Ny studie: Knäskador vanligast i fyra av fem populära lagidrotter – och störst risk för skador i handboll

I fyra av fem populära lagidrotter dominerar knän bland de skador som leder till bestående besvär. Handbollsspelare löper störst risk att skada sig. Det visar en ny studie* av akuta skador inom fotboll, innebandy, handboll, basket och ishockey baserad på Folksams unika idrottsskadedatabas. Bästa sättet att förebygga knäskador är särskilda övningar. 

Folksams skadestatistik för fotboll, innebandy, handboll, basket och ishockey är tydlig – knäet är den mest utsatta kroppsdelen, och får också den största andelen svåra skador som leder till bestående besvär.

Risken att skadas är störst inom handboll som har flest akuta skador per 1 000 licensierade spelare och år. Lägst antal skador per 1 000 spelare har innebandy. Totalt har handboll även störst antal skador som leder till bestående besvär.

– Även om det finns variationer inom de fem idrotterna så är knän mest utsatta för skador som ger bestående besvär. Skadeförebyggande arbete på nationell nivå bör därför fokusera på framför allt knäskador. Det behövs även extra fokus på tand- och ögonskador inom handboll, innebandy och ishockey, säger Malin Åman, idrottsskadeforskare för Folksam och GIH, och ansvarig för studien som gjorts inom forskningssamarbetet.

För manliga handbollsspelare är skador på händer och fingrar vanligast, även om knän ger större andel allvarliga skador. Förvånande är att tänder är lika skadeutsatta i handboll som i ishockey. För kvinnor är tandskador dubbelt så vanligt i handboll jämfört med ishockey.

Många tandskador för ishockeyspelare utan galler
För manliga ishockeyspelare är skador på skuldror vanligare än knän när det gäller skador som leder till bestående besvär. Andelen tandskador är ungefär densamma bland unga ishockeyspelare oavsett kön, men från 18 år skiljer det sig avsevärt mellan män och kvinnor.

– Vi kan se att tandskadorna ökar rejält när de manliga ishockeyspelarna tar av sig gallret i 18-årsåldern. Det är mer än en fördubbling av tandskadorna, från färre än tio procent av skadorna till 27 procent. Här kan man fråga sig om det inte är dags att införa obligatoriskt galler för alla ishockeyspelare oavsett ålder, säger Malin Åman.

– Vi engagerar oss i skadeförebyggande åtgärder och idrottsforskning eftersom vi vet att det varje år är uppskattningsvis 100 000 idrottsutövare som skadas. Vi försäkrar nio av tio idrottare i Sverige och kan se och följa den positiva effekten av skadeförebyggande insatser som gör att man kan fortsätta vara fysiskt aktiv livet ut. Ett bra exempel är träningsprogrammet Knäkontroll** som har visat sig minska skaderisken med upp till 64 procent för unga fotbollstjejer, säger Lena Lindqvist, kundansvarig Folksam Idrott.

* Studien omfattar åren 2006-2013 och bygger på Folksams unika idrottsskadedatabas. Den är del av Malin Åmans doktorandstudier som ingår i forskningssamarbetet mellan Folksam och GIH. Samarbetet inleddes 2012 med syfte att kartlägga idrottsskador och identifiera skadeförebyggande åtgärder.

VÄDER. Isens tjocklek spelar ingen roll. När solen står så pass högt som i mars kan en tillsynes hård is snabbt innebära livsfara, varnar Issäkerhetsrådet.

Våren är i antågande och solen står högre och högre på himlen. Skönt tycker säkert många - men också farligt.

På vintern när solen står lägre reflekteras den största delen av energin bort och inverkan på isen är liten. Men på våren absorberas strålarna i högre grad och isarna blir svaga.

– För oss som håller på med isar är det här vår största skräck, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet som består av flera organisationer, däribland Svenska livräddningssällskapet.

Isens tjocklek spelar heller ingen roll.

– Hur långa eller tjocka kristallerna än blir så faller de isär. Om du tänker att du håller ett grepp om ett par blyertspennor i högra handen, så ser iskristallerna ut på vintern. Men om du släpper greppet och pennorna faller, så ser de ut på våren.

Temperatur, strömmar och var isen ligger påverkar också hållbarheten. Farligast är att ge sig ut på isar i södra delen av Sverige, vid inlopp och utlopp. Jan Insulander varnar framförallt för Mälaren men även "sjön hemma vid sommarstugan".

– Om isen kollapsar så går det inte att ta sig upp. En vanlig is på vintern som är för tunn och du åker igenom kan du alltid vända dig om och ta dig upp på. Här pratar vi ett annat fenomen. Det blir total kollaps, säger Jan Insulander.

FAKTA

Viktigt att tänka på

Ge dig aldrig ut på isen själv utan alltid i sällskap av någon annan.

Utrustningen ska bestå av ispik eller annat redskap för att prova isens hållfasthet, isdubbar, livlina, ryggsäck med torra kläder eller annan form av flythjälp. Telefon i vattentätt fodral är viktigt för att kunna larma vid olycka.

Skaffa dig kunskap om isen du tänker ge dig ut på, vilka partier som kan vara svagare än andra och var isens hållfasthet förändras med vädret. Föreningar som kan ge denna typ av kunskap är till exempel Sportfiskarna eller Friluftsfrämjandet.

Källa: Issäkerhetsrådet

 

TT

Varnar för livsfarliga vårisar

Skidolyckan kan ge ekonomisk smäll

INRIKESigår  19:48

OLYCKOR. Lockar en skidsemester i Alperna under sportlovet? Se då till att inte glömma EU-kortet och att kolla att hemförsäkringen inkluderar reseskydd. En olycka i en skidpist i Österrike kan annars bli en mycket dyr historia.

Att spara in på reseförsäkring under skidsemester kan kosta skjortan, konstaterar SOS International i en ny undersökning. Utan reseförsäkring kan den vanligaste skadan i en skidpist i Österrike kosta en resenär över 90 000 kronor.

En inte särskilt ovanlig summa påpekar Charlotte Bjerregaard på SOS International i Köpenhamn. Vid en riktigt allvarlig skada som kräver flera dagar på sjukhus, eller ett eget ambulansflyg hem, kan kostnaderna i stället sluta på flera hundratusen kronor.

– Man vet ju inte vad en operation egentligen kostar hemma eftersom man aldrig betalar den. Men även vid en mindre skada i ett ledband, kanske man inte kan sitta i ett flyg. Att själv försöka hitta en flygstol hem under högsäsong kan bli väldigt kostsamt, säger Charlotte Bjerregaard till TT.

En skidolycka i USA eller Kanada kan bli en ännu mer obehaglig överraskning. En hemtransport över Atlanten kostar i snitt 1,2 miljoner kronor.

Danskarna värre

600 svenskar som skadat sig på skidsemester i Europa fick förra året hjälp av SOS International. Det kan låta mycket, men är en liten siffra i jämförelse med hur många som åker på skidsemester varje år.

– Alla är nog inte så vältränade som de själva tror alla gånger. Men i jämförelse med danskarna är det ingenting, säger Charlotte Bjerregaard och skrattar.

De vanliga alpina destinationerna som Italien, Österrike och Frankrike har egentligen ett bra offentligt sjukvårdssystem där behandlingen ska kosta som för en medborgare. Men i närheten av skidorterna finns i stort sett bara privata sjukhus.

– Man kan inte lita på att man kan komma till ett offentligt sjukhus bara för att man är i Europa. Det är viktigt att se till man har något typ av reseskydd. I alla fall mot det mest akuta, säger Charlotte Bjerregaard.

Inte 112

Oftast finns det ett bra reseskydd inkluderad i hemförsäkringen vilket kan täcka utgifterna. I vissa försäkringar kan även ersättning för förlorad semester ingå. EU-kortet är också något som relativt många glömmer. Men kortet som kan beställas gratis från Försäkringskassan innebär att patienten endast betalar samma kostnad som en medborgare.

Många svenskar vet heller inte att de kan vända sig till SOS International för att få hjälp tror Charlotte Bjerregaard.

– Många känner nog till att det finns SOS i Köpenhamn som kan hjälpa till om det skulle gå riktigt illa. Men färre vet nog om att vi också kan hjälpa till med rådgivning, vi kan till exempel hjälpa till så att man inte hamnar vid ett privatsjukhus som överbehandlar, säger hon.

FAKTA

Så mycket kostar knäskadan i skidbacken

Akut hjälp i backen, transport i ambulans - 2 400 kronor

Ambulanstransport till sjukhus i Österrike - 10 700 kronor

Akut operation utan övernattning - 44 650 kronor

Transport till flygplats - 5 000 kronor

Flygresa med allmänt flyg (tre platser: två till patienten och en till ledsagaren) - 27 000 kronor

Transport från flygplats hem - 3 650 kronor

Total kostnad: 93 400 kronor

Källa: SOS International

Så förebygger du skidskador på sportlovet

INRIKESmindre än 2 tim sedan

OLYCKOR. Sportlovet är i full gång - och allt fler skadar sig under skidsemestern. Men allmänt vett i backen kan förebygga olyckorna, säger en skidlärare. Och den gyllene regeln om att undvika det sista åket gäller än.

Det finns tre nyckelfaktorer för att minska risken för olyckor i skidbacken, säger Marie Stenmalm, med 20 års erfarenhet som skidlärare och ansvarig för Skistars skidskola i Sälen:

Kontrollera att utrustning och alla inställningar är som de ska. Ha kontroll på farten och håll avstånd till de andra i backen. På så vis kan man snabbt stanna om någon trillar framför en i backen.

– Många gillar hög fart, men man får absolut inte åka störtlopp i backen, utan svänga och hålla uppsikt framåt. Och om man ramlar ska man snabbt ta sig undan, säger hon och fortsätter:

– Jag brukar säga: "ta det lugnt första åket och åk aldrig sista åket". Börjar man känna sig trött i benen är det risk för skador.

Fler skadar sig

Mellan 11 000-12 000 svenskar skadar sig så allvarligt i skidbacken varje år att de behöver uppsöka sjukvård. En ökning med 20 procent mellan 2007 och 2014 enligt uppgifter från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Drygt 60 procent av de som skadas är barn. Oftast handlar det om vrickningar och frakturer i ben eller handleder.

De större försäkringsbolagen lyfter ofta fram vikten av förebyggande åtgärder, som att alltid ha hjälm, ryggskydd och handledskydd. Särskilt vid snowboardåkning är handledsfrakturer en av de vanligaste skadorna.

,- I dag är det en trend att ha hjälm och ryggskydd, det var inte alls lika vanligt för 15 år sedan. Men hur man beter sig i backen kan förebygga olyckor minst lika mycket, säger Marie Stenmalm.

Utlandsskador

Förutom skidolyckor är det också vanligt med pulkaolyckor. Hälften av alla barn använder alltid eller ofta hjälm i pulkabacken, uppger försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

Men även utanför Sverige sker olyckorna. Förra året skadade sig 600 svenskar så allvarligt på skidsemester utomlands att de behövde söka hjälp hos SOS International. Under de senaste åren har det skett en liten ökning för varje år.

FAKTA

Då infaller sportlovet

Sportlov vecka 7: Göteborg, Jönköping, Sjuhärad, Skaraborg, Ydre

Sportlov vecka 8: Blekinge, Fyrbodal, Halland, Kalmar, Kronoberg, Örebro, Östergötland, Skåne, Södermanland, Uppsala

Sportlov vecka 9: Älvkarleby, Dalarna, Gnesta, Gotland, Södra Hälsingland, Stockholm, Värmland, Västmanland

Sportlov vecka 10: Idre, Jämtland, Norra Hälsingland, Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland

Sportlov vecka 11: Jokkmokk

Källa: Sportlov.org

 

 

Ny luftskytteanläggning

Föreningarna Östhammars Skytteförening och Östhammars Pistolklubb invigde den 7 december sin nya elektroniska anläggning för luftskytteverksamhet i Östhammar.

Den idrottsverksamhet som föreningarna bedriver är bred och omfattar såväl ungdomsverksamhet, nybörjarintroduktion, elitverksamhet och motionärer. Lokalen är även väl anpassad för personer med funktionsnedsättning.

Med många timmars ideellt arbete samt finansiering från Riksidrottsförbundet, Upplands Idrottsförbund och Kultur- och fritidsnämnden har anläggningen moderniseras till ett elektroniskt system i linje med dagens krav på anläggning för luftskytte.

- Det här är när idrotten är som bäst! Ungdomar, både elit och nybörjare, killar och tjejer, vuxna allt ifrån svensk elit till veteraner och personer med funktionsnedsättning, alla tränar tillsammans och inspirerar varandra. Och mellan skjutserierna fikar man, minglar och diskuterar sina resultat. Det är genom ett gott samarbete mellan dessa två föreningar och en positiv dialog med kommunen som denna moderna anläggning har kunnat skapas, säger Peter Jansson, Utvecklingsledare vid kommunens Kultur- och fritidsförvaltning, som fanns på plats invigningskvällen och fick möjlighet att provskjuta både pistol och gevär.

Ny luftskytteanläggning

Då kan du kostnadsfritt ingå i vår marknadsföringsinsats!

Marknadsföringen sker med annons i lokaltidning, hemsidesinfo på www.osthammar.se och www.roslagen.se samt en programfolder. Programfoldern delas ut till alla barn i grundskolan ca en vecka innan lovet. Den kommer även att finnas på förskolor, bibliotek, gymnasieskola, fritidsgårdar och sporthallar.

Senast den 28:e september vill vi ha in ditt bidrag.

Relaterade länkar:

Mer information för unga i Östhammars kommun

Kontakter

Caroline Henning
Enhetschef för Mötesplatser
T: 0173 863 05
caroline.giden@osthammar.

Ska du arrangera något kul för barn och unga under höstlovet 2016?

Vinnaren av SvD:s bragdguld 2015 är..

 

Sarah Sjöström får Svenska Dagbladets bragdguld 2015. Sjöström skrev svensk simhistoria när hon vann två guld, två silver och ett brons i VM i ryska Kazan i augusti. Dessutom slog hon dubbla världsrekord på 100 meter fjäril.(TT)

Sarah Sjöström får Svenska Dagbladets bragdguld 2015. Sjöström skrev svensk simhistoria när hon vann två guld, två silver och ett brons i VM i ryska Kazan i augusti. Dessutom slog hon dubbla världsrekord på 100 meter fjäril.

Beskedet tillkännagav vid en ceremoni på Fotografiska museet i Stockholm och Sjöström fick det på ett hotell i israeliska Netanya, där kortbane-EM startar i morgon. Södertörnssimmaren har flera gånger tidigare varit aktuell för det prestigefyllda priset, inte minst efter sitt första VM-guld i lång bana 2009.

Sjöström är den sjunde simmaren som får Bragdguldet efter Arne Borg (1926), Björn Borg (1938), Jane Cederqvist (1960), Gunnar Larsson (1970), Lars Frölander (2000) och Therese Alshammar (2011).

Sjöström slog igenom redan som 14-åring när hon vann EM-guld på 100 m fjäril i Eindhoven. Den enda tunga mästerskapstitel som hon saknar är ett OS-guld. I går blev hon utsedd till årets kvinnliga simmare i Europa av tidningen Swimming World Magazine.

BRAGDGULDET TILL SARAH SJÖSTRÖM

Vinnaren av SvD:s bragdguld 2015 är..

 

Sarah Sjöström får Svenska Dagbladets bragdguld 2015. Sjöström skrev svensk simhistoria när hon vann två guld, två silver och ett brons i VM i ryska Kazan i augusti. Dessutom slog hon dubbla världsrekord på 100 meter fjäril.(TT)

Sarah Sjöström får Svenska Dagbladets bragdguld 2015. Sjöström skrev svensk simhistoria när hon vann två guld, två silver och ett brons i VM i ryska Kazan i augusti. Dessutom slog hon dubbla världsrekord på 100 meter fjäril.

Beskedet tillkännagav vid en ceremoni på Fotografiska museet i Stockholm och Sjöström fick det på ett hotell i israeliska Netanya, där kortbane-EM startar i morgon. Södertörnssimmaren har flera gånger tidigare varit aktuell för det prestigefyllda priset, inte minst efter sitt första VM-guld i lång bana 2009.

Sjöström är den sjunde simmaren som får Bragdguldet efter Arne Borg (1926), Björn Borg (1938), Jane Cederqvist (1960), Gunnar Larsson (1970), Lars Frölander (2000) och Therese Alshammar (2011).

Sjöström slog igenom redan som 14-åring när hon vann EM-guld på 100 m fjäril i Eindhoven. Den enda tunga mästerskapstitel som hon saknar är ett OS-guld. I går blev hon utsedd till årets kvinnliga simmare i Europa av tidningen Swimming World Magazine.