Gubbvarning

Jag har just läst ett kapitel ur Lennie Normans bok "Gubbvarning".
Jag ger er en sammanfattning:

Han har synpunkter på intregation. Många tycker att de som kommer till ett nytt land skall anpassa sig till det landets seder och bruk och lära sig språket, inte bo i sina egna områden.
Men det finns ett samhälle där invånarna inte lär sig språket, äter mat från hemlandet, firar sina egna högtider, umgås inte med invånarna i det nya landet....
Samhället ligger ca 2 mil utanför Marbella och heter Nueva Suecia.

Kaj

Kvinnans list

CIA hade en ledig tjänst som lönnmördare. Efter all bakgrundskontroll, intervjuer och tester, var där tre personer kvar.
Två män och en kvinna. För sluttestet, tog CIA agenterna en av männen till en stor dörr av metall och gav honom en pistol. "Vi måste veta om du följer dina instruktioner, oavsett omständigheter."
"Inne i rummet, kommer du hitta din fru sittandes i en stol. Döda henne." Mannen sa "Du skämtar, jag skulle aldrig kunna skjuta min fru" Då sa agenten "Då är du inte rätt man för jobbet.
Den andre mannen fick samma instruktioner. Han tog en pistol och gick in i rummet. Allt var tyst i ungefär fem minuter, sen kom mannen ut med tårar i ögonen. "Jag försökte, men kan inte döda min fru." Då sa agenten "Du har inte vad som krävs, gå du hem med din fru. "
Slutligen, var det kvinnans tur. Hon fick samma instruktioner, att döda hennes man. Hon tog pistolen och gick in i rummet.
Skott hördes, det ena efter det andra, de hörde skrik, slammer, smällar mot väggarna. Efter ett par minuter, blev allt tyst. Dörren öppnades långsamt och där stod kvinnan. Hon torkade svetten ur sin panna och sa...
"Pistolen är ju laddad med blanka skott, jag var tvungen att slå ihjäl honom med stolen

 Från talarstolen:  Här pratas om landets framtid, och här görs anstalter till eftervärldens
fromma. Nu frågar jag:  vad har denna eftervärlden gjort för oss?

Har jag fel, så är det så, men jag tror, att det är så.

Man har helt enkelt strukit ett ord och ersatt det med ingenting

Att börja bygga ett hus från taket och inte från grunden är att kasta pärlor för svin.

I VARJE FALL INTE FOTEN I POTTAN

Olyckor. Små toaletter kan bli fatala för glada kroggäster. Det visar en sedelärande incident på en toalett i Eskilstuna.

En kroggäst hade just klarat av sina behov och skulle spola efter sig, när han halkade till så illa att han fastnade mellan toalettstolen och väggen och blev kvar utan att kunna ta sig loss. Lyckligtvis för mannen kunde han komma åt telefonen i fickan och ringa partnern i baren.

Ägaren och ett par gäster försökte förgäves få loss mannen,

Ett par timmar senare lyckades till slut räddningstjänsten få bort mannen efter att ha lyft undan toalettstolen.

Huvudpersonen själv ska ha tagit det hela med ro.

– Han hade ingen panik eller så och var vid gott humör, säger restaurangens ägare till Eskilstuna-Kuriren

HÖRT PÅ DAGIS

Barnen på ett dagis var ute i en skogsdunge där de hittade en död fågel. Naturligtvis så skulle det ordnas med begravning. Barnen grävde en grav som fodrades med olika mjuka material. När graven var täckt så föreslog en av pesonalen att man skulle sjunga något. - Har någon ett förslag? -Ja må han leva, kom det från ett av barnen

TYSTA BRÖDER

Två bröder i Norrland, som bodde utanför utkanten av en fjälby, var kända för sin tystnad. De pratade inte i onödan. En vårvinter så var de på väg till ett hygge och kom till en bergknalle med svallis och lite nysnö ovanpå. Den ena brodern halkade omkull - Det är halt här. Så gick  de vidare.

Våren därefter så gick de samma väg och den andre brodern halkade på samma ställe. - Det har du rätt i!!

VÅDAN AV ATT VARA SPYDIG MOT EN NORRMAN

Den här historien är alldeles sann.

Jag hade skurit av mig en sena i lillfingret. När jag låg på operationsbordet så satte sig annestiläkaren, som varnorrman bredvid och sköterskan kom med hans handskar och höll fram dem. - Vilken är höjer och vänster frågade han. Vi hade skämtat lite grand före det så jag sade, utan att tänka mig för. - Det spelar väll ingen roll för alla norrmän har ju tummen mitt i handen. - Du Kaj jej har icke lagt bedövning ännu!!

BAKLJUSPROBLEM

– Den där lastbilen har ju bara ett bakljus, så den stoppar vi ! Blått och rött ljus blänkte i akterpartiet på lastbilen som snällt kördes in till vägkanten. – Du har bara ett bakljus på bilen! – Hur kan du se det? – Kom med bak så skall du få se! Chauffören skakade tvivlande på huvudet men lufsade efter polisen. – Titta själv då du har bara ett bakljus! Chauffören tittade på bilen och sedan bakåt på vägen, men han sa inget, bara upprepade rörelsen flera gånger. Polisen blev otålig – Varför har du bara ett baklyse? Chauffören bara upprepade rörelsen. Men karl är du döv eller, varför har du bara ett baklyse? – Du börjar bli tjatig om baklyset, men kan du istället tala om för mig var är släpet?

SYLT OCH SAFT

Viktor var med mormor ute i skogen och plockade blåbär och hallon och när de kom hem så plockade mormor fram kastrull och socker. Allt slogs ihop och kokades till saft och sylt som tappades upp på flaskor och burkar. Det blev en lång rad i skafferiet.

Viktor och mamma åkte hem till stan och var ute på promenad när de kom förbi Systembolaget så stod Viktor en lång stund utanför och tittade på de långa hyllorna. Han kunde  inte hålla sig utan steg in i butiken och sa till företånadaren. - Nu har ni verkligen tyltat och taftat!

BESVIKEN FESTPRISSE

Lars som tyckte mycket om kallas träffade Johan på morgonen efter en bättre tillställning hos en storbonde. - Hur var det hos Jan Larsson igår? 

-Inget vidare, först så var det sill och nubbe och då hade jag inte kommit, sedan så var det stuvad lever och det tycker inte jag om, det slutade med kaffe och likör men det var bara för damerna. - Fick du inget alls då? -Sedan så blev det slagsmål och stryk och då fick jag alltihop!!

HÖRT PÅ TÅG

Tåget hade startart och alla passagerarna hade satt sig på sina platser. En dam i skidkläder hon skulle ut i naturen för det var gott skarföre och solen sken, kom att sitta bredvid en liten flicka som satt med sin mamma. Den äldre kvinnan tog fram en apelsin och började skala den. Flickan tittade storögt på apelsinen när kvinnan stoppade i sig klyfta efter klyfta. Kvinnan tog upp en ny apelsin – Vill du had den frågade hon flickan, som raskt tog emot den. Flickans mamma frågade – Vad säger man nu? Flickan tittade på apelsinen och sedan räckte hon fram den mot kvinnan. – Skala!!

Lille Lars 5 år var väldigt förtjust i pannkakor och åt så mycket av dem att hans mamma sade att han inte fick äta så mycket pannkakor med sylt för då skulle han bli väldigt tjock. När mamma och Lars satt på tåget så satte sig en högravid kvinna mitt emot och Lars tittade länge på hennes mage. Han lutade sig fram mot kvinnan och viskade – Jag vet vad du gjort, men gott är det!

Kupén var fullsatt då en äldre man med käpp stod utanför dörren och tittade in. En vacker kvinna i sin nya vårdräkt reste sig upp.- Herrn kan sitta här. Mannen satt sig tillrätta – Fröken kan sitta i mitt knä för jag bär så gammal så det är ingen risk. Efter någon mil så viskade mannen till kvinnan – Förlåt fröken men jag tror att ni måste resa på er för jag märker att jag inte är så gammal som jag trodde.

EN STADSRESA

I den yttre skärgården bodde Gusten och Oscar. De hade inte sett så mycket av världen utom något besök i Öregrund eller Nortälje och Östhammmar. Gusten hade en sparad slant och ville för en gångs skulle besöka den stora staden Stockholm. Han  la de bästa kläderna i en sjösäck, för han var rädd om dem. Tog ekan och hissade på spriseglet och tog ut kursen mot Öregrund där SS Östhammar II skulle komma från Gävle och gå till Stockholm. I försalongen så tog han in en Ånbåtsbiff med de tillbehör som hörde till. Framme i Stockholm så gick han till Kornhamnstorg och fiskmarknaden där han träffade andra skärgårdesbor, många var från Norrtälje som han kände. Han träffade också en sommargäst som bjöd  Gusten till Gyllende Freden, som då var  på modet. Det blev en sen kväll och gusten fick kinesa hos sommargästen. Efter en stadig frukost så vandarde han runt i Stockholm och kom till Hötorget där man just öppnat enprisvaruhuset EPA.

När han sedan förtöjt ekan vid bryggan så kom Oscar ner och frågade hur det varit i Stockholm. - Jo det fanns mycket fint där och jag träffade en del bekanta som jag skall hälsa ifrån. Jag var in en bod vid Hötorget som hette EPA och du kan tro vad mycket grejor det fanns där som man inte behöver.

OM DÖD

Ett gäng på fem män umgicks flitigt och hittade ofta på olika skämt. En av männen var dögrävare. En natt så var han tvungen att jobba. När de övriga fyra visste att han var på kyrkogården så hade klätt ut sig till skellet, djävul, spöke och häxa. De fladdarde omkring på kyrkogårtden i mörkret. Dögrävaren fortsatte med sitt arbete utan att bry sig om andarna som sprang omkring. Efter en timme så tröttnade kompisarna och började gå mot grinden.

- Stopp där att ni är uppe och springer bryr jag mig inte om, men det är förbjudet att lämna området!

Albert på Ytterskärsholmen låg för döden och hans hustru Greta kallade på doktor von Sprut. När doktorn kom in i salen och såg Albert så sa han - Det var ju onödigt att jag kom hit för han är ju redan död! - Dålig är jag men jag lever än! Greta som alltid hade en stor respekt för överheten sa - Tyst nu Albert det vet väll doktorn bäst!

Dögrävaren Lars hade på nytt nattarbete med en grav och slet och svettades för augustinatten var ovanligt varm. Lars tog fram en pilsner ur ryggsäcken och satte sig på kanten av graven. Erik på Mon hade sin vana trogen varit på Gästgivargården och fått både det ena och andra innanför västen. För att komma hem till Lisa så fort som möjligt, det var ju redan sent, så genade han över kyrkogården. Han fick syn på Lars på gravkanten. Erik underade en stund och skärpte blicken. - Är du så frisk så att du får sitta uppe.

I Roslagen, vi behöver inte ange orten med hänsyn till de inblandade, så var det en kvinna som skulle begravas. När kistan skulle bäras in genom grinden så råkade kistan, på grund av bärarnas lindriga nykterhet, att stöta emot en av grindstolparna så att kvinnan rullade mot kanten och skrek - Aj det gjorde ont!

Sex månader senare så dog kvinnan. Nu talade doktorn om att hon verkligen var död. Vid begravningen så skulle man passera samma grindhål igen. Änklingen gav då ett varningens ord till bärarna: - Ta det nu försiktigt för det var här som holyckan ände förra gången!