Visan om Mors Lilla Olle är sann.

Den basseras på en händelse på 1800-talet. En syskorskara var ute för att plocka bär. Lilla Olle var ca ett år gammal och träffade på en björnhona med ungar. Olle bjöd ungarna på bär.

Efter en stund så blev ungarna och Olle trötta och lade sig bredvid björhonan där de somnade. De övriga syskonen sprang hem till sin mor. Mor sprang mot björnen och skrek och alla björnarna sprang iväg.

Detta var möjligt på grund av att Olle var så liten. Han uppfattades av björnhonan som en valp. Rovdjur angriper väldigt sällan valpar av en annan art och  de uppfattar inte en valp som ett hot.

Ugången kunde ha slutat på ett annat sätt om något av de äldre syskonen kommit fram till björnhoan. 

En man hade en hel del djur hemma hos sig, en apa, en katt och en hamster.

När katten fått ungar så blev aphonan mycket intresserad så hon tog en av ungarna och kelade med den. Men hon lämnade inte tillbaka den. Ungarna diade ju fortfarande.

Mannen tog kattungen till katten. I stället så tog han hamstern och gav den till apan, den var ju lika stor som kattungen. Hamstern var ju fullvuxen så apan hade inget intresse för den.

 

Att handla på Krita.

Man kan tro att det har att göra med kredit.

Förr i tiden så fick de som inte vara stadda vid kassa vid besöket fick kredit. För att krögaren skulle hålla reda på vilka som inte betalat så hade han en krita och gjorde en markering på dörren.

Varför heter det grogg?

Jo det fnns en amiral i brittika flottan som pädde ut spriten med vatten för att inte sjömännen sskulle bli så fulla. Han var klädd i en unfirom som var sydd i ett tyg som hette grogg. Han fick nmnet Old Grogg.

HÄR HAR DU LÖSNINGEN

Enligt säker källa i Björnäs utanför Östhammar, så hade ungarna i byn byggt en trampolin på en av klipporna vid Färdgärde. En varm och solig sommardag så kom en sommargäst med grosshandlarmage ner till stranden. Efter att han legat i solen ett tag så tyckte han att det var dags för ett svalkande dopp. Han tog sats ut på trampolinen, som sommargästen med hjälp av magen fick trampolinen att gå av! En av ungarna i vattnet samlade luft: - Din, din, din BADJÄVUL!!

HISTORIK OM MORSDAG

Dagen introducerades i Philadelphia 1905 av amerikanskan Anna Jarvis för att på årsdagen av sin egen mors, Ann Jarvis, bortgång hedra dennas minne. Den 10 maj 1908[1] hölls därför en gudstjänst med fokus på fjärde budet och moderskärlek. Kyrkan pryddes av Jarvis själv och till alla besökare delades vita nejlikor ut, moderns favoritblomma.

Dagen spreds i resten av USA under de närmaste åren och blev 1914 officiell helgdag. Även till Europa kom seden, först till Storbritannien och sedan till Skandinavien. I Storbritannien har det funnits en äldre, folklig motsvarighet, där midfastosöndagen betecknades som "Mothering Sunday". Detta inkluderade redan 1607 en tradition att bortaboende barn på den här dagen skulle få besöka föräldrahemmet ("go a-mothering").[1]

I Sverige firades mors dag första gången 1919 på initiativ av Cecilia Bååth-Holmberg.[1] Det var dock först många decennier senare som dagen uppmärksammades i någon större omfattning. Personer födda på tidigt nittonhundratal och deras barn firade inte dagen på samma sätt som idag. Uppfattningen att dagen endast tillkommit av kommersiella skäl för att handlarna skulle få sälja mera var utbredd, något som även gäller Fars dag

LEGENDEN OM RÖDHAKEN

- Tänk att man kan vara så grym mot en människa, han är ju alldeles blodig på ryggen och så slår man honom när han har ett kors att bära på, tänkte den lilla grå fågeln som låg i sitt bo. - Nui spikar de fast hon på korset, tänk om man var lika stor som örnen däruppe så skulle jag slita ur spikarna.

När de rset korset så var det en soldat som stack mannen med sitt spjut.

-Nu får det vara nog, jag skall i alla fall gör a något! Den lilla fågeln flöd fram till mannen och drog ut en av törntgarna. En droppe blod föll och träffade fågeln på bröstet.

- Nu skall ditt namn vara Rödhake, sade mannen på korset.

PEPPARKAKOR

På 1400-talet användes peppar som ingrediens i pepparkakor, vilket man kan läsa på noteringar från Vadstena kloster.[5] Pepparkaksrecepten innehöll även ingredienser som kardemumma, anis, fänkål, cederolja, muskot, pomeransskal och syltad citron.[5][4] Under medeltiden sötades pepparkakorna med honung istället för socker och sirap,[5] samt penslades med vatten före gräddningen för att se aptitliga ut.[4] Pepparkakorna bakades ofta av nunnor, och såldes året om som medicin i klosterapotek.[3] Kakorna ansågs ha en lugnande effekt och lindra matsmältningsbesvär