Visan om Mors Lilla Olle är sann.

Den basseras på en händelse på 1800-talet. En syskorskara var ute för att plocka bär. Lilla Olle var ca ett år gammal och träffade på en björnhona med ungar. Olle bjöd ungarna på bär.

Efter en stund så blev ungarna och Olle trötta och lade sig bredvid björhonan där de somnade. De övriga syskonen sprang hem till sin mor. Mor sprang mot björnen och skrek och alla björnarna sprang iväg.

Detta var möjligt på grund av att Olle var så liten. Han uppfattades av björnhonan som en valp. Rovdjur angriper väldigt sällan valpar av en annan art och  de uppfattar inte en valp som ett hot.

Ugången kunde ha slutat på ett annat sätt om något av de äldre syskonen kommit fram till björnhoan. 

En man hade en hel del djur hemma hos sig, en apa, en katt och en hamster.

När katten fått ungar så blev aphonan mycket intresserad så hon tog en av ungarna och kelade med den. Men hon lämnade inte tillbaka den. Ungarna diade ju fortfarande.

Mannen tog kattungen till katten. I stället så tog han hamstern och gav den till apan, den var ju lika stor som kattungen. Hamstern var ju fullvuxen så apan hade inget intresse för den.

 

Att handla på Krita.

Man kan tro att det har att göra med kredit.

Förr i tiden så fick de som inte vara stadda vid kassa vid besöket fick kredit. För att krögaren skulle hålla reda på vilka som inte betalat så hade han en krita och gjorde en markering på dörren.

Varför heter det grogg?

Jo det fnns en amiral i brittika flottan som pädde ut spriten med vatten för att inte sjömännen sskulle bli så fulla. Han var klädd i en unfirom som var sydd i ett tyg som hette grogg. Han fick nmnet Old Grogg.

HÄR HAR DU LÖSNINGEN