699 000 deklarerade första dagen

Den 19 mars öppnade deklarationen och 699 000 personer deklarerade första dagen. Redan första timmen deklarerade 45 000 personer. Hela 1,7 miljoner personer loggade in för att titta på sin deklaration första dagen.

– Många är nyfikna på om de får pengar tillbaka och en hel del passar på att deklarera när de ändå är inne i tjänsten, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Totalt ska över 8 miljoner personer deklarera i år. Alla som har ett BankID kan gå in på skatteverket.se eller i appen och deklarera. Det är inte nödvändigt att vänta på pappersdeklarationen.

Alla som bara ska godkänna sin deklaration och gör det digitalt utan ändringar eller tillägg senast den 2 april kan få skatteåterbäring i april.

– Den som ska godkänna gör det enkelt i Skatteverkets app eller i e-tjänsten. På skatteverket.se kan alla ändringar och avdrag göras förutsatt att det finns ett BankID, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

Senast den 2 maj ska deklarationen vara inlämnad till Skatteverket.

Publicerad: 2019.03.07   •   Senast uppdaterad: 2019.03.07   •    3
 

Ny rapport: Höjd kemikalieskatt slår ut svenska företag och jobb

Inga tydliga miljöeffekter, men ett hårt slag mot svenska företag och jobb. Regeringens planerade höjning av kemikalieskatten kan innebära upp till 2 000 förlorade arbetstillfällen i svensk detaljhandel. Dessutom blir skatteintäkterna betydligt mindre än väntat. Det visar en ny rapport från HUI Research.

Försäljning av exempelvis spelkonsoller, datorer och mobiltelefoner påverkas om regeringen höjer kemikalieskatten ytterligare från den 1 augusti. Skatten är viktbaserad och kan uppgå till maximalt 440 kronor per produkt. Skatten är nationell och drabbar enbart svenska butiker och e-handelsföretag, utländska e-handlare är fredade.

– Konkurrensen inom elektronikbranschen är stenhård och kunderna är extremt prisfokuserade. Butiker kan inte höja priserna för att kompensera för skattehöjningar. Kemikalieskatten äventyrar svenska företag och jobb, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Miljarder i försäljningsbortfall, men ingen miljöeffekt

ElektronikBranschen, Svensk Handel och Teknikföretagen har låtit HUI Research utreda konsekvenserna av höjd kemikalieskatt. Försäljningsbortfallet från svensk detaljhandel väntas uppgå till 6 miljarder, samtidigt som e-handeln från utlandet väntas växa kraftigt. Regeringens syfte är att minska andelen farliga kemikalier, men det finns inget som tyder på att skatten har någon verklig miljöeffekt. Snarare tvärtom.

– Det här är signalpolitik och inte miljöpolitik. Paradoxen är att kemikalieskatten kommer att bidra till att öka svenska konsumenters e-handelsinköp av okontrollerade elektronikvaror utanför Europa, med ökad brand- och miljörisk som följd, säger Klas Elm, vd på ElektronikBranschen.

Var fjärde elektronikbutik har stängt igen de senaste sju åren och branschen står mitt i en stor omställning. En tredjedel av elektronikförsäljningen sker redan idag på nätet.

Lägre skatteintäkter än beräknat

Regeringen räknar i budgeten med att kemikalieskatten ska generera 2,4 miljarder i skatteintäkter, en siffra som HUI:s rapport ifrågasätter. Intäkterna under 2018 var endast 1,4 miljarder.

Tas dock skattens följdeffekter, med uteblivna momsintäkter, minskad bolagsskatt på grund av lägre försäljning och ökad administrativ börda, med i beräkningen minskar tillskottet till statskassan med cirka 1 miljard.

– Globala utmaningar kräver globala lösningar. Nu straffbeskattar regeringen istället svenska företag som ofta är ett föredöme inom hållbarhetsfrågorna. Det är olyckligt och regeringen borde tänka om och låta utvärdera skatten ordentligt, säger Klas Wåhlberg, vd på Teknikföretagen.

Sverige står för försumbara 0,4 procent av den globala handeln av elektronikvaror.

Vinst på bostad eller aktier – gör extra inbetalning och undvik ränta på kvarskatt

Den som räknar med stor kvarskatt i år kan göra en inbetalning redan nu för att slippa ränta. Då ska betalningen vara inne senast den 12 februari. Från den 13 februari läggs ränta på kvarskatt över 30 000 kronor.

För den som sålt bostad eller aktier finns i år flera nya tjänster på Skatteverket.se.

Många tycker att det är komplicerat att redovisa sin bostadsförsäljning eller sina aktieaffärer. Därför har Skatteverket utvecklat flera nya tjänster. Tjänsterna ger hjälp med att sammanställa redovisningen och med att räkna ut vad skatten blir. Den som sålt sin bostad kan dessutom få hjälp med att ta reda på om det går att skjuta upp beskattningen, genom att begära uppskov.

– Det kan vara svårt att räkna ut exempelvis avdrag för förbättringsutgifter för den som har sålt sin bostad. Med den nya beräkningshjälpen hoppas vi att det ska bli enklare, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Deklarationen för 2017 ska lämnas in senast den 2 maj. Den som vet att det blir kvarskatt på över 30 000 kronor kan göra en extra inbetalning till skattekontot redan nu, och på så sätt undvika ränta. Senast den 12 februari ska pengarna i så fall vara hos Skatteverket.

Ränta tas ut på kvarskatt över 30 000 kronor från den 13 februari med 1,25 procent.

Mer om Skatteverkets beräkningshjälp vid försäljning av bostad

Mer om att deklarera värdepapper

Mer om fyllnadsinbetalning och ränta