VETRANSBILSTRÄFF I ÖSTHAMMAR

Det var nära hundra olika fordon som samlades på veteransbilsträffen på Sjötorget i Östhammar på torsdagskvällen. Det var många som gick runt bland bilarna.

ÖNT:s redaktör, som är pensionerad polis, fastnade på en Volvo Amazon 1969 som var en väl bevarad polisbil.

ÖNT fick en pratstund med Ulf Frick som äger bilen tillsammans med sin bror Torbjörn Frick.

- Vi köpte bilen hösten 2016 och den hade varit stationerad i Åsele. Det är roligt att den är relativt väl bevarad. Det finns ju fortfarande rödljusen, strålkastaren och "saftblandaren" kvar.

- Ja det är inte så vanligt, för vad jag kommer ihåg så monterades de bort och hålen svetsades ihop innan de såldes.

- Till och med fronten till kommunikationsradion finns kvar.

- Men om det skall vara en polisbil från 1969 så skall det inte vara den fronten på radion. Det är en front som är till system 70. Den radion kom till någon gång under 1970-talet. Det var ett bra system eftersom man kunde lämna bilen och sätta på ett larm som antingen tutade eller så blinkade helljuset eller både och.  Varje bil hade ett selektivt anrop. Förrr så var man tvungen att ropa upp radioexpeditionen och tala om att man lämnade bilen och ta kontakt igen när man kom tillbaka. Men mikrofonen är till den äldre radion. Det var lite besvärligt med den radion för vi hade inte täckning överallt. När radion ropade upp så hörde man meddelandet och så fick man skicka  iväg två bärvågor som var en kvittens på att man uppfattat. Vi fick en förbättring när Franz Josefsson, som hade ett övegripande ansvar för radion på Rikspolistyrelsen och var fritidsboende utanför Öregrund, gjorde så att vi kunde nattkoppla vår radio till brandkårens växel som var bemmanad dygnet runt. När vi fick system 70 så fick vi en relästation vid Jonsgruvan och sedan var det inga problem.

Hur är det med övrig utrustning?

- Det saknas en hel del, bland annat så saknas sidofickorna på dörrarna och en hel del som fanns bak i bilen exmpelvis forseringsvektyget. Det vore roligt att få kontakt med någon som kunde ge tips om var sådant går att få tag på. Det skulle ju inte sitta fel med två uniformer från den tiden.

- Vi kanske träffas nästa torsdag.

Ulf Frick 070 359 02 21

 

Ulf Frick som är en av de stolta ägarna till polisbilen. Reds första polisbil var en sådan.

Det var lite nostalgi för red att sitta i bilen.

Radiofronten och den äldre mikrofonen.