har en påverkan på tryggheten i kommunen i stort eller i sin verksamhet och dess närområde. Medborgarlöftet är en del av det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete som polis och kommun gemensamt ansvarar för. De trygghetsundersökningar som genomförts i Knivsta föregående år visar att de allra flesta invånare upplever Knivsta kommun som trygg och säker. Det finns dock platser i kommunen som av en del känns mer otrygga. Kommunens och polisens medborgardialoger pekar på att det är centrala delar av Knivsta och Alsike som kan känns otrygga, särskilt runt de större skolorna och större samlingspunkter som stationsområde och butiksparkeringar på kvällen. En del invånare uttrycker att de känner sig otrygga där trafikmiljön upplevs osäker och på platser där det är mörkt. Buskörning, ordningsstörningar och narkotika lyfts som problem. Dialogerna visar att på dessa platser önskar man en ökad vuxennärvaro kvällstid genom poliser, nattvandrare eller väktare. Även kameraövervakning nämns. Man önskar också mer aktiviteter och trygga platser för ungdomar att spendera sin fritid, framförallt kvällstid. Medborgarlöften Kommun och polis ska tillsammans verka för ett brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Det bedrivs genom ledningsgruppen kommun-polisräddningstjänst. Prioriterade områden under perioden är:  Vuxennärvaro kvällar och helger i tätorterna Knivsta och Alsike. Detta sker genom: - Att verka för informationsutbyte, dialog och samverkan med vuxenoch nattvandrande organisationer i Knivsta och Alsike. - Att polis och kommun verkar för att tillsammans delta i trygghetsvandringar. - Aktiv och närvarande polis på platser som upplevs otrygga.  Polis och kommun ska verka för goda och säkra trafikmiljöer samt minskade ordningsstörningar kopplade till fordon. Detta sker genom att: - Kommun och polis gör trygghetsbesök på utpekade platser i kommunen under 2021 för att se över den fysiska miljön och åtgärda eventuella brister. - Polisen gör vid behov riktade trafik och- trygghetsinsatser i Knivsta eller Alsike under 2021.  Förebyggande arbete med bäring på ungdomar där kommun och polis under 2021 särskilt fokuserar på: - Samverkan kring ungdomar i riskzon i samverkansgruppen SSPF (Skola, Socialtjänst, Polis, Fritid) operativ, exempelvis med metoden ”Nödstoppsmöte”. - Att utveckla samverkan kring individer i behov av stöd genom exempelvis SSPF individ. - Besök av blåljuspersonal i skolor genom konceptet PAR (Polis, Ambulans, Räddningstjänst). - Insatser mot narkotika genom polisiärt arbete i samverkan med kommunen.  Utveckla trygghetsperspektivet i framtagandet och genomförandet av nya detaljplaner. Förväntad effekt Ovan beskrivna åtgärder förväntas bidra till att Knivsta kommun blir en ännu tryggare plats för boende och besökare. Uppföljning Arbetet med medborgarlöften kommer att följas upp i slutet av året och kommuniceras via bland annat polisens och kommunens hemsida.

Brottsförebyggande samverkan gör skillnad

En permanent områdespolisgrupp, bättre belysning, fler jobbmöjligheter för unga och stärkt samarbete mellan skola, polis och socialtjänst. Det är några exempel på vad medborgarlöftet för Gottsunda/Valsätra 2019 - 2020 har resulterat i.

 

Medborgarlöftet undertecknades våren 2019 av kommunen, polisen och den lokala fastighetsägareföreningen, som arbetat aktivt tillsammans med trygghetsfrämjande och brottsförebyggande åtgärder. Fokus har även legat på att öka säkerheten på platser som Gottsundaborna upplevt som osäkra.

Arbetet har skett i nära samverkan mellan de som bor och verkar i området, och har bland annat resulterat i att:

 • Antalet anmälda brott har minskat
 • Det nu finns en permanent områdespolisgrupp
 • Bevakningskameror har satts upp på platser som upplevts som otrygga
 • Belysningen har förbättrats och besiktning av utemiljön sker varje vecka
 • Fler jobbmöjligheter för unga har skapats
 • Samarbetet mellan skola, polis och socialtjänst har stärkts och blåljusutbildning av 200 högstadieelever har genomförts
 • Grannsamverkan och nattvandring tillsammans med stadsvärdar i området har bidragit till en tryggare miljö.

– Områdespolisgruppen i Gottsunda är en framgångsfaktor, som har möjliggjort ökad samverkan med kommunala förvaltningar, fastighetsägare, lokala näringsidkare, föreningar och medborgare. Polisen har stärkt sitt nätverk och skapat fler kontaktytor och dialogmöjligheter i det dagliga arbetet. Det är en styrka att vi är så många samhällsaktörer som arbetar mot ett gemensamt mål, säger Jan Håkansson, lokalpolisområdeschef Uppsala/Knivsta.

Fokus Gottsunda
Kommunens och polisens brottsförebyggande samarbete för ökad trygghet i Gottsunda och Valsätra fortsätter, med den gemensamma satsningen Fokus Gottsunda 2019–2024 där myndigheten Brå bidrar med metodstöd.

– Det här visar att samarbetet med polisen och fastighetsägarna gör skillnad. Gottsunda ska bort från polisens lista. Nu gäller det att hålla i. Vi behöver bli ännu bättre på att stoppa rekryteringen till kriminaliteten och se till att alla Uppsalabor har ett jobb att gå till, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande i Uppsala.

Satsning på utemiljön
Till detta kommer förbättringar i utemiljön där kommunen och fastighetsägarföreningen samarbetar närmare varandra än tidigare.

– Tillsammans har kommunen och fastighetsägarföreningens medlemmar gjort förändringar i arbetet med utemiljön. Vi genomför veckovisa ronderingarav området, då vi kontrollerar att belysningen fungerar och är tillräcklig, beskär träd och buskar vid behov, samt sanerar efter klotter, bränder och annan skadegörelse, säger Jonas Hagström, ordförande i Fastighetsägarföreningen i Gottsunda och Valsätra.

Kontakter

Jan Håkansson, lokalpolisområdeschef Uppsala/Knivsta
jan.hakansson@polisen.se
Telefon: 010-567 74 61 

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande Uppsala 
erik.pelling@uppsala.se
Telefon: 018-727 13 18
 

Jonas Hagström, ordförande i Fastighetsägarföreningen i Gottsunda/Valsätra 
jonas.hagstrom@hembla.se
Telefon: 070-433 24 52

Isabelle Waldenvik, pressansvarig Uppsala kommun 
isabelle.waldenvik@uppsala.se
Telefon: 076-696 31 55

Fler mord och mordförsök ska klaras upp

Ett nytt projekt som ska öka region Mitts förmåga att utreda grova våldsbrott har startat. 

Historiskt sett har uppklaringen på mord varit hög i Sverige. Under de sista tio åren har region Mitt däremot fått fler mord och mordförsök i kriminella miljöer.

− Det är svåra brott att utreda, inte minst mot bakgrund av den tystnadskultur som är utbredd i kriminella miljöer. Vi arbetar stenhårt med att utveckla vår förmåga där ambitionen är att inga mördare ska gå fria även om brotten är svårutredda. I region Mitts nya projekt vill vi upptäcka framgångsfaktorer och hitta nya verktyg i vårt arbete att stoppa den grova våldsutvecklingen, säger Mattias Fällström, biträdande regionpolischef.

Projektet kommer att beröra tre delar: kalla fall, mord/mordförsök i kriminella miljöer samt överfallsvåldtäkter. Genom att analysera ärenden, genomföra intervjuer i verksamheten och samverka med universitet och högskola ska projektet bidra till nya metoder, ökad kunskap och sammantaget ge region Mitt en ökad förmåga att utreda grova våldsbrott.

Gunnar Appelgren samordnar projektet och berättar att det är unikt.

− Ett liknande projekt har sedan tidigare ägt rum i Stockholm. Kunskaperna från det projektet bidrog till en del av det som sedan blev ett nationellt metodstöd om vilka viktiga initiala metoder som leder till framgång i utredningar av grova våldsbrott. Region Mitt kommer att ta del av Stockholms arbete och fokusera mer på hur den fortsatta utredningen bedrivs. 

Många vill vara delaktiga i arbetet

Delprojektet mord/mordförsök i kriminella miljöer startade i början av februari och projektgruppen har påbörjat en kartläggning av ärenden som har skett under 2015-2020 i polisregion Mitt. Genom att analysera och titta på vilka åtgärder man vidtagit i de olika utredningarna ska gruppen klarlägga vilka arbetssätt som är mest effektiva och införa enhetliga arbetsmetoder i regionen.

− Det handlar om grova brott ofta utomhus och på offentliga platser, där det inte är ovanligt att tredje person blir drabbad i någon form, till exempel genom att gärningsmän skjuter in i fel lägenhet. Tyvärr är vi inom polisen ofta tvåa på bollen när det gäller skjutningar och gängrelaterad brottslighet och de som utreder de ärendena vill uträtta något och efterfrågar en förändring.  Det är givande att jobba i ett projekt som så många är positiva till, säger Kent Fastlund, en av de erfarna utredare som är timanställda inom projektet.

Delprojektet kring kalla fall redovisas i maj

Arbetet med ett metodstöd för kalla fall pågår sedan en tid tillbaka. En projektgrupp ser över hur polisen förvaltar och utreder kalla fall. Bland annat har gruppen gjort en inventering av gamla ärenden, där man bland annat tittat på hur de hanterats, vilka beslag som gjorts och om det finns spår som kan utredas vidare.

− Det är ärenden som redan har utretts av erfarna utredare som har kommit så långt det går att komma i utredningen. Däremot har de forensiska metoderna förfinats och NFC har nya möjligheter att undersöka fingeravtryck och DNA-profiler, berättar Henrik Sundling, projektledare.

Arbetet ska mynna ut i metodstöd och rutiner för hur gamla ärenden ska hanteras och bevaras och man inom ramen för projektet tittar på gruppen på om det finns nya spår att utreda i vissa ärenden. Projektet slutredovisas den 15 maj och just nu pågår överlämning och granskning av materialet.

Den tredje delen av projektet fokuserar på förmågehöjning när det gäller överfallsvåldtäkter görs en kartläggning av ärenden mellan 2015-2020. Där har insamlingen startat, men det huvudsakliga arbetet kommer att dra igång under hösten.

 

Polisrutan Östhammar:

 Smitning från parkeringsskador är något som ofta anmäls. Det regleras i Trafikfördordningens 2§ som bland annat säger att den som med eller utan skuld haft del i en trafikolycka ska stanna kvar på platsen och i mån av förmåga hjälpa skadade och medverka till de åtgärder som olyckan föranleder… samt… att om egendom har skadats och ingen är närvarande som kan ta emot uppgifter skall man snarast möjligt underrätta den som lidit skada eller Polismyndigheten. Ett tips från Östhammars Närtidning: När du parkerar ta en bild på din bil och de som står bredvid, kontrollera att din bil inte är skadad, om så ring polisen. Detta kan man göra genom att lämna en lapp på den skadade bilen med sitt namn och kontaktuppgifter eller via registreringsnumret få fram ägarens namn, adress och telefonnummer. Alternativt ringa 11414 och anmäla det som hänt. Att ta sitt ansvar och meddela det inträffade gör att den drabbade inte behöver bli upprörd, ilsken och ledsen samt att man själv inte riskerar penningböter.

Lite av periodens anmälningar: Gimo: Anmälan om föregivande av allmän ställning då en okänd person har ringt till en målsägande och uppgivit sig vara polis och ställt frågor om målsägandens ex.

Öregrund: Brand utan misstanke om brott då en person lagat mat och en plastbunke intill spisen tagit eld. Personen reagerade på kraftig rökutveckling och upptäckte elden. Denne släckte själv elden. Räddningstjänsten kallades till platsen och bedömde att ingen spridningsrisk förelåg efter personens snabba och rätt vidtagna åtgärder.

Österbybruk: En okänd person har beställt en vara/tjänst med hjälp av målsägandens personuppgifter. Detta uppdagades då målsäganden fick en faktura från ett inkassoföretag. Anmälan om identitetsbedrägeri och olovlig identitetsanvändning.

Östhammar: Ett försök till bedrägeri har anmälts där målsäganden fått ett brev, tillsynes från Postnord, om att han har ett paket att hämta ut men att han först måste betala en tullavgift. Målsäganden väntade inget paket och vid kontroll med Postnord fanns inget paket till honom. Anmälan om försök till bedrägeri.

Smitning från parkeringsskada då okänd backat in i målsägandens bil och lämnat utan att meddela sig på något sätt.

Polispatrull mötte en bil de reagerade på, de vände och stoppade och kontrollerade föraren. Denne uppvisade tecken på narkotikapåverkan och kom att misstänkas för drograttfylleri, ringa narkotikabrott genom eget brukande samt brukande av avställt fordon som också var belagt med körförbud.

Anmälan om stöld av en cykel som stått utanför målsägandens bostad. Tips från Red: Det finns numera DNA märkning för Dina saker. Googla på DNA Stöldmärkning.

Viltolyckor inom perioden: 8 viltolyckor med rådjur. 1 anmälning om smitning enligt Jaktlagen.

Vill du ha kontakt med Polisen är telefonnumret 11414, alt polisen.se. Handlar det om pågående brott eller akuta händelser ring 112!

Våld/hot mot tjänsteman, Enköping

15 mars 17:31, 

Man slog polis i ansiktet - greps för våld mot tjänsteman

Flera polispatruller beordrades till en adress utanför Grillby vid 17:30-tiden sedan en bilist krockat med ett stall. Bilföraren hade sedan börjat jaga en kvinna på adressen.


När patrullerna kom till platsen uppstod tumult vid ingripandet och en av poliserna fick ett slag i ansiktet av mannen.
Mannen, som är i 35-årsåldern, sprejades med pepparsprej och belades med handfängsel innan man fick kontroll på situationen.


Mannen greps misstänkt för våld mot tjänsteman och man misstänker även att han var narkotikapåverkad.
Den misstänkte kommer att förhöras under natten och därefter kommer en åklagare besluta om mannen ska anhållas eller friges.

Polisen som fick ett slag i ansiktet ska inte ha fått några allvarligare skador av slaget.

Uppdatering den 16 mars kl 00:47;

Den gripne frigavs efter förhör, men är fortsatt misstänkt.

Vapenlagen, Uppsala

15 mars 08:45, 

På morgonen upptäcks att en bil har skottskador.

På landsbygden öster om Uppsala upptäcks att en bil och ett hus i har skottskador. Polis beordras till platsen och hittar spår efter en skottlossning med flera skott.
Platsen spärras av för teknisk undersökning.
Det finns uppgifter om ljud av skottlossning från natten och polisen uppmanar eventuella vittnen som hört eller sett något att ringa 114 14.

Fängelse för drogsmuggling efter polisinfiltration

Två män döms till långa fängelsestraff för synnerligen grov narkotikasmuggling av 388 kilo cannabis från Spanien till Sverige. Attunda tingsrätt godkänner en omfattande polisinfiltration som gjordes i fallet, men de dömda anser det handlat om otillåten brottsprovokation.

Del av 388 kilo insmugglad cannabis. Foto: Polisen

is. Foto: Polisen

 

 

”Operation Costa” har pågått sedan 2017. Svensk undercover-polis tog kontakt med de svenska männen, som varit verksamma i Portugal och Spanien, och deltog även delvis i planeringen av smugglingen som gjordes i februari 2020 under ”kontrollerad transport”.

Lastbilen kördes av en tysk tullkriminalare till Kungsängen utanför Stockholm där cannabis lastas av med infiltratör från polisen. Denne tar emot 538 000 kronor i kontanter i en godispåse, som en annan polis hämtar i en butik i Uppsala.

Nu döms två svenskar, 40 och 58 år gamla, för omfattande och organiserad narkotikasmuggling. 40-åringen döms till sju år och tio månaders fängelse, 58-åringen till sex år och tio månaders fängelse.

Främsta frågan i rättsfallet har varit om polisen gick för långt och genom infiltration och alltför långtgående spaningsmetoder i själva verket framkallade brottet? Infiltratören tog kontakt med männen och deltog delvis i planeringen och ordnade lastbilen som användes.

Det anser inte tingsrätten i målet och skriver i ett pressmeddelande:
Tingsrätten har besvarat frågan nekande med stöd av omfattande utredning som visar att männen (de åtalade/red) var involverade i verksamheter som distribuerar stora partier narkotika redan före det att de blev kontaktade av infiltratören. Smugglingen av cannabisen skulle därför ha skett även utan infiltratörens medverkan”.


Åklagaren Sara Nilsson anser att domen är tydlig och visar att det håller sig inom ramen för det tillåtna, men säger till TT att målet nog hamnar i hovrätten.
58-åringens försvarsadvokat Thomas Martinsson säger till Dagens Nyheter att domen kommer att överklagas.
– Infiltration är en gråzon. Vi delar inte uppfattningen att dokumentationen är klanderfri. Det är naivt att tro att detta skett utan att infiltratören påverkat min klient, säger han till DN.

INFILTRATION/ Svensk polis får i vissa situationer använda infiltration och provokation för att få fram bevis vid brottsmisstanke, men inte vidta åtgärder som kan leda till att någon utför brott som inte annars skulle begåtts. Åtgärderna får bara användas vid stark misstanke om brott och när det handlar om allvarlig brottslighet. Beslutet att använda provokation och infiltratör i en brottsutredning ska fattas av åklagare, enligt TT

Polisrutan Östhammar: Denna och de senaste polisrutorna har varit ganska sparsamma med redovisning av anmälningar.

Det beror mycket på att just nu är det ganska lugnt på anmälningsfronten samt att vissa sorters anmälningar sorteras ut. Det kan vara anmälningar av mer känslig natur till exempel brott i nära relation, sexualbrott och när barn är inblandade mm. Det finns även andra orsaker till att anmälningar inte kommer med i ”rutan”. Det betyder dock inta att polisen sitter sysslolösa. Våra utredare jobbar för högtryck med att utreda de brott som anmäls. Vi har haft ett stort inflöde av ärenden som de just nu betar av. Lpo Norduppland (där Östhammars kommun ingår) har flertalet häktade och anhållna misstänkta att utreda och dessa ärenden samt ungdomsärenden är prioriterade.

Lite av periodens anmälningar: Alunda: Polispatrull beordrades till en trafikolycka där en mopedist kört över ett övergångsställe och kolliderat med en bil. Föraren av mopeden hotade bilföraren och bedömdes vara drogpåverkad av patrullen. Passageraren på mopeden försvann med mopeden innan polis kom till platsen. Anmälan om vårdslöshet i trafik, fört fordon på otillåten körbana, grovolovlig körning, drograttfylleri samt olaga hot.

Anmälan om en arbetsplatsolycka där en lastbilschaufför ramlat av bakgavellyften ned i backen och skadat axeln.

Gimo: Anmälan om brott mor lagen om tillsyn över hundar och katter där en hund smitit från sin hundgård och från tomten och attackerat en mindre hund som var på promenad på en gångväg intill. Okänt om den attackerade hunden fått några skador.

Österbybruk: En brand i ett förråd uppstod då målsäganden eldat i en eldkorg och vinden fått gnistor att antända en buske intill förrådet. Det spred sig sedan vidare till förrådet som blev övertänt. Inga övriga byggnader skadades och anmälan om brand utan misstanke om brott upprättades.

Okänd bilförare har kört på en bom vid en järnvägsövergång och sedan lämnat platsen utan att ge sig till känna. Anmälan om smitning från trafikolycksplats.

Östhammar: Smitnings från parkeringsskada då en parkerad bil blivit skadad av okänt fordon.

Viltolyckor inom perioden: 5 viltolyckor med rådjur samt 4 med vildsvin. 1 anmälningar om smitning enligt Jaktlagen.

Vill du ha kontakt med Polisen är telefonnumret 11414, alt polisen.se. Handlar det om pågående brott eller akuta händelser ring 112!

Bengt Eriksson Kommunpolis Östhammar- och Älvkarleby kommuner

Uppsala tingsrätt har idag meddelat dom i det s.k. Casinomålet

Mål: B 6683-17

Huvudmannen frikänns under fyra åtalspunkter, men döms i övriga delar för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Han döms till åtta års fängelse.

Uppsala tingsrätt meddelade idag dom i det s.k. Casinomålet. Målet är det största brottmålet, sett till antalet tilltalade, som någonsin har handlagts i Sverige. Åtalet omfattar 119 tilltalade, och domen omfattar 118 av dessa personer. Huvudförhandlingen påbörjades den 9 april och avslutades den 4 oktober 2019. Huvudförhandlingen pågick under 61 dagar och domen innehåller över 1 200 sidor.

Målet har kommit att kallas Casinomålet eftersom en stor del av pengarna som härrör från bedrägerier har tagits ut på casinon i Frankrike och Monaco.

Modus i målet är Friendly Fraud, det vill säga att en person digitalt tar ett lån i eget namn, för att därefter polisanmäla lånet som ett bedrägeri och hävdar att man har blivit id-kapad. Därefter har pengarna överförts till målvakter som har flugits ner till franska Rivieran där pengarna har tvättats genom uttag på olika casinon.

Sedan bankerna ändrade möjligheterna att göra stora kontantuttag utomlands ändrades moduset till att pengarna istället togs ut från olika bankomater i Sverige.

Uppemot 50 miljoner kr har på detta sätt kommits över genom dessa bedrägerier.

Huvudmannen frikänns under fyra åtalspunkter, men döms i övriga delar för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri. Han döms till åtta års fängelse. Han ska vara fortsatt häktad och åklagaren har fortfarande möjlighet att meddela restriktioner. Detta mot bakgrund av att han under sin tid i häktet dels haft tillgång till en mobiltelefon, dels fått ut ett brev med instruktioner till en av de medtilltalade. En av personerna i ”organisationen” döms till fängelse fyra år och sex månader för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

10 personer som åtalats för grovt penningtvättsbrott med alternativyrkanden och som hävdat att pengarna har satts in på legalt sätt från hemlandet, frikänns alla.

De övriga låntagarna döms för grovt bedrägeri eller medhjälp till grovt bedrägeri till fängelse, villkorlig dom med samhällstjänst eller villkorlig dom och dagsböter. Straffvärdet beror på vilka belopp som brotten omfattar. Några av dem döms till skyddstillsyn.

De personer som har ställt sina konton till förfogande för insättningar, överföringar och uttag eller köp döms för grovt penningtvättsbrott till fängelse, villkorlig dom med samhällstjänst eller villkorlig dom och dagsböter. Några av dem döms till skyddstillsyn. Två personer döms för penningtvättsbrott. Straffvärdet beror på vilka belopp som brotten omfattar.

Samtliga skadeståndsyrkanden bifalls och tingsrätten har inte funnit skäl att jämka beloppen. Ett antal försvarare har inte fått den ersättning som de har begärt. Samtliga kostnader i målet ska stanna på staten.

In i det sista var det oklart om domen skulle kunna ges. Domstolsverkets IT-avdelning tvingades igår kväll att stänga ner domstolarnas målhanteringssystem för att möjliggöra att domen skulle kunna sammanfogas.