11. Jul, 2020

Exporten rasar för de små och medelstora företagen i coronakrisen

. Ett av tre exportföretag i en undersökning från statliga EKN rapporterar att deras export har minskat kraftigt eller att den har upphört helt.

11. Jul, 2020

Över 10 000 företag i konkurs i Nordeen

Över 10 000 nordiska bolag i konkurs i år
Antalet konkurser under det första halvåret är betydligt fler i Sverige jämfört med grannländerna Norge, Danmark och Finland. Det visar siffror från kreditupplysningsföretaget Bisnode.

11. Jul, 2020

Han vet varför unga begår brott

Det gäller att förstå varför vissa men inte andra hamnar i kriminalitet och det handlar ytterst om de moraliska miljöerna omkring ungdomarna, säger professor Per-Olof

10. Jul, 2020

Matsvampar med kantareller i spetsen börjar dyka upp i markerna efter en tid med mer regn.

Om vädret håller i sig kan det bli en riktigt bra svampsommar, enligt svampexperten Kjell Hedberg.TT

10. Jul, 2020

Antalet brottslingar som måste utredas för allvarlig psykisk störning ligger på en ny, hög nivå.

Detta har lett till ett allt mer pressat läge på Rättsmedicinalverkets undersökningsenheter. Resurser saknas för att ta emot patienterna i tid – och att kunna utreda hur det egentligen kommer sig att inflödet plötsligt ökat.

10. Jul, 2020

Antalet brottslingar som måste utredas för allvarlig psykisk störning ligger på en ny, hög nivå.

Detta har lett till ett allt mer pressat läge på Rättsmedicinalverkets undersökningsenheter. Resurser saknas för att ta emot patienterna i tid – och att kunna utreda hur det egentligen kommer sig att inflödet plötsligt ökat.

10. Jul, 2020

En kraftig ökning av misstänkt fusk i privata bilaffärer får bilhandelsplatsen Wayke att stoppa alla privatannonser.

Bilarna kan vara stulna, krockade eller ha manipulerade mätare och köparens möjligheter att få ersättning vid fel är få.

10. Jul, 2020

Skördeprognos i Östhammar:

De som bärgade första skörden vall (till hö och ensilage) innan midsommar har fått bra skördar.

10. Jul, 2020

Rekordmånga söker till högskolan

Anmälningarna till höstens kurser och program på högskolor och universitet ökade i år jämfört med förra året.

10. Jul, 2020

Många skaffar hund i coronakarantän

För dem som har drömt om hund kan hemmasittandet till följd av coronavirusets spridning bli en gyllene möjlighet.

10. Jul, 2020

På grund av för höga bakteriehalter avråder vi allmänheten från att bada vid Sundsbadet.

Vattnet vid Sundsbadet innehåller höga halter av bakterien E.coli och förhöjda värden av intestinala enterokocker, som kan leda till magsjuka om man sväljer vattnet. Det visar de senaste proverna som Östhammars kommun regelbundet tar vid olika badplatser.

En lastbilschaufför som kontrollerades av en polispatrull i Forsmark saknade giltigt körkort. Chauffören, som är i 30-årsåldern, är nu misstänkt för olovlig körning.

9. Jul, 2020

Ledamöter bereds möjlighet att delta på distans

Det pågår ett stort arbete för att möjliggöra deltagande på distans när kommunfullmäktige ska sammanträda nästa gång, den 22 september. Nya rutiner, arbetssätt och tekniska lösningar som valts kommer att testas efter sommaren för att alla ledamöter ska kunna delta på likvärdiga villkor.

8. Jul, 2020

Kontakten med anhöriga börjar hos regionen

Karoline ska hitta nya sätt att stötta anhöriga
Karoline Ericsson är ny som anhörigstrateg på Östhammars kommun. Hennes främsta uppgift är att hitta samarbetsvägar för verksamheter där personalen träffar anhöriga som vårdar eller stödjer en närstående som är långvarigt sjuk, äldre eller som drabbats av olika typer av funktionsnedsättningar.

8. Jul, 2020

Hon gillar att utveckla både människor och verksamhet

Hos oss finns det drygt 90 arbetsplatser och 150 olika yrkesroller. Zara Järvström, jobbar som verksamhetschef för Bruksgymnasiet och Vuxenutbildningen. Det bästa hon vet är att få se människor växa, när kunskap öppnar nya dörrar och möjliggör utveckling och förändring. Zara lade grunden för sitt ledarskap i restaurangbranschen. Där lärde hon sig ha överblick, tåla stress, hålla tid och ta ansvar för sin leverans.

6. Jul, 2020

Många fritidshusägare vill flytta till kommunen

I våras genomförde vi en enkätundersökning bland våra fritidshusägare i syfte att undersöka om man har tankar på att bo i Östhammars kommun på heltid. Genom svaren som nästan 1600 fritidshusägare gav fick vi nyttig information om vilka frågor som är viktiga för de som kan tänka sig att flytta hit. Glädjande nog är det drygt 900 hushåll som besvarat enkäten som går i tankar om att göra smultronstället till sin och familjens permanenta boplats.

6. Jul, 2020

6 juli 10:04, Sammanfattning vecka, Östhammar Polisrutan Östhammar

Det har börjat komma in klagomål på störande körning med vattenskotrar.Att tänka på är att när du kör vattenskoter så måste du visa hänsyn så att ingen skada eller olägenhet uppstår på miljö eller andra människor. Du som kör är ansvarig (befälhavare) och måste se till att följa de bestämmelser kring nykterhet, fartöverträdelser, väjningsregler och uppträdande som gäller till sjöss. Gäller såväl vattenskotrar som båtar.

1. Jul, 2020

Forsmarks skola blir Vattenfallgymnasiet

Efter en turbulent tid är den nya regin för Forsmarks skola klar. Skolan byter namn till Vattenfallgymnasiet och drivs från och med nu i samarbete med ABB Industrigymnasium

1. Jul, 2020

Polisen förstärker under Sommer meat.

Polisen förstärker bemanningen under ordinarie Summer Meet-helgPolisen är förberedd på att bilentusiaster kan samlas 2-4 juli då Summer Meet från början skulle ha genomförts. Till helgen finns därför en förstärkt bemanning för att kunna upprätthålla allmän ordning och säkerhet.
30 juni 12:46, Sammanfattning vecka, ÖsthammarLite av senaste veckans anmälningar

30. Jun, 2020

Vanliga vardagsbrott bedrägeri toppar listan

30. Jun, 2020

Gymnasieskola och vuxenutbildning planeras återgå till närundervisning till hösten Folkhälsomyndigheten har upphävt beslutet om rekommenderad distansundervisning.

Från och med 15 juni ges gymnasieskola och vuxenutbildning åter möjlighet att bedriva undervisning i sina lokaler.

18. Jun, 2020

Eldningsförbud råder i hela kommunen

Sedan 11 juni 12.00 är det eldningsförbud i Östhammars kommun, Uppsala län. Du får inte elda eller grilla fritt i skog och mark. Du får bara grilla i fasta grillplatser och på egen tomt.

26. Jun, 2020

Tomas Näslund är lärare på Bruksgymnasiet och Vuxenutbildning.

Han har nominerats till utmärkelsen då han enligt nomineringen är en hjälpsam person som alltid tar sig tid att lyssna och hjälpa till

26. Jun, 2020

Stolta och hedrade

Arbetslaget på Ekeby förskola fick utmärkelsen för sitt stora engagemang kring barnens språkutveckling samt att de arbetar aktivt med lärmiljöer, både inom- och utomhus.

26. Jun, 2020

Förbered dig på värmebölja!

Med anledning av den kommande värmeböljan vill vi tipsa dig om hur negativa effekter av värmen kan förbyggas och hur man samtidigt undviker smittspridning.

26. Jun, 2020

Spara på vattnet!

Restriktioner för vattenanvändning gäller från den 18 maj i hela Östhammars kommun. Vi har små grundvattenmagasin och Gästrike vatten ser att grundvattennivåerna börjat sjunka.

26. Jun, 2020

Trygga arbetslag framgångsfaktor i kristider

En arbetsplats där verksamheten trots Coronakrisen i stort sett fortlöper som vanligt. Så beskrivs förskolan i vår kommun, som under försommaren besökts av Anne Lee Larsson, verksamhetschef för förskolan, och Josefine Nilsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

24. Jun, 2020

Ny socialchef rekryterad

Nu har vi rekryterat vår nya socialchef, eller chef för sektor omsorg som befattningen kommer att benämnas i vår nya organisation. Vi säger välkommen till Lina Edlund, 38 år, från Uppsala. Den 10 augusti börjar hon arbeta med oss.

24. Jun, 2020

23 juni 02:46, Misshandel, ÖsthammarEn kvinna anmäler att hon blivit misshandlad.

En kvinna kommer in i ett hus på Gräsö och tar hjälp av de boende att kontakta polisen.

22. Jun, 2020

Midsommarhelgen

Inbrott, olaga hot, narkotikabrott, skoterolycka, inbrott i villa, trafikbrott,

18. Jun, 2020

18 juni 10:56, Sammanfattning vecka, ÖsthammarSommar och semestrar är här.

Tänk på hur ni förvarar era ägodelar så inte tjuvar tar dem. Var sparsamma med alkohol. Och håll avstånd!

18. Jun, 2020

Information om coronaviruset och covid-19

Från och med onsdagen den 17 juni erbjuder Region Uppsala alla i Uppsala län som har symtom på en pågående infektion att testa sig för att se om det rör sig om covid-19.

16. Jun, 2020

Hej! Vi saknar vår röda katt Kajsa

som är av rasen Abessinier och är rätt liten i storlek (hon förväxlas ofta med kattunge). Hon har varit borta sen 07:00 tisdag. Hon brukar aldrig ta sig långt från hemmet och vi har letat som tokar

16. Jun, 2020

Bekräftade fall av covid-19

Östhammars kommun följer myndigheternas riktlinjer och rekommendationer för hantering av misstänkta fall av smitta i våra verksamheter. Det ligger på Region Uppsala respektive Folkhälsomyndigheten att sammanställa statistik över antal bekräftade fall på vår kommunala, regionala och nationell nivå.
Kommunikation kring misstänkta fall av smitta

13. Jun, 2020

Folkomröstning om slutförvar ställs in

Vid gårdagens läs 2020-06-09 kommunfullmäktige togs beslut om att ställa in rådgivande folkomröstning gällande slutförvar för använt kärnbränsle. Folkomröstningen var tänkt att genomföras den 4 mars i år.

13. Jun, 2020

Särskilt stöd till föreningslivet i Östhammars kommun

Med anledning av Covid-19 och restriktionerna som pandemin har fört med sig har många föreningar varit tvungna att pausa sin verksamhet. Inställda evenemang, avbokade uthyrningar och uppskjutna aktiviteter har gjort att många föreningar har förlorat stora delar av sina inkomster.

12. Jun, 2020

Information om skolskjuts och elevresor inför läsåret 2020/2021

Du som haft skolskjuts eller elevresa läsåret 2019/2020 behöver inte spara ditt busskort. Du som är berättigad skolskjuts eller elevresa kommer att få ett nytt kort som heter SKOLKORT 20/21 hemskickat till din folkbokföringsadress under vecka 33.

10. Jun, 2020

Lagkrav hindrar ledamöter från att delta på distans

Vi har uppmärksammats på att politiker som tillhör en riskgrupp har svårt att delta när kommunfullmäktige sammanträder på tisdag den 9 juni. Nu vill vi reda ut begreppen varför ledamöter inte kan delta på distans denna gång.

10. Jun, 2020

Polisen utförde tillsyn av legal sprängmedelshantering

Över trettio personer har frihetsberövats och flera beslag har tagits inom ramen för operation Rimfrost i veckan. Dessutom har tillsyn av verksamheter som hanterar legala sprängmedel genomförts.

8. Jun, 2020

Gör Marinvägen i Östhammar till kommunal badplats

Att kommunen med små medel ska tillgodose simkunniga Östhammarsbor med en närbelägen och trevlig badplats.
”Kultur- och fritidsnämnden föreslår
kommunfullmäktige att avslå medborgarmotionen om badplats på Marinvägen i Östhammar
med hänvisning till gällande anläggningsarrende och kultur- och fritidsnämndens
anläggnings- och lokalförsörjningsplan.”

3. Jun, 2020

Vattenläget

Bevattningsförbud i hela kommunen
Gästrike vatten har infört restriktioner för vattenanvändningen från och med den 18 maj och tills vidare. Det medför bevattningsförbud i hela Östhammars kommun.

3. Jun, 2020

Digitala och lokala kulturquiz

Nu när salonger och scener står tomma har Östhammars kommun skapat en digital och lokal kulturupplevelse som pausunderhållning i pandemitider.

3. Jun, 2020

Fältare skapar trygghet på skolavslutningen

Trygga vuxna på platser där ungdomar rör sig kvällstid. Våra nya fältare finns till hands för att ungdomar ska må bra och inte fara illa i olika situationer.

1. Jun, 2020

Fullt fokus på fler friska medarbetare

För ett drygt halvår sedan fick vi en ny HR-chef i Pauliina Lundberg. Nu har hon hunnit bli varm i kläderna och vet vad vi har att jobba med framöver. Högst upp på hennes dagordning står att sänka sjuktalen bland våra anställda.

18. Maj, 2020

I dag firas Förskolans dag!

Förskolans dag är inte vilken dag som helst. Det är en dag späckad med aktiviteter och överraskningar i våra förskolor. Kreativiteten är stor vad det gäller att hitta på festliga aktiviteter. Dagen genomförs i syfte att synliggöra förskolan och dess verksamhet.

18. Maj, 2020

Information till restaurang- och caféägare i Östhammars kommun

För att underlätta för dig som restaurang- eller caféägare i Östhammars kommun har vår miljöenhet sammanställt information inför sommarsäsongen med anledning av coronaviruset. Denna information skickas också via e-post till berörda företag i kommunen.
Gästerna ska hålla rätt avstånd

18. Apr, 2020

Kreativa lösningar möjliggör undervisning på distans

Thommy Andersson är en av Bruksgymnasiets lärare som undervisar sina elever på distans.

18. Apr, 2020

Följ Kommunfullmäktige via webben

På grund av situationen med covid-19/coronaviruset kommer kommunfullmäktige den 21 april att genomföras i begränsad form

14. Apr, 2020

Swedbank bidrar till anhörigkontakt

När landets äldreboenden införde besöksförbud på grund av smittorisk för Coronaviruset väcktes idén om att hjälpa till. Via donerade iPads ska nu ett antal äldreboenden i Tierp och Östhammar få lättare att möta sina anhöriga den digitala vägen.

8. Apr, 2020

Tufft bemanningsuppdrag inom hemtjänsten

Hon löser en dag i taget. Med en halverad arbetsstyrka har Tove Hesselgren, undersköterska på hemtjänsten i Österbybruk, en minst sagt utmanande uppgift i att bemanna alla turer och se till att alla brukare får vård och omsorg.

Redaktören ber om ursäkt för att det inte gått att komma åt hemsidan på grund av ett adremenstativt misstag.

8. Apr, 2020

Dags att rösta fram årets vinnare av Kvalitetspriset

Invånarna har sagt sitt om vilka kandidater de vill se till Kvalitetspriset. Här är de nominerade. Vem får din röst?

8. Apr, 2020

Påsklov 2020

Påsklovet blir lite annorlunda i år.

27. Mar, 2020

Risk för gräsbrand

Uppsala Brandförsvar meddelar att det är torr luft ute. När det samtidigt är soligt fattar det torra fjolårsgräset lätt eld. Var därför extra försiktig när du eldar eller grillar.

Risk för gräsbrand

Uppsala Brandförsvar meddelar att det är torr luft ute. När det samtidigt är soligt fattar det torra fjolårsgräset lätt eld. Var därför extra försiktig när du eldar eller grillar.

Uppsala Brandförsvar meddelar att det är torr luft ute. När det samtidigt är soligt fattar det torra fjolårsgräset lätt eld. Var därför extra försiktig när du eldar eller grillar.

26. Mar, 2020

Endast bordsservering i restaurangbranschen

Tisdagen den 24 mars beslutade Folkhälsomyndigheten, med stöd av smittskyddsförordningen, att endast tillåta bordsservering och avhämtning i restaurangbranschen. Beslutet gäller restauranger, barer och caféer i hela Sverige för att minska risken för spridning av covid-19.

26. Mar, 2020

Krisledningsnämnden beslutar om möjliggörande inriktning och åtgärder

Att minimera verkningarna i samhället utifrån coronakrisen är det som har allra högst prioritering i det dagliga arbetet just nu. Det är ett nytt inriktningsbeslut från krisledningsstaben och som vi alla kan bidra till på olika vis.

23. Mar, 2020

Insats mot narkotikahandel på nätet – tillslag mot flera misstänkta

Polisen i region Mitt har under den senaste månaden genomfört flera tillslag mot misstänkta köpare och säljare av narkotika som verkat på Darknet, en krypterad del av internet.

15. Mar, 2020

Öppningstider på Östhammars busstation

Början februari så kom det så kom det ett anslag som sa att vänthallen inte skulle öppna före kl 09.00 istället för 04.45. Det skulle bero på att det varit skadegörelse. Uppdaterad.

15. Mar, 2020

14 mars 04:46, Brand, ÖsthammarEn ombyggd skola brinner i Söderby.

En gammal skola i Söderby som är ombyggd till bostäder totalförstörs vid en brand. En man i 75-årsåldern är hemma vid brandtillfället och tar sig själv ut ur huset. Han förs senare till sjukhus med ambulanshelikopter.

15. Mar, 2020

14 mars 02:20, Brand, Alunda

Brand i container.
En container vid en skola på Marmavägen brinner. Branden misstänks vara anlagd och polisen skriver en anmälan om skadegörelse genom brand.

Text av
Daniel Wikdahl presstalesperson RLC Mitt
Publicerad
14 mars 07:09

9. Mar, 2020

Efter släppta bilderna – flera tips till polisen

Minst 13 inbrott och inbrottsförsök på en och samma helg.

7. Mar, 2020

Nu lanseras ett nytt informations- och mötespaket för att stärka äldres förmåga att stå emot bedrägeribrott. Bedrägerier mot äldre där gärningspersonerna utnyttjar en förtroendeställning fortsätter öka i landet.

7. Mar, 2020

Intresset för fyrhjulingar och mopedbilar växer

Cirka 190 000 registrerade fyrhjulingar och 12 000 mopedbilar finns i Sverige. Varje år omkommer cirka 10 personer på fyrhjulingar, de flesta på väg. Cirka 60 personer skadas i olyckor med mopedbilar varje år. Myndigheter, näringsliv och intresseorganisationer ställer sig nu bakom ”Säker användning av fyrhjulingar, mopedbilar, traktorer och motorredskap – gemensam inriktning 2020” för att hitta åtgärder som kan rädda liv.

6. Mar, 2020

Välkommen att praktisera hos oss i sommar

Vi erbjuder dig som går i årskurs 9 på grundskolan och årskurs 1 och 2 på gymnasiet möjlighet att prova på arbetslivet och skaffa dig värdefull erfarenhet. Vi har 120 praktikplatser att söka inom exempelvis förskola, vaktmästeri och äldreomsorg. Sista ansökningsdag är den 31 mars. Välkommen!

2. Mar, 2020

Nominera din vardagshjälte till årets Kvalitetspris

Vilken person eller arbetsplats inom de kommunala verksamheterna tycker du har gjort en särskilt bra insats under det senaste året? Nominera senast 31 mars!

2. Mar, 2020

Dags att söka bygglov inför sommarens projekt

Tio veckor. Längre än så tar det inte att få ett besked om bygglov i Östhammars kommun.

2. Mar, 2020

Ökade resursbehov kommande år

Det krävs resurstillskott på närmare fem miljarder kronor åren 2022-2023 för att finansiera tillväxten till drygt 38 000 polisanställda. Det skriver Polismyndigheten i sitt budgetunderlag till regeringen.

2. Mar, 2020

9 februari 22:19, Våld/hot mot tjänsteman

, ÖsthammarBusschaufför anmäler att han blivit hotad av passagerare.

29. Feb, 2020

Uppdaterad information om coronaviruset,

Det nya coronaviruset väcker många frågor hos allmänheten. Enligt Folkhälsomyndigheten är risken för att upptäcka fall av coronasmitta (covid-19) i Sverige hög men risken för allmän spridning i landet bedöms som låg

29. Feb, 2020

Krama en bibliotekarie!

På söndag, den 1 mars, är det Krama en bibliotekariedagen. Det är en speciell dag för att uppmärksamma alla bibliotekarier och arbetet de utför. Boklånaren Aron Järvström från Gimo tar tillfället i akt och ger i förväg sin bibliotekarie Maria Broman en kram

28. Feb, 2020

Ändrade regler för körkortsprov 28.2.2020 07:00:00 | Trafikverket

Den 1 mars förlängs giltighetstiden för godkänt teoriprov (kunskapsprov) från 2 till 4 månader för personbil. Samtidigt blir bokningen enklare och mer flexibel. En annan förändring är att teoriprovet ska vara godkänt innan körprovet.

27. Feb, 2020

En riktig möjliggörare

Peter Jansson som varit framgångsrik långdistanslöpare vet allt om vikten och tillfredsställelsen av att fullfölja satta mål. Nu hjälper han andra att nå sina mål. I egenskap av utvecklingsledare på Östhammars kommun lotsar han det lokala föreningslivet bland våra olika föreningsstöd, exempelvis Föreningslyftet.

27. Feb, 2020

Information om coronaviruset

Det nya coronaviruset väcker många frågor hos allmänheten. Enligt Folkhälsomyndigheten är risken för att upptäcka fall av coronasmitta (covid-19) i Sverige hög men risken för allmän spridning i landet bedöms som låg.

26. Feb, 2020

Minskade utsläpp från vägtrafiken 2019

25.2.2020 06:00:00 | Trafikverket
Under 2019 minskade utsläppen av koldioxid från vägtrafiken med 2 procent. Bakom minskningen ligger ökad användning av biodrivmedel och mer energieffektiva bilar.

25. Feb, 2020

Så snabbt får invånarna svar

Östhammars kommun får återigen toppbetyg när kvaliteten på kundtjänsten mäts. Denna gång är det Sveriges kommuner och regioner som tagit tempen på landets kundtjänster.

25. Feb, 2020

Medborgarundersökning

Varje år erbjuder Statistiska centralbyrån (SCB) Sveriges kommuner att delta i SCB:s medborgarundersökning.

18. Feb, 2020

17 februari 05:11, Stöld/inbrott, Östhammar

Fyra personer grips misstänkta för stöld genom inbrott.

18. Feb, 2020

Jale Poljarevius stabstjänstgör vid Justitiedepartementet

Jale Poljarevius kommer från och med den 17 februari och fram till årsskiftet ta ett tillfälligt avbrott från sitt ordinarie uppdrag som lokalpolisområdeschef i Uppsala/Knivsta.

13. Feb, 2020

Mer än bara mattant

Pia Gumse är kock. Hon jobbar i Frösåkersskolans kök, där det lagas 1000 portioner varje dag. Hon tycker om att laga mat men ännu mer gillar hon mötet med eleverna. Att se och att bry sig om dem. Att ge någon en förmaning ibland eller kanske en kram. Och att inte låta vardagen sätta stopp för ungdomars matupplevelser.

12. Feb, 2020

Det gäller att vara ute i god tid

Fredagen den 5:e juni är det dags för många att ta studenten i Uppsala. I samband med studentfirandet är det vanligt att färdas på lastbilsflak eller traktorkärror i centrala delarna av Uppsala.

11. Feb, 2020

Sportlov 2020

10. Feb, 2020

JO kritiserar polismyndigheten

Om fotografering av poliser

10. Feb, 2020

Dyr Wisky

6. Feb, 2020

Borttagning av de externa kanalerna i tablån på svtplay.se Uppdaterad 2020-02-05

Vi kommer inom kort att sluta erbjuda tablåer för externa kanaler. Kanalerna som berörs är TV3, TV4, Kanal 5, TV6, Sjuan, TV8 och Kanal 9. På SVT kommer du även fortsättningsvis alltid att kunna få reda på vad som sänds i våra egna kanaler.

6. Feb, 2020

Unikt läsprojekt i Östhammar

Inför terminsstarten skickades 1680 böcker ut till skolorna, ett startskott för årets omgång av det unika läsprojekt som Östhammars kommun och Uppsala Universitet samarbetar kring.

5. Feb, 2020

01 februari 11:51, Sammanfattning vecka, Östhammar Polisrutan

Polisrutan Östhammar:
Vår reception vill meddela att det nu är gott om lediga tider för att ansöka om pass. Så passa på nu innan högsäsongen börjar. Det är klokt att ha lite framförhållning om man skall ut och resa och skaffa pass i tid. Gå in på polisen.se och boka tid!

4. Feb, 2020

Gymnasieelever på praktik i Dublin

Bruksgymnasiet har sökt och fått medel från Universitets- och högskolerådet, Erasmus+ mobilitet yrkesutbildning. Det möjliggjorde tre veckors vistelse i Dublin, där elever från skolan kunde göra delar av sitt arbetsplatsförlagda lärande (APL).

23. Jan, 2020

Inventering av obebodda hus kan ge Östhammars landsbygd nytt liv

Nu startar projektet ”Hus på landsbygden” som ska inventera outnyttjade hus i Östhammars kommun och utreda vad som krävs för att husen ska komma till liv igen. Projektet kommer att ske i nära samarbete med föreningar, fastighetsmäklare, banker, bygdegårdsföreningar, utvecklingsgrupper och lokala LRF-avdelningar.

23. Jan, 2020

Hundlatriner

Ändring i antal och placering

23. Jan, 2020

Unikt läsprojekt i Östhammar

Inför terminsstarten skickades 1680 böcker ut till skolorna, ett startskott för årets omgång av det unika läsprojekt som Östhammars kommun och Uppsala Universitet samarbetar kring.

21. Jan, 2020

20 januari 10:33, Skadegörelse, Alunda

Brevlådor har förstörts på en skola.

17. Jan, 2020

Österbybruks Simhall öppnar igen

Tidigare problematik med kloreringen av vattnet är nu löst och vi öppnar upp Simhallen igen klockan 15:00 idag Fredag 17/1. Välkomna!

17. Jan, 2020

Felaktigt utfärdade böter återbetalas

Trafikverket och Polismyndigheten arbetar just nu med att rätta till ett fel gällande hastighetsbegränsningar på en vägsträcka i Uppsala län. På grund av felet har ett antal böter utfärdats utan lagstöd, och dessa ska nu återbetalas.

15. Jan, 2020

Harvard-forskare avslöjar ungdomens källa

Forskare har identifierat en molekyl som inte bara fördröjer åldrandet, utan även drar tillbaka existerande ålderstecken. Nu hoppas de kunna utföra tester på människor redan inom ett halvår.

15. Jan, 2020

Tillstånd – ansöka om

Det krävs ofta tillstånd för att använda offentlig plats, ordna offentlig tillställning eller en allmän sammankomst.

14. Jan, 2020

25 snöröjare redo att hjälpa invånare att ta sig till skola och jobb

Balansen mellan att kalla ut 25 snöröjare när snön faller och att hushålla med kommunens resurser, är en av vintersäsongens största utmaningar.

13. Jan, 2020

Polisrutan Östhammar:

9. Jan, 2020

Forskarna gör en ny tolkning av Rökstenen

Med 760 tecken är Rökstenen världens längsta runinskrift.

Vikingarna oroade sig för en klimatkatastrof.

Så tolkar svenska forskare nu texten på den mystiska Rökstenen – världens mest kända vikingatida runsten och en av de mest svårtolkade.

16. Dec, 2019

Klart för biovisning på Storbrunn

Från 31 januari 2020 kommer Östhammarsborna åter att kunna gå på bio på kulturhuset Storbrunn. Kommunen ska teckna nytt avtal om biografverksamheten med företaget Stockholm Economics AB som åtar sig att visa film året om.

16. Dec, 2019

Tillsynsuppdraget – med allmänhetens bästa i fokus

På Östhammars kommuns miljöenhet arbetar 12 personer med allt från tillståndsfrågor för livsmedel, alkohol, tobak och receptfria läkemedel till frågor som rör enskilda avlopp och miljötillsyn.

16. Dec, 2019

Sophämtning under kommande jul- och nyårshelger

Ändring av tömningsdag kan förekomma

16. Dec, 2019

Tillsammans formar vi vår kommun- Budget 2020

Kommunstyrelsens ordförande, Jakob Spangenberg, summerar kommunens ekonomiska förutsättningarna och hur skattepengarna kommer att fördelas de närmsta åren.

16. Dec, 2019

13 december 23:28, Rattfylleri,Österbybruk

Ung man omhändertagen för rattfylleribrott i Österbybruk.

12. Dec, 2019

De slår vakt om det finska språket

Tolv procent av invånarna i Östhammars kommun är finsktalande. Det skapar förväntningar på att information vi lämnar också ska kunna ges på finska. Hans Raab är vår finsktalande koordinator. Han föreläser och uppvaktar både politiker och tjänstemän för att få fler att förstå att finska är en självklar del av den svenska kulturen.

12. Dec, 2019

Många vill bidra till en bättre arbetsmiljö

Personalomsättning och höga sjuktal indikerade att allt inte stod rätt till på arbetsplatsen Edsvägen 16 i Östhammar. Nu genomförs workshops, för att ta reda på vad som behöver förändras. Engagemanget hos medarbetarna är stort. Målet är en arbetsmiljö där alla trivs och mår bra.

12. Dec, 2019

Tillsynsuppdraget – med allmänhetens bästa i fokus

På Östhammars kommuns miljöenhet arbetar 12 personer med allt från tillståndsfrågor för livsmedel, alkohol, tobak och receptfria läkemedel till frågor som rör enskilda avlopp och miljötillsyn.

12. Dec, 2019

Nu blir det lättare att hitta på hemsidan

Kommunens hemsida som lanserades i oktober 2015 har efter önskemål från kommuninvånare ändrat om sin första sida. Nu blir det lättare att ta del av nyheter och öppettider till bland annat bad och återvinningscentraler. Välkommen in.

12. Dec, 2019

10 december 22:14, Trafikbrott, Österbybruk

Vårdslös körning på Herrgårdsvägen i Österbybruk.

9. Dec, 2019

08 december 13:05, Trafikolycka, personskada, Östhammar

Två bilar krockar i centrala Östhammar.

6. Dec, 2019

Medborgarmedalj i silver till sex personer

På onsdagen den 4 december delades det ut sex medborgarmedaljer i silver i polishuset i Uppsala. Medaljörerna hade med sig anhöriga och lokalmedia var med vid ceremonin.

5. Dec, 2019

05 december 04:45, Stöld/inbrott, Österbybruk

Tobak stjäls vid ett inbrott på en bensinmack.

3. Dec, 2019

Barns rättigheter blir lag 2020

Den 1 januari 2020 blir Förenta nationers (FN) Barnkonvention svensk lag. Nu startar vi upp arbetet med att uppfylla barnkonventionen i alla våra verksamheter i Östhammars kommun.
Barnkonventionen antogs 1989, i FN så det är på tiden att den blir lag även i Sverige. Reds anmärkning.

3. Dec, 2019

Samverkan om dricksvattnet ger fördelar för alla

Vi binder ihop vattenförsörjningen mellan Örbyhus i Tierps kommun och Österbybruk och Alunda i Östhammars kommun. Samverkan om vatten kommer att gynna invånare i både Östhammars och Tierps kommuner på flertalet sätt.

3. Dec, 2019

Tips på hantering av matavfall

Gällande ditt matavfallskärl ~ "bruntunnan"
Tips på hantering

2. Dec, 2019

29 november 22:16, Trafikolycka, personskada, Östhammar

En bil åker i diket när föraren inte vill stanna på polismans tecken.

2. Dec, 2019

01 december 09:28, olovlig jakt, Ekeby

En arrendator misstänker att någon olovandes skjutit vildsvin på hans jaktmark.

11. Nov, 2019

10 november 13:25, Stöld/inbrott, Östhammar

Ett villainbrott som skett någon gång under helgen anmäls till polisen.

8. Nov, 2019

Vinter- och sommardäck

Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag.

30. Okt, 2019

Vinter- och sommardäck

Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag.

30. Okt, 2019

Dialog om livet på nätet kan förebygga brott Barn och unga vid skärm

Dagligen får barn och unga elaka kommentarer, hot eller trakasserier i sina sociala mediekanaler. Allt otrevligt på nätet är inte olagligt, även om det känns obehagligt för den som drabbas. Därför är det viktigt att föra dialog om livet på nätet.

28. Okt, 2019

28 oktober 12:32, Sammanfattning vecka, Östhammar

Polisrutan

Den 5/11 på kvällen kommer det vara en trygghetsvandring i Östhammar. Vi söker nu er som vill vara med och påverka tryggheten här i Östhammar. Kan du inte vara med på vandringen men ändå har synpunkter du vill ta upp så kan du höra av dig om dem. Maila Bengt Eriksson om du vill vara med eller dina synpunkter. Ni når honom på bengt-o.eriksson@polisen.se

23. Okt, 2019

Polisregion Mitt i omfattande internationell vapeninsats

Polisen tog nio vapen i beslag under en stor internationell insats mot illegala vapen i början av september.

21. Okt, 2019

Låt dig inte luras!

Under det senaste året har polisen satsat hårt på att få bukt med bedrägerivågen som sköljde över Sverige under 2018. Men även om antalet telefonbedrägerier, så kallad vishing, har minskat finns det fortfarande många som luras på sina pengar.

19. Okt, 2019

Enbart bröstkompressioner vid plötsligt hjärtstopp ökar andelen livräddande insatser och bidrar till ökad överlevnad

Livräddande insatser har avgörande betydelse vid plötsligt hjärtstopp, som drabbar uppemot 10 000 svenskar varje år. Nu visar forskning med stöd av Hjärt-Lungfonden att överlevnaden har ökat sedan HLR (hjärt-lungräddning) med enbart bröstkompressioner vid plötsligt hjärtstopp införts i de europeiska riktlinjerna för dem som saknar HLR-utbildning.

17. Okt, 2019

16 oktober 09:07, Motorfordon, stöld, Östhammar

Tre personer grips i samband med bilstöld.

16. Okt, 2019

16 oktober 00:30, Mord/dråp, försök, Österbybruk

En man knivskars i halsen i Österbybruk strax efter midnatt

14. Okt, 2019

Huvudförhandling om ett utbyggt slutförvar för radioaktivt avfall

Huvudförhandlingen gällande en utbyggnad för det befintliga slutförvaret för låg- och medelaktivt radioaktivt avfall i Forsmark har under två veckor pågått i Mark- och miljödomstolen i Nacka tingsrätt.

12. Okt, 2019

Jag är 18 – men vill jag bli vuxen?

Debattören: Ni ger oss fina ord samtidigt som jorden brinner

12. Okt, 2019

Brist på förbrukningsartiklar – stabsläge aktiverat

Nyheter • Okt 10, 2019 07:50 CEST
Region Uppsala har gått upp i stabsläge för att hantera situationen med brist på vissa förbrukningsartiklar som används i vårdverksamheterna.

12. Okt, 2019

Lång handläggningstid av tillståndsärenden

Med anledning av att Polismyndigheten uppgraderar sitt ekonomisystem blir det en fördröjning gällande inbetalning av ansökningsavgifter.

11. Okt, 2019

Nu vill polisen i Gävleborgs län ha hjälp från hela landet att spåra termosarna som du ser på bilderna

Nu vill polisen i Gävleborgs län ha hjälp från hela landet att spåra termosarna som du ser på bilderna. Vet du var de kan vara köpta någonstans eller har du blivit bestulen på ett antal termosar? De hittades vid en husrannsakan i Gävle torsdagen den 26 september och har använts i samband med ett grovt brott. Föremålen är en viktig pusselbit i det fortsatta utredningsarbetet.

11. Okt, 2019

Enkät - Trygghetsvandring för en säkrare stadsmiljö

I början av november kommer representanter från kommunen, polisen och pensionärerna att, under kvällstid, gå en så kallad "Trygghetsvandring" i Östhammars tätort för att lokalisera mörka platser och gator som kan upplevas otrygga.

3. Sep, 2019

Familjelördagar hösten 2019

Välkommen till familjelördagar på kommunens fem bibliotek! Gå på sångstund, pyssla, lyssna på sagor och mycket mer. Här hittar du hela höstens program.

Alla aktiviteter är gratis!

7. Maj, 2019

Han ställer ut några av sina satirteckningar

 

7. Maj, 2019

Ulf Ivar Nilsson ställer ut i Östhammar

Han ställer ut några av sina satirteckningar

Fin morgon för att vara måndag

Är det ett UFO?

Det gick inte att komma in på toaletten på Gimo Bussterminal.