Sista april-firandet i Uppsala ställs in igen

Tyvärr är allt traditionsenligt Sista april-firande i Uppsala inställt även i år.

Förra året ställdes Sista april-firandet i Uppsala in på grund av pandemin. Nu har aktörerna kring valborgsaktiviteterna återigen tvingats konstatera att något säkert firande inte är möjligt. Situationen med Covid-19 är fortsatt allvarlig. Därför har man nu gemensamt tagit beslut att alla aktiviteter kopplade till det traditionsenliga Sista april-firandet i Uppsala ställs in även i år.

 

Dagarna kring Sista april samlas vanligtvis uppemot 150 000 personer i Uppsalas centrala delar för att ta del av ett traditionsenligt Sista april-firande med forsränning i Fyrisån, sill-luncher, mösspåtagning i Carolinabacken och körsång vid Gunillaklockan .

Bidra till att förhindra smittspridning

Nu har Uppsala kommun i samråd med övriga aktörer inom Sista april-samarbetet i Uppsala gemensamt beslutat att ta ansvar för att bidra till att förhindra smittspridningen genom att begränsa de aktiviteter som leder till större sammankomster även vid årets Sista april.

– Sista april är en stark Uppsalatradition som många sett fram emot men det är tyvärr inte möjligt att fira under rådande smittläge, säger Anders Hagfeldt, Uppsala universitets rektor. Vi måste alla följa gällande riktlinjer och gemensamt ta ansvar för att inte bidra till den redan stora smittspridningen. Så låt oss avstå att fira för allas bästa och hoppas på en vår där det blir möjligt att öppna upp samhället. Vi ses i Carolinabacken 2022!

Eldningsförbud råder i hela kommunen

Sedan 11 juni 12.00 är det eldningsförbud i Östhammars kommun, Uppsala län. Du får inte elda eller grilla fritt i skog och mark. Du får bara grilla i fasta grillplatser och på egen tomt.

Aktuell information om eldningsförbud

Ring telefonsvarare 018–727 30 55 för att få veta om det är tillåtet att elda eller om det råder eldningsförbud. Telefonsvararen uppdateras dygnet runt av vakthavande brandingenjör.

Kommunens räddningschef eller Länsstyrelsen beslutar om eldningsförbud när risken för gräs- eller skogsbrand är stor. 

Mer information

Få tips hur du grillar säkert

Läs om att elda trädgårdsavfall utomhus

Se brandriskprognoser på smhi.se.

Läs om appen BRANDRISK ute och hur du laddar hem den

Läs om eldning, grillning och eldningsförbud på dinsakerhet.se 

Arrangörsträff

Hej!
Nu bjuder vi – Kultur- och fritidsförvaltningen, Visit Roslagen och Företag i Samverkan – in till ett nytt möte för evenemangsarrangörer i kommunen.

Efter förra årets arrangörsträffar framkom det att det fanns ett stort behov av att få prata mer med varandra för att hitta nya samarbeten. Därför har vi nu planerat in en lördagsförmiddag den 3 februari på Gimo Bruksgymnasium med fokus på nätverksbygge. I anmälan kan du berätta vilka frågor som är viktiga för dig som arrangör i denna kommun.

Upplägg arrangörsträff 3 februari
10.00–11.00 Frukost och melodikryss
11.00 Kort information om vad som är på gång
11.30 – 13.15 Tid för nätverk. Vi förbereder olika frågor och grupperingar efter de svar som vi fått in av er i anmälan.
13.30 – 14.00 Sammanfattning och avslut

Sista anmälningsdatum 29 januari 2018.

Varmt välkommen önskar!
Lisa Karm Togo och Lena Öberg, Kultur- och fritidsförvaltningen
Annette Lindström, Visit Roslagen
Micaela Zackrisson, Företag i Samverkan